• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Spánek a jeho fáze: co musíte vědět?

Spánek je pro naše tělo nepostradatelný, protože by bez něj nemohla správně fungovat naše fyzická ani psychická stránka. Možná si říkáte, proč vlastně spíme a co se během spánku děje? Tento článek vám poskytne komplexní pohled na fáze spánku, jejich funkci a význam. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak funguje spánek a jak můžete lépe spát, pokračujte ve čtení a dozvíte se všechny potřebné informace

Co je to spánek a proč vlastně spíme?

Spánek je přirozený stav, který je charakterizován změnami vědomí, relativním útlumem smyslové aktivity a sníženou svalovou aktivitou a je důležitý pro regeneraci těla i mozku. Pomáhá obnovit energii, podporuje růst a opravy tkání, zlepšuje paměť a celkově přispívá k psychické pohodě.

 

Historie výzkumu spánku

Lidé se nad tajemstvím spánku zamýšleli už od nepaměti. Starověké civilizace vnímaly spánek jako posvátný stav, propojený s bohy. V Egyptě se věřilo, že bůh snů Hypnos posílá lidem sny, které jim sdělují zprávy z božského světa. Řecký filozof Aristoteles se domníval, že spánek je stav, kdy se ochlazuje mozek a srdce.

Až do 19. století byl výzkum spánku spíše spekulativní než vědecký. Průlom nastal v roce 1869, kdy němečtí fyziologové Emil Du Bois-Reymond a Wilhelm Wundt poprvé zaznamenali mozkové vlny. To vedlo k rozvoji elektroencefalografie (EEG), která umožňuje sledovat elektrickou aktivitu mozku během spánku. V roce 1928 Hans Berger, další německý fyziolog, popsal čtyři fáze spánku. O jaké fáze se jedná?

 

 

Spánkový cyklus aneb 4 fáze spánku

Spánek se dělí na dvě hlavní fáze: NREM (non-rapid eye movement) a REM (rapid eye movement). NREM spánek se dále dělí na tři podfáze: NREM 1, NREM 2 a NREM 3. Zmíněné fáze se během noci cyklicky opakují a pokaždé jsou jinak dlouhé

Během noci procházíme cykly NREM a REM spánku 4-6krát. Poměr NREM a REM spánku se mění s věkem. U dětí zabírá REM fáze větší část spánku, zatímco u dospělých tvoří REM fáze přibližně 20-25% celkového spánku.

Po ulehnutí upadáme nejprve do lehkého spánku známého jako fáze NREM1. Poté přecházíme do středního spánku, tedy fáze NREM2, a následně se dostáváme do hlubokého spánku označovaného jako NREM3. Po hlubokém spánku NREM3 se znovu vracíme do střední fáze NREM2, a nakonec vstupujeme do čtvrté fáze, která je známá jako REM spánek. Tím se uzavírá celý jeden spánkový cyklus a začíná nový.

Hlubokost spánku se mění v závislosti na fázi. V NREM 1 a 2 je spánek spíše lehký, zatímco v NREM 3 a REM fázi je spánek hlubší

 

NREM spánek fáze 1

Fáze NREM 1 představuje počáteční přechod od bdělosti ke spánku a trvá jen několik minut. Je to nejlehčí fáze spánku a většina lidí si ani neuvědomuje, že usnula.  V této fázi dochází ke zpomalení srdečního tepu a dýchání, uvolnění svalů a pomalým pohybům očí. Často se mohou objevit svalové záškuby během postupné relaxace.

Mozkové vlny se zpomalují, svalová aktivita klesá a my se ocitáme na prahu snění. Tato fáze trvá jen krátce, obvykle kolem 5 % celkového spánku.

 

NREM spánek fáze 2

Následuje fáze NREM 2, která zabírá největší část našeho spánku, konkrétně 45–55 %. I když se jedná o lehčí fázi spánku, během níž je snadné se probudit, tělo pokračuje ve snižování svalového napětí a vědomí mizí. Klesá tělesná teplota, tepová frekvence i rychlost dýchání. Organismus se tak připravuje na hlubší spánek.

 

NREM spánek fáze 3

Hluboký spánek NREM 3 představuje vrchol regeneračního procesu. Mozkové vlny jsou v tomto stadiu nejpomalejší a svalová aktivita je minimální. Tělo se opravuje na buněčné úrovni, posiluje se imunitní systém a reguluje se hormonální rovnováha. Dospělí tráví v NREM 3 přibližně 25 % celkového spánku, u dětí je tato fáze mnohem delší.

 

REM spánek

Po NREM 3 přichází na řadu REM fáze, která je charakteristická rychlými pohyby očí a živým sněním. Mozková aktivita v tomto stadiu je podobná bdění a dochází k intenzivnímu zpracovávání emocí, konsolidaci paměti a učení. REM fáze trvá zhruba 25 % celkového spánku a s každým cyklem se prodlužuje.

 

Kolik hodin má člověk spát?

Obecně se doporučuje, aby dospělí spali 7-9 hodin denně. Je však důležité zdůraznit, že potřeba spánku se liší individuálně. Někteří lidé se cítí odpočatí po 6 hodinách spánku, zatímco jiní potřebují 10 hodin. Důležité je vnímat své tělo a dopřát mu spánek, po kterém se cítíte plní energie a svěží.

 

10 tipů pro lepší spánek

Kvalitní spánek je pro naše zdraví a pohodu nezbytný. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém a zlepšuje paměť i koncentraci. Bohužel se v dnešním uspěchaném světě potýkáme s mnoha faktory, které narušují náš spánek. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si zlepšit kvalitu spánku a dopřát si zasloužený odpočinek:

1. Podpořte spánek přírodní cestou

Dopřejte si klidný spánek a načerpejte energii přírodní cestou. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus. Pokud potřebujete rychle usnout a máte problém se spánkem třeba i na cestách, ústní sprej s melatoninem vám pomůže usnout už do 30 minut a zkvalitní váš spánek

Pokud nepreferujete spreje a drinky a máte raději klasické kapsle, které budete užívat dlouhodobě a pravidelně, hořčík s vitamínem D a B6 je pro vás to pravé, protože přispívá k regulaci nervové soustavy a svalové funkce, čímž podporují klidný spánek a je tak ideální pro všechny, kterým každodenní stres a úzkosti narušují zdravý odpočinek.

Máte rádi ovocné nápoje a zároveň se potýkáte s chronickou nespavostí a jen těžko se dokážete uvolnit nebo si navodit pocit klidu? V tom případě vsaďte na náš relax komplex drink s jahodou příchutí s obsahem bylinek levandule a heřmánku, které působí příznivě na nervovou soustavu a napomáhají usnutí. Drink obsahuje také aminokyselinu L-theanin, která zatočí se stresem a podpoří relaxaci

 

2. Vstávat a cvičit

Pravidelná fyzická aktivita podporuje zdravý spánek. Snažte se cvičit alespoň 30 minut denně, ideálně venku na čerstvém vzduchu. Vyhněte se však náročnému cvičení těsně před spaním.

 

3. Pravidelný spánkový režim

Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu, i o víkendu. Tím si nastavíte vnitřní rytmus, který usnadní usínání a ranní vstávání.

 

4.  Příjemná ložnice

Vaše ložnice by měla být tmavá, tichá a chladná. Zajistěte si zatemnění oken a ztlumte zvuky z okolí. Optimální teplota pro spánek je mezi 16 a 18 °C.

 

5. Žádné modré světlo

Modré světlo z obrazovek elektronických zařízení potlačuje produkci melatoninu, hormonu spánku. Vyhněte se používání mobilu, počítače a televize alespoň hodinu před spaním.

 

 

6. Větrejte, větrejte, větrejte

Čerstvý vzduch v ložnici je pro kvalitní spánek nezbytný. Větrejte každý den ráno a před spaním.

 

7. Nepřejídejte se

Těžké jídlo před spaním může způsobovat nespavost a nepříjemné pocity během noci. Večeřte nejpozději 2-3 hodiny před spaním a dopřejte si lehké jídlo

 

8. Omezte kofein a alkohol

Alkohol a kofein mohou narušovat spánek a ztěžovat usínání. Vyhněte se jim proto alespoň 4 hodiny před spaním, abyste si zajistili bezproblémový a ničím nerušený odpočinek

 

9. Choďte přes den ven

Denní světlo pomáhá regulovat váš spánkový cyklus. Snažte se trávit každý den alespoň 30 minut venku na slunci.

 

10. Relaxační večerní rutina

Před spaním si dopřejte relaxační aktivity, jako je čtení, koupel, meditace nebo poslech uklidňující hudby. Vyhněte se stresovým aktivitám a práci.

 

Co si z článku odnést?

NREM a REM spánek se vzájemně doplňují a tvoří harmonický rytmus, který je nezbytný pro naše zdraví a pohodu. Dostatek kvalitního spánku s oběma fázemi nám umožňuje prožít plnohodnotný a spokojený život. Dopřejte svému tělu odpočinek a potřebnou regeneraci.

Dodržováním tipů uvedených v tomto článku a dbáním na spánkovou hygienu si můžete zlepšit kvalitu spánku a dosáhnout tak optimálního zdraví a pohody. Investice do kvalitního spánku se vám mnohonásobně vrátí v podobě energie a vitality. Nečekejte a začněte ihned s implementací těchto tipů do svého života!

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.