• Právě teď máme dopravu zdarma + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme dopravu zdarma + dárek

Jaké hormony ovládají naše chování?

Ačkoliv si to možná ani neuvědomujeme, hormony ovlivňují vše od našich nálad až po energetickou hladinu v těle a hrají v našich každodenních životech významnou roli. Tento článek vám přinese hlubší vhled do světa hormonů a jejich vlivu na naše chování. Pokračujte ve čtení článku a podívejte se spolu s námi na to, jaké hlavní hormony v našem těle fungují a jak ovlivňují naše chování.

Co jsou hormony?

Hormony jsou chemické látky produkované žlázami v endokrinním systému a fungují jako poslíčci, kteří přenášejí informace mezi různými částmi těla. Tímto způsobem regulují mnoho tělesných funkcí, včetně růstu, metabolismu, reprodukce a nálady.

 

Jak hormony fungují a kde se tvoří? 

Hormony putují krevním oběhem a vážou se na specifické receptory v cílových buňkách. Tento proces spouští různé biologické reakce v těle, které mohou být rychlé, jako je uvolnění adrenalinu během stresu, nebo pomalejší, jako je regulace růstu.

Hormony se tvoří v endokrinních žlázách, jako jsou štítná žláza, nadledvinky, slinivka, pohlavní žlázy (vaječníky a varlata) a hypofýza. Každá z těchto žláz produkuje specifické hormony, které ovlivňují různé aspekty našeho zdraví. Naše tělo ovlivňuje celá řada hormonů. Níže se dozvíte o těch nejdůležitějších, které mají vliv na náš každodenní psychický stav

 

 

9 hormonů ovlivňujících naši náladu

1. Serotonin - hormon štěstí

Serotonin je hormon zodpovědný za pocity štěstí, pohody a klidu. Pomáhá nám regulovat náladu, spánek a chuť k jídlu. Nízké hladiny serotoninu jsou spojovány s depresí, úzkostí a nespavostí. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak serotonin přirozeně zvýšit: cvičení, trávení času na slunci, konzumace zdravých potravin a meditace.

Jak zvýšit hladinu serotoninu? Mějte dostatek vitamínů B6, B12 a hořčíku, které jsou důležité pro produkci serotoninu. Pro zvýšení produkce hormonu štěstí choďte také na čerstvý vzduch, vystavujte se slunečním paprskům a naučte se myslet pozitivně

 

2. Dopamin - hormon motivace 

Dopamin nás motivuje k dosažení cílů a dává nám pocit uspokojení, když jich dosáhneme. Je také důležitý pro učení a paměť a jeho nedostatek může vést k apatii, nízké motivaci a potížím se soustředěním

Zařaďte dopaminový detox v případě, že produkujete tzv. levný dopamin, který vzniká vykonáváním aktivit spojené'ých s krátkodobým štěstím. Může se jednat o nadměrné scrollování na sociálních sítích, nadměrné užívání alkoholu, nikotinu, kofeinu nebo průmyslově zpracovaných potravin. Čím více dopaminu z těchto věcí dostanete, tím více chcete a tím méně vám bude stačit

Jak zvýšit dopamin zdravě?  Dosahujte cílů, učte se nové věci, travte čas s blízkými, poslouchejte hudbu, která vás baví, dopřejte si dostatek spánku, cvičte, plňte úkoly, které vás baví. 

 

3. Endorfiny - hormony euforie

Endorfiny jsou skupinou hormonů, které působí jako přírodní analgetika a antidepresiva, a proto bývají právem nazývány jako "přirozené opiáty" díky jejich euforizujícím účinkům

Uvolňují se během fyzické aktivity nebo smíchu a navozují pocity štěstí a euforie. Pomáhají nám také zvládat stres a bolest. Endorfiny jsou zkrátka naši vnitřní hrdinové, kteří nás chrání před nepříjemnými pocity a nabíjí nás pozitivní energií

Jak podpořit produkci endorfinů? Je to zcela jednoduché. Běžte si zaběhat, jděte zvedat činky do posilovny, plavejte, tančete, smějte se nebo si dejte chilli papričku!

 

4. Oxytocin - hormon lásky

Oxytocinu se přezdívá "hormon lásky a sounáležitosti", protože hraje důležitou roli ve vytváření a posilování vztahů. Uvolňuje se během fyzického kontaktu, jako je objímání a mazlení, a podporuje pocity důvěry, empatie a lásky. Oxytocin je také důležitý při porodu nebo kojení.

Pokud tedy chcete podpořit vyplavování oxytocinu, mějte rádi sebe i ostatní, objímejte se a nebojte se fyzického kontaktu se svými milovanými. 

 

5. Kortizol - hormon stresu

Kortizol funguje jako  "hormon boje a útěku", který se uvolňuje v reakci na stres a pomáhá mobilizovat energii potřebnou pro zvládnutí náročných situací. V malých dávkách je kortizol prospěšný, ale chronický stres může vést k řadě zdravotních problémů, jako jsou úzkosti, deprese, oslabení imunitního systému nebo přibírání na váze. Kortizol se přirozeně zvyšuje ráno, aby nás probudil a aktivoval. Jeho hladina by se ale měla večer snižovat, abychom usnuli a tělo mohlo regenerovat

Jak udržet kortizol na optimální úrovni tak, aby nám neškodil? Jezte dostatek ovoce a zeleniny, dopřejte si pravidelnou fyzickou aktivitu, ale také pravidelný odpočinek, meditaci, omezte kofein a věnujte se zlepšování vztahů se svými blízkými

 

6. Adrenalin - hormon akce a vzrušení

Adrenalin je jako turbo pro naše tělo. Uvolňuje se v reakci na nebezpečí nebo vzrušení a připravuje nás na boj nebo útěk. Zvyšuje srdeční frekvenci, krevní tlak a svalové napětí, čímž nám pomáhá rychle reagovat na hrozbu a tím nám pomáhá přežít v nebezpečných situacích.

Jste milovníky adrenalinu? Pokud ano, zkuste si skočit s padákem, jděte na horskou dráhu nebo na tobogán nebo si pusťte horor

 

 

7. Hormony štítné žlázy- hormony růstu a metabolismu

Hormony štítné žlázy, tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3), hrají klíčovou roli v regulaci našeho metabolismu a energetického výdeje. To má ale i nepřímý vliv na naši náladu a celkovou pohodu. Nízká hladina hormonů štítné žlázy neboli hypotyreóza může způsobovat zvýšenou únavu a ospalost, což může vést k demotivaci, apatii a změnám nálad. Naopak vysoká hladina neboli hypertyreóza může být příčinou nervozity a úzkosti, zvýšené podrážděnosti či poruch spánku.

Už víte, proč je správná funkce štítné žlázy důležitá. Pokud chcete podpořit zdravou funkci štítné žlázy, pomůže vám jod, zdravá strava, dostatek spánku a zvládání stresu.

 

8. Testosteron

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, který je produkován hlavně ve varlatech mužů. Najdete ho však v menší míře také u žen.

Proč je důležitá optimální hladinu testosteronu u mužů? Protože jeho nadměrně vysoká hladina může vést k agresivitě a neklidu. Optimální hladiny testosteronu jsou naopak spojeny se zvýšeným sebevědomím, energií a pozitivní náladou, a proto je důležité držet testosteron v optimálních hodnotách

 

9. Estrogen 

Estrogen je hlavní ženský pohlavní hormon, produkovaný hlavně ve vaječnících, ale i v nadledvinách a tukové tkáni. Vyvážené hladiny estrogenu mohou zlepšit náladu, zvýšit energii a celkovou pohodu.

Udržovat optimální hladinu estrogenu může být náročné zvlášť během menstruačního cyklu, těhotenství nebo menopauzy. 

 

 

Jak si udržet optimální hladinu ženských hormonů?

Trápí vás nepravidelný menstruační cyklus a nepříjemný premenstruační syndrom způsobený rozhozenými hormony? Kapsle hormonální rovnováha příspívají k vyrovnané hladině ženských hormonů v těle, udržují normální menstruační cyklus a přispívají ke zmírnění projevů PMS. O PMS se dozvíte v našem článku s názvem Jak zvládnout PMS?

Pokud trpíte na změny nálad a celkovou nervozitu způsobenou častými hormonálními výkyvy, pomohou vám kapsle ženská harmonie, které vám zajistí optimální duševní pohodu a zmírní podrážděnost, nervozitu, napětí a navodí vám pocit okamžitého uvolnění

O hormonální rovnováze se dozvíte více v našem předchozím článku. 

 

Zajímavosti o hormonech

Čokoláda obsahuje látky, které stimulují produkci serotoninu, a proto se po ní cítíme tak dobře. Ale pozor, s mírou! Nadměrná konzumace čokolády může vést k opačnému efektu.

Věděli jste, že hazardní hry, videohry a sociální média mohou stimulovat produkci dopaminu a vést k závislosti? To je důvod, proč se nám tyto aktivity tak líbí a proč je těžké se jich vzdát.

Kapsaicin, látka obsažená v chilli papričkách, stimuluje produkci endorfinů. To je důvod, proč se po pálivém jídle cítíme tak energicky.

Objímání, mazlení a fyzický kontakt stimulují produkci oxytocinu, hormonu lásky, a proto své blízké objímejte a užijte si pocit lásky a sounáležitosti!

V extrémních situacích může adrenalin umožnit nevídané výkony. Například matky pod adrenalinovým efektem dokázaly zvednout těžké předměty, aby zachránily své děti, což je známým příkladem síly, kterou adrenalin může poskytnout v kritických okamžicích.

Kortizol může mít vliv na paměťové funkce, a to jak pozitivní, tak negativní. Studie naznačují, že mírné zvýšení kortizolu může zlepšit krátkodobou paměť a kognitivní funkce, zatímco chronické zvýšení kortizolu může negativně ovlivnit dlouhodobou paměť a učení.

 

Co si z článku odnést?

Hormony mají na naše životy zásadní vliv, protože ovlivňují naše chování, nálady a dokonce i životní rozhodnutí. Od výkyvů nálad až po reakce na stresové situace – vše je řízeno složitým systémem hormonálních signálů v našem těle. Porozumění jednotlivým hormonům vám může pomoci lépe pochopit, proč se cítíte tak, jak se cítíte, a jak můžete lépe ovládat své emoce

Věda o hormonální regulaci chování se neustále vyvíjí a přináší nové poznatky, které nám mohou pomoci v léčbě různých psychických a fyzických onemocnění spojených s hormonální nerovnováhou. Díky těmto objevům můžeme lépe porozumět individuálním potřebám každého člověka a efektivněji se starat o naše zdraví a pohodu. Hormony jsou dirigenty našeho života, a pochopení jejich významu nám umožňuje žít šťastnější a zdravější životy.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.