• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Letní únava - co ji způsobuje a jak se jí zbavit?

Letní měsíce jsou často synonymem pro dovolené, slunečné dny a nekonečné venkovní aktivity. Přesto se mnoho lidí potýká s pocitem únavy, který jim brání plně si vychutnat krásy tohoto období. Letní únava může být způsobena řadou faktorů, od dehydratace a nedostatku spánku až po zvýšenou fyzickou aktivitu a změny ve stravování. Pochopení těchto příčin je prvním krokem k nalezení účinných strategií, jak se s touto sezónní únavou vypořádat. V tomto článku se podíváme na hlavní příčiny letní únavy a nabídneme praktické tipy, jak ji překonat a užít si léto plnými doušky.

 

 

Co způsobuje letní únavu a letargii?

Je důležité si uvědomit, že letní únava není jen o fyzické vyčerpanosti, ale také o psychickém stavu. Kombinace vysokých teplot, změn v denním režimu a zvýšené expozice slunečnímu záření může ovlivnit vaši celkovou pohodu. 

Vysoké teploty - Extrémní teploty mohou naše tělo vyčerpat. Tělo se musí více snažit udržet stabilní teplotu, což může vést k únavě. Kromě toho, horké počasí může způsobit ztrátu chuti k jídlu, což vede k nižšímu příjmu energie.

Dehydratace - Letní vedra mohou vést k rychlé dehydrataci, což je jeden z hlavních faktorů způsobujících únavu. Tělo ztrácí vodu pocením, a pokud ji dostatečně nedoplňujeme, může to ovlivnit naše fyzické i psychické schopnosti.

Nedostatek spánku - Delší dny a kratší noci mohou narušit váš spánkový rytmus. Kombinace teplého počasí a zvýšené aktivity může vést k nedostatečnému odpočinku, což se projevuje zvýšenou únavou.

Změny ve stravování - Letní měsíce často přinášejí změny v jídelníčku. Grilování, zmrzlina a lehké saláty mohou být chutné, ale někdy postrádají potřebné živiny, které naše tělo potřebuje k udržení energie.

Alergie - Letní měsíce jsou také obdobím zvýšeného výskytu pylových alergií. Alergické reakce mohou vést k únavě, a to zejména v případě, že se neléčí správně.

 

 

Jak pocení ovlivňuje letní únavu? 

Jedním z hlavních důvodů, proč pocení může vést k únavě, je dehydratace. Při pocení tělo ztrácí nejen vodu, ale i elektrolyty, jako jsou sodík a draslík, které jsou klíčové pro správnou funkci svalů a nervů. Nedostatek tekutin a elektrolytů může vést k pocitu vyčerpání a únavy. 

Když se tělo snaží ochladit, využívá k tomu energii. Zvýšené pocení během fyzické aktivity nebo pobytu na slunci může vést k vyčerpání tělesných zásob energie, což způsobuje únavu.

 

 

Jak se zbavit letní únavy?

1. Chraňte se před sluncem 

Vysoké venkovní teploty a celkově teplé počasí může nejen negativně ovlivňovat vaše zdraví, ale také vést ke zvýšené únavě, a proto se dostatečně chraňte před UVA i UVB slunečním zářením pomocí produktů s vysokým faktorem SPF. Vyhýbejte se slunci v době, kdy je nejsilnější. Venku se pohybujte spíše dopoledne nebo později večer, přes poledne se ukryjte do stínu. Noste sluneční brýle a také pokrývky hlavy. 

 

2. Hydratujte pokožku zvenku i zevnitř

Pijte dostatek vody po celý den. Doporučuje se minimálně 2 litry denně, ale při zvýšené fyzické aktivitě nebo horkém počasí byste měli příjem vody zvýšit. Slunce pokožku vysušuje, a proto ji nezapomínejte pravidelně hydratovat pomocí hydratační kosmetiky vhodné na obličej. Na celé tělo doporučujeme použít meruňkové tělové mléko, které jí dodá neodolatelný pocit svěžesti. 

Pokud chcete zjistit, jak voda ovlivňuje pleť, přečtěte si náš předchozí článek

 

3. Dostatečně spěte

Dostatečně a kvalitně spát může mít obzvlášť v letních měsících opravdu náročné. Letní dny jsou delší, což může narušit váš spánkový režim. Světlo ovlivňuje produkci melatoninu, hormonu, který reguluje spánek. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim. Zatemněte ložnici a udržujte ji chladnou. Pokud je to nutné, použijte ventilátor nebo klimatizaci.

Chcete usnout už do 30 minut? Vyzkoušejte ústní sprej s melatoninem, který vám pomůže rychle usnout a zkvalitní váš spánek. Preferujete spíše ovocné drinky, které vás uvolní a navodí pocit klidu? V tom případě je pro vás relax komplex s jahodovou příchutí ten pravý. 

O spánku se dozvíte více v našem předchozím článku s názvem Spánek a jeho fáze: co musíte vědět? 

 

 

4. Jezte vyváženě

Zahrňte do své stravy potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Ovoce, zelenina, celozrnné produkty a bílkoviny vám dodají potřebnou energii. Vyvarujte se těžkým a tučným jídlům, která mohou zatěžovat váš trávicí systém. Chcete do svého jídelníčku zařadit protein a nevíte, který zvolit? S rozhodnutím vám pomůže náš článek o proteinech

O správné skladbě jídelníčku se dozvíte více v našem článku s názvem Jak co nejrychleji zhubnout? Poradíme vám krok za krokem

 

5. Zkuste vyměnit alkoholické drinky za super greens

Alkohol a kofein mohou přispět k dehydrataci a narušit váš spánkový režim, což je obzvlášť v letních měsících nežádoucí. Vyměňte alkoholické drinky za super greens, které vám pomohou účinně bojovat nejen s únavou, ale také s nafouklým břichem a špatným zažíváním. 

Další důvody, proč dát super greens šanci, zjistíte v našem článku výhodách super greens

 

6. Relaxujte a pracujte se stresem

Stres může výrazně ovlivnit vaši energii. Zařaďte do svého denního režimu relaxační techniky jako meditaci, jógu nebo dechová cvičení. Relaxace pomáhá obnovit energii a zlepšit celkovou pohodu. Také si každý den najděte alespoň chvíli pro sebe. 

Pokud se vám nedaří eliminovat stres, ať se snažíte, jak chcete, vyzkoušejte naše přírodní přípravky pro redukci stresu a navození pocitu klidu a uvolnění nebo zjistěte 15 tipů, jak zvládat stres efektivně a jednoduše

Jak se na vás může stres podepsat a proč je dobré s ním zatočit, zjistíte v našem článku o stresu a jeho fyzických příznacích.

 

Co si z článku odnést?

Letní únava může být nepříjemným společníkem během měsíců, kdy bychom měli nabírat energii ze slunce a užívat si volné chvíle s rodinou a přáteli. Avšak s několika jednoduchými změnami ve vašem denním režimu a péčí o své tělo i mysl, můžete účinně snížit pocity vyčerpání a znovu získat vitalitu. Pravidelná hydratace, vyvážená strava, kvalitní spánek a adekvátní odpočinek jsou klíčovými faktory, které vám pomohou překonat únavu a plně využít všech výhod letního období.

Pamatujte, že letní únava je častým problémem, ale není neřešitelná. Naslouchejte svému tělu, respektujte jeho potřeby a nebojte se udělat si čas na relaxaci a regeneraci. Zajistíte tak, že letní měsíce budou plné radosti, energie a nezapomenutelných zážitků. Vyzkoušejte naše tipy a zažijte léto, na které budete rádi vzpomínat.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.