Vše, co potřebujete vědět o aminokyselinách

Přítomnost aminokyselin v našem těle je klíčová pro mnoho funkcí, které nás udržují v dobré kondici a zároveň slouží jako materiály pro tělesné buňky, hormony a enzymy. K tomu je zapotřebí, aby bylo všech 20 existujících aminokyselin ve správném poměru, ale naše tělo si některé z nich bohužel neumí samo vytvořit, a tak je musíme suplementovat nebo přijímat v potravinách. V dnešním článku se dozvíte o jednotlivých typech aminokyselin, jejich účincích a nejlepším způsobu, jak je doplňovat.

Aminokyseliny: co to je?

Aminokyseliny jsou organické sloučeniny složené z atomů dusíku, uhlíku, kyslíku a vodíku. Představují základní stavební strukturu proteinů. Tím, že poskytují potřebné základy pro růst a obnovu svalové tkáně, jsou aminokyseliny něco jako tvůrci svalů. V lidském těle navíc plní řadu dalších funkcí, protože tvoří enzymy, hormony, protilátky v krvi, bílkoviny a další.

Existuje na 20 druhů aminokyselin, přičemž devět z nich je pro naše tělo esenciálních a zbylých 11 neesenciálních. Čím se mezi sebou liší?

 

Rozdíl mezi esenciálními a neesenciálními aminokyselinami

Esenciální aminokyseliny

Pro naše tělo jsou nezbytné, ale neumí si je samo vytvořit. Musíme je suplementovat nebo přijímat v potravinách. 

Do této skupiny spadají aminokyseliny lysin, methionin, fenylalanin, histidinu, threonin, tryptofan

Dále pak isoleucin, leucin a valin, což jsou aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které jsou klíčové pro sportovce a používá se pro ně zkratka BCAA.

 

Neesenciální aminokyseliny

Pro naše tělo jsou nahraditelné, protože si je umí samo vytvořit. 

Do této skupiny spadají aminokyseliny alanin, arginin, asparagin, kyselina asparagová, cystein, glutamin, kyselina glutamová, glycin, prolin, serin a tyrosin.

 

Účinky esenciálních aminokyselin

Lysin – podporuje růst kostí, absorpci vápníku a hraje klíčovou roli v procesu syntézy kolagenu.

Methionin – pomáhá přeměňovat škodlivé látky na neškodné formy, což je klíčové pro udržení zdraví jater a dalších orgánů. Dále je nezbytný pro správnou syntézu proteinů určených pro růst, obnovu a regeneraci tkání.

Fenylalanin – přispívá ke zlepšení paměti a ke zvýšení odolnosti vůči stresu. Dále podporuje duševní a sexuální výkonnost.

Histidin – účastní se tvorby bílých a červených krvinek. Rovněž podporuje vliv růstového hormonu a ostatních aminokyselin a regeneraci tkání.

Threonin – přispívá k výživě kostí a zubů a podporuje pevnost a pružnost pojiv. Dále je nezbytnou složkou protilátek v imunitním systému.

Tryptofan – je prekurzorem pro hormony melatonin a serotonin.

Isoleucin & Leucin & Valin – nejvyužívanější kombinace aminokyselin mezi sportovci. Tyto BCAA jsou důležité pro syntézu proteinů, růst svalů a snížení pocitu únavy.

 

Účinky neesenciálních aminokyselin

Alanin – podporuje imunitu a přispívá k regulaci glukózy v krvi. Dále zpracovává vitaminy skupiny B a pomáhá s budováním a regenerací svalové tkáně.

Arginin – přispívá ke zdraví mozku a srdce. Rovněž podporuje sportovní výkon a urychluje hojení ran. 

Arginin najdete v doplňku stravy VENIRA nakopni to!, který dokáže nabudit organismus, zlepšit prokrvení svalů a přispět k optimálnímu výkonu při zátěži. Dále má pozitivní vliv na koncentraci a vitalitu a dokáže eliminovat únavu a vyčerpání.

Asparagin – zlepšuje sportovní výkon a jedná se aminokyselinu nezbytnou pro tvorbu dalších aminokyselin, bílkovin a mastných kyselin.

Kyselina asparagová – nezbytná z hlediska fungování nervového systému a produkce hormonů. Přispívá ke zvýšení hladiny testosteronu a pomáhá syntetizovat další důležité aminokyseliny.

Cystein – podporuje snížení hladiny cukru v krvi, a tedy pomáhá při léčbě cukrovky.

Glutamin – pomáhá při problémech s trávením. Dále podporuje metabolismus a hubnutí.

Kyselina glutamová – zlepšuje sportovní výkon a podporuje aktivní životní styl a imunitu. Rovněž přispívá ke zdraví mozku, srdce a prostaty.

Glycin – kromě toho, že podporuje sportovní výkon, také na sebe dokáže vázat toxické látky, které následně pomáhá vyloučit pryč z těla. 

Prolin – napomáhá k rychlejšímu hojení ran a hraje důležitou roli v procesu syntézy kolagenu.

Serin – posiluje imunitu a přispívá ke zmírnění stresu a zlepšení kvality spánku. 

Tyrosin – podporuje vitalitu a koncentraci při psychickém a fyzickém výkonu. Dále přispívá k udržení optimálního stavu pokožky, pomáhá zlepšit paměť a potlačit chuť k jídlu. 

Tyrosin najdete v našem doplňku stravy VENIRA brain booster, který dále obsahuje theanin, což je aminokyselina se skvělými uklidňujícími účinky, která se přirozeně vyskytuje v zeleném čaji. Theanin dokáže podporovat paměť, čímž přispívá ke schopnosti učení a pomáhá navodit pocit pohody.

 

Proč a jak aminokyseliny doplňovat?

Neesenciální aminokyseliny jsou pro naše tělo velmi důležité, ale díky tomu, že si je dokáže obstarat samo, nemusíme je doplňovat. Naopak esenciální aminokyseliny musíme získat prostřednictvím našeho jídelníčku

Esenciální aminokyseliny najdete například v rybách, mléčných výrobcích, mase, vejcích, luštěninách, fazolích, ořechách, semenech a různých dalších rostlinných zdrojích

Další variantou je suplementace prostřednictvím doplňků stravy. Dávkování se pak liší v závislosti na individuálních potřebách a konkrétním produktu, proto je nejjednodušší následovat doporučení daného výrobce. 

Konkrétně BCAA je vhodné užívat zhruba půl hodiny před tréninkem a poté půl hodiny po sportovním výkonu s tím, že doporučená dávka je 3–5 g dvakrát až třikrát denně. BCAA je dále vhodné užívat současně s vitaminem B6, který podporuje vstřebávání

Při výběru doplňku stravy si jen dejte pozor, že u aminokyselin rozlišujeme L formu a D formu, přičemž v našem organismu je využitelná pouze první ze zmíněných, tedy L forma. Na trhu se můžete setkat také s D-formou, ale to by pro vás byli jen vyhozené peníze. 

V naší nabídce najdete například přírodní doplněk stravy VENIRA L-methionin, který obsahuje 500 mg methioninu v každé denní dávce a jeho pravidelné užívání vám pomůže na cestě za krásnými vlasy, nehty a pokožkou.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu