Trápí vás únava a špatně se soustředíte? Užívejte hořčík!

Jedná se o nepostradatelný minerál pro naše tělo. Je součástí až 360 biochemických reakcí a závisí na něm téměř všechny tělesné systémy. Bohužel ho většina lidí zapomíná užívat nebo užívají příliš malé dávky a ještě v nevstřebatelných formách. Přitom deficit hořčíku může přinést hned několik zdravotních problémů. Jste často unavení a vyčerpaní? Špatně se vám usíná a trápí vás svalové křeče? Nebo se špatně soustředíte a jste podráždění? Víte, že tohle všechno může být způsobeno nedostatkem hořčíku? Je jedním z nejvíce zastoupených minerálů v našem těle.

 

Jaké mohou být příznaky nedostatku hořčíku?

Jedná se především o:

- podrážděnost a nervozita

- špatná nálada a deprese

- častá únava a špatná kvalita spánku

- svalové křeče a časté bolesti hlavy, bušení srdce

- problémy s koncentrací

- náchylnost ke stresu

- padání vlasů, lámavost nehtů a vlasů

 

a mnoho dalšího. 

 

Tip: O postrádajícím hořčíku a s ním souvisejícím vypadáváním vlasů si můžete přečíst v našem článku. 

 

Jak nedostatek hořčíku vznikne?

Ptáte se, jak vlastně takový nedostatek hořčíku vznikne? Velice jednoduše. Deficit hořčíku si většinou vytvoříme z běžných každodenních činností. Tak schválně… jak vlastně začíná váš běžný den? Ráno spěcháte s dítětem do školy a hned poté jedete rychle do práce, ale jak naschvál stojíte v koloně a samozřejmě jedete pozdě.

Začínáte být nervózní a jen co dorazíte do práce, začíná porada, na které musíte přednést vypracované úkoly. Odpoledne si jdete zacvičit a večer máte ze všeho toho stresu problém usnout. Přesně takhle vaše tělo spotřebovává daleko víc hořčíku. Magnesium je velice důležitým minerálem pro každou buňku našeho těla. Na jeho užívání byste neměli zapomínat ani jeden jediný den.

Důležité ale také je, jakou formu hořčíku si zvolíte. Volně dostupné formy hořčíku, které najdete běžně v lékárnách mají vstřebatelnost pouze okolo 4% (většinou ve formě uhličitanu hořečnatého nebo oxidu hořečnatého). Představte si, kolik takových tablet byste museli za den spolykat, aby jste účinek hořčíku poznali.

Hořčík ve formě bisglycinátu hořečnatého, který nabízíme v našich kapslích VENIRA magnesiumvstřebatelnost okolo 80 % a pro splnění denní doporučené dávky stačí užívat 3 kapsle denně.

 

S čím vším vám může hořčík pomoci?

Hořčík pomáhá:

- snižovat únavu a vyčerpání

- posílit nervový systém 

- zmírnit úzkost a deprese

- snižovat tělesný tuk

- s celkovým zdravím a psychickou pohodou

- s kvalitou spánku

- se zlepšením paměti

 

Která forma hořčíku je pro vás nejlepší?

Naše tělo si bohužel neumí samo hořčík vytvořit, a tak ho musíme do těla dodávat sami skrze doplňky stravy a suplementy, a to v těch nejlépe vstřebatelných formách. A jaké že to jsou?

Magnesium bisglycinát - je jednou z nejlépe vstřebatelných forem hořčíku. Má zklidňující a regenerační účinky. Snižuje stresový hormon kortizol a tím pádem zvyšuje odolnost vůči stresu a napomáhá k větší psychické pohodě. Bisglycinát je jednoznačně nejlepší formou hořčíku, dokazuje to jeho vysoká vstřebatelnost, která dosahuje až 80 %.

Magnesium malát - má energizující účinky. Je vhodné ho užívat ráno a v dopoledních hodinách. Doporučuje se lidem, kteří potřebují nabudit energií a trpí například chronickou únavou. Malát je kombinace hořčíku a kyseliny jablečné, ta je známá tím, že podporuje vstřebatelnost hořčíku.

Magnesium citrát - tento hořčík má velice vysokou vstřebatelnost, bohužel může mít ve vysokých dávkách laxativní účinky.

 

A jaké dávky byste měli užívat? Ženy by denně měly přijmout 310 až 320 m elementárního hořčíku, zatímco denní dávka pro muže by měla být okolo 400 až 420 mg.

 

Pro koho je hořčík vhodný?

Pro všechny:

- po fyzické aktivitě - zklidňuje nervovou soustavu a napomáhá regeneraci svalů

- při bolestech hlavy, únavě, psychickém vypětí a zánětech

- pro regulaci svalové a nervové rovnováhy

- pro osoby trpící tetanií

- pro osoby náchylné k lámání vlasů a nehtů

- pro diabetiky

 

Hořčík můžete doplňovat kromě doplňků stravy také v různých potravinách. Bohatým zdrojem hořčíku jsou například vločky, celozrnné těstoviny, arašídové máslo nebo hořká čokoláda

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu