• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

První sex - vše, co byste měli vědět. Rady a vyvrácení častých mýtů

První sexuální zkušenost je pro mnoho lidí jedním z významných životních milníků. Přestože se o tomto tématu mluví stále více otevřeně, stále zůstává obklopeno množstvím mýtů a mylných představ. Ať už jste mladí dospělí nebo zvažujete svou první zkušenost v pozdějším věku, je důležité být dobře informováni a připraveni. Tento článek vám poskytne vše, co byste měli vědět před prvním sexem, od praktických rad až po vyvrácení častých mýtů, které mohou vést k nesprávným očekáváním a zbytečným obavám.

Emoční a fyzická příprava před prvním sexem

Je důležité si uvědomit, že první sex není jen o fyzickém aktu, ale také o emočním a psychologickém prožitku. Pro mnohé bývá první sexuální zkušenost spojena s nervozitou, vzrušením a očekáváním. Důležité je mít realistická očekávání a připravit se jak fyzicky, tak emocionálně. Fyzická připravenost zahrnuje znalost vlastního těla, vědomí svých hranic a toho, co vám dělá dobře. Je důležité mít základní znalosti o sexuálním zdraví, antikoncepci a prevenci pohlavně přenosných infekcí.

 

Rady pro první sexuální zkušenost

1. Ujistěte se, že znáte své tělo

Poznání vlastního těla je prvním krokem k tomu, abyste se cítili pohodlně během sexu. Ujistěte se, že znáte potřeby svého těla, své hranice a že víte, jak tělo a sex funguje. Také naslouchejte svým pocitům. Ujistěte se, že jste připraveni na pohlavní styk nejen fyzicky, ale také emocionálně. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, je v pořádku počkat, dokud nebudete připraveni. Odpovězte si na otázku, zda se sexem souhlasíte proto, že chcete vy a ne proto, že to chce partner a vy jste vystaveni tlaku. 

 

2. Nebojte se komunikovat

Je velmi důležité si před prvním sexem promluvit s partnerem o svých očekáváních, obavách a hranicích. Ujistěte se, že jste oba na první sexuální zkušenost psychicky připraveni a že oba chápete důležitost souhlasu a respektování osobních hranic. Tato diskuse může také zahrnovat rozhovor o formě ochrany, kterou budete používat, a o tom, jak budete řešit případné nepohodlí nebo nečekané situace.

 

3. Nastavte si realistická očekávání

První sex často není takový, jaký ho vykreslují filmy nebo média. Může být trochu trapný nebo nervózní, což je naprosto normální. Důležité je mít realistická očekávání a soustředit se na vzájemné porozumění a pohodlí spíše než na „dokonalý výkon“.

 

 

4. Vyberte správné místo

Vyberte si pro první sex místo, kde se budete cítit pohodlně a bezpečně. Ideálním místem je to, kde nebudete rušeni a budete mít dostatek času, abyste se na sebe mohli plně soustředit. Dostatečné soukromí vám pomůže snížit nervozitu a vy se tak nebudete muset soustředit na vnější vlivy. 

 

5. Dbejte na důkladnou hygienu 

Před prvním sexem je klíčové věnovat pozornost osobní hygieně. Umyjte celé tělo včetně genitální oblasti, abyste se cítili svěží. Použijte jemné mýdlo bez parfemace, abyste předešli podráždění pokožky. Důkladná hygiena pomáhá eliminovat bakterie a pot, což může přispět k lepšímu zážitku a prevenci případných infekcí.

Genitální oblast vyžaduje zvláštní pozornost. U mužů je důležité umýt penis a okolí, přičemž je doporučeno stahovat předkožku, pokud ji máte, a důkladně ji umýt. U žen je důležité umýt vnější část vagíny (vulvu) a oblasti kolem. Nepoužívejte agresivní prostředky ani deodoranty, které mohou narušit přirozenou rovnováhu pH a vést k podráždění. 

Ženy by měly zvolit přírodní mýdla určená speciálně pro intimní hygienu ženských partií, která nedráždí pokožku, udržují přirozené pH vaginální mikroflóry a lze je použít také na holení.  

O důležitosti intimní hygieny a produktech pro intimní hygienu se více dozvíte v našem předchozím článku.

 

6. Nezapomeňte na ochranu 

Kondomy jsou zásadní pro prevenci nechtěného těhotenství a ochranu proti pohlavně přenosným infekcím. Před prvním sexem se ujistěte, že máte kondomy připravené a že víte, jak je správně používat, abyste zajistili jejich maximální účinnost. Kondomy by měly být používány od začátku do konce sexuálního aktu, včetně orálního sexu, pokud chcete zajistit maximální ochranu. Jako doplněk ke kondomům se vám obzvlášť při prvním sexu bude hodit lubrikační gel na vodní bázi, který vám poskytne dlouhotrvající kluzkost a zabrání tak nepříjemnému tření při sexu. 

Pokud plánujete pravidelný sexuální život, zvažte také použití další formy antikoncepce. V dnešní době již není nutné užívat hormonální antikoncepci, protože na trhu existuje hned několik forem nehormonální antikoncepce, například pesar nebo nehormonální nitroděložní tělísko. O vhodné antikoncepci přesně pro vás se poraďte se svým gynekologem. 

 

 

Časté mýty o prvním sexu

Mýtus č.1 „První sex musí být dokonalý” 

Realita: Každý zážitek je jedinečný

Je běžné, že lidé mají obavy z toho, že první sex musí být perfektní, ale pravda je, že první sex je často plný nervozity a nejistoty. Mnoho lidí zažívá různé stupně nepohodlí nebo trapnosti. Důležité je si uvědomit, že každá zkušenost je jedinečná a neexistuje žádný „správný“ způsob, jak by první sex měl vypadat. Zaměřte se na to, aby byl zážitek příjemný pro oba partnery, a nezapomeňte, že praxe a komunikace přispívají k lepšímu zážitku.

Mýtus č. 2 „Bolest během prvního sexu je nevyhnutelná”

Realita: První sex bolet nemusí 

Mnoho žen se obává bolesti při prvním sexu. Ačkoli některé ženy mohou zažít mírnou bolest nebo nepohodlí, nejedná se o univerzální zkušenost. Bolest může být způsobena různými faktory, jako je nedostatečné vzrušení, nedostatek lubrikace nebo nervozita. Použití lubrikantu a pomalý, jemný přístup mohou pomoci minimalizovat nepohodlí. Je důležité komunikovat s partnerem a upravit tempo, pokud je to potřeba.

Mýtus č. 3 „Muži jsou vždy připraveni na první sex” 

Realita: Muži mohou být stejně nervózní jako ženy

Je běžné, že se předpokládá, že muži jsou vždy připraveni na sex a že nejsou nervózní. Skutečnost je však taková, že muži mohou mít také obavy a cítit nervozitu ohledně prvního sexu. Mohou se cítit pod tlakem, mít obavy o svůj výkon nebo mít strach, že nebudou splňovat očekávání partnerky. Je důležité, aby obě strany byly otevřené a vzájemně podporovaly, čímž se zmírní stres a podpoří pohodlnější zážitek.

Mýtus č. 4 „Pokud používáte antikoncepci, nemusíte používat kondomy”

Realita: Antikoncepce a kondomy mají různé účely

Antikoncepční metody, jako jsou pilulky, náplasti nebo nitroděložní tělíska, jsou určeny k prevenci nechtěného těhotenství. Kondomy na druhou stranu poskytují především ochranu před pohlavně přenosnými infekcemi a také přispívají k prevenci těhotenství. Použití kondomů spolu s antikoncepcí může být efektivní metodou ochrany, která zabezpečí vaše zdraví a zdraví vašeho partnera.

 

Mýtus č. 5 „První sex automaticky přináší orgasmus”

Realita: První sex nemusí nutně vést k orgasmu pro oba partnery 

První sex je doprovázen nervozitou a může být těžké se uvolnit natolik, aby obě strany dosáhly orgasmu. Navíc obvykle trvá delší dobu, než se oba partneři vzájemně sehrají a poznají, co se druhému líbí. Dosáhnutí orgasmu tedy tak může vyžadovat čas a praxi, což je naprosto běžné. 

 

 

Mýtus č. 6 „Všechny ženy během prvního sexu krvácejí”

Realita: Žena během prvního sexu nemusí krvácet vůbec

Krvácení při prvním sexu není normou a nemusí proběhnout vůbec. Hymen (panenská blána) může být již přirozeně natažený nebo prasklý dříve, například při sportu, nebo nemusí být vůbec přítomen. Pokud ke krvácení dojde, obvykle je to způsobeno napětím nebo nedostatečným zvlhčením, nikoli samotným aktem.

 

Mýtus č. 7 „Použití kondomu snižuje sexuální prožitek”

Realita: Použití kondomu nemusí snižovat požitek ze sexu

Použití kondomu nemusí snižovat požitek ze sexu. Naopak, kondom chrání před nechtěným těhotenstvím a pohlavně přenosnými nemocemi, což může zvýšit pocit bezpečí a tím i potěšení. Existují různé druhy kondomů s různou tloušťkou a texturou, které mohou být dokonce příjemné.

 

Mýtus č. 8 „První sex definuje budoucí sexuální život”

Realita: To, že první sex není dokonalý, neznamená, že příští nebude lepší

První sexuální zkušenost nemusí definovat váš budoucí sexuální život. Každý vztah je jiný a sexuální dovednosti a preference se vyvíjejí s časem a zkušenostmi. První sex je pouze začátkem vaší sexuální cesty, ne jejím vrcholem.

 

Co si z článku odnést?

První sexuální zkušenost by měla být založena na vzájemné důvěře, respektu a otevřené komunikaci. Je důležité si uvědomit, že každý sexuální zážitek má jiný průběh a to, co je pro jednoho člověka ideální, nemusí být to pravé pro druhého. Místo toho, abyste se soustředili na to, co „by mělo“ být, zaměřte se na vytvoření bezpečného a příjemného prostředí, kde se oba partneři cítí pohodlně a uvolněně.

První sex je často opředen mnoha mýty a nesprávnými představami, které mohou způsobovat zbytečný stres a nejistotu. Vědomí toho, že každý má svou jedinečnou cestu, a otevřenost vůči novým zkušenostem mohou pomoci zmírnit tlak, který s sebou tento okamžik někdy nese. Pamatujte, že je to začátek vaší intimní cesty, kterou můžete společně prozkoumávat a rozvíjet v souladu se svými potřebami a přáními.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.