Vápník pro zdravý růst vašich vlasů

Určitě nikdo z nás vědomě neubližuje svým vlasům a nepodniká záměrné kroky k jejich záhubě. Přesto se může velice snadno stát, že si nechtíc osvojíme návyky, které naši hřívě zrovna nesvědčí, a aniž bychom o to usilovali, škodíme jí péčí, o kterou ani za mák nestojí. S vápníkem získáte zdravé a krásné vlasy, které jsou snem mnoha žen i mužů.

 

K čemu kalcium slouží?

Základním prvkem pro zdravý růst vlasů je vápník neboli kalcium. Tento minerální prvek se v našem těle vyskytuje z 99 % především v kostech a zubech, zbývající 1 % koluje v naší krvi. Stěžejním výživovým zdrojem vápníku je mléko (i mateřské) a mléčné výrobky. 

Zajišťuje správné fungování těla, má důležité úlohy v několika částech těla včetně svalové koncentrace, přenosu nervových impulsů, srážlivosti krve či regulaci enzymatických funkcí. Jeho nedostatek v těle může vést k oslabení kostí, svalovým křečím či zvýšené křehkosti nehtů a vlasů. 

Pro správné vstřebávání vápníku z potravy je důležitý i vitamin D. Kromě toho VENIRA vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu dělení buněk. 

 

Vápník pro zdravé vlasy

Vápník je jedním ze zásadních minerálů potřebných pro správnou pevnost a strukturu vlasů. Je obecně známo, že se naše vlasy skládají z keratinu, který je hlavním stavebním prvkem vlasových vláken. Právě vápník je tím, kdo podporuje tvorbu keratinu a přispívá ke vzniku silných a odolných vlasů. Tím však jeho účinky na vlasy nekončí.

Kalcium také pomáhá zabránit jejich lámání a křehnutí. Navíc hraje důležitou roli i v případě zdraví vlasové pokožky, kterou udržuje dostatečně hydratovanou a chráněnou před vnějšími vlivy. Pokud vápník ve vlasové pokožce chybí, vede to k její suchosti, která následně vyvolává podráždění.

Přítomnost vápníku ve vlasových vláknech je důležitá i v případě posilování vlasové struktury. Silné vlasy jsou nejen zárukou krásy ale také mají tendenci se méně lámat, čímž budou o dost odolnější. Jedním z nejčastějších problému spojených se zdravím vlasů je vypadávání. Vápník se podílí na udržování zdraví vlasových kořínků, které jsou zodpovědné za růst nových vlasů. 

 

Tip: Pokud kojíte a padají vám vlasy, pak na vině může být nedostatek právě vápníku ale i jiných vitamínů. Které to jsou a proč vašemu tělu chybí? To a mnohem více se dozvíte v našem článku.

 

Zdroje vápníku

Chcete si zajistit dostatečný příjem vápníku? Pak je důležité do vaší stravy začlenit potraviny bohaté na tento minerál. Mezi hlavní zdroje vápníku patří:

mléčné výrobky v podobě samotného mléka, sýrů a jogurtů, které kromě kalcia obsahují i další živiny, jako jsou bílkoviny nebo vitamin D podporující vstřebávání vápníku

listová zelenina, jako je špenát, brokolice u nichž je velkou výhodou, že se dají konzumovat na mnoho způsobů, a to syrové v salátech nebo je můžete přidat do smoothies či omáček

ořechy a semínka tedy mandle, lískové ořechy, semena sezamu nebo chia semínka jsou výborným zdrojem vápníků a jejich přidáním do svých snídaní či dezertů získáte zdravý pokrm

ryby jako je losos, sardinky a tuňák jsou také bohaté na kalcium

sojové produkty, jako je sojové mléko, tofu nebo sojové boby jsou další možností pro příjem vápníku a kromě toho jsou vhodné pro vegany a osoby s intolerancí na mléčné výrobky

 

Doporučený denní příjem vápníku se liší v závislosti na věku a pohlaví. Pro dospělé ženy a muže se obvykle doporučuje příjem okolo 1000 mg vápníku denně. Pokud na něj nedosáhnete pouze ze stravy, pak můžete zvážit doplňování vápníku pomocí přípravků stravy.

 

Čím podpořit zdravý růst vlasů?

Chcete pro své vlasy udělat maximum? Aby byly krásné a zdravé, vyžaduje to komplexní péči a především i správnou výživu. Kromě dostatečného příjmu vápníku je zde několik dalších způsobů, jak podpořit růst vašich vlasů:

 

Vyvážená strava

Strava s dostatečným obsahem potřebných živin ke klíčem k zajištění zdravých vlasů. Doporučujeme vám proto do jídelníčku zařadit potraviny, které obsahují všechny potřebné vitamíny, minerály a proteiny, včetně široké škály ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, oříšků a semínek či ryb.

 

Dostatek hydratace

Nejen v letním období ale i po celý rok je důležité pít dostatek vody tak, abyste udrželi vlasy a vlasovou pokožku dostatečně hydratované. Nezapomínejte na to, že nedostatek hydratace může vést k lámání a suchým vlasům. Doporučujeme vám za den vypít minimálně 2 litry čisté vody. K udržení správné hydratace můžete použít i VENIRA rozmarýnovou vodu vhodnou i pro váš obličej. 

 

Šetrné ošetřování vlasů

Při vytváření nejrůznějších účesů dbejte také na správnou péči o vlasy, abyste minimalizovali jejich poškození. Tedy zvolte šampon a kondicionér vhodný pro váš typ vlasů. Pokud trpíte vypadáváním vlasů, pak vám může pomoci šampon VENIRA proti vypadávání vlasů s úžasnou kokosovou vůní nebo VENIRA ochranný sprej pro vlasy namáhané sluncem, chlorem a slanou vodou

 

Pravidelné zastřihávání konečků

Pravidelné stříhání konečků vlasů pomáhá odstranit jejich roztřepené konce a udržet vlasy zdravé. Doporučujeme vám stříhat vlasy každých 6 až 8 týdnů a to o několik centimetrů.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu