Co vlasům škodí?

O vlasy se snaží většina z nás pečovat co nejlépe to jde. Kupujeme drahé šampony, kondicionéry, nejrůznější kůry a masky. Také navštěvujeme kadeřníky a holiče, kteří se o naše hřívy úžasně starají. Obecně by se dalo říci, že vlasům více ubližují ženy než muži. Co ale nejvíce vašim vlasům škodí? Čemu je dobré se raději úplně vyhnout a kterým vlivům neutečeme? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

 

Špatné návyky při péči o vlasy

Již delší dobu máte svou zajetou rutinu co se týče péče o vaše kadeře a nechce se vám ji příliš měnit? Používáte již desítky let stále stejnou kosmetiku, i když se struktura a kvalita vašich vlasů v průběhu let změnila? Právě vaše špatné návyky mohou mít na vlasy také neblahý vliv. Jedná se především o:

 

Příliš časté mytí vlasů

Pokud si umýváte vlasy každý den s vidinou krásných a především čistých kadeří a myslíte si, že čím častěji je umyjete, tím je to lepší, pak na tuhle rutinu rozhodně zapomeňte. Časté mytí vlasů má ve většině případech opačný účinek a vlasy tak ztrácí svou přirozenou vlhkost a ochranu. Pravidelné mytí je sice důležité, ale není nutné jej provádět každý den, a to zejména u vlasů suchých nebo poškozených. Místo toho zvolte šetrný šampon a kondicionér a snažte se dobu mytí vašich kadeří prodloužit.

 

Používání horké vody při mytí

Milujete horkou koupel, a proto si i své vlasy také umýváte teplou vodou? I příliš horká voda může být pro vlasy nepříznivá. Vysoká teplota vody odstraňuje z povrchu vlasových folikul přirozené oleje a způsobuje jejich lámání. Doporučujeme vám proto při mytí používat mírně teplou vodu a oplachování vlasů vždy zakončit studenou vodou, která uzavírá vlasovou kutikulu a zvyšuje lesk vlasů.

 

Tip: Pro vysušení mokrých vlasů můžete použít i VENIRA turban na vlasy z jemného a velice savého materiálu.

 

Agresivní vyčesávání vlasů

Známe to asi každá. Ráno při spěchu do práce nemáme čas se ani v klidu nasnídat, natož si pořádně vyčesat vlasy. Přivstaňte si proto o něco dřív a pro česání vlasů zvolte správnou techniku tak, abyste minimalizovali jejich poškození. Doporučujeme jednotlivé prameny pročesávat pomalu, od spodu nahoru a používat vždy jen hřeben nebo kartáč s širokými zuby a měkkými štětinami. 

 

Styling a tepelná úprava

Při vytváření žádaného účesu je velmi snadné sáhnout po tepelných nástrojích, které však mohou mít negativní dopad na zdraví vašich vlasů. Zde je pár špatných návyků spojených se stylingem a tepelným ošetřováním vlasů:

 

Používání tepelných nástrojů

Běžně pro styling vašich kadeří vždy saháte nejprve po žehličkách, fénech či kulmách a dalších tepelných nástrojích? Jejich přehnané používání může způsobit vážné poškození vlasů jako je lámání či dokonce vypadávání. Stejně tak příliš vysoké teploty nejsou pro vlasy vhodné. Nezapomínejte vždy před jakýmkoliv stylingem používat ochranný sprej.

 

Nedostatečná hydratace vlasů

Používání tepelných nástrojů může vlasy vysušovat a snižovat jejich hydrataci natolik, že to vede k jejich poškozování a lámání. Proto je důležité vždy zajistit, aby vaše vlasy byly dostatečně hydratované. Používejte vlasové masky, například VENIRA vyživující masku s vůní manga a liči pro obnovu a posílení vlasových folikul.

 

Nevhodný účes během spánku

Často usínáte v copáncích či těsných drdolech pro lepší pohodlí při spánku? Necháte-li vlasy takto spletené a upravené, může docházet k jejich lámání. Pokud se už rozhodnete spát s culíkem, doporučujeme vám používat alespoň jemné saténové či hedvábné gumičky a účes příliš nestahovat. Stejně tak si pořiďte i saténové povlaky na polštáře, které minimalizují tření a snižují riziko poškození vlasů.

 

Chemické ošetřování a barvení

Toužíte po novém vzhledu a zahráváte si s myšlenkou odbarvení vlasů, promelírování či jejich obarvení? Chemické ošetřování vlasů vám sice může přinést novou image, ale může také negativně ovlivnit zdraví vašich kadeří. Jedná se především o:

 

Příliš časté barvení vlasů

Časté barvení vlasů způsobuje značné poškození vlasových vláken. Chemikálie obsažené v barvách na vlasy oslabují vlasovou strukturu, a proto vám doporučujeme mezi jednotlivými intervaly barvení dát vlasům čas na obnovu a regeneraci.

 

Neprofesionální barvení

Pokud se už rozhodnete pro barvení vlasů doma, je důležité dodržovat pokyny a používat kvalitní vlasové barvy. Nekvalitní produkty a neprofesionální aplikace mohou vést k nežádoucím výsledkům, jako je flekatá barva, alergická reakce či padání vlasů.

 

Nedostatečná péče po barvení

Po každém chemickém zásahů do vlasů je nutné jim poskytnout správnou péči. Hydratujte proto vlasy pomocí vhodných šamponů, kondicionérů a hydratačních produktů. K tomu pravidelné návštěvy u kadeřníka a zastřižení konečků jsou také důležité pro udržení zdravých vlasů.

 

Tip: Jaká maska se hodí právě pro váš tip vlasů a jak si vybrat tu nejlepší se dozvíte v našem článku.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu