Jak se zbavit akné? Krok za krokem, co přesně udělat

Akné je nepříjemné onemocnění pleti, se kterým se většina z nás poprvé setkala v pubertě. Vlivem probíhajících hormonálních změn se totiž právě v tomto období objevují první výraznější problémy s pletí. U někoho postupem času odezní, jiní se s akné bohužel musejí potýkat i v dospělosti. Častěji tento problém trápí ženy, protože je po celý život provází hormonální výkyvy - ať už během menstruačního cyklu, těhotenství nebo menopauzy. Co to akné vlastně je a jak s ním bojovat? Pokračujte ve čtení článku a dozvíte se účinné tipy pro boj s akné.

 

Co je to akné?

Akné je zánětlivé onemocnění mazových žláz. Mazové žlázy produkují maz, který pomáhá udržovat pleť hydratovanou. Ucpání mazových žláz mazem a odumřelými kožními buňkami může vést k tvorbě komedonů (černých nebo bílých teček). Bakterie, které žijí na kůži, se mohou v množit v ucpaných pórech a způsobovat zánět, což může vést k tvorbě pupínků, černých teček a cyst.

Nejčastěji postiženými oblastmi jsou čelo, nos a brada (takzvaná T-zóna), ale akné se nevyhýbá ani zbytku obličeje. Může se dokonce vyskytnout i na krku a v dekoltu a výjimkou není ani akné na zádech.

Tip: Máte také černé tečky a nevíte jak se jich zbavit? To a mnohem více se můžete dočíst v našem článku.

 

Co způsobuje akné?

Na vznik akné má vliv celá řada faktorů. S některými nic nezmůžeme, jiné máme pevně ve svých rukou. Přispívat ke vzniku akné mohou tyto faktory:

 

Genetika

Pokud máte v rodině výskyt akné, je pravděpodobnější, že ho budete mít i vy. Někomu byla zkrátka nadělena problematická pleť, která se bude vždycky víc mastit a mít sklony k tvorbě akné. V tomto případě je vhodné zařadit doplňky stravy, které pomohou s redukcí a prevencí akné

 

Hormonální změny

Jedná se o již zmíněnou pubertu, hormonální výkyvy během menstruačního cyklu, těhotenství, menopauzy. Ženám pravidelně kolísají hladiny hormonů, a proto je zcela přirozené, že jsou náchylné ke vzniku akné v jednotlivých fázích života a menstruačního cyklu. Pro vyrovnanou hladinu ženských hormonů vyzkoušejte kapsle pro hormonální rovnováhu.

 

Stres

Stres stojí za vznikem všemožných onemocnění, ale také může být příčinou vzniku a zhoršování akné. Důležité je proto dbát na dostatečný a kvalitní spánek a na dostatek relaxu, klidu a psychické pohody. Při těžkých životních situacích může být náročné zůstat v psychické pohodě, a proto byste měla zvážit zařazení doplňků stravy, které příznivě působí na duševní pohodu.

 

Strava

Neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by strava přímo způsobovala akné, ale některé potraviny, jako je čokoláda a tučné jídlo, mohou akné zhoršit. Dbejte proto na konzumaci dostatečného množství vlákniny a vitamínů v podobě ovoce a zeleniny a vyhýbejte se tučným a mastným jídlům.

 

Některé léky

Některé léky, jako jsou kortikosteroidy a antidepresiva, mohou nepříznivě působit na akné či zhoršovat jeho vzhled

 

Kosmetické produkty

Nekvalitní kosmetické produkty mohou ucpat póry. Správné odličování a čištění pleti je v boji s akné velmi důležité. 

 

Kouření a konzumace alkoholu

Alkohol a kouření způsobuje řadu chronických onemocnění, ale může vyvolávat nebo zhoršovat akné. Proto zkuste tyto dvě návykové látky omezit či dokonce vynechat úplně.

 

 

Formy akné

Rozlišují se 4 formy akné, a to od mírné až po tu nejzávažnější.

Mírná forma akné postihuje většinu žen i mužů a projevu se komedony, tedy bílými a černými tečkami

Střední forma akné se kromě komedonů mohou vyskytovat také papuly a postuly neboli zduřelé pupínky s hnisem nebo bez hnisu

Těžká je hnisavá forma akné, kdy se na kůži vyskytují abscesy a noduly a na kůži často zůstávají jizvy a pigmentové skvrny

Nejtěžší akné se projevuje rozsáhlými lézemi v podobě cyst a abscesů a zůstávají po něm mnohočetné jizvy

 

Typy akné

Komedony

Komedony, známé také jako černé tečky a bílé tečky, jsou běžným projevem akné. I když se na první pohled mohou zdát neškodné, ve skutečnosti mohou vést k zánětlivému akné a jizvám. Komedony jsou předzvěstí zánětlivého akné. Pokud se neléčí, mohou se zanítit a přeměnit se na papuly, pustuly, noduly a cysty.

 

Otevřené komedony (černé tečky)

Por se ucpe kožním mazem a pod kůží začíná oxidovat kožní pigment melanin, který tmavne a vznikne černá tečka, která se nejčastěji objevuje na zádech, ramenou nebo obličeji

 

Uzavřené komedony (bílé tečky)

Uzavřeným komedonům se říká také vřídky. Rovněž vznikají ucpáním poru kožním mazem, ale k bílým tečkám se nedostává vzduch, a proto nezčernají a zůstávají bílé

Papuly

Papuly jsou malé uzlíky nebo zduřelé pupínky bez viditelného hnisu, které se tvoří na povrchu kůže. Jedná se o varování, že něco není v pořádku. Papuly mohou být červené, růžové nebo dokonce fialové. Jsou bolestivé na dotek a často se objevují v oblastech, kde je kůže zanícená. Papuly mohou být výsledkem ucpaných pórů, nadměrné produkce mazu nebo infekce.

Papuly se objevují, když se stěny ucpaného póru rozpadnou, což umožňuje rozlití obsahu do okolní kožní tkáně. To je jeden z důvodů, proč papuly a pustuly mají tendenci vypadat větší než bílé a černé tečky

Na odstranění většiny papul jsou obvykle produkty na akné bez předpisu dostačující. Tyto produkty obsahují složky, které pomáhají snižovat zánět, regulovat produkci mazu a uvolňovat ucpané póry. Je důležité vybrat si vhodný produkt podle typu pokožky a konzultovat s lékařem, pokud jsou papuly velké nebo se nelepší.

 

Pustuly

Jsou to malé hrbolky, které obsahují hnis. Pustuly jsou červené, bolestivé a mají bílou hlavičku. Mohou se objevit na obličeji, krku a zádech. Pustuly vznikají, když se ucpaný pór infikuje bakteriemi. Hnis se hromadí pod kůží a vytváří malé hrbolky. Ty jsou bolestivé a mohou se stát zánětlivými. Pustuly jsou často spojeny s akutními stavy akné.

Léčba pustuly zahrnuje použití antiseptik a antibakteriálních přípravků. Je důležité udržovat postiženou oblast čistou a vyhnout se vymačkávání, které by mohlo vést k šíření infekce. Pokud jsou pustule velké nebo se nelepší, je vhodné problém konzultovat s dermatologem.

 

Noduly a cysty

Noduly a cysty patří mezi nejzávažnější formy akné a vyznačují se hlubokými a bolestivými lézemi. Na rozdíl od povrchových pupínků se noduly a cysty tvoří hluboko v kůži a mohou zanechat trvalé jizvy

Noduly a cysty jsou zánětlivé léze, které vznikají v důsledku ucpání pórů mazem, odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. Na rozdíl od papul a pustul, které se tvoří v povrchových vrstvách kůže, se noduly a cysty tvoří hluboko v mazových žlázách a vlasových folikulech. Jsou to hluboké, kapsovité léze naplněné hnisem, které mohou být velmi bolestivé.

 

Jak se zbavit akné?

Vznik akné mají na svědomí nejrůznější faktory od genetiky přes užívání léků až po životní styl. Zdravá a vyvážená strava je v boji akné důležitá. Podpořit svůj zdravý jídelníček můžete také vitamíny a doplňky stravy, které mohou působit jako prevence akné nebo jeho projevy zmírňovat.

Pokud máte opravdu těžkou formu akné, neodkládejte návštěvu dermatologa, který vám může předepsat vhodnou medikaci a zabránit tak vzniku nevratných kožních změn v podobě jizev a či skvrn. U lehčích typů akné postačí, když změníte svůj životní styl a každodenní návyky

 

1. Sport

Pohyb je klíčem ke všemu. Sport může blahodárně působit na redukci akné. Vyberte si sport, který máte ráda a cvičte alespoň 3x denně po dobu minimálně 30 minut. Zaměřte se také na procházky, přičemž byste měla denně ujít alespoň 6 tisíc kroků. Před sportovní aktivitou se důkladně odličte, protože se při sportování otevírají kožní póry. Při silné vrstvě makeup pokožka nemůže dýchat a dochází k ucpávání pórů, což je příčinou vzniku akné. 

 

Po cvičení se osprchujte

Když se zapotíte, otevírají se kožní póry a z těla se odplavuje přebytečný kožní maz a nečistoty. Pokud necháte pot na kůži zaschnout, pory se znovu začnou ucpávat, proto si bezprostředně po fyzické aktivitě dopřejte pořádnou sprchu a pleť si očistěte v hodným přípravkem. Pot si v průběhu cvičení můžete otírat čistým ručníkem určeným na obličej

 

2. Strava

Jestliže se potýkáte s akné, měli byste se zamyslet i nad svým jídelníčkem. Tučné nebo sladké potraviny pleti neprospívají, takže je zkuste co nejvíce omezit. Dobrou službu nedělá ani pečivo z bílé mouky.

Naopak nezapomeňte na pravidelný přísun vitamínů. Svoji pleť můžete podpořit třeba VENIRA akné srdíčky, které podporují hormonální rovnováhu a přispívají tak k boji proti akné. Svému tělu díky nim dodáte potřebné množství zinku, ale také vitamíny A, C, H a vybrané vitamíny skupiny B.

 

Které potraviny zařadit do jídelníčku pro odstranění akné?

Nedá se jasně říci, že konzumace níže zmíněných potravin akné kompletně odstraní, ale může vám výrazně pomoci s jeho redukcí a v kombinaci s potravinovými doplňky a správnou kosmetikou a čištěním pleti se můžete přiblížit k životu bez akné

 

Antioxidanty a vláknina 

Jahody obsahují vysoké množství antioxidantů a také antokyanů, které pomáhají bojovat se záněty v těle. Zároveň obsahují vitamín C, který je důležitý pro přirozenou tvorbu kolagenu v těle a je důležitý při hojení jizev po akné. Ideální je konzumovat šálek jahod denně. Do jídelníčku zařaďte také borůvky, které jsou bohaté na polyfenoly bojujícími s bakteriemi způsobujícími akné. Rajčata jsou pro boj s akné jasnou volbou, protože redukují nadměrnou tvorbu kožního mazu

Citrusové plody obsahují vysoké množství vitamínu C, který pomáhá s léčením jizviček po akné, proto zařaďte do stravy mandarinky, citron nebo pomeranče. Jablko, ananas, banán nebo kiwi mají také blahodárné účinky na pleť a jejich konzumací se můžete přiblížit ke své vysněné pleti.

Ořechy a semínka obsahují vitamín E a selen, které pleť chrání před poškozením a infekcemi. Vyzkoušejte mandle, arašídy nebo kešu oříšky.

Losos obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat záněty v těle, které se pojí s akné. Dbejte proto na dostatečný přísun omega 3 mastných kyselin v podobě ryb a připravte si lososa na oběd nebo večeři alespoň jednou týdně. 

Vyzkoušejte také zelený čaj, který působí jako antioxidant a pomáhá zmírnit zarudnutí a podráždění pokožky

 

Tip na domácí zelený ledový čaj

Začínající teplé počasí přímo vybízí ke konzumaci ledových čajů! Nekupujte si připravené nápoje v obchodech, které mohou obsahovat zbytečné cukry a sladidla. Připravte si kvalitní ledový čaj v pohodlí domova. Příprava vám nezabere ani pět minut. Uvařte si zelený čaj a nechte ho chvíli vychladit. Do sklenice nebo džbánku vložte dostatečné množství kostek ledu, přidejte ovoce dle libosti, citron a obsah zalijte čajem. Pokud do nápoje přidáte také kolagen, vytvoříte si ledový nápoj plný antioxidantů a vitamínů. Podpoříte redukci akné, dodáte tělu kolagen na krásnou pleť, vlasy i nehty a osvěžíte se! 

 

Kterým potravinám se vyvarovat při boji s akné? 

Rafinované sacharidy a cukry jsou během průmyslového zpracování zbavovány vlákniny a tělu prospěšných látek. Právě vláknina je však při redukci akné velmi důležitá

Pokud chcete mít pleť bez akné, vyvarujte se levným čokoládám, polotovarům, smaženým potravinám nebo cukrovinkám v podobě sušenek. Pokud trpíte náhlým výskytem akné, zkuste snížit množství konzumace mléčných výrobků. Klasické mléko zkuste nahradit rostlinnými alternativami a sledujte, zda se stav akné zlepší

Uzeniny a červené maso mohou obsahovat velké množství dochucovadel a umělých látek, které působí neblaze na vaši pleť. Zkuste průmyslově zpracované salámy a červené maso nahradit kvalitní vysokoprocentní šunkou nebo rybami

Pití alkoholických nápojů v těle uvolňuje histamin, který stojí za zčervenáním pleti a vytvářením kruhů pod očima. Zároveň způsobuje otoky, suchost pleti a podílí se na tvorbě vrásek. Zkuste vynechat alkohol a vyzkoušejte nealkoholické drinky nebo domácí ledový čaj, který osvěží a pomůže vaší pleti

 

 

3. Vitamíny a doplňky stravy

Dodržováním výše uvedených tipů můžete zmírnit projevy akné. Boj s akné je vhodné ještě podpořit doplňky stravy s obsahem vitamínů a minerálů, které vám celý proces za pletí bez akné velmi usnadní. Stejně jako u všeho, i u doplňků stravy platí, všeho s mírou. Proto nepřekračujte doporučenou denní dávku.

Vitamín A - působí na tělo protizánětlivě. Preventivně působí proti nadměrné tvorbě kožního mazu a zánětlivých ložisek akné

Vitamíny skupiny B - zmenšují velikost pórů, regulují hladinu hormonů, zvyšují hojení a schopnost regenerace pleti.

Vitamín C - působí jako antioxidant a podporuje tvorbu kolagenu v těle a zároveň může zlepšovat vzhled jizviček po akné

Vitamín D - snižuje produkci kožního mazu a tím může působit preventivně proti vzniku komedonů

Vitamín E - působí preventivně proti ucpávání pórů a odstraňuje toxiny a volné radikály z kůže a působí protizánětlivě. Na akné působí nejlépe v kombinaci s vitamínem A a selenem

Zinek působí příznivě na zdraví pokožky. Pomáhá metabolizovat omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají s redukcí akné. Má antioxidační a protizánětlivé účinky a současně snižuje produkci kožního mazu. 

Selen stimuluje tvorbu enzymů peroxidázy, což snižuje zánětlivé procesy v těle a napomáhá tak ke zmírnění akné

 

VENIRA akné srdíčka

Všechny výše zmíněné vitamíny a minerály obsahují VENIRA akné srdíčka, která skvěle pomáhají v boji proti neustupujícímu akné. Podílejí se na zdravém vzhledu pokožky a zabraňují nadprodukci kožního mazu. Navíc skvěle chutnají. Vybrat si můžete z malinové nebo citronové příchuti

 

Jak akné srdíčka užívat? 

V případě rozsáhlých akné problémů užívejte čtyři srdíčka denně. Jakmile na vaší pleti uvidíte první příznaky zlepšení, doporučujeme denní dávku snížit na srdíčka dvě. Nejlepší a nejrychlejší vstřebatelnosti dosáhnete, pokud budete srdíčka cucat, a proto je nepolykejte. Velkou výhodou je, že srdíčka můžete také kousat.

Aby tělo zvládlo vstřebat všechny účinné látky, neužívejte všechny srdíčka naráz. Doporučenou denní dávku (ať už se jedná o srdíčka 4 či 2) si proto rozdělte do celého dne.

Těhotné a kojící ženy mohou užívat maximálně 1 srdíčko denně

Balení obsahuje 120 srdíček s lahodnou malinovou nebo citronovou příchutí, což při dodržení doporučeného denního dávkování odpovídá kúře na 30 až 60 dní

 

4. Kosmetika, líčení a čištění pleti

Vhodná kosmetika a správná péče o pleť je v boji s akné naprostým základem. Správnou rutinou v péči o pleť můžete projevy akné zmírnit nebo se ho můžete zbavit úplně. 

 

Čištění pleti

Dvakrát denně si myjte pleť vlažnou vodou a jemným čistícím prostředkem. Vyhněte se horké vodě a drsnému tření pleti, které může pokožku podráždit. Nepoužívejte mýdla, která pleť mohou vysušovat. S nadměrným mytí obličeje to nepřehánějte, mohla byste si spíše uškodit.

 

Vhodná kosmetika na akné

Základem je používat vhodnou kosmetiku. Volte takové produkty, které jsou určeny přímo pro problematickou mastící se pleť se sklony k akné. Neměly by obsahovat alkohol, který má tendenci vysušovat. Ze stejného důvodu se vyhýbejte i používání obyčejného mýdla.

K čištění pleti můžete využít třeba VENIRA konjakovou houbičku pro mastnou a aknózní pleť. Tato šikovná pomůcka obsahuje bambusové uhlí, které se postará o dokonalé odstranění všech nečistot. Houbičku jednoduše navlhčíte a poté si s ní jemně namasírujete obličej i dekolt. Účinně tak předejdete vzniku akné a vaše pleť bude navíc nádherně svěží.

Do boje proti silnému akné je každopádně lepší povolat více než jeden kosmetický přípravek. Vyzkoušejte čistící gel, séra, krémy a oleje na akné, které vám budou nápomocni v boji s problematickou pletí. 

Čistící gel  využijete pro perfektní odstranění jak zbytků make-upu, tak i dalších nečistot. 

SOS akné sérum aplikujte přímo na pupínky a následně na obličej naneste akné krém, který se postará o zklidnění podrážděné pleti a pomůže zahojit nevzhledné jizvičky.

Skvělou službu v boji proti akné pro vás zastanou 100% BIO oleje lisované za studena, které si zachovávají účinnost obsažených biolologicky aktivních látek a jsou prospěšné pro vaše zdraví a vaši krásu

Meruňkový olej pomáhá zmírňovat projevy akné, podporuje regeneraci kožních buněk a vyživuje a zjemňuje pleť.

Opunciový olej redukuje jizvy a skvrny po akné, podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá rozjasnit kruhy pod očima

Malinový olej bojuje proti akné, zlepšuje vzhled pórů a účinně pomáhá při ekzémech a lupénce

Moringový olej je ideální pro aknózní pleť, přispívá k redukci vrásek na obličeji, krku a kolem očí a je vhodný také pro péči    o barvené vlasy

Ricinový olej pomáhá zmírňovat projevy akné, zamezuje vzniku černých teček a udržuje vlhkost v pleti.

Hroznový olej a mrkvový olej jsou vhodnými pomocníky pro aknózní pleť, zmírňují zarudnutí pleti a zesvětlují jizvičky

 

Líčení 

Používejte makeup, který neucpává póry. Vždy si před spaním odličujte svůj makeup pomocí odličovacích tamponu. Pokud se neodličujete, zaděláváte si na problémy s akné, protože dochází k ucpávání pórů a pleť nemůže dostatečně dýchat.  

 

 

Další tipy pro boj s akné a jeho prevence

1. Vyhýbejte se vymačkávání pupínků, které může vést k jizvám a infekcím.

2. Dostatek spánku a redukce stresu jsou důležité pro celkové zdraví, včetně zdraví pleti. Pro redukci stresu použijte relax komplex, CBD, hořčík nebo melatonin. 

3. Nepoužívejte make-up, který ucpává póry.

4. Pravidelně čistěte štětce na make-up a houbičky.

5. Chraňte pleť před sluncem opalovacím krémem s širokým spektrem SPF 30 nebo vyšším.

6. Vyvarujte se dotýkání obličeje rukama - máte na nich totiž spoustu bakterií, které si na pleť přenášíte. Tu a tam se nějakému dotyku samozřejmě nevyhnete, takže si každopádně ruce pravidelně myjte, abyste je udrželi co nejčistší.

7. Používejte zásadně svůj vlastní ručník, který nebudete sdílet s nikým dalším. Nejlépe si vyhraďte jen jeden na obličej. Také často perte povlaky na polštář - během spánku se na něm usazují odumřelé kožní buňky a další nečistoty a ty vaší pleti neprospívají.

 

Co si z článku odnést?

Akné je zánětlivé onemocnění mazových žláz. Dochází k němu, když se kožní maz ucpává v pórech. Akné může mít mírnou až nejtěžší formu. Rozlišují se otevřené a uzavřené komedony neboli černé a bílé tečky, papuly, postuly, moduly a cysty, přičemž cysty a moduly jsou tou nejzávažnější formou. Akné mohou způsobovat faktory jako genetika, životní styl, strava, stres, některé léky, hormonální změny, alkohol a kouření a nevhodné kosmetické přípravky

Podpořit redukci akné můžete sportem a zdravou stravou. Po sportu je důležité se osprchovat a ošetřit obličej vhodným přípravkem, aby se neucpávaly póry. Do stravy je vhodné zařadit jahody, banány, borůvky, ananas, citrusové plody, ořechy a semínka, omega 3 mastné kyseliny, zelený čaj nebo kefír. Vyhnout byste se naopak měla rafinovaným sacharidům a cukrům, průmyslově zpracovaným potravinám s vysokým obsahem cukrů, alkoholu, uzeninám a červenému masu a mléčným výrobkům. Vhodné je zařadit doplňky stravy bohaté na vitamíny a minerály, které příznivě působí na eliminaci akné, zmenšování pórů a vyhlazení fleků a jizviček po akné. Zaměřte se na kvalitní kosmetiku proti akné v podobě krémů, sér, gelů a olejů. Před spaním a cvičením si vždy odličujte makeup pomocí odličovače a odličovacích tamponů

Vyhněte se vymačkávání pupínků, které může akné zhoršovat. Nepoužívejte makeup, který ucpává póry. Pravidelně čistěte štětce a houbičky. Chraňte pleť před sluncem a používejte krémy s SPF. Používejte svůj vlastní ručník na obličej, který pravidelně perte. Přehnaně se nedotýkejte obličeje. Dostatečně spěte a snažte se eliminovat stres

Akné je běžný problém, ale s trochou snahy se ho dá zbavit. Dodržováním výše uvedených kroků a tipů můžete dosáhnout čisté a zdravé pleti. Pokud je vaše akné těžké nebo nereaguje na domácí léčbu, neváhejte se obrátit na dermatologa.

Zpět do obchodu