• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Jaké vitamíny a doplňky stravy by měli užívat vegani? Co je důležité?

Rostoucí popularita veganské stravy přináší mnoho zdravotních benefitů, jako je snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, obezity a některých druhů rakoviny. Veganská strava se však také pojí s určitými výzvami, zejména pokud jde o příjem některých důležitých vitamínů a minerálů, které jsou převážně nebo výlučně obsaženy v živočišných produktech. V tomto článku se podíváme na klíčové vitamíny a doplňky stravy, které by měli vegani zvážit, aby si udrželi optimální zdraví.

 

Veganství jako životní styl 

Veganství jako životní styl představuje více než jen stravovací návyky – jedná se o komplexní filosofii zaměřenou na minimalizaci utrpení zvířat a ochranu životního prostředí. Lidé, kteří se rozhodnou pro veganský životní styl, se nejen vzdávají všech živočišných produktů ve své stravě, ale také se vyhýbají výrobkům testovaným na zvířatech a používání materiálů, jakými jsou kůže, vlna či hedvábí. Tento přístup je motivován nejen etickými důvody, ale také touhou po zdravějším životě a snahou přispět k udržitelnosti planety.

Veganství je také spojeno s mnoha zdravotními výhodami, včetně snížení rizika srdečních chorob, diabetu typu 2 a některých druhů rakoviny. Veganská strava je bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují celkové zdraví. Přechod na veganský životní styl však vyžaduje informovanost a plánování, aby byla zajištěna vyvážená strava, která pokryje všechny potřebné živiny. S rostoucí dostupností veganských produktů a informací je však tento životní styl stále jednodušší a přístupnější pro širší veřejnost.

 

 

Proč je důležité doplňovat vitaminy při veganství? 

Rostlinná strava je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, ale některé živiny se v ní vyskytují v menším množství nebo v méně vstřebatelné formě než v potravinách živočišného původu. Proto je pro vegany důležité věnovat pozornost vyvážené stravě a případně doplnit chybějící živiny pomocí doplňků stravy.

 

Jaké vitamíny by měli vegani doplňovat? 

1. Vitamin B12

Vitamin B12 je nezbytný pro správnou funkci nervového systému, tvorbu červených krvinek a syntézu DNA. Tento vitamín se přirozeně vyskytuje téměř výhradně v živočišných produktech, a to konkrétně v masu, vejcích a mléčných výrobcích. Pokud trpíte nedostatek vitamínu B12, může se u vás projevit anémie, únava, slabost a či vážnější neurologické problémy.

Rostlinným zdrojem vitaminu B12 mohou být rostlinná mléka či jogurty, lahůdkové droždí nebo alternativy masa. Obecně však platí, že rostlinné zdroje nejsou spolehlivým zdrojem vitaminu B12, a proto se doporučuje užívat i doplňky stravy s obsahem B12, abyste předešli závažným zdravotním následkům.

 

2. Vitamin D

Vitamin D podporuje zdraví kostí tím, že pomáhá tělu vstřebávat vápník. Rovněž hraje roli v imunitním systému a působí jako prevence chronických onemocnění. Vitamin D se tvoří v kůži při vystavení slunečnímu záření, ale jeho zdroje v potravinách jsou převážně živočišného původu, například v tučných rybách nebo vaječných žloutcích.

Pro vegany je také dostupná řada potravin obohacených o vitamin D, jako jsou některá rostlinná mléka, džusy, cereálie nebo margaríny. Přestože je vitamin D3 považován za účinnější formu, tradičně se získává z živočišných zdrojů. Existuje však i veganská verze vitaminu D3 vyrobená z lišejníků, která je stejně účinná jako živočišné varianty.

 

 

3. Železo

Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi. Nedostatek železa může vést k anémii, únavě a oslabení imunity. Železo z rostlinných zdrojů (nehemové železo) je méně biologicky dostupné než železo z živočišných zdrojů (hemové železo).

Vegani by měli konzumovat potraviny bohaté na železo, jako jsou luštěniny, tofu, quinoa, ořechy, semínka a listová zelenina. Pro zlepšení vstřebávání nehemového železa je dobré konzumovat tyto potraviny spolu s vitaminem C (např. citrusové plody, papriky, brokolice). 

Nejen vegani, ale také těhotné ženy si mohou doplnit potřebné množství železa pomocí doplňku stravy, který navíc obsahuje také vitamin C pro lepší účinek a vstřebatelnost. 

 

4. Vápník

Vápník je klíčový pro zdraví kostí a zubů, svalovou funkci a přenos nervových impulsů. Tradičním zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, ale vegani se musí spoléhat na rostlinné zdroje jakými jsou rostlinná mléka, tofu, sezamová semínka, mandle, brokolice nebo listová zelenina.

Přesto je dobré sledovat svůj příjem vápníku a případně zvážit užívání doplňků stravy, pokud je váš příjem vápníku nedostatečný.

Kromě zdravé a vyvážené stravy můžete zdraví kloubů podpořit také užíváním veganského MSM a kapslí pro zdravé klouby, které mají rovněž veganské složení. 

 

5. Zinek

Zinek podporuje imunitní systém, hojení ran a syntézu DNA, a proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na zinek například sezamová, lněná, konopná nebo chia semínka, ořechy, luštěniny, obiloviny, houby, brokolici nebo špenát. Rostlinné zdroje zinku však obsahují fytáty, které mohou snížit jeho vstřebávání, a proto zvažte také doplnění zinku pomocí veganských kapslí

 

 

6. Omega 3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, které hrají klíčovou roli v mozkové funkci, redukci zánětů a zdraví srdce. Nejznámější formy omega-3, EPA a DHA, se nacházejí v rybách a mořských plodech.

Vegani mohou získat omega-3 mastné kyseliny z lněného semínka, chia semínek, vlašských ořechů a konopných semínek. Avšak tyto rostlinné zdroje poskytují ALA (alfa-linolenová kyselina), kterou tělo musí přeměnit na EPA a DHA, což je neefektivní proces. Proto je vhodné užívat doplňky stravy s obsahem EPA a DHA vyrobené z řas, což je veganský zdroj těchto důležitých kyselin.

 

7. Selen

Selen je esenciální minerál, který hraje důležitou roli v mnoha biologických procesech v našem těle. Ačkoli se jeho hlavní zdroje nacházejí v potravinách živočišného původu, vegani mohou získat dostatečné množství selenu také z rostlinných zdrojů.

Naprostým králem mezi rostlinnými zdroji selenu jsou para ořechy, přičemž stačí několik ořechů denně, abyste pokryli denní doporučenou dávku. Některé druhy hub, jako jsou žampiony, hlíva ústřičná nebo shiitake, jsou rovněž bohaté na selen. Značné množství selenu obsahují také celozrnné obiloviny a luštěniny v podobě čočky, cizrny nebo ovesných vloček. 

 

8. Jód

Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, která reguluje metabolismus. Zdroje jódu v potravě jsou omezené, a většina z nich pochází z mořských plodů nebo jodované soli.

Ačkoli mořské plody jsou tradičním zdrojem jódu, vegani mohou čerpat z jodizované soli, minerální vody  Vincentky, mořských řas, třešní, višní nebo aronií. Obsah jódu v rostlinných potravinách však může značně kolísat v závislosti na půdních podmínkách.

 

 

Pozor také na bílkoviny 

Vegetariáni, kteří zařazují do svého jídelníčku vejce a mléčné výrobky, mají obecně snazší přístup k plnohodnotným bílkovinám. Vegani však musí být při sestavování jídelníčku o něco kreativnější. Aby si zajistili dostatek všech esenciálních aminokyselin, je pro ně klíčové kombinovat různé rostlinné zdroje bílkovin během dne.

Ačkoli rostlinná strava nabízí mnoho zdravotních benefitů, pokud jde o kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, často zaostává za živočišnými zdroji. Zatímco všežravec má snazší přístup ke všem nezbytným stavebním kamenům pro svaly a tkáně, vegani musí pečlivě kombinovat různé rostlinné potraviny, aby pokryli všechny své potřeby, což vyžaduje větší plánování a znalost nutričních hodnot jednotlivých potravin.

Mnoho lidí si stále myslí, že bílkoviny se nacházejí výhradně v mase, vejcích a mléčných výrobcích. Pravdou však je, že i rostlinné potraviny jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin. Najdete je například v luštěninách, ořechách a semínkách, obilovinách nebo sójových výrobcích. 

Vegetariáni navíc mohou doplnit potřebné množství bílkovin clear whey proteinem a vegani mohou sáhnout po rostlinných alternativách proteinů. 

 

Co si z článku odnést?

Zajištění dostatečného příjmu klíčových vitamínů a minerálů je pro vegany nezbytné pro udržení optimálního zdraví. I když dobře sestavený veganský jídelníček může pokrýt většinu nutričních potřeb, některé živiny, jako je vitamin B12, vitamin D, omega-3 mastné kyseliny, železo a vápník, mohou vyžadovat zvýšenou pozornost. Doplnění těchto živin prostřednictvím kvalitních doplňků stravy je efektivním způsobem, jak předejít jejich deficitu a podpořit dlouhodobé zdraví.

Pro každého vegana je klíčové informovat se o svých nutričních potřebách a přizpůsobit svůj jídelníček tak, aby zůstal vyvážený a zdravý. Jak na tom s vitaminy jste můžete zjistit pravidelnými krevními testy, kterými můžete zároveň odhalit možné problémy. Správným přístupem k výživě můžete nejen uspokojit své etické a ekologické cíle, ale také si udržet vitalitu a pohodu po celý život.

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.