Na co pomáhá ostropestřec mariánský?

Ostropestřec mariánský, známý také jako léčitel jater, je významná bylina s mnohaletou historií v tradiční čínské medicíně. Nabízí široké spektrum zdravotních benefitů od detoxikace jater až po ochranu těla před volnými radikály. 

Zajímá vás, jak tato přírodní rostlina může zlepšit váš zdravotní stav? Prozkoumejte pomocí našeho článku tajemství, které se v ostropestřci ukrývá a objevte jeho jedinečné a roky odzkoušené účinky!

 

Co je to ostropestřec mariánský a proč je tak populární?

Silybum marianum představuje latinský název ostropestřce mariánského neboli jednoleté, případně dvouleté rostliny pocházející ze Středomoří, odkud se díky její oblibě rozšířila do všech koutů světa. V našich končinách spatříte ostropestřec růst především podél cest a v blízkosti zahrad či kompostů.

Ostropestřec patří do čeledi bodlákovitých a nepřehlédnutelný je hlavně díky svému výraznému a typickému fialovému květu s ostny. Odtud pramení i jeho lidové názvy, jako bodlák pestrý, bodlák ostrý nebo Kristova koruna. Historicky byl používán pro podporu zdraví jater a trávicího systému, jinak tomu není ani dnes. A proč je ostropestřec vlastně tolik populární?

Právě jeho mnohostranné účinky dodávají ostropestřci na popularitě mezi všemi druhy bylin. Jedním z hlavních důvodů může být také jeho schopnost detoxikovat a regenerovat zanesená játra. Ostropestřec je kromě toho původcem silných antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.

 

Účinné látky obsažené v ostropestřci

Ostropestřec mariánský je bohatý na širokou škálu účinných látek, které mu propůjčují léčivé vlastnosti a další zdravotní benefity. Mezi ty nejznámější patří:

 

Silymarin - jedná se o komplex bioaktivních látek obsažených v semenech ostropestřce považovaných za jeho hlavní aktivní složku. Silymarin má silné antioxidační vlastnosti a je klíčovým faktorem v ochraně jater před poškozením volnými radikály.

Silybin - představuje hlavní složku silymarinu známou pro své protizánětlivé vlastnostmi. Stejně jako silymarin chrání játra a podporuje detoxikaci organismu.

Silidianin a silikristin - jsou dva ze tří hlavních flavonolignanů, které tvoří silymarin. Jedná se o účinné antioxidanty přispívající k celkovému ochrannému a detoxikačnímu účinku ostropestřce.

Kromě těchto hlavních účinných látek plody ostropestřce obsahují i bílkoviny a rostlinné oleje, antioxidanty (kvercetin a vitamin E), aminokyseliny, jednoduché cukry, biogenní aminy (histamin a tyramin), silice nebo hořčiny. Dále pak steroly, karotenoidy a nenasycené mastné kyseliny (kyselinu linolovou).

 

Na co je dobrý ostropestřec

Bojuje proti volným radikálům

Ostropestřec mariánský dokáže coby silný přírodní antioxidant likvidovat volné radikály, které v našem těle způsobují oxidační stres. Ten škodí našemu tělu na buněčné úrovni a je jednou z nejčastějších příčin předčasného stárnutí pokožky.

Oxidační stres pak může mít za následek tvorbu vrásek, zašedlý tón pleti, rozšíření pupínků a dalších nedokonalostí. U vlasů zase způsobuje jejich vysoušení a nadměrné vypadávání.

 

Podporuje činnost a regeneraci jater

O ostropestřci se nicméně mluví především díky příznivému působení obsaženého silymarinu a rostlinných olejů na trávení, funkci jater a jejich regeneraci.

Silymarin totiž dokáže zlepšit metabolismus jaterních buněk, přispět ke stabilizaci buněčné membrány a podpořit regeneraci jaterní tkáně.

Hepatoprotektivní působení silymarinu, tedy schopnost chránit jaterní tkáň, umožňuje využít ostropestřec také pro podporu regenerace silně poškozených jater, u bývalých alkoholiků, drogově závislých, nebo pacientů po chemoterapii.

 

Přispívá k pročištění organismu

Ostropestřec je oblíbeným prostředkem pro detoxikaci jater, která dostávají zabrat vlivem nezdravého životního stylu. V procesu pročištění zbavíte své tělo nahromaděných toxinů, čímž posílíte přirozenou obranyschopnost svého organismu a podpoříte své celkové zdraví.

Úsilí ostropestřce se vyplatí podpořit zelenými potravinami, jako je například chlorella a spirulina. Ty obsahují aminokyseliny přispívající k eliminaci těžkých kovů, které představují jednu z největších hrozeb nejen pro játra, ale pro celý organismus. 

Tip: Chcete se o zelených superpotravinách dozvědět více informací? Přečtěte si náš článek o super greens, ve kterém popisujeme nejzajímavější účinky chlorelly, spiruliny a zeleného ječmene na lidské zdraví.

 

Podporuje domácí léčbu žlučových kamenů

Žlučník je orgán hruškovitého tvaru fungující jako zásobárna žluči, která se následně využívá v procesu trávení. Žlučník spojuje játra s tenkým střevem, kterému pomáhá se zpracováním tuků.

Ve chvíli, kdy zkonzumujete tuky, hormony vyšlou signál žlučníku, aby uvolnil uloženou žluč, která vede skrze žlučové cesty do dvanáctníku - první části tenkého střeva. Žluč v tomto procesu pomáhá také s absorpcí vitaminů rozpustných v tucích a s jejich přenosem po těle.

Pokud ve velké míře konzumujete tučná jídla a pokrmy plné cukrů a bílé mouky, mohou vám ve žlučníku vzniknout žlučové kameny. Právě ostropestřec je bylinkou, která vám může pomoci s domácí léčbou této poruchy žlučníku.

 

Jak správně užívat ostropestřec?

Nejspolehlivější variantou z pohledu generace obsahu účinných látek je užívání extraktu získávaného ze semen, respektive plodů ostropestřce. K méně spolehlivým variantám patří olej, který se lisuje za studena ze semen a čaj připravený z plodů a listů.

Ostropestřec můžete užívat ráno nebo večer společně s jídlem. V takovém případě může zmírnit případné zažívací problémy a podpořit trávení hůře stravitelných pokrmů. 

Abyste se dočkali všech efektů popsaných výše, ostropestřec byste měli užívat alespoň jeden měsíc v kuse. Poté je vhodná týdenní pauza. V případě potřeby můžete kúru zopakovat a to až dvakrát nebo třikrát ročně.

 

Pro koho není užívání vhodné?

Ostropestřec mariánský není vhodný pro:

- těhotné a kojící ženy

- děti

- osoby s vysokým krevním tlakem

- jedince trpící závažnými chorobami

 

Pokud si nejste jisti tím, jestli je pro vás ostropestřec vhodný, konzultujte jeho užívání se svým ošetřujícím lékařem.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

 

Zpět do obchodu