Jak se zbavit celulitidy? Bez těchto rad se neobejdete.

Celulitida bývá obecně považována za vadu na kráse a je spojována s nadváhou. Co už ale mnozí nevědí je, že ďolíčky na kůži trápí nejen baculky, ale i štíhlé ženy. Postihuje dokonce až 80 % po pubertě. Nevzhledná a hrbolatá kůže nám může pošramotit sebevědomí a tak svá stehna radši schováváme. Jaké jsou příčiny vzniku celulitidy a jak s ní účinně zatočit?

 

Co je to celulitida a proč vzniká?

Celulitida je změna podkožního (tukového) vaziva, která se projevuje na kůži a svým vzhledem tak připomíná pomeranč. Pomerančová kůže vzniká zejména v problémových partiích - takže tam, kde se ženám ukládá nejvíce tukové tkáně. Všimneme si ji tak na stehnech, zadečku, v oblasti bříška, či boků a dokonce paží

Proč je celulitida pro ženy tak nepříjemná?

Celulitida sice není zdraví škodlivá, ale jedná se převážně o estetický problém. Pomerančová kůže snižuje sebevědomí a psychikou pohodu žen a omezuje je v jejich každodenním životě. Pokud chcete eliminovat nebo redukovat celulitidu a přestat se strachovat o to, co si pomyslí ostatní, když si oblečete krátkou sukni, pokračujte ve čtení článku. Čeká vás nelehký boj, ale váš cíl už je na dosah.

 

Mají celulitidu jen ženy, které trpí nadváhou?

Nemají. Celulitida je bohužel poměrně běžný problém, který postihuje až 80 % žen po pubertě. Nejedná se však o problém pouze žen s nadváhou. Celulitida může trápit i štíhlé ženy a dívky. Zjednodušeně řečeno, celulitida postihuje ženy bez ohledu na věk, váhu nebo výšku. A proč tomu tak je? Přesná příčina vzniku celulitidy není plně objasněna. Předpokládá se, že hraje roli kombinace těchto faktorů:

Faktory ovlivňující vzhled celulitidy

Genetika

Pokud má celulitidu některý z členů vaší rodiny, je dost pravděpodobné, že ji budete mít také. Ovšem genetika není verdikt, se kterým byste se měla smířit. Možná se budete muset více snažit, abyste se celulitidy zbavila, ale stále můžete tento boj vyhrát.

 

Hormony

Estrogen je hlavní ženský hormon, který ovlivňuje ukládání tuku a strukturu kůže. Nízká hladina estrogenu může vést k ochabnutí kůže a zhoršení celulitidy. Progesteron ovlivňuje ukládání tuku a zadržování tekutin v těle. Nízké hladiny progesteronu v těle mohou vést k otoku a zhoršení celulitidy. Stresový hormon kortizol a hormon inzulin se podílí na zvyšování ukládání tuku v břišní oblasti a rovněž tak přispívají ke zhoršování stavu celulitidy.

Na vznik a zhoršování celulitidy mohou mít vliv také hormonální změny. Během puberty dochází k hormonálním výkyvům, které mohou vést k prvním známkám výskytu celulitidy. Těhotenství je další rizikové období pro vznik celulitidy, protože během něj dochází k velkým hormonálním výkyvům. Viníkem vzniku a zhoršení celulitidy je také menopauza, při které dochází k poklesu hladiny estrogenu a progesteronu. Stupeň závažnost celulitidy se ženám zhoršuje také během měsíce v různých fázích menstruačního cyklu, protože dochází k hormonálním výkyvům.

Vraťte své hormony do rovnováhy a vyzkoušejte kapsle pro hormonální rovnováhu, které přispívají k lepší náladě, udržují normální menstruační cyklus a podílejí se na vyrovnané hladině ženských hormonů

 

Stres

Stres může ovlivňovat hormony a zhoršovat celulitidu, proto byste měla dbát na relaxaci a dostatečný odpočinek. Každý den si vyčleňte alespoň chvilku na svou oblíbenou aktivitu. Přečtěte si knížku, podívejte se na film nebo si zacvičte jógu. Pro eliminaci stresu a kvalitní spánek vyzkoušejte CBD olej, který harmonizuje tělo i mysl. Pohlídejte si dostatečný přísun hořčíku, který zvyšuje odolnost vůči stresu a napomáhá s navozením psychické pohody.

 

Strava

Strava bohatá na tuky, cukry a sůl může zhoršovat celulitidu. Pokud chcete zmírnit projevy celulitidy, jezte zdravě, pestře a vyváženě a zařaďte do jídelníčku potraviny, které mají na zmírnění celulitidy příznivý vliv jako například celozrnné produkty, ořechy, listová zelenina, banány a citrusové plody

 

Nedostatek pohybu

Nedostatek pohybu vede k ochabnutí svalů a zhoršení celulitidy. Vyhraďte si proto každý den chvíli času alespoň na krátkou procházku. Ideálně byste měla ujít minimálně 10 000 kroků denně a zařadit alespoň 3x do týdne svou oblíbenou fyzickou aktivitu. Pokud nerada zvedáte činky v posilovně, vsaďte třeba na plavání, běh, tanec nebo aerobic. Každý pohyb se počítá a pomůže vám v cíli za svou vysněnou postavou bez celulitidy.

 

Věk

S postupujícím věkem se snižuje produkce kolagenu a elastinu, což vede k ochabnutí kůže a zhoršení celulitidy. Proto je vhodné, aby ženy užívaly kolagenod 25. roku života. Kolagen můžete užívat ve formě srdíček nebo drinků, které jsou vhodné také v těhotenství. Pokud do stravy zařadíte vajíčka, citrusy, ořechy a semínka, listovou zeleninu nebo bobulovité ovoce, podpoříte tak přirozenou tvorbu kolagenu v těle.

 

Alkohol a kouření

Alkohol má močopudný účinek a odvádí z těla tekutiny, čímž dochází k dehydrataci organismu. Dehydratovaná kůže ztrácí elasticitu a je náchylnější ke vzniku celulitidy. Alkohol současně zpomaluje krevní oběh a zhoršuje zásobování tkání kyslíkem a živinami. Chronická konzumace alkoholu poškozuje játra, která hrají důležitou roli v metabolismu tuků. Poškozená játra hůře odbourávají tuky, což může vést k ukládání tuku v problematických partiích a zhoršení celulitidy.

Kouření poškozuje cévy a zpomaluje tvorbu kolagenu a elastinu, čímž kůže ztrácí elasticitu a je náchylnější ke vzniku celulitidy. Kouření navíc zvyšuje hladinu volných radikálů v organismu, které poškozují buňky a zhoršují celkový stav kůže.

 

 

Jaké existují typy celulitidy?

Existují 3 typy celulitidy, které se liší vzhledem, strukturou a závažností. Jaký typ celulitidy se týká přímo vás?

1. Tuková

Tuková celulitida je nejčastěji způsobena nedostatkem pohybu, nadváhou a špatnou stravou s vysokým obsahem tuků a cukrů. Konzumací přebytečných tuků se tukové buňky v těle množí, rostou a hromadí se v tukové tkáni. Obvykle se vyskytuje na břiše, bocích a hýždích. Projevuje se nerovnoměrným povrchem kůže s viditelnými hrbolky. Doprovází ji otok a zvětšení objemu postižených partií, pocit hrubosti a ochablosti kůže. Kůže může být zbarvená do modra či fialova.

Na tukovou celulitidu nejvíce zabírají vytrvalostní sporty. Může se jednat o běh, intervalové tréninky nebo rychlou chůzi. Určitě byste se měla zaměřit na anticelulitidní masáže a vyvážený jídelníček s dostatečným přísunem vitamínu C

2. Vodová

Je způsobena nedostatečným pohybem a špatným lymfatickým oběhem. Postihuje převážně stehna, kotníky, lýtka a paže. Vodová celulitida často postihuje právě štíhlé ženy. Špatný žilní a lymfatický oběh má za následek zadržování vody v těle, které způsobuje otoky a ty mají za následek hrbolatý vzhled kůže

Pokud se chcete zbavit vodového typu celulitidy, zaměřte se primárně na rozproudění lymfy a zlepšení krevního oběhu. Vyzkoušejte vitamíny pro podporu lymfatického systému, které příznivě působí při odvodňování organismu. Voda je váš nejlepší přítel, proto denně vypijte dostatek tekutin. Hlídejte si dostatečný příjem vitamínu B6, omezte sůl a začněte jíst meruňky, které obsahují vysoký obsah draslíku.

Pro redukci vodového typu celulitidy se doporučuje plavání, protože stimuluje krevní oběh. Vyzkoušejte také anticelulitidovou baňkovou masáž

3. Vláknitá

Jak už název vypovídá, vláknitá celulitida se ukládá v tkáních a je nejodolnějším typem celulitidy. Postihuje nejčastěji stehna a kolena. Pokud máte vláknitou celulitidu, budete se muset zaměřit na komplexní změnu stravy. Vyhněte se bílému cukru a zařaďte do jídelníčku ovoce a zeleninu, luštěniny a celozrnné pečivo. Dbejte na dostatečný příjem bílkovin a pitný režim. Vypijte alespoň 2-3 litry čisté vody denně. Zdravá strava nestačí, měla byste začít také s kardio cvičením a procházkami. Ideální je ujít alespoň 10 tisíc kroků denně a cvičit minimálně 3x týdně po dobu alespoň 30 minut

 

Jaký typ celulitidy máte?

Diagnostikujte si svůj typ celulitidy. Prohlédněte se, a proveďte test hmatu a stlačení. Pokud i přes náš návod nebudete vědět, jaký typ celulitidy se vás týká, doporučujeme zajít pro diagnostikování celulitidy k lékaři, který vám jistě poradí.

Prohlédněte se

Prohlédněte si kůži v dobrém světle a zjistěte, zda je kůže hladká nebo s viditelnými hrbolky a nerovnostmi. Všímejte si barvy kůže a zda je oteklá.

Test stlačení

Jemně stiskněte kůži prsty na postiženém místě. Zjistěte, zda se kůže zvedá a je měkká, nebo zda je tvrdá a pevně srostlá s podkladovou tkání.

Hmatový test

Jemně přejeďte prsty po postižené kůži. Zjistěte, zda je kůže hladká nebo s hmatatelnými hrbolky a nerovnostmi. Všímejte si, zda je kůže hrubá a ochablá, nebo pevná a pružná.

 

5 kroků, jak se zbavit celulitidy nejen na stehnech

To, jak rychle dokážete zatočit s celulitidou, je čistě na vás a vašem odhodlání. Nejde o nic extra náročného. Určitě ale budete muset být vytrvalí a udělat si z těchto kroků jakousi rutinu. Důležité je zjistit, který typ celulitidy je ten váš a celý proces redukce celulitidy mu přizpůsobit. Na každý typ celulitidy zabírají jiné druhy pohybu. Níže naleznete obecná pravidla, která vám pomohou nastartovat váš boj za život bez celulitidy.

 

1. Pravidelný pohyb

Sedavé zaměstnání je pro náš organismus hotové peklo. No dobře, není to až tak žhavé. Ale pokud i vy patříte mezi lidi, kteří 8 hodin sedí v kanceláři a vstanou jen, když je obědová pauza, je třeba s tím něco dělat.

Zaměstnání kvůli tomu měnit nemusíte, měla byste si ale po práci místo televize zajít na delší procházku nebo si zacvičit například s našimi odporovými gumami. Rozproudíte své tělo, krevní oběh a tukové buňky pak nebudou mít šanci se uhnízdit v problémových partiích.

Vždy si zvolte sport, který máte ráda. Pokud nerada zvedáte činky v posilovně a máte raději klidnější sporty, běžte si zaplavat, projděte se s pejskem nebo si zacvičte jógu při východu slunce. Důležité je se do ničeho nenutit a mít z pohybu radost.

 

Jaký vliv má pohyb na redukci celulitidy?

Pohyb je pro lidské tělo přirozený a důležitý. Pravidelný pohyb působí příznivě na redukci celulitidy, protože zlepšuje prokrvení a lymfatický oběh, a to vede k odplavení toxinů a přebytečné tekutiny z problematických partií, čímž se zmenšuje objem tukových buněk a zmírňuje se celulitida. Cvičení spaluje kalorie, odbourává tuky a posiluje svaly, čímž se redukuje celková tloušťka těla a i celulitida.

 

Nejlepší typy cvičení pro redukci celulitidy

Kardio cvičení: Aerobní cvičení, jako je běh, plavání nebo jízda na kole, pomáhá spalovat tuky a zlepšovat krevní oběh.

Silový trénink: Cvičení s vlastní vahou, s činkami nebo s kettlebellem buduje svaly, které zpevňují pokožku a zlepšují vzhled celulitidy.

HIIT (High Intensity Interval Training): Střídání krátkých intervalů intenzivního cvičení s krátkými intervaly odpočinku.

Pilates a jóga: Cvičení zaměřená na protažení a posílení svalů celého těla.

Dřepy, výpady a cviky s odporovou gumou jsou přímo určeny pro rozproudění lymfy a zpevnění stehen a hýždí, kde se celulitida vyskytuje nejvíce.

 

5 pravidel jak na celulitidu pomocí cvičení

1. Cvičte pravidelně alespoň 3 krát týdně.

2. ideální je kombinace silového a kardio tréninku.

3. Začněte pomalu a postupně zvyšujte intenzitu cvičení.

4. Kardio cvičení provádějte nejméně půl hodiny. Tělo začíná spalovat tuky až po 30 minutách.

5. Nezapomeňte na protažení po cvičení.

2. Zdravá strava

Dodržujte zdravý životní styl. Vyvážená a pestrá strava je základní klíč ke zdravému tělu. Do svého jídelníčku zařaďte více vlákniny a pokuste se omezit cukr a bílé pečivo. Doplňujte vitamín C, ať už v ovoci nebo v doplňcích stravy, protože funguje jako perfektní antioxidant.

Pokud chcete eliminovat celulitidu a podpořit lymfatický systém, vsaďte na potraviny jako listová zelenina, ořechy a semínka, banány, bobulovité a citrusové plody nebo ananas.

Naopak se vyhněte se příliš slaným, tučným a smaženým pokrmům, sladkostem, klasickému bílému pečivu, sladkým syceným nápojům, uzeninám a salámům a tučným omáčkám a dresingům.

Silnými spojenci v boji proti celulitidě vám budou také doplňky stravy, které podpoří metabolismus, rozproudí lymfu, odvodní a pomůžou s detoxikací organismu.

 

Po jakých doplňcích pro odstranění celulitidy sáhnout?

Pro boj s celulitidou potřebujete klid, kvalitní spánek a dostatečný relax. S tím vám pomohou kamarádi melatonin, CBD, relax komplex a ashwagandha.

Na detox organismu, podporu metabolismu a eliminaci celulitidy vyzkoušejte stop celulitidě, skořicový olej nebo komplex pro podporu a odvodnění organismu

 

 

3. Pitný režim

Pijte vodu, pijte pitnou vodu, hodně vody. Na boj s celulitidou potřebujete svému tělu dopřát dostatečnou hydrataci a dodržovat pitný režim. Ideální je voda z kohoutku s citronem, ale pomůže také bylinkový čaj. Voda totiž plní v našem těle mnoho důležitých funkcí. Reguluje tělesnou teplotu, odvádí toxiny z těla, podporuje trávení, změkčuje klouby, dodává energii a zlepšuje pleť

Vypít byste měla minimálně 2 litry vody denně, k čemuž vám pomůže VENIRA shaker. Množství vody nutné pro dostatečnou hydrataci organismu se může lišit dle ročního období nebo vašeho zdravotního stavu. Pokuste se také omezit pití kávy, konzumaci alkoholu, šťáv a sladkých sycených nápojů.

Tipy na dodržování pitného režimu

Všude si s sebou noste láhev s vodou. Budete ji mít neustále na očích a nebudete na hydrataci zapomínat.

Pijte pravidelně i během jídla a také před, během a po cvičení.

Sledujte barvu moči. Příliš tmavá moč může značit, že jste dehydratovaná.

Jezte ovoce a zeleninu bohatou na vodu například melouny, salátové okurky nebo cuketu.

Pořiďte si aplikaci pro sledování pitného režimu, kterých najdete na internetu spousty. Budete tak mít každý den přehled o tom, kolik toho vypijete.

 

4. Péče o pokožku a masáže

Péče o pokožku je v boji proti celulitidě nezbytným krokem. Měla byste si na ni proto najít čas alespoň 5 minut denně. I tak málo totiž může vašemu tělu značně pomoci.

Dopřejte si peeling, který je skvělý pro přípravu vaší kůže na následnou péči. Pro zmírnění celulitidy je vhodný například peeling se skořicí. Jemná masáž peelingem totiž nejenže kůži dostatečně prokrví, ale i exfoliuje. Peeling aplikujte krouživými pohyby ideálně na navlhčenou kůži

Krémy na celulitidu a oleje na celulitidu jsou dobrým pomocníkem při odstraňování celulitidy, protože pronikají hluboko do pokožky až k problémovému místu, podporují mikrocirkulaci krve, dokonale hydratují a zanechávají pokožku jemnou a pružnou. Oleje používejte současně s vakuovou baňkou na celulitidu, která je vyrobena z kvalitního silikonu a prokrvuje problémové partie. Současně také podporuje správnou funkci lymfatického systému a uvolňuje ztuhlé svaly. 

Jak provádět masáž vakuovou baňkou na celulitidu?

Na pokožku aplikujte olej a důkladně jej rozetřete. Poté si vezměte baňku, před přiložením na kůži ji zmáčkněte. Jakmile ji přiložíte, zmáčknutí povolte. Vytvoříte tím podtlak. Baňkou pak pohybujte krouživými směry po celé délce stehen, hýždí, případně boků a paží. Ucítíte mírný tlak, nesmí vás to však příliš bolet. Nedržte baňku dlouho na jednom místě, protože byste si mohli poranit kůži.

 

5. Lymfodrenáže u odborníka

No a pokud vám nevadí si pro krásu připlatit i za náročné procedury, zajděte si na lymfodrenáž. Jde o důkladnou masáž lymfatického systému. Urychlí tok lymfy a pomůže tak tělu rychleji vyplavovat škodlivé látky. Škodliviny se nebudou v těle tolik hromadit a nedojde tak ke zvětšování objemu tukových buněk.

Tip na levný domácí peeling proti celulitidě pro domácí lymfomasáž

Smíchejte olivový nebo kokosový olej, instantní kávu mletou nahrubo a cukr. Vytvoříte si tak peeling, který si budete ve sprše vmasírovávat do míst postižených celulitidou a následně důkladně opláchněte. Masáž pomocí peelingu proti celulitidě nejen na stehnech provádějte alespoň 3x do týdne.

 

Co si z článku odnést? 

Celulitida je běžný problém, který postihuje až 80 % žen po pubertě nehledě na věku, váze nebo výšce, ale s trochou snahy se ho dá zbavit. Existují tři typy celulitidy, a to tuková, vodová a vláknitá, přičemž vláknitá celulitida je tím nejodolnějším typem. Každý typ celulitidy vyžaduje jiný typ cvičení a zařazená jiných potravin do stravy. Existují však obecná pravidla, kterými byste se měla řídit, pokud chcete celulitidu zmírnit. Zaměřte se na zdravou stravu. Zařadit byste do svého jídelníčku měla listovou zeleninu, ovoce a zeleninu, semínka a ořechy, citrusové plody a banány. Používejte doplňky stravy, které podpoří metabolismus, rozproudí lymfu, odvodní a pomůžou s detoxikací organismu. 

Pijte hodně čisté vody, ideálně 2-3 litry denně. Začněte chodit na procházky, protože pro rozproudění lymfy byste měla denně ujít alespoň 10 000 kroků. Do svého týdenního programu zařaďte i svou oblíbenou fyzickou aktivitu nejméně 3x týdně po dobu alespoň 30 minut. Choďte plavat, běhat, cvičte jógu nebo si zajděte do fitka. Používejte krémy a oleje na celulitidu. Provádějte domácí masáže pomocí baňky na celulitidu, která prokrví problémové partie a podpoří správnou funkci lymfatického systému. Pokud nechcete provádět masáže pro odstranění celulitidy doma, zajděte si k odborníkovi na lymfodrenáž. Dodržováním výše uvedených kroků a tipů můžete dosáhnout hladké a zdravé pleti.

Ať už se s celulitidou rozhodnete zatočit nebo ne, nezapomínejte na to, že jde pořád o přirozenou součást vašeho těla. Krásu ženy nedefinuje ani tak to, jak vypadá, ale její sebevědomí.  Pamatujte, že klíčem k úspěchu je trpělivost a vytrvalost.

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu