• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Jak o sebe pečovat na podzim? 10 tipů na podzimní self-care rutinu

Podzim je obdobím, kdy příroda pomalu utichá a připravuje se na zimní klid. Toto období přechodu je pro mnoho lidí náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Dny se zkracují, teploty klesají a naše tělo i mysl se musejí přizpůsobit novému rytmu. Právě proto je podzim ideálním časem pro zamyšlení nad tím, jak o sebe pečovat, abychom se cítili dobře a byli připraveni čelit chladnějším měsícům. V dnešním článku vám přinášíme deset praktických tipů na podzimní self care rutinu, která vám pomůže udržet rovnováhu a cítit se fit.

 

Proč věnovat podzimní self-care rutině zvýšenou pozornost?

Podzim je klíčovým obdobím pro věnování zvýšené pozornosti self-care rutině z několika důvodů, které se týkají jak fyzického, tak psychického zdraví. Toto období přináší specifické výzvy, kterým čelí naše tělo i mysl, a správná péče o sebe může mít zásadní dopad na celkovou pohodu a přípravu na nadcházející zimní měsíce.

Posílení imunity před zimou - podzimní měsíce jsou přechodem mezi teplým létem a chladnou zimou, kdy je naše tělo vystaveno častým změnám teplot, vlhkosti a kratším dnům a může tak docházet k oslabení imunitního systému a zvýšené náchylnosti k nachlazení, chřipkám a dalším onemocněním. Věnovat pozornost selfcare rutině na podzim, například prostřednictvím zdravého jídelníčku, doplňků stravy a dostatečného odpočinku, je klíčové pro posílení imunity.

Zvládání sezónních výkyvů nálady - kratší dny a méně slunečního světla mohou u mnoha lidí vést k pocitu únavy, podrážděnosti nebo dokonce k sezónní afektivní poruše (SAD). Podzimní selfcare rutina zaměřená na relaxaci, dostatek spánku a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu může pomoci udržet dobrou náladu a stabilní energii. 

Obnova a hydratace pokožky - podzimní počasí přináší chladný vítr a suchý vzduch způsobený topením v místnostech, což může pokožku značně vysušovat. Péče o pleť na podzim, zejména s důrazem na hydrataci a výživu, je klíčová pro udržení její elasticity a zdraví.

Příprava na zimní období - podzim je ideálním obdobím pro přípravu těla i mysli na náročnější zimní měsíce. Tím, že již nyní začnete posilovat svou fyzickou i psychickou odolnost, budete lépe připraveni čelit zimním výzvám. Selfcare rutina vám pomůže vytvořit zdravé návyky, které posílí vaši energii a pohodu i v zimním období, kdy bývá tělo často více unavené a vystavené chladu.

Podpora duševní rovnováhy a snížení stresu - po klidném létě plném slunce, dovolených a pohody přichází hektické období s novými pracovními povinnostmi a přípravami na konec roku. Správná selfcare rutina vás naučí, jak lépe zvládat stres a zachovat si psychickou pohodu.

Zpomalte a užijte si přechodné období - podzim nabízí ideální příležitost k tomu, abyste se na chvíli zastavili a věnovali čas sami sobě. Příroda se zpomaluje, což je ideální čas pro zpomalení i v našem životě.

 

 

10 tipů pro podzimní sef-care rutinu

Ideální self-care rutina vám pomůže udržet fyzickou i psychickou rovnováhu, posílit imunitu a připravit se na nadcházející zimu. Přinášíme 10 jednoduchých tipů, jak o sebe na podzim pečovat, abyste se cítili svěží, zdraví a plní energie i v chladnějším období roku.

 

1. Hydratujte a vyživujte pokožku

Podzimní chlad a vítr mohou vaši pokožku rychle vysušit, a proto je důležité myslet na důkladnou hydrataci. Suchý vzduch v místnostech, kde topíme, rovněž přispívá k dehydrataci pokožky, a proto doporučujeme pravidelně používat kvalitní hydratační kosmetiku, která pomůže pokožce udržet vlhkost. Zaměřte se na produkty s obsahem přírodních olejů, například arganový, jojobový nebo mandlový olej, které jsou bohaté na vitamíny a minerály.

Jak voda a celkově hydratace ovlivňuje naše tělo se dozvíte v jednom z našich předešlých článků

Tip na domácí masku: Smíchejte med s olivovým olejem a trochou ovesné mouky. Tato přírodní maska pomůže pokožce obnovit její přirozenou rovnováhu a dodá jí potřebnou výživu.

 

2. Podzimní strava pro zdravé tělo i mysl

S příchodem chladnějších dnů je důležité upravit jídelníček tak, aby tělo dostávalo dostatek všech živin, ze kterých může čerpat energii. Zahrňte do stravy sezónní potraviny, jako jsou dýně, batáty, řepa, zelí nebo jablka, které jsou bohaté na vitamíny a minerály a podpořte tak imunitu. 

Teplé polévky a vývary jsou ideální volbou pro chladné dny. Nejenže zahřejí, ale dodají tělu potřebné živiny a posílí trávení. Zkuste například dýňovou polévku s kokosovým mlékem, která je plná vitamínů a má příjemně nasládlou chuť.

Snažte se během podzimu a zimy také o doplnění vitamínů a minerálů, abyste posílili svou obranyschopnost a udrželi si zdraví i během chladného období. Zaměřte se především na vitamín C, který podporuje imunitu, vitamin D,  který získáváme hlavně ze slunce (a jehož nedostatek je v zimních měsících častý), a zinek, který je nezbytný pro správné fungování imunitního systému.

TIP: Seznam konkrétních vitamínů a jejich kombinací pro posílení imunity v chladných měsících najdete v našem článku.

 

 

3. Pozor na podzimní vypadávání vlasů

Podzimní sezóna je často spojována s nadměrným vypadáváním vlasů, které může být důsledkem změn počasí, stresu a nedostatku vitamínů, a proto je důležité podpořit kvalitu a zdraví vlasů jak zvenčí, tak zevnitř.

Používejte vyživující vlasovou kosmetiku, která pomáhá vlasům udržet si hydrataci a sílu. Doporučujeme doplnit péči o vlasy kapslemi na vlasy, nehty a pleť, které obsahují komplex vitamínů a minerálů podporující růst vlasů a jejich zdraví. 

TIP: Zjistěte, jak na domácí péči o vlasy v 6 krocích

 

4. Zůstaňte aktivní i během chladnějších dní 

Přestože podzimní počasí může někdy působit demotivačně a lákat nás k tomu, abychom zůstali doma v teple, je důležité udržet si pravidelnou fyzickou aktivitu. Pohyb na čerstvém vzduchu nejen posiluje imunitu, ale také zlepšuje náladu a podporuje dobrý spánek. Zkuste si alespoň několikrát týdně vyrazit na svižnou procházku do přírody nebo začněte s lehkým otužováním.

Fyzická aktivita zlepšuje krevní oběh a podporuje vylučování endorfinů, což pomáhá proti podzimnímu smutku a únavě, a proto si zkuste vytvořit plán pravidelné fyzické aktivity, ať už jde o jógu, chůzi v přírodě nebo domácí cvičení, při kterém využijete odporové gumy se třemi stupněmi zátěže pro intenzivní domácí trénink a také podložku yoga mat z kvalitního protiskluzového PVC materiálu, která vás podpoří i při náročnějších pozicích. 

 

5. Chraňte ruce a nehty před chladným počasím

Chladné počasí má tendenci vysušovat nejen pleť, ale také ruce a nehty. Do své rutiny proto zařaďte výživné krémy na ruce, které pomohou ochránit vaši pokožku před vysoušením a praskáním. Zdraví nehtů můžete podpořit také kolagenem na nehty, vlasy i pleť, který podpoří jejich sílu a pružnost, a pomůže předcházet lámání a třepení nehtů.

 

 

6. Zdravý spánek jako základ úspěšného podzimu

Podzimní večery jsou ideální pro odpočinek a načerpání energie kvalitním spánkem. Dbejte na to, abyste dodržovali pravidelný spánkový režim a věnovali pozornost kvalitě spánku. Pokud máte problémy s usínáním nebo s nekvalitním spánkem, zkuste zařadit bylinné čaje z levandule nebo meduňky, které přirozeně zklidňují nervový systém.

Pro lepší spánek mohou pomoci i doplňky stravy na podporu relaxace a spánku, jako je relax komplex na lepší spánek, který obsahuje heřmánek, levanduli a kozlík lékařský podporující kvalitní a hluboký spánek.

Znáte spánek a jeho fáze? V tomto článku najdete vše, co potřebujete o spánku a usínání vědět

 

7. Podzimní detoxikace

Na podzim je vhodné provést jemnou detoxikaci těla. Můžete zkusit zařadit bylinné čaje, jako je kopřiva, pampeliška nebo zázvor, které podporují trávení a pomáhají tělu zbavovat se toxinů. Detoxikace přispívá k lepšímu fungování metabolismu, zvýší energii a podpoří regeneraci.

TIP: Zkuste si vytvořit vlastní detoxikační nápoj – smíchejte vodu s citronem, čerstvým zázvorem a medem. Tento nápoj pijte ráno na lačný žaludek a podpoříte tak činnost jater a trávení.

 

8. Teplé koupele s přísadami pro relaxaci

Když venku začne být chladno a sychravo, není nic lepšího než si dopřát horkou koupel. Přidejte do ní několik kapek esenciálního oleje, například levandule nebo tea tree, které mají uvolňující a pročišťující účinky. Můžete také vyzkoušet koupele s epsomskou solí, která pomáhá uvolňovat svaly a podporuje detoxikaci těla. Pro provonění můžete do vany přihodit také šumivou bombu do koupele s hydratačními účinky na vaši pokožku.

Vyzkoušejte domácí koupelové bomby. Smíchejte jedlou sodu, kyselinu citrónovou a pár kapek esenciálního oleje. Tuto směs zabalte do formy a nechte zaschnout. Hotové bomby pak přidejte do koupele a užívejte si jejich efekt.

 

 

9. Aromaterapie pro duševní pohodu 

Vůně mají silný vliv na naši náladu a psychickou pohodu. Aromaterapie je skvělý způsob, jak si zpříjemnit podzimní večery a zrelaxovat tělo i mysl. Esenciální oleje, jako je levandule, rozmarýn nebo eukalyptus, mají relaxační a harmonizující účinky. Stačí přidat pár kapek do aromalampy nebo difuzéru a nechat vůně rozptýlit po místnosti.

Zkuste si vytvořit vlastní relaxační směs olejů – kombinace pomeranče, skořice a hřebíčku vytváří příjemnou podzimní atmosféru a zároveň podpoří vaši psychickou pohodu.

 

10. Obklopte se teplem a pohodlím

Podzim je ideální čas pro vytvoření útulného prostředí doma. Zkuste si vytvořit hřejivou atmosféru pomocí svíček, teplých dek a měkkých polštářů. Pocit bezpečí a pohodlí přispívá k psychické pohodě a pomáhá snížit stres. Také si dopřejte čas na činnosti, které vás baví – čtení, pletení, malování nebo sledování oblíbených filmů. Vyberte si svíčky s vůní skořice, vanilky nebo dřeva, které dodají vašemu domovu pravou podzimní atmosféru.

Kromě tepla a pohodlí vám může pomoci také 15 tipů pro snížení stresu a nastolení psychické pohody

 

Co si z článku odnést? 

Podzim je nádherným obdobím, kdy můžeme zpomalit a zaměřit se více na sebe a svou pohodu. Využijte toto období k tomu, abyste si vytvořili návyky, které vám pomohou udržet tělo i mysl v harmonii. Ať už se jedná o péči o pokožku, posílení imunity nebo relaxaci, důležité je, abyste se cítili dobře a byli připraveni na zimní měsíce.

Zkuste si vybrat alespoň několik tipů z naší podzimní self-care rutiny a začněte je postupně zařazovat do svého každodenního života. Vaše tělo i mysl vám za to poděkují!

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.