• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Vysoký vs. nízký tlak - příčiny, příznaky, jak zvýšit nebo snížit tlak

Krevní tlak je klíčovým ukazatelem zdraví, který odráží stav našeho kardiovaskulárního systému. Jak vysoký, tak nízký krevní tlak mohou mít závažné důsledky pro zdraví a kvalitu života. Správné pochopení toho, co krevní tlak ovlivňuje, jaké jsou příznaky a jak lze krevní tlak efektivně regulovat, je proto zásadní pro prevenci závažných zdravotních komplikací. Tento článek se podrobně zaměří na rozdíly mezi vysokým a nízkým krevním tlakem, prozkoumá jejich příčiny a příznaky a poskytne praktické tipy, jak krevní tlak zvýšit nebo snížit.

 

Co je krevní tlak a proč je tak důležitý?

Krevní tlak je síla, kterou krev působí na stěny tepen, do když srdce pumpuje krev do těla. Měří se ve dvou hodnotách: systolický tlak (nejvyšší hodnota při kontrakci srdce) a diastolický tlak (nejnižší hodnota při uvolnění srdce mezi srdečními údery). Normální krevní tlak pro zdravého dospělého jedince se pohybuje kolem 120/80 mmHg

Správně fungující krevní tlak je nezbytný pro to, aby naše orgány dostávaly dostatečné množství kyslíku a živin. Vysoký krevní tlak (hypertenze) i nízký krevní tlak (hypotenze) mohou narušit normální funkce těla a vést k různým zdravotním komplikacím. Udržování krevního tlaku v optimálním rozmezí je klíčové pro prevenci srdečních onemocnění, mrtvice, selhání ledvin a dalších vážných stavů.

 

 

Vysoký krevní tlak (hypertenze)

Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, je stav, kdy je tlak krve na stěny tepen chronicky zvýšený. Hypertenze je často označována jako „tichý zabiják“, protože dlouhou dobu nemusí vykazovat žádné příznaky, přesto že může poškozovat srdce, cévy a další orgány.

 

Příčiny vysokého krevního tlaku

Genetické predispozice - hypertenze může být dědičná. Pokud má jeden nebo oba rodiče vysoký krevní tlak, existuje větší pravděpodobnost, že jejich potomci budou mít také sklon k tomuto onemocnění.

Nesprávná strava - strava bohatá na sůl, nasycené tuky a cukry může vést k vysokému krevnímu tlaku. Sůl způsobuje zadržování tekutin v těle, což zvyšuje objem krve a tím i krevní tlak.

Nedostatek pohybu - sedavý životní styl přispívá k obezitě a s ní spojeným zdravotním problémům, včetně hypertenze. Pravidelná fyzická aktivita pomáhá udržovat zdravou váhu a podporuje zdravé funkce srdce.

Stres - chronický stres může vést k trvale zvýšenému krevnímu tlaku. Stresové hormony, jako je adrenalin a kortizol, zvyšují srdeční frekvenci a zužují cévy, což způsobuje zvýšení tlaku

Kouření a nadměrné pití alkoholu - kouření a konzumace alkoholu jsou významné rizikové faktory hypertenze. Kouření poškozuje cévní stěny, zatímco alkohol zvyšuje objem krve, což oboje vede ke zvýšenému tlaku.

 

Příznaky vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak často nemá žádné specifické příznaky, zejména v počátečních stádiích. Někteří lidé však mohou zaznamenat:

-bolesti hlavy, zejména v oblasti temene hlavy

-závratě nebo pocit na omdlení

-bušení srdce

-zhoršené vidění

-krvácení z nosu

 

Proč je důležité řešit vysoký krevní tlak?

Pokud je hypertenze neléčená, může způsobit vážné komplikace, jako je infarkt, mrtvice, selhání ledvin nebo poškození zraku.

 

 

Jak snížit vysoký krevní tlak?

Pokud vás trápí vysoký krevní tlak neboli hypertenze, nejprve byste měli navštívit lékaře a případně si nechat předepsat potřebnou medikaci. Snížení vysokého tlaku můžete podpořit také níže uvedenými tipy. 

 

1. Změňte životní styl

Snižovat vysoký krevní tlak přírodní cestou lze pomocí zdravého životního stylu zahrnující zdravé, pestré a pravidelné stravování, dostatečný pohyb, udržování zdravé tělesné hmotnosti a dostatečného spánku

Snižte příjem soli, nasycených tuků a cukrů a naopak zvyšte konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a potravin bohatých na draslík. Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitu, jako je chůze, běh nebo plavání, protože cvičení posiluje srdce a pomáhá udržovat zdravý krevní tlak. Snižte také konzumaci alkoholu nebo ho omezte úplně a přestaňte kouřit. 

Snažte si udržovat zdravou tělesnou hmotnost. Jak na efektivní a zdravé hubnutí se dozvíte v našem předchozím článku

 

2. Pracujte se stresem a odpočívejte

Chronický stres je jedním z hlavních faktorů, které mohou přispět ke zvýšení krevního tlaku. Relaxační techniky jako meditace, jóga, hluboké dýchání nebo poslech uklidňující hudby mohou pomoci snížit hladinu stresových hormonů a tím i krevní tlak. Některé životní situace mohou způsobovat nadměrný stres a právě pro tyto případy se vám budou hodit pomocníky v podobě doplňků stravy, které vám pomohou udržet klidnou mysl a postarají se o vaši psychickou pohodu. 

Další tipy pro zvládání stresu se dozvíte v našem článku s názvem 15 tipů, jak zvládat stres.

 

3. Zvyšte příjem draslíku

Draslík je minerál, který pomáhá vyvážit hladinu sodíku v těle a tím přispívá k regulaci krevního tlaku. Potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány, pomeranče, brambory, rajčata a špenát, by měly být součástí vašeho každodenního jídelníčku. Zvýšený příjem draslíku nejen snižuje krevní tlak, ale také podporuje celkové zdraví srdce a cév.

 

4. Dejte si sóju

Sójové produkty, jako jsou tofu, tempeh, sójové mléko a edamame, obsahují izoflavony – rostlinné sloučeniny, které mají podobné vlastnosti jako estrogen. Izoflavony obsažené v sóji mohou pomoci zlepšit pružnost cév, což vede k lepšímu průtoku krve a snížení tlaku na cévní stěny. Navíc může konzumace soji přispět ke snížení LDL cholesterolu, který způsobuje vysoký krevní tlak.

 

5. Vyzkoušejte koenzym Q10

Koenzym Q10 je antioxidant nezbytný pro rozšiřování cév. Studie naznačují, že koenzym Q10 může pomoci snižovat vysoký krevní tlak několika způsoby - zlepšuje funkci cév, má antioxidační účinky a zlepšuje energetický metabolismus. 

 

 

Nízký krevní tlak (hypotenze)

Nízký krevní tlak, nebo hypotenze, je stav, kdy je tlak krve na stěny tepen příliš nízký. Na rozdíl od hypertenze je hypotenze často považována za méně nebezpečnou, ale může způsobit nepříjemné příznaky a v některých případech rovněž vést k závažným komplikacím.

 

Příčiny nízkého krevního tlaku

Dehydratace - nedostatek tekutin v těle může vést k poklesu krevního tlaku. Dehydratace způsobuje zmenšení objemu krve, což snižuje tlak

Nedostatek živin - nedostatek vitamínu B12, kyseliny listové nebo železa může způsobit anémii, která může vést k nízkému krevnímu tlaku

Srdeční problémy - některé srdeční onemocnění, jako je bradykardie (pomalý srdeční tep) nebo srdeční selhání, mohou způsobit pokles krevního tlaku

Hormonální nerovnováha - problémy s hormony, jako je nedostatek hormonů štítné žlázy (hypotyreóza) nebo nedostatečná produkce kortizolu (Addisonova choroba), mohou vést k hypotenzi

Léky - některé léky, jako jsou diuretika, beta-blokátory nebo antidepresiva, mohou mít jako vedlejší účinek snížení krevního tlaku

 

Příznaky nízkého krevního tlaku

Nízký krevní tlak může způsobovat různé příznaky, včetně:

-závratě nebo mdloby, zejména při rychlém vstávání.

-únavy a slabosti

-rozmazaného vidění

-nevolnosti

-rychlého nebo nepravidelného srdečního tepu

V závažných případech může hypotenze vést k šoku, což je život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

 

 

Jak zvýšit nízký krevní tlak?

V každém případě byste na prvním místě měli navštívit svého lékaře, se kterým své problémy zkonzultujete, níže uvedené tipy slouží pouze jako podpora lékařské medikace.

 

1. Zvyšte příjem soli

Na rozdíl od lidí s vysokým krevním tlakem, kteří musí příjem soli omezovat, lidé s nízkým krevním tlakem mohou benefitovat ze zvýšeného příjmu soli. Sodík, který se nachází v soli, zadržuje vodu v těle, což zvyšuje objem krve a tím i krevní tlak. Je důležité najít rovnováhu a poradit se s lékařem, abyste předešli potenciálním negativním účinkům nadměrného příjmu soli. Zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny jako olivy, sýry nebo slané ořechy.

 

2. Pijte dostatečné množsví vody

Dehydratace je častou příčinou nízkého krevního tlaku. Nedostatek tekutin snižuje objem krve, což způsobuje pokles tlaku. Pravidelné pití vody, ideálně alespoň 2 litry denně, může pomoci udržet krevní tlak v normálních mezích. Kromě vody mohou být prospěšné i nápoje bohaté na elektrolyty, které pomáhají udržovat rovnováhu tekutin v těle.

 

3. Vyvážená strava

Zajistěte si dostatečný příjem vitamínů a minerálů, zejména železa, vitamínu B12 a kyseliny listové. Konzumace velkého množství jídla najednou může způsobit náhlý pokles krevního tlaku, zejména pokud jde o těžká jídla s vysokým obsahem sacharidů. Lepší alternativou je jíst menší porce častěji během dne, čímž pomůžete udržet stabilní hladinu cukru v krvi a zabránit tak náhlým poklesům krevního tlaku po jídle.

 

4. Zvedejte se pomalu

Ortostatická hypotenze, která se projevuje náhlým poklesem krevního tlaku při změně polohy, bývá u osob s nízkým krevním tlakem častým problémem. Abyste předešli závratím nebo mdlobám, doporučuje se vstávat z postele nebo židle pomalu a postupně. Před vstáváním si například chvíli sedněte na okraj postele a několikrát se zhluboka nadechněte, aby se krevní oběh stabilizoval.

 

5. Káva

Kofein stimuluje centrální nervový systém, což vede k dočasnému zúžení cév. Tento proces, známý jako vazokonstrikce, způsobuje zvýšení krevního tlaku, protože krev musí procházet zúženými cévami větší silou. 

Pro ty, kteří hledají kontrolovaný a konzistentní příjem kofeinu, mohou být ideální volbou kofeinové kapsle. Tyto kapsle umožňují přesně dávkovat množství kofeinu, což je užitečné zejména pro osoby, které chtějí regulovat svůj krevní tlak bez nutnosti pití velkého množství kávy nebo jiných nápojů s kofeinem. Kapsle jsou také praktické, pokud potřebujete rychlou a efektivní pomoc při náhlém poklesu tlaku.

 

6. Noste kompresní punčochy

Kompresní punčochy jsou speciálně navržené tak, aby podporovaly krevní oběh v dolních končetinách a zabránily tak hromadění krve v nohách, které způsobuje nízký krevní tlak. Nošení těchto punčoch může pomoci předejít závratím a mdlobám, které jsou často spojovány s nízkým tlakem, zejména při rychlé změně polohy těla.

 

Co si z článku odnést?

Správná regulace krevního tlaku je klíčová pro udržení dlouhodobého zdraví a prevenci závažných zdravotních komplikací. Ať už čelíte vysokému nebo nízkému krevnímu tlaku, je důležité vědět, jak tyto stavy rozpoznat a jak na ně správně reagovat. Prevence je vždy lepší než léčba, a proto je vhodné pravidelně kontrolovat svůj krevní tlak a přijímat opatření, která mohou předejít jeho nežádoucím výkyvům.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.