• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Opary a afty - příčiny, příznaky a jak se jich zbavit

Opary a afty jsou nepříjemné, bolestivé a často velmi znepokojující problémy, které postihují mnoho lidí po celém světě. Přestože se jedná o běžné onemocnění, mohou výrazně ovlivnit kvalitu života a způsobit bolestivé symptomy, které zasahují nejen do každodenní rutiny, ale i do celkového pocitu pohody. Co o nich ale víme? Jaký je rozdíl mezi oparem a aftem, co je způsobuje a jak se jich můžeme efektivně zbavit? V tomto článku se podrobně podíváme na to, co opary a afty způsobuje a jakými způsoby je možné se těchto nepříjemných kožních a ústních problémů zbavit. Budeme se věnovat jak klasické léčbě, tak i domácím a přírodním metodám, které mohou ulevit od bolesti a urychlit hojení.

 

 

Co jsou opary a afty?

Opary jsou malé bolestivé puchýře, které se nejčastěji objevují na rtech, v okolí úst, ale mohou se také vyskytnout na jiných částech obličeje nebo dokonce na genitáliích. Nejčastěji je způsobuje herpes simplex virus (HSV), konkrétně typ HSV-1, který je zodpovědný za orální opary, a HSV-2, který je častěji spojován s genitálními opary.

Virus HSV je velmi nakažlivý a většina lidí se s ním setká již v dětství nebo v rané dospělosti. Jakmile se virus dostane do těla, zůstává tam po celý život, přičemž se periodicky aktivuje při oslabení imunitního systému, stresu nebo vlivu vnějších podmínek, jako je chlad či silné sluneční záření.

Afty jsou na rozdíl od oparů lokalizovány výhradně v ústech, obvykle na vnitřní straně tváří, rtech, dásních nebo jazyku. Jde o malé bílé nebo žluté vřídky obklopené červeným okrajem, které mohou být velmi bolestivé, zejména při jídle, pití nebo mluvení. Na rozdíl od oparů nejsou afty způsobeny virem, ale jejich příčina může být různorodá – od mechanického podráždění, stresu, nedostatku vitamínů až po hormonální změny.

 

Proč opary a afty vznikají?

Opary jsou způsobeny virem herpes simplex (HSV-1), který se přenáší přímým kontaktem s nakaženou osobou nebo infikovanými předměty (např. sdílením příborů či ručníků). Jakmile se jednou tímto virem nakazíte, zůstává ve vašem těle v latentní (neaktivní) formě a může se znovu aktivovat, kdykoliv je váš imunitní systém oslaben. Mezi nejčastější spouštěče reaktivace viru patří oslabená imunita, stres a únava, hormonální změny u žen, nadměrné vystavení slunci či poranění kůže. 

Přesná příčina vzniku aftů není zcela objasněna, ale jsou spojovány s řadou faktorů, které narušují rovnováhu v ústní dutině nebo oslabují imunitní systém. Mezi nejčastější spouštěče aft patří:

Kousnutí do tváře, poranění zubním kartáčkem nebo špatně padnoucí zubní protézy mohou vést k vytvoření aftů. Stejně jako u oparů, i afty se mohou častěji objevovat při oslabení imunitního systému. Stres výrazně ovlivňuje celkové zdraví těla včetně sliznic a může přispět k tvorbě aftů.

Zejména nedostatek vitamínů skupiny B, vitamínu C, železa nebo zinku oslabuje sliznice a zvyšuje riziko vzniku aftů. Některé potraviny, jako jsou citrusové plody, kořeněná jídla nebo čokoláda, mohou u citlivých jedinců vznik aftů vyvolat. Jak již bylo zmíněno u oparů, u žen se afty mohou objevit v souvislosti s hormonálními změnami, například během menstruace.
 

 

Tipy pro prevenci aft i oparů

Prevence je v boji proti oparům a aftům klíčová. Existuje několik kroků, které můžete podniknout, aby se tyto nepříjemnosti vůbec neobjevily:

Silný imunitní systém je nejlepší obranou proti opakovaným oparům i aftům. Doporučujeme pravidelné užívání imunity drinku, který obsahuje účinnou kombinaci vitamínů a minerálů podporujících obranyschopnost organismu. Díky obsahu vitamínu C, zinku a selenu pomáhá tělu bojovat s viry a bakteriemi, čímž snižuje riziko vzniku oparů.

Neméně důležité je doplnit vitamíny skupiny B, zejména B12, který je klíčový pro zdraví ústní dutiny a prevenci aftů a také železo, které je nezbytné pro regeneraci a udržování zdravých sliznic. 

V zimních měsících jsou rty náchylnější k vysoušení a praskání, což zvyšuje riziko vzniku oparů. Používejte kvalitní balzám na rty, který vaše rty hydratuje a chrání před škodlivými vlivy prostředí. 

 

 

5 tipů pro léčbu oparů

Opary jsou způsobeny virem herpes simplex, který se reaktivuje při oslabení imunity. Léčba oparu zahrnuje použití antivirových mastí, které je třeba aplikovat co nejdříve po objevení prvních příznaků, jako je pálení či svědění v oblasti rtů. Jak postupovat při léčbě oparů? 

 

1. Použijte antivirové masti

Jakmile začnete pociťovat první příznaky oparu (svědění, pálení), je dobré aplikovat antivirovou mast, která pomáhá zabránit šíření viru a urychlí hojení. Doporučujeme mít doma vždy po ruce mast s účinnými antivirovými složkami.

 

2. Zamezte šíření viru

Opary jsou velmi nakažlivé, a proto je důležité přijmout opatření, aby se infekce nešířila. Vyhněte se líbání, sdílení osobních věcí, jako jsou příbory nebo ručníky, a nedotýkejte se postiženého místa. Pokud se oparu dotknete, důkladně si umyjte ruce, abyste zabránili přenosu viru na jiné části těla nebo na jiné osoby.

 

3. Přikládejte chladivé obklady

Na oteklé a bolestivé opary mohou pomoci chladivé obklady, které zmírní zánět a bolest, kterou opary způsobují.

 

4. Posilujte imunitu

Opary se často objevují, když je váš imunitní systém oslabený, a proto je důležité pravidelně posilovat obranyschopnost organismu. Vitamíny a minerály, jako je vitamín C, zinek a selen, hrají klíčovou roli při podpoře imunity a mohou pomoci předejít častému výskytu oparů.

Jak ještě více posílit imunitu se dozvíte v našem předchozím článku

 

5. Pijte kolagenové drinky

Kolagen není jen pro hladkou pleť bez vrásek, ale také je skvělý pro podporu regenerace pleti. Doporučujeme začít pít kolagenové drinky, které obsahují peptidy a vitamíny důležité pro obnovu pokožky, čímž pomáhají rychleji zacelit poškozenou tkáň v oblasti rtů a zlepšovat celkové zdraví kůže.

 

 

Jak léčit afty?

Léčba aftů spočívá v kombinaci zklidnění bolesti a urychlení hojení postižené sliznice. Afty nejsou infekční, ale mohou být velmi bolestivé a znepříjemnit každodenní aktivity jako je jídlo a mluvení. Základem je udržovat ústní hygienu a vyhýbat se dráždivým faktorům, jako jsou ostré nebo kořeněné potraviny. Jak můžete dále podpořit léčbu aft?

 

1. Vyplachujte ústa antiseptickou ústní vodou

Pro léčbu aft je účinné používání antiseptických ústních vod, které eliminují bakterie v ústech a urychlují hojení. Antibakteriální účinky sníží riziko další infekce a zkrátí dobu hojení.

 

2. Zaměřte se na lokální léčbu aft

Na afty lze použít zklidňující gely nebo masti, které aplikujete přímo na postižené místo. Tyto přípravky pomáhají zmírnit bolest, urychlit hojení a vytváří ochrannou vrstvu na povrchu aftu, která zabraňuje dalšímu podráždění. Gely s obsahem přírodních extraktů, například z heřmánku nebo aloe vera, mohou podpořit hojení a ulevit od bolesti.

 

3. Dbejte na správnou ústní hygienu

Pravidelná a jemná ústní hygiena je důležitá pro prevenci vzniku aft a pro rychlejší hojení těch stávajících. Vyhněte se agresivnímu čištění zubů, které by mohlo dále poškodit citlivou sliznici. Používejte zubní kartáčky s měkkými štětinami a vyhněte se zubním pastám obsahujícím laurylsulfát sodný, který může podráždit sliznice.

 

4. Užívejte vitamin C a zinek

Vitamín C a zinek hrají klíčovou roli při regeneraci sliznic a podpoře hojení aft. Je ideální volbou pro urychlení hojení a celkovou podporu organismu. Oba tyto prvky mají silné antioxidační účinky a podporují imunitu, čímž snižují riziko dalšího vzniku aftů. Oba tyto vitaminy najdete v doplňku stravy multi komplex PRO s perfektní vstřebatelností pro tělo, který současně pomáhá eliminovat míru stresu, jednu z příčin vzniku oparů i aft. 

 

Babské rady pro léčbu oparů a aft v pohodlí domova

1. Naneste na afty nebo opary med. Tento přírodní antiseptik nejenže zklidňuje bolest, ale také pomáhá urychlit hojení díky svým antibakteriálním vlastnostem.

2. Připravte si silný heřmánkový čaj a nechte ho vychladnout. Poté s ním vyplachujte ústa nebo použijte jako obklad na postižená místa. Heřmánek má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírnit bolest.

3. Kokosový olej má antibakteriální a antivirové vlastnosti. Naneste ho na opary nebo afty, aby se zmírnila bolest a podpořilo hojení.

4. Pijte zázvorový čaj, který má protizánětlivé účinky a posiluje imunitu. Pomůže vám zklidnit podráždění v ústech a urychlit hojení.

 

Co si z článku odnést?

Opary a afty jsou dva nepříjemné zdravotní problémy, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu života. Porozumění jejich příčinám a symptomům je klíčové pro efektivní prevenci a léčbu. Zatímco opary jsou způsobeny virem herpes simplex a často se objevují při oslabení imunity, afty mají různé spouštěče, včetně mechanického poškození sliznice a nedostatku vitamínů. V obou případech je důležité reagovat co nejdříve, abyste minimalizovali nepohodlí a urychlili proces hojení.

Využití správných produktů, jako jsou antivirové masti pro opary a antiseptické ústní vody pro afty, může výrazně přispět k rychlé úlevě. Nezapomínejte také na význam zdravého životního stylu, který zahrnuje vyváženou stravu, dostatek spánku a zvládání stresu – to vše hraje klíčovou roli v udržení silné imunity a prevenci obou těchto problémů.

Pokud vás opary nebo afty trápí opakovaně, neváhejte vyhledat odbornou pomoc, aby se vyloučily možné závažnější zdravotní komplikace. Pečujte o své zdraví a dodržujte doporučené tipy, abyste si užívali bezbolestný život bez těchto obtíží.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.