• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Histaminová intolerance - vše, co potřebujete a musíte vědět

Trápí vás časté bolesti hlavy, zažívací potíže nebo kožní vyrážky? Možná trpíte histaminovou intolerancí. Tato stále častější potravinová intolerance může výrazně ovlivnit kvalitu vašeho života. Histaminová intolerance je stále častěji diskutovaným zdravotním problémem, který může způsobovat široké spektrum nepříjemných symptomů. Pro mnoho lidí zůstává tato porucha záhadou, protože její projevy mohou být snadno zaměnitelné s jinými alergickými reakcemi nebo chronickými onemocněními. V tomto článku se podíváme na to, co je histaminová intolerance, jaké jsou její příznaky, jak ji diagnostikovat a jaké kroky podniknout k jejímu zvládnutí

 

 

Co je histamin a histaminová intolerance?

Histaminová intolerance není klasickou alergií, ale reakcí těla na přemíru histaminu. Histamin je biologicky aktivní látka, která se nachází v těle a je uvolňována v reakci na různé podněty, jako jsou zranění nebo alergeny. Je také přítomen v mnoha potravinách. U osob s histaminovou intolerancí tělo nedokáže účinně odbourávat nadbytek histaminu, což vede k různým problémům.

Funkce histaminu v těle 

Imunitní reakce chránící tělo před cizorodými látkami

Hojení ran a boj proti infekcím 

Regulace žaludeční kyseliny a správné trávení 

Ovlivňování bdělosti, chuti k jídlu a cyklu spánku

Stará se o rozšiřování cév a jejich propustnost 

 

Příznaky histaminové intolerance

Příznaky histaminové intolerance mohou být velmi rozmanité a často napodobují jiné zdravotní problémy. Mezi nejčastější patří:

Bolesti hlavy a migrény - histamin může rozšířit krevní cévy v mozku, což může způsobit silné bolesti hlavy nebo migrény. Tyto příznaky jsou často spojeny s konzumací potravin bohatých na histamin, jako je červené víno, sýry a fermentované potraviny.

Zažívací potíže, jako je nadýmání, průjem nebo zácpa - histamin může ovlivnit trávicí systém, což vede k nadýmání, průjmu, bolesti břicha a pálení žáhy. Tyto příznaky se často zhoršují po konzumaci potravin s vysokým obsahem histaminu.

Kožní problémy, například vyrážka a svědění - histaminová intolerance může způsobit kožní problémy, jako jsou vyrážky, kopřivka, zarudnutí a svědění. Tyto symptomy jsou způsobeny zánětlivými reakcemi, které histamin vyvolává v kůži.

Návaly horka a pocení - někteří lidé s histaminovou intolerancí pociťují návaly horka, zvýšené pocení a zrychlený srdeční tep. Tyto příznaky mohou být velmi nepříjemné a narušovat každodenní život.

Dýchací potíže - histamin může způsobit zúžení dýchacích cest, což vede k potížím s dýcháním, ucpanému nosu, kýchání a astmatickým příznakům. Tyto symptomy jsou často mylně považovány za alergii na pyl nebo jiné inhalační alergeny.

Nepravidelný srdeční tep - histaminová intolerance může ovlivnit srdeční činnost, což se projevuje palpitacemi, nepravidelným srdečním tepem a zvýšenou tepovou frekvencí. Tento příznak je často přehlížen, ale může být velmi znepokojivý.

 

 

Co je to DAO? 

DAO, zkratka pro diaminooxidázu, enzym, který se stará o rozklad histaminu v těle. Pokud je DAO málo nebo nefunguje správně, hromadí se v těle nadbytek histaminu. 

Potraviny bohaté na histamin

Identifikace potravin, které obsahují vysoké množství histaminu, je klíčová pro zvládnutí histaminové intolerance. Zde je seznam nejčastějších potravin, kterým byste se měli vyhnout, pokud trpíte touto intolerancí:

 

Fermentované potraviny

Fermentované potraviny, jako je kysané zelí, kimchi, sojová omáčka, miso, fermentované mléčné výrobky (jogurty, sýry) a fermentované nápoje (pivo, víno, šampaňské), jsou bohaté na histamin.

 

Uzeniny

Zrající maso, uzeniny, salámy, klobásy a šunky obsahují vysoké množství histaminu. Tyto potraviny by měly být při histaminové intoleranci striktně omezeny nebo vyloučeny.

 

Ryby a mořské plody

Některé ryby, jako je makrela, sardinky, tuňák, ančovičky a další mořské plody, mohou obsahovat vysoké množství histaminu, zejména pokud nejsou správně skladovány.

 

Rajčata, špenát a baklažán

Tato zelenina je přirozeným zdrojem histaminu a může u citlivých jedinců vyvolat příznaky. Rajčata, špenát a baklažán by měly být konzumovány s opatrností.

 

Ořechy a semena

Některé druhy ořechů a semen, jako jsou kešu ořechy, lískové ořechy a slunečnicová semínka, mohou také obsahovat histamin a mohou přispět k symptomům histaminové intolerance.

 

 

 

Máte histaminovou intoleranci?

1. Diagnostika histaminové intolerance

Prvním krokem k řešení histaminové intolerance je správná diagnóza. Ačkoli příznaky mohou být nespecifické a často se překrývají s jinými zdravotními problémy, existují určité postupy, které mohou pomoci určit, zda je histaminová intolerance skutečně problémem.

Jedním z nejběžnějších způsobů diagnostiky histaminové intolerance je eliminační dieta. která zahrnuje vyloučení všech potravin s vysokým obsahem histaminu na několik týdnů a následné postupné znovuzavádění jednotlivých potravin do stravy, čímž můžete identifikovat potraviny, které vyvolávají příznaky.

Existují také laboratorní testy, které mohou pomoci diagnostikovat histaminovou intoleranci. Testování hladiny enzymu diaminooxidázy (DAO), který je zodpovědný za odbourávání histaminu, může poskytnout důležité informace o schopnosti těla zvládat histamin. Nízká hladina DAO může naznačovat zvýšené riziko histaminové intolerance.

 

2. Úprava stravy při histaminové intoleranci

Jedním z nejdůležitějších aspektů řešení histaminové intolerance je úprava stravy. Histamin je přítomen v různých potravinách, a proto je klíčové vědět, kterým potravinám se vyhnout a jaké zařadit do svého jídelníčku.

Potraviny, které obsahují vysoké množství histaminu, by měly být ze stravy vyloučeny nebo výrazně omezeny. Mezi tyto potraviny, jak již  bylo zmíněno výše, patří fermentované potraviny, jako je kysané zelí, sojová omáčka, miso, sýr, uzeniny, červené víno, pivo a některé druhy ryb, například makrela nebo sardinky.

Snažte se konzumovat co nejčerstvějších potraviny, protože histamin se v potravinách hromadí během skladování, zejména v případě, že jsou skladovány nesprávně. Doporučuje se nakupovat čerstvé potraviny, připravovat jídla doma a vyhnout se zpracovaným produktům.

 

3. Podpora enzymu DAO

Existují doplňky stravy, které obsahují enzym DAO a mohou pomoci zvýšit schopnost těla odbourávat histamin. Tyto doplňky se užívají před jídlem a mohou snížit příznaky spojené s konzumací potravin obsahujících histamin. Je však důležité konzultovat užívání těchto doplňků s lékařem.

Některé potraviny mohou přirozeně podporovat produkci enzymu DAO. Patří zde potraviny bohaté na vitamín C, jako jsou citrusové plody, paprika nebo brokolice, a potraviny s vysokým obsahem vitamínu B6, jako jsou banány, ořechy a celozrnné produkty, které jsou důležité pro správnou funkci enzymu DAO.

 

4. Zvládání stresu a kvalitní spánek

Při řešení histaminové intolerance užitečné i některé změny životního stylu včetně zvládání stresu a dostatek kvalitního spánku, který může zhoršovat příznaky histaminové intolerance, protože může způsobovat uvolňování histaminu v těle. 

Proto je důležité naučit se techniky zvládání stresu, jako jsou meditace, jóga, hluboké dýchání nebo pravidelná fyzická aktivita. Tyto praktiky mohou pomoci udržet hladinu histaminu pod kontrolou a zlepšit celkovou pohodu. 

Se zvládáním stresu vám kromě mindfulness technik pomohou také přírodní doplňky stravy.  V případě, že preferujete doplňky stravy s kapátkem, doporučujeme CBD olej, který podporuje kvalitní spánek a psychickou pohodu. Pokud máte raději chutné nápoje, vyzkoušejte relax komplex, nápoj s relaxačními schopnostmi, který navíc pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání. 

Dostatek kvalitního spánku je klíčový pro správné fungování imunitního systému a může pomoci snížit příznaky histaminové intolerance, a proto doporučujeme dodržovat pravidelný spánkový režim a vytvořit si klidné prostředí pro spánek.

Chcete se o spánkovém cyklu dozvědět více? Přečtěte si náš předchozí článek

 

 

5. Léčba a farmakologická podpora

Kromě úpravy stravy a podpory enzymu DAO mohou být pro řešení histaminové intolerance užitečné i některé farmakologické metody.

Antihistaminika jsou léky, které blokují účinky histaminu v těle a mohou pomoci snížit příznaky histaminové intolerance. Existují různé druhy antihistaminik, včetně těch, které jsou volně prodejné, a těch, které jsou dostupné na předpis. Tyto léky by měly být používány pod dohledem lékaře, protože mohou mít vedlejší účinky.

 

6. Alternativní terapie a doplňková léčba

Kromě tradičních metod léčby mohou být při řešení histaminové intolerance užitečné i některé alternativní terapie a doplňková léčba.

 

Akupunktura

Akupunktura je tradiční čínská léčebná metoda, která může pomoci zmírnit příznaky histaminové intolerance. Tato terapie se zaměřuje na uvolnění energetických blokád v těle a může pomoci regulovat imunitní odpověď a snížit zánět.

 

Probiotika

Probiotika jsou užitečné bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Vzhledem k tomu, že dysbióza střevní mikroflóry může přispět k histaminové intoleranci, užívání probiotik může pomoci obnovit rovnováhu ve střevě a snížit produkci histaminu. 

 

Co si z článku odnést? 

Histaminová intolerance je stav, který může výrazně ovlivnit kvalitu života, ale s správným přístupem a informacemi je možné zvládnout příznaky a zlepšit své zdraví. Pochopení toho, co histaminová intolerance je, jaké jsou její příznaky a jak ji diagnostikovat, je klíčové pro úspěšné zvládnutí tohoto stavu. Přizpůsobení stravy a životního stylu, sledování spouštěčů a spolupráce s odborníky může pomoci minimalizovat příznaky a zlepšit vaši kvalitu života.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.