• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Kdo potřebuje užívat železo a proč je to tak důležité?

Železo je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správné fungování našeho těla a hraje klíčovou roli při tvorbě hemoglobinu, což je bílkovina, která pomáhá červeným krvinkám přenášet kyslík z plic do všech částí těla. Nedostatek železa může vést k anémii, tedy je stavu, při kterém tělo nemá dostatek zdravých červených krvinek a může se projevit únavou, slabostí nebo dokonce závratěmi. Kdo by tedy měl věnovat pozornost příjmu tohoto důležitého minerálu? Užívání železa je zásadní zejména pro určité skupiny lidí. Patří sem těhotné a kojící ženy, vegetariáni a vegani, dospívající dívky a ženy s silnou menstruací, sportovci a lidé s určitými zdravotními problémy, jako jsou onemocnění zažívacího traktu. V tomto článku se zaměříme na to, proč je železo důležité pro naše zdraví, kdo by ho měl užívat a jak poznat, že nám tento minerál chybí.

 

 

Co je to železo a proč je důležité?

Železo je esenciální minerál, který je nezbytný hned pro několik životně důležitých funkcí:

Transportuje kyslík - hemoglobin v červených krvinkách přenáší kyslík z plic do všech buněk těla

Energetický metabolismus - železo je součástí enzymů, které se podílejí na produkci energie v buňkách

Je součástí myoglobinu - bílkoviny, která zajišťuje zásobování kyslíkem, a proto je důležité pro svalovou aktivitu a výkonnost 

Imunitní systém - dostatečná hladina železa je klíčová pro správné fungování imunitního systému 

Kognitivní funkce - nedostatek železa může ovlivnit paměť a koncentraci, zejména u dětí

 

Kdo je ohrožený nedostatkem železa neboli anémií?

Vegani a vegetariáni, protože konzumují pouze železo obsaženo v rostlinné stravě, které může být hůře vstřebatelné 

Těhotné a kojící ženy, které potřebují zvýšené množství železa pro správný  vývoj plodu a tvorbu mateřského mléka 

Dospívající děti při rychlém růstu

Aktivní sportovci, u nichž intenzivní fyzická aktivita zvyšuje nároky na produkci červených krvinek.

Ženy se silnou a dlouhotrvající menstruaci

Osoby s některými onemocněními střev, která brání vstřebávání železa ve střevech - například lidé s  celiakií, Crohnovou chorobou nebo s chronickou gastritidou

 

 

Jaká je doporučená denní dávka železa? 

Potřeba železa se liší v závislosti na věku, pohlaví a životním stylu, ale obecně platí, že ženy potřebují více železa než muži, zejména v reprodukčním věku kvůli menstruaci. Těhotné a kojící ženy mají rovněž zvýšenou potřebu tohoto minerálu. 

Dospělí muži (25-51 let): Přibližně 10 mg železa denně.

Dospělé ženy (25-51 let): Přibližně 15 mg železa denně.

Těhotné ženy: 27 mg železa denně.

Kojící ženy: 10 mg železa denně.

Je důležité si uvědomit, že tyto hodnoty jsou pouze orientační. Individuální potřeba železa se může lišit v závislosti na zdravotním stavu, fyzické aktivitě a dalších faktorech.

 

Jak se projevuje nedostatek železa v těle neboli anémie? 

Nedostatku železa se říká anémie nebo přesněji chudokrevnost z nedostatku železa. Anémie je stav, kdy v krvi je snížený počet červených krvinek nebo nižší hladina hemoglobinu, bílkoviny, která přenáší kyslík v krvi a pro jeho tvorbu je železo nezbytné.

Níže najdete nejčastější příznaky nedostatku železa. V případě, že se u vás tyto příznaky vyskytují, je vhodné zajít k lékaři, který potvrdí, zda se jedná o anémii či jinou zdravotní příčinu a navrhne vám vhodnou léčbu. 

 

1. Únava a slabost

Jedním z prvních příznaků nedostatku železa je chronická únava a pocit vyčerpání. Protože železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík do všech částí těla, jeho nízká hladina vede k nedostatečnému zásobování buněk kyslíkem. Bez dostatečného množství kyslíku nemohou buňky efektivně produkovat energii, což se projevuje jako pocit trvalé únavy, i když jste se dostatečně vyspali. S tímto problémem často souvisí i celková slabost a snížená výkonnost při fyzické i mentální zátěži.

 

2. Zhoršená koncentrace a paměť

Železo je důležité i pro funkci mozku, protože jeho nedostatek může vést k horší koncentraci, problémům s pamětí nebo neschopnosti soustředit se na každodenní úkoly. Lidé s nedostatkem železa často popisují, že se cítí „zamlžení“ nebo mají problémy s udržením pozornosti. Mozek, stejně jako ostatní orgány, potřebuje dostatečné množství kyslíku pro optimální fungování, a pokud je jeho přísun omezen, může to mít negativní dopad na kognitivní schopnosti.

 

3. Bledost pokožky a sliznic

Pokud trpíte nedostatkem železa, můžete si všimnout, že vaše pokožka je bledší než obvykle. Hemoglobin, který dodává krvi její typickou červenou barvu, se při nedostatku železa tvoří v menším množství, což vede k tomu, že pokožka a sliznice (např. dásně nebo vnitřní strana očních víček) vypadají světleji. Tento příznak je někdy těžko rozpoznatelný, ale může být dobrým ukazatelem, pokud je přítomen spolu s dalšími příznaky.

 

4. Lámavé nehty a vypadávání vlasů

Nedostatek železa může mít vliv i na kvalitu vlasů a nehtů. Lámavé nehty, které se snadno třepí, nebo dokonce ztrácejí svůj obvyklý tvar, jsou často výsledkem nedostatečného přísunu železa. Podobně je na tom i vlasová pokožka – když není dostatečně zásobena kyslíkem, může docházet k vypadávání vlasů a celkovému oslabení jejich struktury. Tyto projevy mohou být frustrující, zvláště pokud se snažíte o zdravý vzhled vlasů a nehtů.

 

5. Závratě a bolesti hlavy

Nízká hladina železa může vést k častým závratím a bolestem hlavy. Nedostatečný přísun kyslíku do mozku způsobuje, že se cévy v hlavě roztahují, což vede k bolestem. Zároveň, pokud tělo nedostává dostatek kyslíku, snaží se kompenzovat tuto situaci zvýšeným prokrvením, což může způsobit závratě, zejména při rychlém vstávání nebo pohybu.

 

6. Rychlá srdeční frekvence a dušnost

Tělo se snaží nedostatek železa kompenzovat zvýšenou činností srdce, aby zajistilo dostatečný přísun kyslíku do všech orgánů. To může vést k rychlé srdeční frekvenci (tachykardii), pocitu bušení srdce nebo dokonce k dušnosti, a to zejména při fyzické aktivitě. Srdce musí více pracovat, aby pumpovalo krev, která obsahuje méně kyslíku, což může vyvolávat nepříjemné pocity nebo dokonce bolesti na hrudi.

 

7. Studené ruce a nohy

Železo hraje důležitou roli v termoregulaci a prokrvení končetin. Pokud je ho v těle nedostatek, může dojít k omezenému zásobování periferních částí těla krví, což způsobuje studené ruce a nohy. Tento příznak může být nepříjemný, zejména během zimy, a často je doprovázen i pocitem necitlivosti nebo mravenčení v končetinách.

 

 

Jak si zvýšit přísun železa?

1. Železo v potravinách

Železo v potravinách můžeme dle jeho zdrojů rozdělit na hemové, které se nachází v živočišných produktech a je pro tělo skvěle vstřebatelné a dále na nehemové, které se nachází v rostlinných zdrojích a do těla se může vstřebávat hůř. 

 

Živočišné zdroje železa

Železo obsažené v živočišných produktech se tělem lépe vstřebává a mezi jeho nejbohatší zdroje patří:

Hovězí játra -  obsahují přibližně 27 mg železa na 100 g, vepřová játra kolem 18 mg na 100 g

Hovězí maso - zejména červené, je výborným zdrojem železa. 100 g hovězího masa může obsahovat až 3 mg železa

Ústřice jsou bohaté na železo, 100 g může obsahovat až 8 mg. Také mušle a některé druhy ryb jako tuňák nebo losos jsou bohaté právě na železo

 

Rostlinné zdroje železa

I když se železo z rostlinných zdrojů vstřebává o něco hůře, lze jeho vstřebatelnost zvýšit kombinací s potravinami bohatými na vitamín C. Mezi rostlinné zdroje železa patří:

Luštěniny - čočka obsahuje kolem 7 mg železa na 100 g, čočka beluga dokonce až 9 mg/100 g. Fazole a hrách jsou také dobrým zdrojem.

Obiloviny - ovesné vločky obsahují přibližně 4 mg železa na 100 g, quinoa kolem 2,8 mg/100 g.

Semínka - dýňová semínka jsou bohatá na železo, 100 g může obsahovat až 15 mg. Také sezamová a lněná semínka jsou dobrým zdrojem.

Ořechy - mandle obsahují přibližně 3 mg železa na 100 g.

Sušené ovoce - meruňky, švestky a rozinky jsou dobrým zdrojem železa, i když v menším množství než některé jiné potraviny.

Listová zelenina - špenát je často zmiňován jako bohatý zdroj železa, ale jeho obsah je trochu zavádějící kvůli vysokému obsahu vody. Nicméně, 100 g vařeného špenátu obsahuje kolem 3,6 mg železa.

 

2. Doplňky stravy

Pokud se v poslední době cítíte unavení, bez energie a máte pocit, že vaše tělo jednoduše nefunguje na plný výkon, možná vás napadlo, že by se mohlo jednat o nedostatek železa. Tento esenciální minerál je klíčový pro správné fungování organismu – pomáhá při tvorbě červených krvinek, které přenášejí kyslík do všech částí těla. Když ho máme málo, je to jako by se naše vnitřní „baterka“ vybíjela. A to se samozřejmě projeví na celkové kondici, soustředění i náladě.

Máme pro Vás tip na doplněk stravy, který je speciálně navržený tak, aby tělu poskytl přesně to, co potřebuje. Na rozdíl od běžných přípravků obsahuje VENIRA železo formu bisglycinátu, která je skvěle vstřebatelná a zároveň šetrná k žaludku. Navíc je obohaceno o vitamin C, který zvyšuje jeho účinnost a zajišťuje, že se opravdu dostane tam, kde ho tělo potřebuje nejvíce. Současně obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro podporu tvorby nových červených krvinek, což ocení také ženy, které trpí ztrátou železa kvůli menstruačnímu cyklu nebo těhotenství.

Tento doplněk stravy bychom vám doporučili hlavně v situacích, kdy máte pocit, že získat dostatečné množství denní dávky železa  prostřednictvím stravy, je pro vás obtížné. Pokud nejste velkými fanoušky červeného masa, cítíte se často vyčerpaní, nebo pokud víte, že vaše tělo prochází náročnějším obdobím, může být právě tohle způsob, jak se postarat o své zdraví a dodat tělu potřebnou dávku železa pro jeho správné fungování.


 

 

3. Vitamin C zvyšuje vstřebatelnost

Jak zvýšit vstřebatelnost železa nejen z rostlinných zdrojů? Kombinujte ho s vitamínem C, tedy s citrusovými plody (pomeranče, grapefruity), paprikou, kiwi, jahodami, protože vitamín C výrazně zlepšuje vstřebatelnost železa do těla. Naše železo již vitamin C obsahuje, a proto se nemusíte bát o jeho nedostatečnou vstřebatelnost.

 

4. Vyhněte se blokátorům vstřebávání

Káva, čaj a potraviny bohaté na vápník mohou snižovat vstřebávání železa. Konzumujte je mimo hlavní jídla bohatá na železo.

 

Železo v těhotenství

Železo je pro těhotné a kojící ženy naprosto zásadní minerál. Jeho dostatečný příjem je nezbytný pro zdravý vývoj plodu, prevenci anémie a zajištění dostatečné energie pro maminku.

Těhotné ženy by měly přijímat 30 mg železa denně a kojící maminky 20 mg železa v denní dávce. 

Jak pokrýt dostatečné množství železa během tohoto náročného období? Můžete užívat přímo čisté železo s vitaminem C a kyselinou listovou nebo vitamínový komplex pro těhotné a kojící ženy a k tomu se zdravě a vyváženě stravovat a zařadit do jídelníčku potraviny s obsahem železa například lísková jádra, která mohou obsahovat přibližně 4,7 mg železa na 100 g nebo kešu oříšky, které mají dokonce 6,7 mg železa na 100 g. Ořechy se tak stávají skvělou přírodní variantou k doplnění železa spolu s kapslemi nejen v těhotenství. 

 

Co si z článku odnést?

Dostatečný příjem železa je nezbytný pro správné fungování našeho těla a předcházení zdravotním problémům spojeným s jeho nedostatkem. Přestože nedostatek železa neboli anémie může postihnout kohokoliv, existují určité skupiny, které jsou ohroženy více. Pokud patříte mezi ně, je důležité věnovat pozornost stravě a případně zvážit doplňky stravy.

Pokud máte podezření, že vám chybí železo, neváhejte se poradit s lékařem, který vám může doporučit vhodné kroky, včetně změny jídelníčku nebo užívání doplňků stravy. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba, a proto dbejte na dostatečný přísun tohoto důležitého minerálu, aby vaše tělo mohlo fungovat na plný výkon.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.