Biotin: hustota a objem vlasů na dosah

Hustota vlasů je záležitostí dědičnosti. Není však pravdou, že tuto vlastnost nelze změnit. A to i přesto, že se s takovými názory můžeme velmi často setkat. Neházejte proto flintu do žita! Cesta za hustější hřívou s přirozeným objemem totiž existuje. Dokonce není ani tolik trnitá, jak si možná můžete myslet. Celé kouzlo spočívá v užívání poměrně známého vitamínu B7, neboli biotinu.

Co je to biotin?

Biotin, tedy vitamín B7 bývá také označován jako vitamín H či koenzym R. Jedná se o sloučeninu, která je součástí vitamínů B-komplexu, jež jsou pro zdraví vlasů a pleti klíčové. 

Jeho nedostatek způsobuje především vypadávání vlasů, což se následně projevuje jejich nadměrným řídnutím. V extrémních případech může dojít také ke ztrátě řas a obočí. Naopak, jeho dostatek je zárukou zdravé a hutné hřívy.

Studie dokonce vymezily biotin jako jednu ze základních živin pro zachování struktury, pevnosti a vzhledu vlasů. Navíc je rozpustný ve vodě, což zaručuje, že jeho případný nadbytek tělo vyloučí prostřednictvím moči. Je tudíž nemožné se jim předávkovat.

 

Zdroje biotinu

Ptáte se, odkud tedy tento zázračný vitamín můžete získat? Bývá součástí mnoha potravin, například arašídů, rýže, ovesné mouky, brambor, ořechů apod. Pokud však máte potíže se svými vlasy, je dobré jej užívat především ve formě biotinových doplňků stravy, které dokáží efektivně podpořit jemné, lámavé či roztřepené vlasy. 

Kromě toho se využívá také k léčbě alopecie, což je částečné nebo celkové vypadávání až celých chomáčků či pramenů, a to jak u dětí, tak dospělých. 

Biotin je ideální jako prevence ztráty vlasů i jako pojistka pro jejich opětovný růst a také zdraví nehtů. Mimo jiné je jednou z 19 účinných látek, ze kterých jsou složeny naše VENIRA kapsle pro vlasy, nehty a pleť

V případě, že se rozhodnete biotin zařadit do vašeho jídelníčku jako doplněk, naleznete jej většinou ve spojení se zinkem nebo pivovarskými kvasnicemi, které rovněž pomáhají v boji s padajícími vlasy.

 

Biotin na vlasy

Biotin je nezbytnou složkou pro tvorbu keratinu, který:

- dodává vlasům pevnost, pružnost a lesk

- podporuje metabolismus aminokyselin nezbytných pro správný růst vlasů

- zajišťuje optimální fungování vlasových folikulů (což jsou malé struktury v pokožce hlavy produkující nové vlásky)

Právě správná funkce vlasových folikulů je zásadní pro zdravý růst vlasů a dosažení požadované hustoty a objemu.

Tip: O tom, jak urychlit růst vlasů pomocí vašeho jídelníčku ale i doplňků stravy se dozvíte v našem článku.

 

Biotin v těhotenství

Biotin hraje důležitou roli i v období těhotenství. Právě v tomto požehnaném stavu je pro vás, ženy, důležité především zajistit dostatečný příjem živin nejen pro své vlastní zdraví, ale také pro správný vývoj plodu.

Zvláště důležitý je pro růst vlasů, nehtů i celkové zdraví pokožky, což jsou aspekty, které mohou být hormonálními změnami v těhotenství ovlivněny. Dostatečný příjem biotinu během těhotenství může minimalizovat případné problémy spojené s jejich vypadáváním či lámáním.

Těhotné ženy ale i maminky najdou biotin ve vitamínovém komplexu VENIRA pro těhotné a kojící ženy zajišťujícím tělu všechny potřebné minerály a živiny pro současné i budoucí maminky a napomáhajícím k celkovému komfortu.

 

Jaké jsou účinky biotinu na nehty?

Silné a zdravé nehty jsou nádherným doplňkem každé ženy. Pokud se i vy potýkáte s křehkými a lámavými nehty, nemusíte zoufat, jelikož biotin nefunguje pouze na vaše kadeře, účinně si poradí i s poškozenými nehty a navrátí jim tak zdravý vzhled.

Jedním z hlavních účinků biotinu na nehty je jeho schopnost posilovat nehtovou strukturu a zvýšit jejich odolnost. Dostatečný příjem biotinu pak zajistí, že vaše nehty budou pevné a odolné vůči každodenním vlivům.

Kromě posílení nehtů biotin podporuje také růst nových nehtů, což je velkou výhodou pro všechny ženy i muže trpící jejich pomalým růstem či pro ty s jejich zvýšenou lámavostí. 

 

Prevence a péče o zdravé vlasy

I při samotném užívání biotinu jako doplňku stravy byste se měli o své vlasy náležitě starat k tomu, aby byly zdravé a krásné. Jak ale dosáhnout toho, aby vaše vlasy nejen dobře vypadaly, ale byly také zdravé? Klíčem je správná prevence a péče o ně. 

Zde je několik důležitých tipů a triků, které vám pomohou udržet vaše vlasy v tom nejlepším možném stavu:

 

1. Správné mytí vlasů

Správná technika mytí vlasů je naprostým základem. Vždy tedy používejte pouze přírodní šampon vhodný pro váš typ vlasů, který do nich důkladně vmasírujte a následně pořádně vymyjte tak, aby ve vlasech nezůstaly žádné jeho zbytky.

 

2. Pravidelné stříhání konečků

Pravidelné stříhání konečků vlasů je důležité pro prevenci rozštěpených konečků. Vlasy vám tak doporučujeme zastřihávat každých 6 až 8 týdnů, aby se udržela jejich síla a zdravý vzhled.

 

3. Vyvarujte se nadměrnému tepelnému zpracování

Nadměrné používání fénů na vlasy, žehliček nebo kulem vlasy poškozuje a způsobuje jejich lámání. Pokud je to možné, snažte se tepelné nástroje k úpravě účesu omezit na minimum nebo před jejich použitím aplikujte ochranný sprej na vlasy.

 

4. Péče o pokožku hlavy

Zdravá pokožka hlavy je důležitá pro růst a zdraví vlasů. Ujistěte se proto, že udržujete svou pokožku hlavy čistou a hydratovanou. K tomu vám můžou pomoct masáže hlavy, které podporují prokrvení a růst vlasů.

 

Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete minimalizovat poškození vlasů a udržet je zdravé a krásné. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu