• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Jaké doplňky stravy užívat na podzim pro posílení imunity?

Silná imunita je klíčem ke zdraví, zejména v obdobích, kdy je naše tělo vystaveno zvýšenému riziku nachlazení, chřipek a dalších infekcí. Vitaminy hrají zásadní roli při podpoře obranyschopnosti organismu, protože napomáhají správnému fungování imunitního systému a ochraně buněk před poškozením. V tomto článku se podíváme na ty nejlepší vitamíny na imunitu, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku nebo v podobě doplňků stravy.

 

 

Proč je na podzim důležité posílit imunitu?

Podzimní období přináší více než jen krásně zbarvené listí a chladné večery, protože se změnou ročního období se mění i naše potřeby doplňování vitamínů. Dochází ke snížení slunečního záření, které má vliv na produkci vitaminu D, jenž je klíčový pro imunitní systém. S příchodem chladnějšího počasí a menšího pohybu venku se navíc zvyšuje riziko nachlazení a chřipek. Právě teď je ten správný čas, abychom podpořili svou imunitu a připravili tělo na nadcházející zimu.

Jak se projevuje oslabená imunita?

Oslabená imunita je stav, kdy naše tělo nedokáže dostatečně bránit proti virům, bakteriím a dalším patogenům. Oslabený imunitní systém má na náš organismus značný dopad a může se projevovat hned několika způsoby. Jak tedy poznat, že naše imunita není v pořádku?

Časté nachlazení a infekce - Pokud trpíte opakovaným nachlazením, chřipkou nebo jinými infekcemi dýchacích cest více než třikrát až čtyřikrát ročně, může to být známka oslabené imunity. Lidé s oslabenou imunitou jsou také náchylnější k rozvoji závažnějších onemocnění, jako je například zápal plic nebo bronchitida.

Pomalejší hojení ran - Zpomalené hojení ran nebo škrábanců může být indikátorem problémů s imunitním systémem. Imunitní buňky, jako jsou bílé krvinky, hrají klíčovou roli při obnově tkání. Pokud tělo nedokáže produkovat dostatek těchto buněk nebo je jejich funkce narušena, může to vést k prodlouženému hojení.

Časté zažívací potíže - Trávicí trakt je důležitou součástí imunitního systému, protože obsahuje velké množství prospěšných bakterií, které podporují imunitu. Časté problémy jako průjem, nadýmání nebo zácpa mohou naznačovat nerovnováhu těchto bakterií a tím i oslabenou imunitu.

Chronická únava a vyčerpání - Oslabená imunita často vede k chronické únavě, kdy se cítíte vyčerpání i po dostatečném odpočinku. Vaše tělo totiž vynakládá mnoho energie na boj s patogeny, což vás může neustále unavovat.

Kožní problémy - Oslabená imunita se může projevit i na pokožce, například častým výskytem vyrážek, ekzémů nebo infekcí, jako jsou opary a bradavice. Kůže je totiž první obrannou linií proti patogenům a při oslabení imunitního systému je náchylnější k poškození.

Zvýšená náchylnost k alergiím - Lidé s oslabenou imunitou mohou být citlivější na alergeny, což může vést ke zvýšené náchylnosti k alergiím, jako jsou sezónní alergie nebo astma.

Autoimunitní onemocnění - Oslabený imunitní systém může někdy ztratit schopnost rozlišovat mezi vlastními buňkami a cizími patogeny, což může vést k autoimunitním onemocněním. Tato onemocnění se projevují tak, že imunitní systém napadá vlastní zdravé tkáně.

 

 

Vitaminy rozpustné v tucích vs. vitamíny rozpustné ve vodě - Co to znamená pro naše tělo?

Vitamíny rozpustné ve vodě si naše tělo neumí ukládat do zásoby a tak jejich přebytek vyloučí močí, a proto se jimi nelze předávkovat. Takovými vitaminy jsou vitamin C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina listová, biotin). Oproti tomu vitaminy rozpustné v tucích si naše tělo ukládá v tukových tkáních, játrech a svalech a patří zde vitamin A, D, E a K, a proto je důležité hlídat si jejich dávkování dle pokynů na obalu či na základě konzultace s lékařem

 

Nejlepší vitamíny a minerály pro posílení imunity

Níže najdete naše doporučení na 5 nejlepších vitamínů pro posílení imunity nejen na podzim či v zimě. Jaké vitamíny to jsou?

 

1. Vitamín C

Vitamín C je známý svými silnými antioxidačními účinky a schopností podpořit imunitní systém. Lipozomální forma tohoto vitamínu je unikátní tím, že se velmi dobře vstřebává, a tak zajistí maximální účinnost. Na rozdíl od běžných forem vitamínu C je lipozomální vitamín C šetrný k žaludku, což ocení každý, kdo má citlivý trávicí systém. Tento doplněk stravy je ideální pro každodenní užívání, zejména v období, kdy vaše tělo čelí zvýšenému stresu, fyzické zátěži nebo sezónním virům. Denní potřeba vitamínu C je pro dospělého kolem 75–90 mg, ale při zvýšené zátěži v podobě stresu či nachlazení můžete příjem zvýšit

Vitamin C najdete v citrusových plodech (pomeranče, citrony, mandarinky), jahodách, kiwi, brokolice nebo červené paprice, ale pokud nedokážete získat dostatek vitamínu C z potravy, zvažte doplněk stravy, jako je Venira Vitamín C, který zajistí optimální dávku pro každodenní podporu imunity.

 

2. Vitamín D3 + K2

Vitamín D je klíčový nejen pro zdraví kostí, ale také pro správnou funkci imunitního systému. V našich zeměpisných šířkách často trpíme jeho nedostatkem, zejména v zimních měsících, kdy máme méně slunečního záření. Zdrojem vitaminu D je sluneční světlo, tučné ryby, vejce a mléčné výrobky. V období, kdy je méně slunečního záření, je vhodné vitamín D doplňovat. Ideální volbou je vitamín D3 v kombinaci s vitaminem K2, které spolu fungují synergicky, což znamená, že spolu zlepšují svůj účinek, tedy vstřebávání vápníku a podporu celkových imunitních reakci těla. Vitamin D3 se obvykle získává ze živočišných zdrojů, a proto ho nemohou osoby stravující se pouze rostlinně. Náš doplněk stravy se však mimo jiné vyrábí ze speciálního druhu lišejníku, a je tedy vhodný také pro všechny vegany a vegetariány.

 

 

3. B-komplex

Vitamíny skupiny B, včetně B6, B12 a kyseliny listové, jsou nezbytné pro správnou funkci imunitního systému, protože pomáhají při produkci bílkovin a červených krvinek a podporují správné fungování nervového systému, což je důležité pro celkovou obranyschopnost organismu, a proto vám doporučujeme kapsle B-komplex, které obsahují vyváženou kombinaci všech vitamínů skupiny B a kyseliny listové pro podporu energie a imunity nejen v chladnějších měsících. 

 

4. Zinek

Zinek je nezbytný minerál pro správnou funkci imunitního systému včetně optimální funkce bílých krvinek, které bojují proti infekcím. Náš zinek ve formě doplňku stravy se navíc dobře vstřebává, protože je v chelátové formě, což znamená, že ho tělo dokáže efektivně využít. Tento minerál je také důležitý pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů, takže jeho užívání vám může pomoci nejen s imunitou, také se zdravím a krásou vaší pokožky, vlasů i nehtů. Pokud často trpíte na nachlazení, zařazení zinku do vaší denní rutiny vám může výrazně pomoci.

 

5. Selen

Selen je silný antioxidant, který chrání buňky před oxidačním stresem a zároveň podporuje správnou funkci štítné žlázy. Selen také pomáhá udržovat tělo v rovnováze a zvyšuje odolnost proti infekcím. Jeho užívání je vhodné zejména v zimních měsících, kdy je organismus vystaven větší zátěži. Selen také podporuje zdraví srdce a mozku, což z něj činí univerzální doplněk pro celkovou pohodu.

 

6. Imunity drink 

Nezapomeňte vyzkoušet také imunity drink vytvořený ve spolupráci s influencerkou MamaDomisha. Jedná se o přírodní nápoj bohatý na hydrolyzovaný kolagen, methyl sulfonylmethan a vitamín C, které efektivně podporují imunitní systém a přispívají k celkovému zdraví. Imunity drink dále obsahuje důležité minerály a vitamíny, jako je selen, zinek a vitamíny B2 a B6, které jsou známé svými pozitivními účinky na obranyschopnost těla. S přídavkem D-Biotinu, vitamínu B9 a kvasničných beta-glukanů je tento drink skvělým způsobem, jak posílit imunitu během chladnějších měsíců. Díky své osvěžující chuti a jednoduché přípravě se skvěle hodí jako součást vašeho denního rituálu pro zajištění vitality a odolnosti vůči podzimním onemocněním.

7. Multikomplex pro a multivitamin 

Multikomplex PRO je navržen tak, aby poskytoval vyváženou kombinaci vitamínů a minerálů, které jsou klíčové pro udržení silné obranyschopnosti organismu. Obsahuje vitamín C, D, zinek a další důležité látky, které pomáhají tělu bránit se infekcím a podporují přirozené obranné mechanismy. S jeho pravidelným užíváním nejenže zvýšíte odolnost proti nachlazení a chřipce, ale také podpoříte celkové zdraví a vitalitu.

Pro posílení imunity vám ve vašich zásobách doplňků stravy nesmí chybět ani multivitamin ve formě srdíček, který je lahodný a snadno stravitelný a tak je vhodný pro celou rodinu. Obsahuje důležité živiny, které nejen posilují imunitní systém, ale také přispívají k celkovému zlepšení vašeho zdraví. Jejich přirozené složení a atraktivní a chutná forma vitamínů zaručuje, že si je zamilují nejen dospělí, ale i děti, pro které máme speciální dětský multivitamin vytvořen tak, aby poskytl vašim nejmenším vše, co potřebují. Díky kombinaci chutě a účinnosti jsou skvělým způsobem, jak podpořit zdraví v tomto přechodném období.

 

 

Nejlepší vitamíny na imunitu pro děti 

Děti jsou jako malí průzkumníci, kteří neustále objevují svět kolem sebe, a proto aby mohly naplno prožívat své dětství, potřebují silný imunitní systém a to zejména v chladných měsících

Pro posílení imunity dětí vám doporučujeme kombinaci imuno sirupu pro děti, obsahuje beta-glukany, vitamin C a bylinné extrakty, které podporují imunitní systém a přispívají k rychlejšímu zotavení z nachlazení a chřipky. 

Dále je vhodné zařadit také multivitamin pro děti, který jim poskytuje všechny potřebné vitamíny a minerály pro zdravý růst a vývoj, včetně vitaminu D, který je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. A nakonec vitamin C,  který posiluje imunitní systém a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Proč právě tato kombinace? Kombinací těchto tří produktů dosáhnete komplexního působení na imunitní systém dětí. Všechny produkty jsou pečlivě testovány a vhodné pro děti od 3 let. Díky příjemné chuti a barevnému provedení si je děti oblíbí. 

Více se o vitamínech pro děti a jejich kombinacích dozvíte v našem předchozím článku

 

Zajímavosti o vitamínech 

1. Vitamin C není jen na nachlazení: Ačkoli je vitamin C známý pro své účinky při nachlazení, jeho role je mnohem širší. Působí jako silný antioxidant, chrání buňky před poškozením a podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro hojení ran.

2. Vitamin D – více než jen pro kosti: Vitamin D je často spojován se zdravím kostí, ale jeho vliv sahá mnohem dál. Podporuje imunitní systém a může dokonce snížit riziko některých druhů rakoviny.

3. Zinek: Nepostradatelný pro imunitní buňky: Zinek je minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech, včetně funkce imunitního systému. Podporuje růst a aktivitu imunitních buněk.

4. Selen: Silný antioxidant: Selen je stopový prvek, který působí jako silný antioxidant a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Je také důležitý pro správnou funkci štítné žlázy.

5. Imunita a střevní mikrobiom: Víte, že většina našeho imunitního systému sídlí ve střevech? Pro zdravý střevní mikrobiom jsou důležité probiotika, prebiotika a některé vitamíny, jako například vitamin D a B12.

6. Sezónnost a vitamíny: Potřeba vitaminů se může lišit podle ročního období. Například v zimě, kdy je méně slunečního záření, je důležité doplňovat vitamin D.

7. Synergie vitamínů: Některé vitaminy spolupracují a vzájemně se doplňují. Například vitamin C zvyšuje vstřebávání železa.

8. Výživa a imunita: Nejlepší způsob, jak posílit imunitu, je vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a libové maso. Doplňky stravy jsou vhodné jako doplněk, ne náhrada zdravé výživy.

 

 

Co si z článku odnést?

Podzim je obdobím, kdy se naše imunitní systém může dostat pod tlak kvůli chladnějším teplotám a zvýšenému výskytu virových onemocnění. Dostatečný přísun těch správných vitamínů může výrazně přispět k posílení vaší obranyschopnosti. Doporučujeme zařadit do své denní rutiny lipozomální vitamín C, vitamín D a zinek, které společně posílí imunitní odpověď vašeho těla a pomohou vám lépe čelit podzimním výzvám. Nezapomeňte také na vyváženou stravu, pravidelný pohyb a dostatek spánku, které jsou základem pro celkové zdraví.

Investice do zdravého životního stylu a kvalitních doplňků stravy je rozumným krokem pro zajištění zdraví nejen vašeho, ale také pro zdraví vašich nejbližších. Při výběru produktů se zaměřte na ty, které obsahují prokázané složky podporující imunitu, a nezapomeňte konzultovat své potřeby s lékařem. 

Pamatujte, že posílení imunity je dlouhodobý proces, a tak se vyzbrojte potřebnými živinami a přistupujte k podzimu s klidem a sebevědomím.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.