• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Jak vyčistit pračku rychle a účinně?

Pračka je účinným domácím pomocníkem, který nám šetří spoustu času. Nevoní vaše prádlo, i když se právě vypralo? A věděli jste, že aby pračka správně fungovala, musíte ji pravidelně udržovat a čistit? V dnešním rychlém tempu života však mnohdy hledáme způsoby, jak údržbu domácích spotřebičů zvládnout co nejrychleji a nejefektivněji, a právě proto jsme pro vás připravili tento detailní návod, jak vyčistit pračku rychle a účinně. Naučíte se jednoduché kroky a tipy, které vám pomohou udržet vaši pračku v perfektním stavu bez zbytečné námahy. Připravte se na to, že se vaše pračka bude opět blýskat čistotou a vaše prádlo získá svěžest, kterou si zaslouží. Jak na to? Pokračujte ve čtení tohoto článku a dozvíte se tipy na rychlé a účinné čištění pračky

 

Proč vlastně čistit automatickou pračku?

Pračka je vlhkým a teplým prostředím, které je ideální pro růst bakterií a plísní, které se mohou množit v usazeninách a mastnotě a časem se tak nahromadit v pračce.

Pokud pračku nebudete pravidelně čistit, může se stát zdrojem nepříjemných pachů, které se mohou přenášet také na vaše oblečení. 

Usazeniny a vodní kámen v pračce zase mohou poškodit její komponenty a zkrátit její životnost. 

Nečistoty v pračce mohou snižovat čisticí účinek pracího prášku.

 

Jaké části pračky je třeba čistit?

Filtr pračky zachycuje nečistoty, vlasy a drobné předměty z oblečení během praní. Pokud se filtr nečistí, může se ucpat a způsobit problémy s odtokem vody z pračky, což může vést k zaplavení koupelny a k poškození pračky.

Dávkovač na prášek a aviváž, ve kterém se hromadí zbytky pracího prostředku a aviváže. Usazené zbytky pracích prostředků mohou vést k tvorbě plísní a nepříjemným pachům.

Buben pračky je nejvíce exponovanou částí, která se během praní dostává do kontaktu s prádlem a nečistotami. Usazeniny z pracího prostředku, vodního kamene a plísní se v bubnu hromadí a mohou vést k nepříjemným pachům, zhoršenému praní a poškození pračky.

Těsnění pračky, které zajišťuje vodotěsnost spotřebiče, se může časem opotřebovat a prasknout, a proto je důležitá pravidelná kontrola a údržba. 

 

 

Jak vyčistit pračku rychle a účinně krok za krokem?

1. Připravte si potřebné pomůcky

Budete potřebovat hadřík, starý zubní kartáček a univerzální čistič do celé domácnosti, který si poradí s mastnotou i zaschlou špínou a je šetrný k vašemu domovu i životnímu prostředí

 

2. Vyčistěte dvířka pračky, včetně jejich těsnění

Otevřete dvířka pračky a prohlédněte, si v jakém stavu je těsnění dvířek. Odstraňte z něj veškeré vlasy, chlupy či drobky. Následně na hadřík nastříkejte univerzální čistič a umyjte s ním gumové těsnění dvířek. V případě, že se v těsnění tvoří plíseň, použijte také bílý ocet, který dejte na hadřík a na chvíli takto namočený hadřík položte na gumové těsnění

 

3. Vyčistěte zásobník na prací prostředky

Pokud to vaše pračka umožňuje, vytáhněte zásobník na prací prostředky a opláchněte ho pod teplou vodou. Následně na něj nastříkejte UNI čistič a starým kartáčkem z něj dostaňte i ty nejmenší nečistoty. Vyčištěný zásobník vraťte zpět do pračky. Dbejte na pravidelnou údržbu zásobníku na prací prostředky, protože se zde usazují zbytky pracích prostředků a může se zde tvořit plíseň

 

4. Očistěte vnější povrch pračky

Na hadřík nastříkejte UNI čistič a pořádně s ním umyjte vnější povrchy pračky od prachu a usazených nečistot. Uni čistič je čistě přírodní a šetrný k životnímu prostředí, a proto ho nemusíte oplachovat.  

 

 

5. Zkontrolujte a vyčistěte filtr

Filtr pračky je důležitou součástí spotřebiče, která zachycuje nečistoty, vlasy a další drobné předměty z oblečení během praní. Pokud se filtr nečistí, může se ucpat a způsobit problémy s odtokem vody z pračky, což může vést k zaplavení koupelny a k poškození pračky.

Filtr pračky se obvykle nachází v dolní části spotřebiče za malými dvířky, ale u některých modelů praček se může filtr nacházet uvnitř bubnu. Otevřete dvířka filtru a opatrně ho vytáhněte. Pokud se filtr obtížně vytahuje, zkuste ho otočit o čtvrt otáčky. Vyčistěte filtr od nečistot, vlasů a dalších předmětů a následně ho opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte filtr zpět do pračky a ujistěte se, že je správně nasazen. Zavřete dvířka filtru.

 

6. Vyčistěte buben pračky

Jak vyčistit buben pračky? Do prostoru na dávkování pracích prostředků nasypte půl hrnku jedlé sody, namísto aviváže naplňte zásobník octem a ocet přidejte také do bubnu pračky. Na pračce nastavte nejdelší cyklus s nejvyšší teplotou a pusťte ji na prázdno. Pračka se vyčistí od všech nečistot i usazenin. Tímto způsobem pračku rozhodně nečistěte každý měsíc. Důkladné čištění provádějte několikrát do roka nebo dle potřeby

 

7. Pračku pravidelně udržujte

Pravidelné čištění pračky zabraňuje hromadění usazenin, plísní a bakterií, které mohou vést k nepříjemným pachům a poškození spotřebiče. Čistá pračka umožňuje správný průtok vody a pracího prostředku, čímž zajišťuje efektivní praní prádla. Pravidelná údržba pomáhá předcházet opotřebení a poškození pračky, čímž prodlužuje její životnost. Včasná údržba pračky může zabránit nutnosti drahých oprav.

 

 

Jak vyčistit pračku kyselinou citronovou? 

Kyselina citronová je účinná při odstraňování vodního kamene a usazenin. Do prázdného bubnu pračky nasypte 100-150 gramů kyseliny citronové. Nastavte pračku na nejvyšší teplotu (například 90°C) a spusťte ji na prázdný cyklus. Kyselina citronová se během cyklu rozloží a pomůže odstranit usazeniny a zápach.

 

8 tipů, jak udržet pračku déle čistou 

Pravidelná údržba je klíčová pro udržení pračky v čistotě a hygieně. Kromě výše uvedených kroků vám můžeme nabídnout i několik dalších tipů, které vám pomohou udržet vaši pračku déle čistou:

1. Používejte správné množství pracího prostředku a nepřidávejte více pracího prostředku, než je doporučeno výrobcem. Nadměrné množství pracího prostředku může vést k tvorbě usazenin v pračce.

2. Perte na nižší teploty, protože většina skvrn a nečistot se dá odstranit i při praní na nižší teploty. Praní na nižší teploty pomáhá šetřit energii a zároveň šetří pračku před opotřebením.

3. Používejte speciální čisticí prostředky a prací gely, které jsou šetrné k vaší pračce i vašemu prádlu. 

4. Po každém praní nechte dvířka pračky otevřená, aby se buben vysušil. To pomůže zabránit tvorbě plísní a nepříjemných pachů.

5. Filtr pračky zachycuje nečistoty a vlasy z oblečení, a proto ho pravidelně (alespoň po každém 3. praní) čistěte. Filtr vyjměte a vyčistěte ho pod tekoucí vodou.

6. Pravidelně kontrolujte hadice a těsnění pračky. V případě potřeby je vyměňte.

7. Tvrdá voda může vést k tvorbě vodního kamene v pračce. Používejte odvápňovací tablety podle pokynů výrobce, abyste zabránili tvorbě vodního kamene.

8. Pravidelně čistěte odtokovou hadici podle pokynů výrobce, abyste zabránili jejímu ucpání.

 

Co si z článku odnést?

Udržování pračky v čistotě je nezbytné pro její dlouhou životnost, optimální výkon a zajištění dokonale čistého prádla. Díky pravidelné údržbě můžete předejít usazeninám, zápachu a plísním, které mohou negativně ovlivnit funkčnost a efektivitu vašeho spotřebiče. Nyní, když víte, jak správně čistit jednotlivé části pračky, od bubnu přes dávkovač až po filtr, můžete snadno zajistit, že vaše pračka bude pracovat na plný výkon.

Používejte kvalitní čističe a prací prostředky, které budou šetrné jak k vaší pračce, tak i k vašemu prádlu a zajistěte,  že vaše pračka bude pracovat efektivně a spolehlivě po mnoho let.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.