• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Pásový opar - příčiny, příznaky a jak se ho zbavit

Pásový opar, známý také pod odborným názvem herpes zoster, je virové onemocnění, které může způsobit nejen fyzickou bolest, ale i značné nepohodlí v každodenním životě. Tento stav je způsoben reaktivací viru varicella-zoster, který v těle přetrvává po prodělání planých neštovic. Projevuje se charakteristickou vyrážkou a silnou bolestí v postižené oblasti, obvykle na jedné straně těla. Vzhledem k tomu, že pásový opar postihuje především starší dospělé a osoby s oslabeným imunitním systémem, je důležité vědět, jak se před tímto onemocněním chránit a jak ho účinně léčit. V tomto článku se podíváme na hlavní příčiny vzniku pásového oparu, rozebereme jeho nejčastější příznaky a nabídneme praktické rady, jak s tímto onemocněním bojovat. Kromě toho se zaměříme i na prevenci, která hraje klíčovou roli v ochraně před touto nepříjemnou nemocí

 

Co je to pásový opar? 

Pásový opar vzniká, když se varicella-zoster virus, který zůstal v těle po prodělání planých neštovic, znovu aktivuje. Virus zůstává nečinný v nervových buňkách míchy a mozku. Když se imunita člověka oslabí, například v důsledku stresu, stárnutí, nemoci nebo užívání léků, může se virus znovu probudit a cestovat nervovými vlákny kůže, kde způsobí bolestivou vyrážku a další symptomy.

 

Příčiny vzniku

-oslabený imunitní systém 

-chronický stres 

-infekce

-fyzické trauma

-imunosupresivní stavy 

 

Příznaky oparu 

Pásový opar (herpes zoster) se projevuje řadou příznaků, které se obvykle vyvíjejí postupně. Příznaky mohou být velmi bolestivé a nepříjemné, a proto je důležité je včas rozpoznat.

Pálení, brnění nebo svědění na určité části těla, obvykle však pouze jen na jedné straně. Bolest může být velmi intenzivní a obvykle se objevuje několik dní před samotnou vyrážkou. 

Vyrážka, která má podobu červených skvrn rychle se měnících v puchýřky naplněné tekutinou. Vyrážka se často vyskytuje v oblasti žeber nebo pasu, ale může se objevit i na krku, obličeji a dalších částech těla. Vyrážka se vyskytuje v pásech, z čehož pochází název pásový opar.

Puchýře naplněné tekutinou se obvykle začnou tvořit několik dní po výskytu vyrážky. Po prasknutí zanechávají puchýře malé vřídky, které by se měly za 2-4 týdny zahojit. 

Bolest hlavy a únava může pásový opar rovněž doprovázet. Nemocní se tak mohou cítit celkově slabí a schvácení a může se objevit také horečka. 

Citlivost postižené oblasti může zhoršovat bolest. Některé osoby mohou v této oblasti pociťovat mravenčení nebo brnění. 

 

Pásový vs. klasický opar

Pásový opar je způsoben reaktivací varicella-zoster viru, který je zodpovědný také za plané neštovice. Tento virus zůstává v těle neaktivní po prodělání neštovic a může se později znovu aktivovat jako pásový opar. Nejčastěji se objevuje na trupu nebo v oblasti pasu, často na jedné straně těla, v pásovitě uspořádané vyrážce podél nervových drah.

Klasický opar je způsoben herpes simplex virem. Existují dva typy HSV-1, který způsobuje většinu případů oparů na rtech a obličeji a HSV-2, je původcem většiny případů genitálního oparu.

Pásový a klasický opar způsobují dva rozdílné viry. Zatímco s klasickým oparem si poradíte sami, pásový opar je závažnější a vždy je nutné jej konzultovat s lékařem. 

 

 

Nakažlivost pásového oparu a jak se přenáší? 

Osoba s pásovým oparem je nejvíce nakažlivá, dokud se puchýře nezacelí a nevytvoří krusty. Jakmile jsou puchýře pokryty krustami, riziko přenosu viru se výrazně snižuje, protože virus se přenáší právě přímým kontaktem s puchýřky nakaženého. 

Největší riziko přenosu viru jsou osoby, které nikdy neprodělaly plané neštovice nebo nebyly očkovány proti varicella-zoster viru. Tito lidé mohou získat plané neštovice po kontaktu s osobou s pásovým oparem.

 

Jak se léčí pásový opar?

Při pásovém oparu je vždy nutné vyhledat lékaře a vše s ním konzultovat. Pro léčbu pásového oparu se běžně používají léky zaměřené na potlačení virové infekce, známé jako antivirotika, které jsou dostupné pouze na lékařský předpis. Na trhu jsou rovněž k dispozici masti s antivirotiky, které lze koupit bez předpisu, avšak jejich účinek je spíše podpůrný. 

Pro zmírnění bolesti se doporučují léky obsahující paracetamol nebo ibuprofen a k nim byste měli užívat dostatečně vysoké dávky vitamínů skupiny B, které jsou klíčové pro správnou funkci nervového systému a podporu imunity. 

Aby mohla pokožka dýchat, nepřelepujte ji a noste volné oblečení. I po vyléčení bude pokožka citlivá, a proto ji doporučujeme dostatečně hydratovat a chránit ji před škodlivým UV zářením pomocí krému s SPF 50

 

Pásový opar v těhotenství

U těhotných žen je riziko reaktivace varicella-zoster viru podobné jako u zbytku populace. Pokud však k reaktivaci dojde, obvykle nepředstavuje výrazné riziko pro matku ani plod. Symptomy jsou podobné jako u netěhotných žen a zahrnují bolest, svědění a vyrážku. Většina těhotných žen se zotaví bez komplikací. 

U těhotné ženy, která má pásový opar, je riziko přenosu infekce na plod nízké, protože se jedná o reaktivaci viru, nikoli o novou infekci. Pokud by těhotná žena dostala plané neštovice (primární infekce varicella-zoster virem) během těhotenství, rizika pro plod jsou vyšší, zejména pokud k tomu dojde v prvním nebo druhém trimestru. Pásový opar však toto riziko výrazně nezvyšuje.

Léčba antivirotiky může být v těhotenství použita pouze, pokud je to nezbytné, ale vždy by měla být pečlivě zvážena lékařem. Léčba symptomů, jako je bolest a svědění, je důležitá a obvykle zahrnuje bezpečné analgetika a lokální přípravky.

Dbejte na prevenci i v těhotenství a užívejte vitaminy pro těhotné ženy po celou dobu těhotenství, abyste posílily svou imunitu a pomohly tak zvýšení obranyschopnosti vašeho těla. 

Pásový opar u dětí 

Pásový opar u dětí je méně častý než u dospělých, ale může se vyskytnout, zejména u dětí, které prodělaly plané neštovice v raném věku. Podobně jako u dospělých se u dětí objeví červená vyrážka a puchýře na jedné straně těla, obvykle v oblasti trupu nebo obličeje. 

Léčba antivirotiky je u dětí méně běžná, ale může být doporučena v závažných případech nebo pokud má dítě oslabený imunitní systém. Léčba zahrnuje podávání léků proti bolesti a svědění. U menších dětí může být užitečná také aplikace lokálních přípravků na zmírnění nepříjemných pocitů.

Podporujte imunitu svých nejmenších pomocí imuno sirupu pro děti a pravidelně jim dodávejte všechny vitaminy, které potřebují. 

 

 

Jaké jsou možné komplikace pásového oparu? 

Postherpetická neuralgie 

Postherpetická neuralgie se objevuje v důsledku poškození nervů, ke kterému dochází během infekce varicella-zoster virem, který způsobuje pásový opar. Tento virus napadá nervy a okolní tkáně, což může vést k trvalému poškození nervových vláken. Poškozené nervy pak mohou vysílat chybné signály do mozku, což způsobuje chronickou bolest, i když vyrážka a další příznaky pásového oparu již odezněly.

 

Zánět mozkových blan

V některých případech může virus cestovat po nervech do centrálního nervového systému (CNS), což vede k zánětu mozkových blan, tedy k meningitidě. Tento zánět vzniká, když virus napadne meningy, ochranné vrstvy pokrývající mozek a míchu.

 

Oční komplikace

Pásový opar může postihnout i oko, což vede k různým závažným očním komplikacím. Tento stav se označuje jako herpes zoster ophthalmicus. Pásový opar v oku může způsobit závážná poškození zraku a může vést až k jeho ztrátě, a proto vždy vyhledejte svého lékaře, který vám poradí, jak postupovat a předepíše vám konkrétní léčbu. 

 

Prevence pásového oparu

1. Očkování

Očkování může pomoci nejen zabránit vzniku pásového oparu, ale také snížit riziko vzniku jeho komplikací, jako je postherpetická neuralgie. Očkování proti pásovému oparu se vyplatí obzvlášť u osob se sníženou imunitou a po 50. věku života, kdy jste na výskyt pásového oparu náchylnější. 

 

2. Posílení imunitního systému 

B komplex - vitamíny B komplexu, zejména B1, B6 a B12, jsou klíčové pro správnou funkci nervového systému. Pomáhají při regeneraci nervových buněk a udržují nervy zdravé, což může být důležité při prevenci reaktivace viru, který zůstává v nervových gangliích.

Vitamin C - zdravý imunitní systém je klíčový pro kontrolu a potlačení varicella-zoster viru, který způsobuje pásový opar. Pravidelný příjem vitamínu C může pomoci snížit riziko vzniku oparu tím, že posílí obranyschopnost těla.

Zinek - dostatečný příjem zinku může pomoci snížit pravděpodobnost reaktivace varicella-zoster viru a tím i výskyt pásového oparu. Zinek také podporuje rychlejší zotavení, pokud už k infekci dojde

Vitamin D - nízké hladiny vitamínu D jsou spojeny s vyšším rizikem infekcí, včetně virových. Udržování dostatečné hladiny vitaminu D může pomoci předejít reaktivaci viru způsobujícího pásový opar a podpořit rychlejší uzdravení

Omega 3 mastné kyseliny - pravidelný příjem omega-3 mastných kyselin může pomoci udržet zánětlivou reakci těla pod kontrolou, což snižuje pravděpodobnost vzniku pásového oparu. Také podporují celkovou imunitní funkci, což je klíčové pro prevenci virových infekcí

 

 

3. Vyhýbání se stresu 

Praktiky jako meditace, jóga, mindfulness, pravidelné cvičení a hluboké dýchání mohou pomoci snížit hladinu stresu. Správná technika zvládání stresu může pomoci udržet imunitní systém silný a snížit riziko reaktivace viru.

Pokud se cítíte přetížení stresem, je dobré vyhledat podporu od blízkých, terapeutů nebo poradenských služeb. Vyzkoušet můžete také přírodní přípravky pro podporu fyzické i psychické pohody, které jsou vhodné také pro zlepšení spánku. Řešení psychických problémů včas může pomoci předejít fyzickým onemocněním, včetně pásového oparu. 

O zvládání stresu se více dozvíte v našem předchozím článku o tipech pro zvládání stresu

 

4. Zdravý životní styl 

Vyvážená strava, pravidelné cvičení a omezení alkoholu a kouření přispívají k udržení silného imunitního systému. Zdravý životní styl také pomáhá tělu lépe se vypořádat se stresem a udržet virus pod kontrolou.

Jak si správně poskládat jídelníček tak, aby byl zdravý a dodával vašemu tělu všechny potřebné živiny se dozvíte v našem předchozím článku

 

5. Časté mytí rukou a nesdílení ručníků

Časté mytí rukou pomáhá odstranit potenciálně kontaminované částice z pokožky, čímž se snižuje riziko, že se virus dostane na jiné části těla nebo na osoby kolem. Pokud osoba s pásovým oparem nedostatečně myje ruce, může snadno přenést virus na předměty, které pak používají ostatní. Mytí rukou s použitím mýdla a vody eliminuje virus a zabraňuje jeho šíření.

Ručníky mohou být kontaminovány virovými částicemi z puchýřů. Pokud se používané ručníky sdílejí, mohou se virové částice přenést na pokožku jiných osob. Nesdílení ručníků zabraňuje přímému kontaktu s kontaminovanými předměty, čímž se snižuje riziko přenosu viru.

 

Co si z článku odnést? 

Pásový opar může být nejen bolestivým, ale také vysoce nepříjemným onemocněním, které výrazně ovlivňuje kvalitu života. Je důležité věnovat pozornost nejen příznakům a léčbě, ale také preventivním opatřením, které mohou výrazně snížit riziko vzniku tohoto onemocnění. Udržování silného imunitního systému, pravidelná hygiena, vyhýbání se stresu a vhodné očkování hrají klíčovou roli v prevenci pásového oparu. 

Včasná diagnostika a efektivní léčba mohou minimalizovat bolest a zabránit komplikacím, jako je postherpetická neuralgie. Informování se o tomto onemocnění a dodržování doporučených preventivních kroků vám mohou pomoci chránit nejen sebe, ale i své blízké. Nezapomeňte konzultovat se svým lékařem, pokud máte jakékoliv obavy nebo otázky týkající se pásového oparu.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.