Co je vitamin D a proč je nezbytné ho užívat?

Věděli jste, že pokud získáváte vitamin D pouze ze stravy, pravděpodobně budete trpět jeho nedostatkem? Jak se takový nedostatek projevuje, jak vitamin D spolehlivě doplňovat a jaké množství je pro vaše tělo optimální, rozebereme v dnešním článku. 

 

Vitamin D pro imunitní systém

Vitamin D je známý z velké části pro svou schopnost posílit a podpořit přirozenou obranyschopnost. Kromě toho se ale podílí na mnoha dalších procesech v našem těle. Nejenže je nepostradatelný pro správné fungování svalů, hraje významnou roli v regulaci vápníku a udržování optimální hladiny fosforu v krvi, což jsou faktory důležité z pohledu udržení zdravých kostí. 

Rovněž přispívá k zachování normálního stavu zubů tím, že do nich pomáhá ukládat minerály. V neposlední řadě se vitamin D podílí na procesu dělení buněk, které je základem pro růst na rozmnožování všech organismů. 

 

Na co je dobrý vitamin D

Zajímavé na vitaminu D je to, že ho z velké části získáváme působením slunečního záření na naši pokožku. I proto se o vitaminu D často mluví jako o slunečním vitaminu. Tohoto benefitu můžeme v našich zeměpisných šířkách čerpat naplno během letních měsíců. 

Od podzimu do jara, kdy je pokožka UVB paprskům vystavena o poznání méně, je méně i vitaminu D v našem těle. Tento pokles může být ohrožující nejen pro naši imunitu, a proto bychom měli obzvláště v zimních měsících déčko suplementovat.

 

Co se děje, když chybí vitamin D?

Nedostatečná hladina vitaminu D může vést k/ke:

- bolestem a oslabení kostí z důvodu snížené absorpce vápníku, což může zvláště u starších osob zvýšit náchylnost ke zlomeninám

nadměrnému vyčerpání, které se negativně podepisuje na celkové vitalitě a výkonnosti

oslabené imunitě, která zvyšuje náchylnost k mnoha různým nemocem virového a bakteriálního původu

svalové slabosti a bolestem svalových tkání, což může zvláště u starších osob zvýšit riziko pádu

prudkým změnám nálad, které jsou doprovázené úzkostmi, depresemi či podrážděností

zhoršené paměti a koncentraci z důvodu negativního vlivu na kognitivní funkce a funkce mozku

zvýšené náchylnosti k řídnutí kostí, jelikož nižší vstřebávání vápníku vede ke snížení hustoty kostní hmoty, což představuje riziko zejména u starších osob

 

 

Kolik vitaminu D užívat a kde ho najít?

Optimální množství déčka, které byste měli denně užívat je 1 000 až 2 000 I.U. (= mezinárodní jednotka International Unit).

Vitamin D můžete dodávat tělu prostřednictvím specifických potravin, pravidelným pobytem na slunci a formou doplňků stravy. Pojďme si přiblížit jednotlivé varianty. 

 

Kde je hodně vitaminu D

Živočišnou formu vitaminu D najdeme v rybách, jako je makrela, tuňák, losos a rybí tuk nebo také v játrech, sádle, másle, mléčných výrobcích či vaječných žloutcích

Nicméně podle výsledků průzkumu Státního zdravotního ústavu naplní potřebu vitaminu D pouze 1 % osob ve věku od 18 do 90 let, které ho přijímají výhradně jen ze stravy. Není se moc čemu divit, protože i za předpokladu, že byste konzumovali (například) mořské ryby dvakrát týdně, získali byste pro své tělo nanejvýš 5–10 % z celkové denní potřeby.

 

Vitamin D zdroj

Jak jsme uvedli již výše, přirozeným zdrojem vitaminu D je sluneční záření

Abyste pro své tělo zajistili zhruba 80–90 % z celkového doporučeného množství vitaminu D, postačí, když na sluníčku strávíte alespoň 20 minut dvakrát týdně

Myslete ale na to, že s rostoucím věkem klesá schopnost pokožky tvořit déčko. Například senioři by měli trávit na sluníčku dvojnásobek výše uvedené doby, aby pro své tělo zajistili potřebné denní množství. 

POZOR! Při pobytu na slunci vždy myslete na principy bezpečného opalování a vyzbrojte se kvalitní opalovací kosmetikou. Nadměrné dávky UV záření jsou pro nechráněnou pokožku nebezpečné a mohou vést ke vzniku nádorového onemocnění. 

 

Kdy sáhnout po doplňcích stravy s obsahem vitaminu D?

Zvýšit příjem vitaminu D byste měli především v období od podzimu do jara, kdy z důvodu omezeného pobytu na sluníčku trpíte jeho nedostatkem. Pokud ho nasadíte ještě před vypuknutím chřipkové sezóny, posílíte svou imunitu a spíše se vám podaří vyhnout nachlazení. Díky doplňování vitaminu D můžete také snáz zvládnout psychicky a fyzicky náročné období ve škole a zaměstnání.

Při výběru konkrétního doplňku stravy se zaměřte na formu obsaženého vitaminu. Například každá kapsle VENIRA vitaminu D obsahuje vitamin D3 1 000 I.U., což je jedna z nejlépe vstřebatelných forem tohoto vitaminu. Pro splnění potřebné denní dávky se užívá jedna kapsle denně, takže vám balení o 80 tabletách vydrží na déle jak dva měsíce. 

Kapsle navíc:

- podporují správný vývoj kostí a zubů

- přispívají k udržení normální činnosti svalů

- pomáhají k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu

- podílí se na správné funkci mozku a kognitivních funkcí

- podporují správnou funkci kardiovaskulárního systému

- působí jako prevence vzniku srdečních onemocnění

- podílí se na procesu dělení buněk

- napomáhají ke zmírnění průběhu nemoci osteoporózy (řídnutí kostí)

 

VENIRA vitamin D můžete užívat v kteroukoliv denní dobu, ale vzhledem k tomu, že je rozpustný v tucích, jeho absorpce roste, pokud ho budete brát před, v průběhu, nebo po konzumaci jídla, které obsahuje tuky. S vitaminem D se rovněž doporučuje užívat vápník a hořčík

 

Doplňovat vitamin D potřebují i vaše děti

Dostatečný příjem vitaminu D je u dětí klíčový pro jejich správný vývoj. Pokud ale mají mlsný jazýček, jen těžko do nich dostanete velké polykatelné kapsle. Ale nebojte! My totiž mysleli na vše, a tak vám přinášíme cucavé kostičky s pomerančovou příchutí VENIRA vitamin D pro děti, které mají složení stejně dokonalé jako samotnou chuť

Tip: Zjistěte v našem článku, jaké další vitaminy by vaše děti měly užívat

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu