• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Alergie na slunce: Jak jí předejít a co pomůže?

Alergie na slunce, známá také jako solární dermatitida nebo fotodermatóza, může znepříjemnit horké letní dny. Projevuje se svěděním, vyrážkou a zarudnutím kůže po vystavení slunečnímu záření. Naštěstí existují účinné způsoby, jak této nepříjemnosti předejít a jak ji léčit. V tomto článku se podíváme na to, jak se chránit před alergií na slunce a co dělat, když se objeví první příznaky.

 

Co je alergie na slunce?

Ve skutečnosti se nejedná o alergii, nýbrž o reakci imunitního systému na UV záření. Mezi nejčastější formy patří polymorfní světelná erupce (PMLE), která se projevuje vyrážkou a svěděním na místech vystavených slunci nebo solární kopřivka, která způsobuje puchýře a otoky.

 

Příčiny sluneční alergie

Přesná příčina alergie na slunce není zcela objasněna, ale předpokládá se, že je spojena s abnormální reakcí imunitního systému na ultrafialové záření. Některé faktory, které mohou alergii na slunce vyvolat, jsou:

Genetické predispozice mohou být příčinou alergie na slunce. Pokud ji má někdo v rodině, je vyšší pravděpodobnost, že se objeví i u vás.

Některé léky, jako jsou antibiotika, diuretika nebo antikoncepční pilulky, mohou zvyšovat citlivost na slunce.

Určité složky v kosmetických přípravcích mohou vyvolat fototoxickou reakci, která se zhorší při vystavení slunci.

Citrusové plody, mrkev nebo celer, mohou u některých lidí vyvolat fotosenzitivitu.

 

 

Příznaky alergie na slunce

Příznaky alergie na slunce se mohou objevit během několika minut až hodin po vystavení slunci. O jaké příznaky se jedná?

Vyrážka zahrnující červené, svědivé pupínky nebo puchýře, které se často objevují na exponovaných místech, jako jsou tváře, ruce a dekolt.

Svědění, které může být velmi intenzivní a nepříjemné.

Otok postiženého místa na kůži

Bolestivost pokožky

 

Druhy slunečních alergií

Existuje několik druhů nevyžádaných a nepříjemných reakcí kůže na slunce. Jaké druhy tzv. sluneční alergie známe?

 

Polymorfní světelná erupce (PMLE)

PMLE je nejčastější formou sluneční alergie. Projevuje se svěděním, červenými pupínky nebo puchýři na místech vystavených slunci. Symptomy se obvykle objevují několik hodin až dní po sluneční expozici a mohou trvat několik dní.

Mezi příznaky PMLE patří svědění a pálení kůže, červené pupínky nebo puchýře a otoky postižené oblasti. Prevencí této formy alergie je používání opalovacích krémů s vysokým faktorem SPF.

 

Aktinické prurigo

Aktinické prurigo je dědičná forma sluneční alergie, která postihuje hlavně lidi s americkým indiánským původem, ale může se objevit i u jiných etnických skupin. Symptomy jsou podobné PMLE, ale často jsou závažnější a chronické.

Pro aktinické prurigo je typická svědivá vyrážka, suchá a popraskaná kůže a chronické příznaky zhoršující se při sluneční expozici. Tento druh sluneční alergie se často léčí kortikosteroidními krémy či fototerapií.

 

Solární kopřivka

Solární kopřivka je vzácnější forma sluneční alergie, která se projevuje rychlým nástupem kopřivky (urtikárie) po vystavení slunci. Puchýře se mohou objevit během několika minut a zmizí během několika hodin až dní.

Mezi typické příznaky patří rychle se objevující puchýře, svědění a pálení či otoky. V tomto případě bývají často předepisovány antihistaminika pro zmírnění svědění kůže. 

 

Fotoalergická reakce

Fotoalergická reakce je způsobena chemickými látkami (např. v kosmetice nebo lécích), které reagují s UV zářením a způsobují alergickou reakci na kůži. Symptomy se mohou objevit až několik dní po vystavení slunci.

Typické je zarudnutí a zánět kůže, puchýře, vyrážka, svědění a pálení. Důležité je identifikovat a eliminovat spouštěče fotoalergické reakce a nasadit vhodnou léčbu v podobě kortikosteroidních krémů nebo antihistaminik. 


 

 

Jak předejít alergii na slunce?

1. Používejte opalovací krémy s vysokým SPF

Ochranný faktor SPF je klíčový pro ochranu proti UV záření. Používejte krémy s minimálním SPF 30, ideálně však 50, a aplikujte je každé dvě hodiny nebo po koupání. Vyberte si opalovací krémy, které chrání jak proti UVA, tak UVB záření.

O důležitosti SPF se více dozvíte v našem předchozím článku

 

2. Vyhněte se přímému slunci během poledne

Sluneční záření je nejsilnější mezi 10. a 16. hodinou. V tomto období se snažte omezit pobyt na přímém slunci. Pokud musíte být venku, noste ochranný oděv a klobouk s širokou krempou.

 

3. Noste ochranné oblečení

Ochranné oděvy s UV filtrem poskytují dodatečnou ochranu před slunečním zářením. Dlouhé rukávy, kalhoty a klobouky mohou výrazně snížit riziko alergické reakce.

 

4. Používejte sluneční brýle

Kvalitní sluneční brýle s UV filtrem chrání nejen vaše oči, ale i citlivou pokožku kolem očí, která je náchylná k alergickým reakcím.

 

5. Slunci se vystavujte postupně

Pokud máte citlivou pokožku, zvyšte odolnost proti slunci postupným vystavováním. Začněte s krátkými intervaly a postupně dobu prodlužujte. Tímto způsobem můžete snížit pravděpodobnost alergické reakce.

 

 

Co dělat, když se alergie na slunce objeví?

1. Vyhledejte stín a ochlaďte postižená místa

Při prvních příznacích alergie na slunce se okamžitě ukryjte do stínu. Ochlaďte postižená místa studenými obklady nebo vlažnou sprchou. Tím snížíte svědění a otok.

 

2. Použijte hydro kortizonovou mast

Hydrokortizonová mast může pomoci zmírnit zánět a svědění. Aplikujte ji podle pokynů na postižená místa. Pokud jsou příznaky závažné, poraďte se s lékařem o vhodné léčbě.

 

3. Hydratujte pokožku

Používejte hypoalergenní hydratační krémy či mléka, které pomohou zklidnit a obnovit poškozenou pokožku. Vyhněte se kosmetickým přípravkům s parfémem, které mohou podráždění zhoršit.

 

4. Mohou pomoci antihistaminika

Antihistaminika mohou pomoci zmírnit svědění a další alergické příznaky. Konzultujte jejich použití s lékařem, zejména pokud trpíte dalšími zdravotními problémy.

 

5. Použijte přírodní prostředky a kosmetiku

Aloe vera gel a kokosový olej mají zklidňující a hydratační účinky, které mohou pomoci při léčbě slunečních alergií. Aplikujte je na postižená místa pro rychlejší úlevu. Vyzkoušet můžete také chladivý gel s obsahem panthenolu, aloe vera a mentholu, které pomáhá zklidnit pálení a začervenání pokožky

 

6. Terapie světlem

Terapie světlem, známá také jako fototerapie, využívá kontrolované vystavení UV záření k léčbě různých kožních onemocnění, včetně sluneční alergie. Terapie zahrnuje postupné a kontrolované vystavování pokožky UVB nebo UVA záření pod lékařským dohledem. Tento postup může pomoci zvýšit odolnost kůže vůči slunečnímu záření a snížit riziko alergických reakcí.

 

Co si z článku odnést?

Sluneční alergie může být nepříjemná, ale správnou prevencí a včasnou léčbou lze minimalizovat její dopad. Používání opalovacích krémů, ochranného oblečení a postupné vystavování slunci jsou klíčové kroky k ochraně vaší pokožky. Pokud se příznaky objeví, rychlá reakce a vhodná léčba mohou výrazně zlepšit váš komfort a zdraví.

Chraňte svou pokožku a užívejte si slunečné dny bez obav. V případě rozsáhlým obtíží neváhejte vyhledat svého lékaře, který vám určí vhodnou léčbu. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.