• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Sedmá nemoc - vše, co potřebujete vědět. Kompletní průvodce pro rodiče

Sedmá nemoc je časté dětské onemocnění, které se projevuje typickou vyrážkou. Ačkoli zní trochu tajemně, není se čeho bát. Pojďme si společně prohloubit znalosti o této nemoci, aby jste byli připraveni, pokud by se vaše dítě nakazilo. Sedmá nemoc, odborně známá jako ruka-noha-ústa, je virové onemocnění, které se často vyskytuje u dětí, zejména v kojeneckém a předškolním věku. Tento článek nabídne rodičům kompletního průvodce, který pokryje všechny aspekty sedmé nemoci – od příznaků přes diagnostiku až po léčbu a prevenci

 

Co je sedmá nemoc?

Sedmá nemoc, neboli exantém subitum, je virové onemocnění, které nejčastěji postihuje děti do věku 4 let. Vyvolává ji lidský herpesvirus 6 (HHV-6). Sedmá nemoc je infekční onemocnění způsobené převážně enteroviry, zejména Coxsackieviry. Často je zaměňována s neštovicemi nebo jinými virovými exantémy, ale má své specifické rysy, které ji odlišují.

 

Jak se sedmá nemoc přenáší?

Sedmá nemoc se přenáší velmi snadno z člověka na člověka, zejména v prostředí s těsným kontaktem, jako jsou školky, školy nebo dětská hřiště. Přenos se děje hlavně prostřednictvím:

Přímým kontaktem - nebezpečné jsou infekční tělesné tekutiny například sliny nebo hleny 

Kapénkovou infekcí - virus se může přenášet vzduchem při kašlání nebo kýchání

Kontaminovanými předměty - virus může přežívat na površích, jako jsou hračky nebo kliky dveří 

 

 

Inkubační doba a příznaky sedmé nemoci

Inkubační doba, tedy období mezi nakažením a prvními příznaky, je obvykle 3-7 dní. Prvními příznaky sedmé nemoci bývá mírná horečka, ale někdy může být i vyšší, dále bolest v krku a únava a podráždění. Dalšími příznaky mohou být:

-vyrážka v ústech, na rukou a nohou

-ztráta chuti k jídlu 

-příznaky podobné chřipce, tedy bolest svalů, kloubů a hlavy

-zduření lymfatických uzlin

 

Je sedmá nemoc nebezpečná?

Sedmá nemoc je obvykle mírné onemocnění a většina dětí se zotaví bez komplikací. Většina dětí nakažena sedmou nemocí se zotavuje bez potřeby specifické léčby během jednoho až dvou týdnů. Vyrážka sama o sobě není nakažlivá. Ve vzácných případech mohou nastat některé závažné potencionální komplikace v podobě dehydratace, virové meningitidy nebo neurologických problémů, a proto byste měli nemoc vždy konzultovat s lékařem. 

 

 

Jak léčit sedmou nemoc?

1. Symptomatická léčba

Sedmá nemoc se léčí především symptomaticky, což znamená, že léčba je zaměřena na zmírnění příznaků, které nemoc způsobují. Je důležité monitorovat zdravotní stav dítěte a v případě zhoršení příznaků vyhledat lékařskou pomoc.

 

2. Snižování horečky

Jedním z hlavních příznaků sedmé nemoci je horečka. Pro její snížení je doporučeno podávat dětem antipyretika vhodná pro jejich věk, jako je paracetamol nebo ibuprofen. Tyto léky nejen snižují teplotu, ale také pomáhají zmírnit bolest, která může být spojena s výskytem puchýřů a zánětem v ústech. Dávkování léků je třeba pečlivě dodržovat podle pokynů lékaře nebo příbalového letáku.

 

3. Zvýšený příjem tekutin

Děti postižené sedmou nemocí jsou náchylné k dehydrataci, zejména kvůli horečce a možnému snížení příjmu potravy a tekutin kvůli bolestem v ústech. Zajištění dostatečného příjmu tekutin je tedy klíčové. Nabízejte dítěti často malé množství vody, neslazeného čaje nebo ředěné ovocné šťávy. Pokud dítě odmítá pít kvůli bolesti, zkuste chladnější nápoje nebo vývary, které mohou být pro podrážděné ústní sliznice snesitelnější.

 

4. Klid na lůžku

Odpočinek je nezbytnou součástí léčby každé infekce, a sedmá nemoc není výjimkou. Dopřejte dítěti dostatek klidu na lůžku a zajistěte, aby mělo pohodlné prostředí pro zotavení. Vyhněte se aktivním hrám a pobytu venku, dokud se příznaky nemoci nezačnou zlepšovat. Děti by měly mít možnost spát tolik, kolik potřebují, protože spánek pomáhá tělu bojovat s infekcí.

 

5. Proti svědivé vyrážce

Svědění způsobené vyrážkou, která je typická pro sedmou nemoc, může být velmi nepříjemné. Pro zklidnění podrážděné pokožky můžete použít přípravky obsahující zklidňující složky, jako je kalaminová mast nebo gely s aloe vera. Pokud je svědění intenzivní, může lékař doporučit i antihistaminika, která svědění zmírní. Kromě toho by mělo být dítěti zabráněno v škrábání vyrážky, aby se předešlo sekundárním infekcím a zhoršení kožních projevů.

 

Kdy vyhledat lékaře?

Sedmá nemoc většinou nevyžaduje návštěvu lékaře, ale je vhodné lékaře vždy kontaktovat alespoň telefonicky a domluvit se s ním na dalším postupu. Lékaře vyhledejte v případě závažných příznaků: 

Důvodem k obavám je, pokud má novorozenec do tří měsíců horečku. Pokud teplota u dítěte vystoupí na 39,5 °C a nedaří se ji snížit, je nutné zpozornět. Jestliže horečka přetrvává více než tři dny, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Dalším varovným signálem jsou febrilní křeče nebo dehydratace, která se projevuje sníženým množstvím moči, suchou kůží, popraskanými rty nebo pláčem bez slz.

Změny v chování dítěte, jako je zmatenost nebo halucinace, také vyžadují zvýšenou pozornost. Pokud má dítě během horečky studené ruce a nohy, přidá se průjem nebo časté zvracení, případně má potíže s dýcháním, je třeba jednat rychle. Pozor si dejte také, pokud se na kůži dítěte objeví krvavé skvrny, které nemizí ani při tlaku na ně. 

 

 

Prevence sedmé nemoci

Pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou je základním opatřením proti sedmé nemoci. Děti by měly být učeny, aby si umyly ruce po použití toalety, před jídlem a po kontaktu s jinými dětmi nebo předměty, které mohly být kontaminovány.

Dezinfekce povrchů, které děti často používají, jako jsou hračky, kliky dveří, stoly a další předměty, je nezbytná. Viry mohou na těchto površích přežít, což usnadňuje jejich šíření.

Izolujte nakažené děti od ostatních, aby se zabránilo šíření infekce. Dítě by mělo zůstat doma, dokud se zcela neuzdraví.

V prostředích, kde se pohybuje více dětí, by měla být zajištěna vyšší úroveň hygieny, včetně dostupnosti dezinfekčních prostředků a pravidelného větrání prostor.

 

Posilujte imunitu dětí 

Na děti čeká spousta dětských nemocí, a proto posilujte jejich imunitu pomocí imuno sirupu vhodného od 3 let, který zlepšuje celkovou vitalitu a odolnost organismu dítěte také v období s vyšším výskytem nemocí. 

Vhodné je také dětem dodávat veškeré vitamíny, které jejich tělo potřebuje, prostřednictvím multivitaminových cucavých kostiček s pomerančovou příchutí, které přispívají ke správné funkci imunitního systému, podporují normální psychickou činnost a navíc udržují normální stav pleti, nehtů i vlasů vašich nejmenších. 

Více se  dozvíte v našem předchozím článku o výběru vitamínů pro děti

 

Můžete dostat sedmou nemoc i v dospělosti? 

Ano, sedmá nemoc může postihnout i dospělé, i když je mnohem častější u dětí, zejména těch mladších než 5 let. Dospělí jsou obvykle méně náchylní k této nemoci, ale mohou ji dostat, pokud jsou vystaveni příslušnému viru. 

Dospělí mohou mít mírnější formu onemocnění, která se projevuje mírnou horečkou, únavou a příznaky podobnými chřipce. Vyrážka a puchýřky, které jsou typické pro sedmou nemoc, se mohou objevit na rukou, nohou a v ústech, ale mohou být méně rozsáhlé nebo dokonce zcela absentní. U některých dospělých může být onemocnění asymptomatické, což znamená, že ani nevědí, že jsou nakaženi.

 

Sedmá nemoc v těhotenství 

V těhotenství je sedmá nemoc obzvlášť nebezpečná, protože na začátku těhotenství zvyšuje riziko potratu či poškození plodu, a proto se izolujte od nakažených jedinců a dbejte na dostatečný přísun vitamínů a minerálů určených speciálně pro těhotné ženy

 

Co si z článku odnést? 

Sedmá nemoc, ačkoliv je velmi nepříjemná a může způsobit značné obtíže, je zpravidla mírné onemocnění, které se dá zvládnout s vhodnou péčí a pozorností. Klíčová je včasná identifikace příznaků a následné zajištění správné domácí péče, která zahrnuje hydrataci, snižování horečky a zajištění dostatečného odpočinku pro dítě. Přestože je nemoc vysoce nakažlivá, preventivní opatření, jako je časté mytí rukou a dezinfekce povrchů, mohou významně snížit riziko šíření v rodině i širším okolí.

Rodiče by měli být ostražití vůči příznakům a v případě jakýchkoliv komplikací nebo podezření na závažnější průběh nemoci neváhat s návštěvou lékaře. Důležité je také mít na paměti, že pro těhotné ženy a jedince s oslabenou imunitou může sedmá nemoc představovat vyšší riziko, proto je vhodné dbát na prevenci a minimalizovat kontakt s nemocnými. Správná informovanost a prevence jsou základem úspěšného zvládnutí této nemoci a ochranou zdraví celé rodiny.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.