• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Jak na bolest kloubů přírodní cestou? Rady a tipy

Bolest kloubů je častým problémem, který postihuje osoby všech věkových kategorií. Ať už trpíte chronickou artritidou, nebo jen občasnými bolestmi způsobenými nadměrnou zátěží, jistě hledáte způsoby, jak tuto bolest zmírnit. Zatímco moderní medicína nabízí řadu léků a procedur, mnozí lidé se obracejí také k přírodním metodám, které mohou být šetrnější k tělu a často i účinné. V tomto článku se podíváme na několik osvědčených přírodních způsobů, jak ulevit od bolesti kloubů.

 

Nejčastější příčiny bolesti kloubů

-artritida

-osteoartróza

-zranění dna

-přetížení kloubů

 

Proč volit přírodní metody proti bolesti kloubů?

Přírodní metody jsou často zaměřeny na odstranění příčin bolesti, nikoli jen na potlačení symptomů, což přispívá k dlouhodobé úlevě. I když jsou přírodní metody účinné, je důležité si uvědomit, že ne vždy stačí. Pokud máte silné bolesti, které se nezlepšují, nebo pokud se objeví další příznaky, jako je otok nebo zčervenání kloubu, vyhledejte lékaře. Přírodní metody vám mohou sloužit jako doplňková léčba. 

 

 

Jak na bolest kloubů přírodní cestou?

1. Potraviny pro zmírnění bolesti kloubů

Strava bohatá na protizánětlivé potraviny může pomoci výrazně snížit záněty v těle a s tím i spojenou bolest kloubů. Jaké potraviny vám mohou pomoci? 

 

Špenát

Špenát je bohatý na vitamíny A, C a K, stejně jako na minerály jako železo a hořčík. Vitamín C hraje klíčovou roli při výrobě kolagenu, který je důležitý pro zdraví kloubní chrupavky. Antioxidanty ve špenátu také pomáhají bojovat proti zánětům.

 

Brokolice

Brokolice obsahuje sulforafan, který má silné protizánětlivé vlastnosti. Tento antioxidant může pomoci zmírnit zánět v kloubech a podpořit jejich zdraví.

 

Kurkuma

Kurkuma, známá především jako koření, obsahuje účinnou látku kurkumin, která má silné protizánětlivé účinky. Studie prokázaly, že kurkumin může být účinný při snižování příznaků artritidy, včetně bolesti a ztuhlosti kloubů.

 

Zázvor

Zázvor je další koření s protizánětlivými vlastnostmi. Obsahuje gingerol, který může pomoci snížit zánět a zmírnit bolest kloubů. Zázvor lze přidat do jídel nebo si připravit zázvorový čaj.

 

Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny, jako je alicin, které mají protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace česneku může pomoci zmírnit zánět a podporovat zdraví kloubů.

 

Ořechy a semínka

Vlašské ořechy jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin a obsahují také antioxidanty, které mohou pomoci zmírnit zánět a bolest kloubů. Lněná semínka jsou zase bohatá na omega-3 mastné kyseliny a lignany, které mají protizánětlivé vlastnosti. Přidání lněných semínek do jídel může přispět ke zlepšení zdraví kloubů.

 

Zdravé tuky

Avokádo je bohaté na mononenasycené tuky a antioxidanty, jako je vitamín E, který může pomoci chránit klouby před oxidačním stresem a zánětem. Extra panenský olivový olej obsahuje oleocanthal, který má podobné protizánětlivé účinky jako ibuprofen. Používání olivového oleje místo jiných tuků může pomoci snížit zánět a bolest kloubů.

 

Zelenina a ovoce bohaté na antioxidanty

Bobulovité ovoce jako například maliny, jahody nebo borůvky, je bohaté na antioxidanty, jako jsou vitamín C a flavonoidy, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Tyto antioxidanty mohou také pomoci snižovat zánět v kloubech.

 

 

2. Přírodní doplňky stravy

 

Kolagen 

Kolagen je klíčovou bílkovinou, která tvoří strukturální základ našich chrupavek, šlach a dalších pojivových tkání. S přibývajícím věkem klesá produkce kolagenu v těle, což může vést k oslabení kloubů a vzniku bolesti. Suplementace kolagenem pomáhá obnovit elasticitu a pevnost chrupavek, čímž přispívá k lepšímu tlumení nárazů a snížení tření v kloubech. Klinické studie ukazují, že pravidelný příjem kolagenu může zlepšit pohyblivost kloubů a zmírnit symptomy osteoartrózy, což z něj 

Tip: Jaký kolagen si vybrat? Přečtěte si náš článek zaměřený na kolageny

 

MSM 

MSM, zkratka pro methylsulfonylmethan, je organická sloučenina síry, která je známá svými protizánětlivými vlastnostmi. Síra je nezbytná pro tvorbu kolagenu a glukosaminu, které jsou klíčové pro zdraví kloubů. MSM pomáhá snižovat zánět a otoky v kloubech, což přináší úlevu od bolesti a zlepšuje jejich funkčnost. 

 

Omega 3 mastné kyseliny 

Omega-3 mastné kyseliny, nacházející se v rybím oleji a některých rostlinných zdrojích, jsou známé pro své silné protizánětlivé účinky. Zánět je hlavním faktorem, který přispívá k bolesti a ztuhlosti kloubů, zejména při onemocněních, jako je revmatoidní artritida. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat produkci zánětlivých cytokinů a prostaglandinů, což vede k redukci zánětu a zlepšení kloubní pohyblivosti. Pravidelný příjem Omega-3 také podporuje zdraví kloubní chrupavky a může zpomalit progresi degenerativních onemocnění kloubů.

 

Vitamin D

Vitamin D hraje klíčovou roli v regulaci metabolismu vápníku a fosforu, což jsou minerály nezbytné pro zdraví kostí a kloubů. Nedostatek vitamínu D je spojen s vyšším rizikem vzniku osteoporózy a dalších kostních onemocnění, které mohou vést k bolesti kloubů. Tento vitamin také podporuje imunitní systém a může pomoci zmírnit zánětlivé procesy, které přispívají k bolestem kloubů. Suplementace vitamínem D je obzvláště důležitá v zimních měsících nebo pro osoby s omezeným přístupem ke slunečnímu záření.

 

Chondroitin a glukosamin

Chondroitin a glukosamin jsou důležité pro zdraví chrupavky a zajišťují její pružnost a schopnost absorbovat nárazy. Chondroitin společně s glukosaminem tvoří základní stavební bloky pro udržení zdraví kloubů a najdete je v našich kapslích pro zdravé klouby

V případě, že hledáte intenzivní výživu pro vaše klouby a preferujete chutné drinky před polykáním kapslí, vyzkoušejte jahodovo-limetkový nápoj, který skvěle chutná a navíc podporuje správnou regeneraci kloubů, zaručuje neomezený pohyb bez ztuhlosti a dodává kloubům potřebnou pružnost a vitalitu. 

 

 

3. Cvičte

Neinvazivní cvičení zahrnuje širokou škálu aktivit, které nezatěžují klouby a jsou vhodné i pro osoby s bolestmi. Mezi nejčastější patří:

 

Nízkointenzivní cvičení 

Zaměřte se na cvičení, které nezatěžuje klouby. Ideální pro vás bude plavání, vodní aerobic, chůze po rovném povrchu nebo jóga. 

 

Cvičení s fyzioterapeutem 

Fyzioterapeut nebo rehabilitační pracovník vám sestaví individuální plán cvičení, který bude přesně odpovídat vašim potřebám a zdravotnímu stavu. Díky jeho zkušenostem se naučíte správné techniky cvičení a předejdete zranění.

 

4. Prevence jako základ

 

Udržování zdravé hmotnosti

Nadváha a obezita zvyšují tlak na klouby, zejména na kolena, kyčle a páteř. Každý kilogram navíc představuje zvýšenou zátěž pro vaše klouby. 

O tom, jak rychle zhubnout a správně si poskládat jídelníček se dozvíte v našem předchozím článku

 

Správné držení těla

Správné držení těla rozkládá váhu rovnoměrně na celé tělo a snižuje tak zátěž na klouby, zejména na páteř a kolena. 

 

Dostatečný spánek

Během spánku se naše tělo regeneruje a opravuje, a proto může nedostatečný nebo nekvalitní spánek vést ke zvýšené zánětlivosti v těle, která může zhoršovat bolesti kloubů. 

Máte problémy se spánkem a usínáním? Vyzkoušejte některý z našich přírodních produktů pro relax a usínání, které uvolní vaše tělo i mysl, urychlí celý proces usínání a dodají vašemu tělu tolik potřebný kvalitní spánek. 

O spánkovém cyklu se více dozvíte v našem předchozím článku

 

Hydratace

Voda je pro naše tělo naprosto nezbytná, a to i pro zdraví našich kloubů. Možná se ptáte, jak souvisí pitný režim s bolestí kloubů. Odpověď je poměrně jednoduchá - chrupavka obsahuje velké množství vody. Dostatečná hydratace zajišťuje, že chrupavka zůstává pružná a odolná vůči opotřebení. Navíc dostatečný příjem tekutin pomáhá udržovat správnou viskozitu kloubní tekutiny a zlepšuje tak kloubní mazání. 

Víte, že voda ovlivňuje také vaši pleť? Zjistěte, jak hydratace působí na pleť v jednom z našich předešlých článků

Co si z článku odnést?

V boji proti bolesti kloubů přírodní cestou existuje řada účinných strategií, které mohou významně zlepšit kvalitu vašeho života. Správně zvolená strava bohatá na protizánětlivé potraviny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, a doplnění nezbytných vitamínů a minerálů mohou pomoci zmírnit zánět a podpořit zdraví kloubů. Společně s pravidelným pohybem, který zahrnuje nízko-nárazové aktivity, jako je plavání nebo jóga, lze dosáhnout významného snížení bolesti a zlepšení pohyblivosti. Nezapomínejte také na důležitost hydratace, která pomáhá udržovat klouby dobře promazané a funkční.

Při dlouhodobých problémech je však důležité konzultovat svou situaci s odborníkem, který vám může doporučit vhodné přírodní doplňky nebo terapie, jež podpoří vaše úsilí o zdravé klouby. Přestože přírodní metody mohou být velmi účinné, klíčem je trpělivost a konzistence. Správným přístupem a kombinací různých metod lze dosáhnout dlouhodobého zlepšení a výrazného snížení bolesti, což vám umožní žít aktivní a plnohodnotný život bez omezení způsobených bolestmi kloubů.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.