Proč je přírodní vlasová kosmetika bez sulfátů, silikonů a parabenů lepší volbou?

Naše tělo absorbuje 60 % všeho, co přijde do kontaktu s pokožkou – tedy i tou vlasovou. To znamená, že pokud používáte kosmetiku na vlasy s obsahem chemických látek, můžete z dlouhodobého hlediska uškodit nejen svým vlasům, ale také celkovému zdraví. Dnes se dozvíte, proč látky jako sulfáty, silikony a parabeny nemají ve vaší vlasové péči co dělat. Zároveň pro vás máme 4 důvody, proč dát zelenou přírodní kosmetice.

 

Látky, od kterých dáváme při výrobě kosmetiky ruce pryč

Silikony

Silikony jsou synteticky vyrobené látky běžně přidávané do konvenční vlasové péče. Na vlasech vytváří nepropustný film, který je chrání a uhlazuje. Právě díky tomu jsou krásně hebké, lesklé a snadno se rozčesávají. Nicméně většina silikonů není rozpustná ve vodě, a tak se začnou na vlasech čím dál tím více vrstvit a obalovat je. Takto zatížené vlasy jsou náchylné k lámání a nejsou schopné přijímat přes silikon potřebnou hydrataci. Kvůli tomu se dostáváte do začarovaného kruhu, kdy si vlasy myjete čím dál častěji, což vede k narušení ochranného pláště vlasové pokožky

 

Sulfáty

Sulfáty jsou látky, které vytváří při kontaktu s vodou bohatou pěnu – přitom ta je ve skutečnosti hlavně na efekt. Produkt totiž dokáže plnit svůj účel i bez přítomnosti velkého množství pěny. I tak bohužel najdeme sulfáty v jaru na nádobí, mýdle, sprchovém gelu nebo právě šamponu. 

Sulfáty odstraňují z pokožky hlavy veškeré nečistoty a odmašťují ji, ale společně s tím narušují její přirozenou ochrannou mikroflóru. Vlasová pokožka je v důsledku častého kontaktu se sulfáty čím dál tím více vysušená, což jde ruku v ruce s tvorbou lupů a ekzémů. Dehydrovaná jsou i vlasová vlákna, která jsou následkem oslabení náchylná k třepení a lámání.

Alternativou ke škodlivým sulfátům (k nejčastěji používaným patří SLS, SLES a ALS) jsou šetrné tenzidy vyráběné například z kokosového oleje. Ty sice tvoří mnohem méně pěny, ale nijak tím nesnižují účinek šamponu.

 

Parabeny

Parabeny plní ve vlasové kosmetice funkci konzervačního činidla, tedy ji chrání před bakteriemi a konkrétní produkt má díky jejich přítomnosti delší trvanlivost. Tím by ale byly veškeré benefity, této z ropy vyráběné látky, vyčerpány. Ač se parabeny dlouhou dobu považovaly za bezpečné, později se zjistilo, že v těle svým působením mimikují estrogeny a mohou narušovat hormonální rovnováhu. Zvýšené estrogenní působení může zapříčinit rakovinné bujení. 

 

Jak se těmto zdraví škodlivým látkám vyhnout?

Právní předpisy EU a ČR chrání vás coby spotřebitele před nekalými obchodními praktikami při nákupu v rámci Evropské unie a to jak na internetu, tak v kamenné prodejně. Celou problematiku upravuje NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích.

Obecně platí, že prodávající je povinen poskytnou vám veškeré informace nezbytné k rozhodnutí. To znamená, že vás musí obeznámit s přesným složením, datem spotřeby a dále třeba datem minimální trvanlivosti od prvního otevření produktu. 

Pokud tedy budete číst složení uvedené na obalu produktu, nestane se vám, že byste si domů přinesli kosmetiku plnou sulfátů, parabenů a silikonů a jiných látek, které by pro vás mohly být potenciálně nebezpečné. 

 

Možná se tak narodila, možná je to kosmetikou…

… aneb 4 důvody, proč dát přednost přírodní vlasové péči.

1. Vlasy vyživuje do hloubky a to zcela bez zatížení. Složky přírodní kosmetiky jako výtažky z bylin a rostlin neprochází žádným chemickým procesem, a tak je jejich účinná síla naplno zachována.

2. Nevysušuje pokožku hlavy, protože ji neodmašťuje. Na rozdíl od konvenční kosmetiky obsahuje pouze šetrná pěnidla jako Disodium / Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glycinate, Lauryl glucoside nebo Decyl glucoside.

3. Problémy nemaskuje, ale skutečně řeší. Obsahuje aktivní látky, které přispívají k řešení specifických problémů vlasů a vlasové pokožky – typicky se může jednat o lámání, třepení, nadměrné vypadávání, lupy, ekzémy, nadprodukci kožního mazu apod. Efekt sice není okamžitý, ale za to je trvalý. Naopak konvenční kosmetika plná chemie potíže maskuje a z dlouhodobého hlediska je zhoršuje.

4. Neškodí vašemu zdraví a jsou šetrné k přírodě. Přírodní vlasová péče neobsahuje žádné agresivní chemikálie, které by mohly při dlouhodobém používání poškodit nejen vaše vlasy, ale také vaše celkové zdraví z důvodu jejich absorbování do těla skrze pokožku hlavy. Navíc jsou netestované na zvířatech a velmi často jsou balené do recyklovatelných obalů. 

 

Tip:Přečtěte si náš článek s tipy na udržení zdravých a krásných vlasů.

 

Dejte přírodní kosmetice zelenou

Přírodní kosmetika obsahuje složky přírodního původu ve vysoké koncentraci. Součástí jsou například rostlinné oleje získávané extrakcí nebo lisováním za studena. O vaše vlasy pečují také éterické oleje získávané destilací nebo lisováním plodů, květů či listů. V kosmetice působí jako vonná složka a také jako konzervant. Ve složení kosmetiky na vlasy můžete běžně najít také květinové vody a výtažky z rostlin či semen plné vitaminů

 

Hrozí vám při používání přírodní kosmetiky nějaké riziko?

Zatímco u konvenční kosmetiky je z důvodu přítomnosti syntetických látek poměrně vysoká pravděpodobnost podráždění pokožky, rozvinutí kožních alergií nebo ekzémů, s používáním přírodní kosmetiky automaticky všechny tyto důsledky eliminujete

Samozřejmě i při kontaktu s některými přírodními složkami (např. konkrétními rostlinami) se u vás může objevit nesnášenlivost, ale ani v nejmenším to nelze porovnávat s konvenční kosmetikou, která mnohdy pro své složení připomíná chemický koktejl. 

 

To nejlepší z přírody pro vaše vlasy a pokožku hlavy

Již od roku 2017 vyvíjíme přírodní kosmetiku šetrnou k vašim vlasům, pokožce hlavy i planetě. U nás vždy přesně víte, co používáte a máte jistotu, že svým vlasům poskytujete péči nekompromisní kvality od kořínků až ke konečkům.

Některé z našich kosmetických produktů dokonce ocenila i odborná porota na veletrhu Beauty Forum, který proběhl na podzim roku 2022. VENIRA hair booster – vlasové sérum pro podporu růstu vlasů vyhrálo cenu v kategorii THE BEST HAIR CARE PRODUCT. 

K dalším úspěchům patří výhra Ceny redakce v kategorii Vlasová kosmetika – Masky, péče a styling, kterou si „odnesla“ VENIRA keratinová voda. Stejné pozornosti se dostalo i VENIRA přírodnímu šamponu pro podporu růstu vlasů.

Při vývoji vlasové kosmetiky se inspirujeme sílou přírody a recepturu ladíme do nejmenšího detailu. Kombinujeme složky, které působí synergicky, jsou šetrné k vlasové pokožce i vlasům a přispívají k efektivnímu řešení specifických problémů, které řešíte. V naší nabídce najdete vše, co potřebujete pro komplexní péči o své vlasy, tedy šampony, kondicionéry, ale také masky a séra

 

Věříme, že vás dnešní článek přesvědčil o tom, že z dlouhodobého hlediska se skutečně vyplatí svěřit péči o své vlasy do rukou přírody. Ve výsledku to není ani nic složitého – například u nás máte jistotu, že ať sáhnete po kterémkoliv z našich produktů, nikdy nebude obsahovat sulfáty, silikony, parabeny ani jiné potenciálně škodlivé látky.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu