• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Domácí péče o vlasy - jak ji správně dělat? 6 tipů pro každého

V dnešním světě, kde je vzhled a péče o sebe stále důležitější, si mnozí z nás přejí mít zdravé a krásné vlasy. Naše vlasy jsou jedním z nejvýraznějších znaků naší osobnosti a mohou výrazně ovlivnit náš celkový dojem. Domácí péče o vlasy je klíčová nejen pro zachování jejich zdraví, ale také pro prevenci různých problémů, které mohou vlasy postihnout. Ať už máte vlasy jemné, kudrnaté, mastné nebo suché, existují efektivní a dostupné metody, jak o ně pečovat. V tomto článku se zaměříme na to, jak správně provádět domácí péči o vlasy, a nabídneme vám osvědčené tipy a doporučené produkty, které vám pomohou dosáhnout nádherných a zdravých vlasů bez nutnosti častých návštěv kadeřníka.

 

Jaký máte typ vlasů?

Než začnete s jakoukoli péčí o vlasy, musíte nejprve zjistit, jaký typ vlasů máte. To vám pomůže správně přizpůsobit produkty a postupy, které budou vašim vlasům vyhovovat. Existuje několik klíčových faktorů, které vám pomohou určit váš typ vlasů:

Textura vlasů – Jsou vaše vlasy rovné, vlnité, kudrnaté nebo máte afro?

Tloušťka – Jsou vaše vlasy jemné, střední nebo hrubé?

Pružnost a poréznost – Jak snadno se vaše vlasy lámou a jak rychle absorbují vlhkost?

Zjištění typu vlasů vám umožní vybrat vhodné produkty a techniky. Například jemné vlasy potřebují lehké produkty, které je nezatíží, zatímco hrubé a kudrnaté vlasy potřebují bohatší přípravky s vyšší hydratací. Správným určením typu vlasů položíte základ pro úspěšnou péči.

 

 

4 základní kroky domácí péče o vlasy

1. Správné mytí vlasů aneb šampon jako základ správné rutiny 

Mytí vlasů je prvním krokem ve vaší rutině a často je to právě tento první krok, kde se dělají největší chyby. V první řadě je důležité používat šetrné šampony bez sulfátů a parabenů, které vlasovou pokožku a vlasy nezatěžují. Šampon funguje tak, že otevírá vlasy, čistí je od nečistot a stará se taky o zdraví pokožky hlavy, která je důležitá pro růst zdravých a krásných vlasů. 

 

Jak si správně umýt vlasy a jak použít šampon?

Správné mytí vlasů a použití šamponu začíná vlažnou vodou – horká voda může vlasy vysušovat a poškozovat. Nejdříve vlasy důkladně namočte, poté naneste malé množství šamponu do dlaní a jemně ho vmasírujte do pokožky hlavy. Masírování podporuje prokrvení a stimuluje vlasové folikuly. Zaměřte se především na kořínky, protože délky vlasů se čistí automaticky při oplachování. Šampon nikdy nenanášejte přímo na vlasy nebo jejich konečky. Opláchněte vlasy důkladně, dokud voda není čistá, a celý proces zopakujte. 

Proč si mýt vlasy šamponem dvakrát? Při prvním mytí šampon odstraní povrchové nečistoty, jako jsou zbytky stylingových produktů, prach, maz a pot. Druhé mytí pak zajistí hloubkovější čištění pokožky hlavy a vlasů, přičemž šampon lépe penetruje do vlasů, což vede k efektivnějšímu odstranění mastnoty a lepšímu účinku aktivních látek. 

 

Z jakých šamponů vybírat? 

Výběr šamponů záleží čistě na vás dle individuálních potřeb vašich vlasů, vybírat můžete z šamponů:

Proti vypadávání vlasů - pokud vás trápí nadměrné vypadávání vlasů, použijte šampon proti vypadávání, který je bohatý na kolagen pro zvýšenou výživu. Tento šampon nejen zastaví vypadávání, ale také dodá vašim vlasům potřebnou péči.

Pro podporu růstu vlasů - oslabené a řídké vlasy lze podpořit přírodními šampony pro růst, které jsou vhodné pro všechny, kdo chtějí zlepšit kvalitu svých vlasů. Vyzkoušejte je, pokud nejste spokojeni s aktuální hustotou vlasů.

Proti lupům - lupy jsou nejen nepříjemné, ale mohou také snižovat sebevědomí. Používejte šampony proti lupům, které odstraňují jak suché, tak mastné lupy a čistí vlasovou pokožku do hloubky.

Proti šedinám - pokud máte hnědé vlasy se sklony k šedivění, zvolte šampon proti šedinám, který osvěží přirozenou barvu a šetrně umyje pokožku hlavy. Tento produkt pomůže neutralizovat šedé tóny.

Pro mastné vlasy - pokud se potýkáte s nadměrným maštěním vlasů, vyzkoušejte šampon pro mastné vlasy, který odstraňuje přebytečný maz a minimalizuje tvorbu kožního mazu. Pravidelným používáním tohoto šamponu si užijete svěží a nemastné vlasy.

Pro objem - toužíte po hustých a objemných vlasech? Přírodní šampon pro objem dodá vašim vlasům potřebnou hebkost, lesk a objem, a navrátí jim život.

Pro kudrnaté vlasy - kudrnaté vlasy vyžadují speciální péči, a proto zvolte šampon pro vlnité kadeře, který podtrhne jejich přirozenou strukturu. Dostaňte své kudrny pod kontrolu a dopřejte jim tu správnou péči.

 

2. Následuje kondicionér, který použijte vždy bez ohledu na typ vlasů

Po použití šamponu, kterým jste si dvakrát umyli vlasy si je vyždímejte pomocí rukou a následně je ještě lehce vysušte ručníkem. Vlasy by měly zůstat lehce vlhké, aby byly připravené na použití kondicionéru, který by měl být součástí každého mytí vlasů, protože pomáhá uzavřít kutikulu vlasů, kterou šampon předtím otevřel, a zabraňuje jejich poškození během sušení nebo stylingu. 

Nanášejte ho pouze na délky a konečky, vyhněte se pokožce hlavy, aby vlasy nebyly zbytečně zatížené. Kondicionér nechte působit přibližně pět minut a následně jej důkladně opláchněte a vlasy vysušte ručníkem. 

Kombinace šamponu a kondicionéru je nezbytná při každém mytí vlasů. Šampon kutikulu vlasů otevírá a čistí je a kondicionér ji následně zase uzavírá a vyhlazuje. V případě, že vynecháte kondicionér, vlasy se mohou začít třepit. 

 

 

3. Keratinová voda - chraňte vlasy před teplem a dodejte jim výživu

Použití keratinové vody po umytí šamponem a kondicionérem je skvělý způsob, jak posílit a chránit vaše vlasy. Mechanickým poškozením vlasů ubývá množství keratinu ve vlasech, a proto je nutné chybějící keratin vlasům neustále dodávat. 

Keratinová voda obsahuje hydrolyzovaný keratin, který proniká do vlasových vláken a obnovuje jejich strukturu, čímž zpevňuje vlasy a redukuje lámání. Kromě toho dodává vlasům lesk, zpevňuje je a pomáhá udržet vlhkost, což je zásadní pro jejich zdraví a vitalitu. Použitím keratinové vody také připravíte vlasy na další úpravy, jako je styling nebo fénování, a usnadníte si jejich rozčesávání. Tento produkt je proto ideální volbou pro každého, kdo touží po silných, zdravých a snadno upravitelných vlasech.

Keratinová voda je ideální pro všechny typy vlasů a pro dosažení těch nejlepších výsledků ji používejte po každém mytí vlasů. 

 

4. Nezapomínejte vlasy fénovat

Vlasy jste si umyli šamponem, kondicionérem a použili jste keratinovou vodu, která vlasy mimo jiné chrání před poškozením při tepelných úpravách, a proto nyní můžete použít fén. Pokožku hlavy musíte fénovat vždy po každém mytí, protože ve vlhkém prostředí vlasů se tvoří bakterie, které mohou způsobovat tvorbu lupů, svědění vlasů nebo nadměrné maštění vlasů. Stačí si vyfénovat pokožku hlavy, délky vlasů můžete nechat volně uschnout. 

 

 

2 doplňkové kroky péče o vlasy 1-3x v týdnu dle potřeby 

1. Používejte vlasové masky pro intenzivní péči 

Maska na vlasy poskytuje intenzivní péči a výživu, kterou běžný šampon nebo kondicionér nemohou nahradit. Obsahuje koncentrované aktivní složky, které pronikají hluboko do vlasových vláken, obnovují poškozené vlasy a pomáhají předcházet lámání a třepení

Masku nepoužívejte každý den, ale dle potřeby a aktuálního stavu vlasů po použití kondicionéru. Proč je ideální masku na vlasy použít po aplikaci kondicionéru? Protože kondicionér již částečně otevřel vlasové kutikuly, což umožňuje účinným látkám z masky proniknout hlouběji. Tímto způsobem maximalizujete přínosy masky a dosáhnete zdravějších a krásnějších vlasů.

 

Jak vybrat masku na vlasy?

Při výběru masky na vlasy zvažte typ svých vlasů a jejich aktuální potřeby:

Suché a poškozené vlasy: Hledejte masky s hydratačními a výživnými složkami, jako jsou oleje, keratin nebo proteiny.

Kudrnaté vlasy: Zvolte masky s definujícími a zvlhčujícími ingrediencemi, které pomohou udržet pružnost kadeří.

Mastné vlasy: Hledejte lehké masky, které nezatěžují vlasy a pomáhají regulovat přebytečný maz.

 

2. Přírodní oleje pro hydrataci a zdraví

Přírodní oleje jsou skvělým způsobem, jak vlasy hloubkově hydratovat, zjemnit a dodat jim lesk. Stejně jako masku na vlasy, také oleje používejte dle potřeby 1-3x týdně. Nejprve umyjete vlasy šamponem, potom kondicionérem, aplikujete masku na vlasy, pokud ji v ten den budete chtít použít a olej naneste až po smytí masky, a to do délek a konečků vlasů. Olej nenanášejte na pokožku vlasů a už jej neoplachujte

Doporučujeme vám aganový olej, který je ideální pro suché a poškozené vlasy, protože hydratuje a dodává lesk. Pokud máte slabé a řídké vlasy, je pro vás ideální ricinový olej podporující růst vlasů, který zároveň vlasy zpevňuje.

 

Zdravá strava pro zdravé vlasy

To, co jíme, se přímo odráží na zdraví našich vlasů. Strava bohatá na bílkoviny, vitamíny (zejména biotin, vitamíny B, E a C) a minerály, jako je zinek a železo, podporuje růst zdravých a silných vlasů. Pokud máte pocit, že vaše strava nedodává vlasům všechny potřebné živiny, můžete zvolit doplňky stravy. Kapsle pro vlasy, nehty a pleť je ideální volbou pro podporu růstu vlasů a jejich celkové regenerace, protože obsahuje všechny výše uvedené vitamíny a minerály. Například biotin, který podporuje růst a zpevňuje vlasy, a zinek, který je důležitý pro udržení jejich zdraví a vitality. Tato kombinace nejenže přispívá k silnějším a lesklejším vlasům, ale také je chrání před lámáním.

A pokud hledáte něco navíc, zkuste kolagenové drinky, které jsou klíčové pro strukturu vašich vlasů a pomáhají zlepšit jejich pružnost a hydrataci. Pravidelným užíváním kolagenu podpoříte regeneraci vlasů a zlepšíte jejich celkový vzhled. Vaše vlasy tak budou zdravější, silnější a méně náchylné k poškození. 

Chcete se o kolagenu a jeho účincích na vlasy, pleť i nehty dozvědět více? V tom případě si přečtěte jeden z našich předchozích článků

 

Vlasy nezapomínejte také pravidelně stříhat

Pravidelné zastřihávání konečků je nezbytné pro udržení zdraví vlasů. I když se zdá, že tím zpomaluje růst vlasů, pravidelné stříhání jim pomáhá růst zdravější a silnější. Konečky, které jsou roztřepené nebo poškozené, mají tendenci se lámat, což může vést ke ztrátě délky a objemu. Doporučuje se zastřihávat konečky každých 6-8 týdnů, aby byly vlasy zdravé a krásné.

 

Mýty a fakta v péči o vlasy

Mýtus 1: Časté stříhání vlasů podporuje jejich rychlejší růst

Fakt: Vlasy rostou z vlasových folikulů v pokožce hlavy, nikoli na koncích, takže střih nemá vliv na rychlost růstu. Pravidelné zastřihávání sice nezrychluje růst vlasů, ale pomáhá odstranit roztřepené konečky, které by se jinak mohly lámat a opticky zkracovat délku vlasů. Pokud chcete mít zdravé, delší vlasy, je pravidelné stříhání nezbytné, ale samotný růst vlasů tím neurychlíte.

 

Mýtus 2: Vlasy si mohou zvyknout na šampon a pak přestanou fungovat

Fakt: Vlasy si na šampony „nezvykají“. Pokud máte pocit, že šampon přestal fungovat tak dobře jako na začátku, problém může být v nahromadění zbytků produktů, mastnoty a nečistot na vlasech. Řešením je pravidelně používat čisticí šampony nebo hloubkovou péči, která vlasy zbaví nečistot a zanechá je svěží.

 

Mýtus 3: Časté mytí vlasů způsobuje jejich vypadávání

Fakt: Časté mytí samo o sobě nezpůsobuje vypadávání vlasů. Každý den přirozeně vypadne zhruba 50–100 vlasů, což je součástí jejich růstového cyklu. Pokud ale používáte agresivní šampony nebo si myjete vlasy příliš horkou vodou, může dojít k podráždění pokožky hlavy a oslabování vlasů, což může přispět k lámavosti nebo nadměrnému vypadávání.

 

Mýtus 4: Česání mokrých vlasů je v pořádku

Fakt: Mokré vlasy jsou nejzranitelnější a nejvíce náchylné k poškození. Česání mokrých vlasů může způsobit jejich lámání, zejména pokud používáte běžný hřeben. Pokud potřebujete vlasy rozčesat hned po umytí, použijte hřeben s širokými zuby a ideálně vlasový kondicionér nebo bezoplachový sprej, aby byl proces šetrnější.

 

Mýtus 5: Studená voda uzavírá vlasové folikuly a zvyšuje lesk

Fakt: Ačkoli studená voda může povzbudit oběh krve v pokožce hlavy, nedokáže „uzavřít“ vlasové folikuly, protože ty nejsou svalnaté a nemohou se stahovat či otevírat. Nicméně, oplachování vlasů studenou vodou může pomoci vlasy uhladit a dodat jim trochu více lesku, jelikož studená voda uzavírá kutikulu (vnější vrstvu vlasu) a snižuje tření mezi jednotlivými prameny.

 

Mýtus 6: Používání olejů zvyšuje mastnotu vlasů

Fakt: Přírodní oleje, jako je arganový, kokosový nebo jojobový olej, správně aplikované, vlasy nezatíží ani nezpůsobí nadměrnou mastnotu. Naopak, tyto oleje pomáhají vlasy hydratovat, chrání je před lámáním a dodávají jim lesk. Klíčem je správné množství a aplikace – olej nanášejte spíše na konečky a délky vlasů, ne na pokožku hlavy.

 

Co si z článku odnést?

Péče o vlasy doma nemusí být složitá ani časově náročná. S těmito užitečnými tipy můžete snadno zařadit do své rutiny efektivní kroky, které vašim vlasům zajistí zdravý vzhled a vitalitu. Nezapomínejte, že pravidelnost a správné techniky jsou klíčové pro dosažení dlouhodobých výsledků. Investice do kvalitní péče a pozornost, kterou svým vlasům věnujete, se vám vrátí v podobě krásných a zdravých kadeří, které budete s radostí hrdě ukazovat. Dovolte svým vlasům, aby se staly vaším nejlepším atributem, a užijte si pocit sebedůvěry, který s nimi přichází!

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.