Vypadávání vlasů u mužů

Dovedete si představit, že byste denně přišli o 50–100 vlasů? Na první pohled to může působit jako obrovské číslo, ale pravda je taková, že se jedná o přirozený denní úbytek každého člověka. O vypadávání vlasů, odborně nazývaném alopecie, hovoříme až v momentě, kdy dochází k vypadávání rapidně většího množství. Příčiny se pak liší v závislosti na tom, jestli se týká mužů, žen nebo dětí. V dnešním článku se zaměříme na část populace, která alopecií trpí především, tedy může. Dozvíte se, jaké jsou nejčastější příčiny nadměrného vypadávání vlasů, a jak mu zabránit. 

 

Vlasový cyklus

Než se zaměříme na problematiku nadměrného vypadávání vlasů, povíme si o něco o jejich růstu. Průměrný člověk má přibližně 100 000 tisíc vlasů – přesné množství u jednotlivce se pak odvíjí od konkrétní barvy a struktury vlasů. Každý vlas prochází čtyřmi růstovými fázemi, které se neustále opakují. 

 

1. První fáze se nazývá anagenní a představuje stadium aktivního růstu. Vlasová cibulka nacházející se ve spodní části vlasového folikulu (ochranné pouzdro, kde rostou až čtyři vlasy naráz) se aktivně regeneruje a vytváří vlasové vlákno, které se díky dělení kořene vlasu rychle prodlužuje. Měsíčně vyroste zhruba o 1,25 cm a ročně až o 15 cm. Vlasy zůstávají v aktivní fázi dva až šest let. Nicméně celková doba je podmíněna geneticky, a tak to může být i výrazně déle.  

2. V momentě, kdy se vlasový folikul přepne do katagenní fáze, nastává druhá životní etapa cyklu vlasu. Jedná se o dva až tři týdny dlouhé přechodné období, při kterém vlasy nerostou a nedochází ani k produkci pigmentu. Vlasové folikuly se zmenšují a ve vlasové cibulce se začínají tvořit nové vlasy. Kořen vlasu se odpojuje od krevního oběhu, který ho do té doby zásoboval živinami, a od buněk, které podporovaly jeho růst.

3. Úplným odpojením kořene vlasu začíná třetí fáze cyklu označovaná jako telegenní. Řeč je o klidovém stadiu trvajícím tři až čtyři měsíce, při kterém přestává být vlasový folikul aktivní a regeneruje se. U zdravého člověka se v této fázi nachází až 14 % všech vlasů. 

4. Po skončení odpočinkové etapy nastává poslední životní fáze cyklu vlasu označovaná jako exogenní. Z vlasové cibulky začíná růst nový vlas, který zespodu tlačí na ten předchozí, a to tak dlouho, dokud nevypadne. Tím se celý cyklus uzavírá a opět spouští první anagenní fázi. 

 

Teď když už víte, jak to je s růstem vlasů, zaměříme se na opačnou problematiku, tedy nadměrné vypadávání

 

Dědičnost jako nejčastější příčina vypadávání vlasů u mužů

Páda-li vlasů více, než je běžné, příčinou je pravděpodobně dědičná plešatost, tedy androgenní alopecie (z anglického male pattern baldness). Při dědičné plešatosti dochází vlivem hormonů ke zmenšování vlasového folikulu, zkracování růstové etapy a naopak prodlužování klidové fáze. Vlasy ztrácejí svou sílu, a tak lehce vypadnou. V konečném důsledku se folikul zmenší natolik, že v průběhu růstové etapy nevyroste žádný vlas. Pokud se tedy dá s ohledem na vaše předky předpokládat, že se vás bude androgenní alopecie týkat, tak to, jak moc vás postihne, ovlivňuje především množství testosteronu, které vaše tělo vytváří.

 

Ale pozor! Genetická predispozice není jediným důvodem, proč dochází k nadměrnému vypadávání vlasů. 

 

Další časté příčiny nadměrného vypadávání vlasů u mužů

- nadměrný stres

- traumata

špatná životospráva

zánět v těle

nevhodná péče o vlasy a pokožku hlavy

chemické reakce (chemoterapie)

vedlejší nežádoucí účinky léků

roční období

 

6 tipů, jak zastavit vypadávání a obnovit růst vlasů

1. Blokujte hormon DHT

Příčinou dědičné plešatosti je hormon DHT (= dihydrotestosteron). Cestou, jak zabránit plešatění, je tedy blokovat tento hormon. 

DHT vzniká přeměnou testosteronu díky enzymu 5-alfareduktasa (5-AR) a je důvodem, proč dochází ke zmenšování vlasového folikulu. Jeho aktivitu lze naštěstí omezit přírodní cestou.

K nejznámějším přírodním blokátorům DHT patří kofein, olej z dýňových semínek, rozmarýnový olej (o účincích rozmarýnu jakožto přírodního léku na vlasy píšeme v samostatném článku) a extrakt z bobulí serenoi.

 

2. Upravte svůj stávající jídelníček

Postarejte se o bohatost svého jídelníčku na vitaminy, jejichž nedostatek se může projevit právě na hustotě i kvalitě vlasů a stavu vlasové pokožky.

Svou pozornost soustřeďte na vitaminy rozpustné ve vodě (B-komplex, C) a v tucích (A, D a E). Spolehlivým zdrojem těchto vitaminů je pestrá strava, kterou můžete v případě omezení v jídelníčku obohatit o doplňky stravy

 

3. Zahrňte vhodné doplňky stravy

Dodejte svým vlasům poctivou výživu zevnitř prostřednictvím přírodního doplňku stravy VENIRA hair & beard booster pro muže.

Jedná se o přírodní kapsle vyvinuté speciálně pro potřeby mužů, kteří bojují s pomalu rostoucími vlasy a vousy, dále kvalitou svých vlasů, jejich vypadáváním a lámáním. Díky svému nabitému složení přispívají k podpoře imunitního systému a ochraně buněk před oxidativním stresem. 

 

 

4. Vyberte vhodnou vlasovou kosmetiku

Svou vlasovou péči obohaťte o šampon určený na vypadávání vlasů a zahušťující vlasové sérum, jehož složení jsme vyvinuli tak, aby bylo vhodné i při androgenní alopecii!

 

5. Šetrně pečujte o pokožku hlavy 

Pokožku hlavy nikdy nedřete. Při šamponování ji vždy masírujte jemnými krouživými pohyby. Kohoutek nastavte na vlažnou vodu a při vysoušení vlasů zamezte nadměrnému drhnutí pokožky ručníkem.

 

6. Omezte stres

Krátkodobý stres pro vás může být užitečný, protože vás udržuje bdělé a motivované. To však neplatí o stresu dlouhodobém, tedy chronickém, který je pro váš organismus nesnesitelným. Přečtěte si o tom, jak se zbavit stresu a jeho fyzických příznaků.

 

Věříme, že díky dnešnímu článku najdete způsob, jak nadměrné vypadávání vlasů zastavit. Nicméně připomínáme, že klíčem k úspěchu je odhalení skutečné příčiny. Pokud by vám tedy nic z výše uvedeného nepomohlo, doporučujeme konzultovat celý problém s trichologem (lékařem se specializací na zdraví vlasů).

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu