• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Co funguje na pigmentové skvrny a jak na ně?

Pigmentové skvrny, někdy nazývané také hyperpigmentace, jsou jedním z nejběžnějších problémů, se kterými se setkáváme v péči o pleť. Mohou být způsobeny různými faktory, včetně slunečního záření, hormonálních změn, stárnutí, či dokonce genetické predispozice. Ačkoli nejsou nebezpečné, mohou být kosmeticky nepříjemné a často snižují sebevědomí. Pokud se potýkáte s tímto problémem, nejste v tom sami – mnoho žen i mužů hledá účinné způsoby, jak pigmentové skvrny zmírnit nebo zcela odstranit. V tomto článku si probereme, co skutečně funguje na pigmentové skvrny, jaké produkty byste měli zahrnout do své péče o pleť a jak se starat o pleť tak, abyste minimalizovali vznik nových skvrn

 

 

Co jsou pigmentové skvrny a jak vypadají?

Pigmentové skvrny jsou tmavší oblasti na kůži, které vznikají v důsledku nadměrné produkce melaninu – pigmentu zodpovědného za zbarvení kůže. Mohou mít různou velikost, tvar a barvu, od světle hnědé až po téměř černou. Nejčastěji se objevují na obličeji, rukou a dekoltu, tedy na místech, která jsou nejvíce vystavena slunečnímu záření.

 

Hlavní typy pigmentových skvrn 

Stařecké skvrny (lentigo solární): Jsou způsobeny dlouhodobým vystavením slunečnímu záření a objevují se nejčastěji na místech, která jsou slunci nejvíce vystavena. Mají tendenci být ploché a mají nepravidelný tvar.

Pihy (ephelides): Jsou malé, ploché hnědé skvrny, které se objevují zejména u lidí se světlou pletí a jsou geneticky podmíněny. Zintenzivňují se při vystavení slunci.

Melasma: Tento typ hyperpigmentace se často objevuje u žen v souvislosti s hormonálními změnami, jako je těhotenství nebo užívání hormonální antikoncepce. Skvrny se nejčastěji vyskytují na tváři, čele a horní části rtů.

Pozánětlivá hyperpigmentace: Tento typ skvrn se objevuje po zánětu kůže, například po akné, ekzému nebo jiných kožních onemocněních.

Chloazma: Podobné jako melasma, ale má tendenci být symetričtější a často se objevuje na tvářích, čele a nose.

 

 

Proč vznikají pigmentové skvrny na kůži? 

UV záření je nejčastější příčinou hyperpigmentace.

Těhotenství, menopauza nebo užívání hormonální antikoncepce mohou vyvolat vznik pigmentových skvrn.

Jakékoli zánětlivé onemocnění kůže může způsobit hyperpigmentaci.

Někteří lidé mají genetickou predispozici k tvorbě pigmentových skvrn.

Některé léky, jako jsou antibiotika a antikonvulziva, mohou způsobit zvýšenou pigmentaci.

 

Vadí vám pigmentové skvrny? Podívejte se na 3 tipy, jak je eliminovat

1. Trápí vás pigmentové skvrny? Použijte sérum proti pigmentovým skvrnám

Jaké složky hledat v produktech na pigmentové skvrny?

Pokud hledáte produkt, který vám pomůže s pigmentovými skvrnami, měli byste věnovat pozornost složkám, které obsahuje. Existují látky, které jsou prokázaně účinné v boji proti hyperpigmentaci:

Vitamin C je antioxidant klíčový v boji proti volným radikálům a pomáhá rozjasňovat pleť. Dokáže snižovat produkci melaninu a tím zmírňovat pigmentové skvrny.

Niacinamid – Také známý jako vitamin B3, pomáhá snižovat vzhled tmavých skvrn a zlepšuje celkový tón pleti.

Retinoidy – Tyto deriváty vitaminu A podporují obnovu buněk a zlepšují strukturu pleti, což může pomoci zmírnit hyperpigmentaci.

Máte problém s pigmentovými skvrnami? Nejste v tom sami. Ať už jste milovníky sluníčka nebo se vám jen s postupujícím věkem objevilo pár znamének moudrosti, máme pro vás řešení, malý zázrak pro vaši pleť v podobě séra proti pigmentovým skvrnám obsahující všechny výše zmíněné účinné látky pro boj s hyperpigmentací. 

Představte si, že každý den své pleti dopřejete pořádnou dávku vitamínů. Vitamin C obsažený v séru funguje jako superhrdina, který bojuje proti volným radikálům a nechává vyblednout pigmentové skvrny i nedokonalosti pleti. A to není všechno! Sérum navíc obsahuje niacinamid a extrakt z olivovníku, které spolu fungují jako tým a pleť nejen hydratují, ale také ji chrání před vnějšími vlivy.

 

Proč si sérum zamilujete?

Svěží a zářivá pleť: Skvrny postupně mizí a vy získáte jednotný tón

Hydratace na celý den: Vaše pleť bude vypadat zdravě a odpočatě

Prevence nových skvrn: Chrání před vznikem nových pigmentových skvrn

Vhodné i pro citlivou pleť: Obsahuje pouze přírodní složky

Jednoduchá aplikace: Používání séra je snadné, jednoduše ráno i večer nanesete pár kapek séra na čistou pleť a vmasírujete do pokožky

 

 

2. Jak odstranit pigmentové skvrny? Může pomoci profesionální ošetření 

Laserové ošetření: Laser odstraňuje horní vrstvu kůže a snižuje pigmentaci.

Chemický peeling: Pomocí kyselin se odstraňuje povrchová vrstva kůže a stimuluje tvorbu nové, zdravější kůže.

Mikrodermabraze: Mechanické odstranění horní vrstvy kůže.

Kolik stojí odstranění pigmentových skvrn?

Cena odstranění pigmentových skvrn se liší v závislosti na zvolené metodě, rozsahu ošetření a konkrétním salonu nebo klinice. Orientační ceny se pohybují od několika stovek až po několik tisíc korun za jedno sezení.

 

3. Co na pigmentové skvrny? Vyzkoušejte babské rady na hyperpigmentaci

Pokud preferujete přírodní metody, existuje několik způsobů, jak se můžete pokusit pigmentové skvrny zmírnit i doma. I když nejsou tak účinné jako specializované produkty a výsledky na sebe mohou nechat dlouho čekat, mohou být dobrým doplňkem vaší péče. Jak doma odstranit pigmentové skvrny? 

1. Citron na pigmentové skvrny – Obsahuje kyselinu citrónovou, která může pomoci rozjasnit pleť. Stačí namočit vatový tampon do citronové šťávy a aplikovat na skvrny. Pozor však na citlivou pleť!

2. Aloe vera – Aloe vera má zklidňující účinky a může pomoci snížit zarudnutí a hyperpigmentaci. Aplikujte čerstvý gel z aloe vera přímo na skvrny a nechte působit.

3. Zelený čaj – Obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci chránit pleť před poškozením. Používejte čajové sáčky jako obklad na postižená místa.

Důležité: Před použitím jakýchkoli domácích prostředků konzultujte s dermatologem.

 

 

Prevence pigmentových skvrn na obličeji i na nohou

Ochrana před sluncem

Slunce je jedním z hlavních viníků vzniku pigmentových skvrn. Jeho UV záření stimuluje produkci melaninu, což vede k nerovnoměrnému zbarvení kůže, a proto se chraňte před škodlivým zářením nejen v létě, ale také v zimě, a to vhodnými přípravky s dostatečným faktorem SPF. 

O důležitosti SPF se více dozvíte v našem předchozím článku

 

Zdravý životní styl

Zdravý životní styl má pozitivní vliv na celkové zdraví organismu, včetně stavu vaší pokožky, a proto konzumujte ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a dostatek vody, abyste dodali svému tělu potřebné vitamíny a antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Také dbejte na dostatečný a kvalitní spánek a naučte se pracovat se stresem

Chcete se nechat inspirovat tipy na zvládání stresu? Objevte našich 15 tipů pro boj se stresem

 

Pravidelná péče o pleť

Správná péče o pleť je dalším důležitým krokem v prevenci pigmentových skvrn. Důkladně odstraňujte make-up a nečistoty z pleti dvakrát denně a používejte hydratační krémy, které dodají vaší pleti potřebnou vláhu.

Jak na správné čištění pleti krok za krokem se dozvíte v jednom z našich předešlých článků

Chcete se navíc dozvědět také o tom, jak hloubkově hydratovat pleť v jednotlivých krocích v pohodlí domova? V tom případě oceníte náš článek s názvem Hloubková hydratace pleti krok za krokem

 

Co si z článku odnést?

Pigmentové skvrny mohou být náročným kosmetickým problémem, ale s pečlivou a pravidelnou péčí se jich lze zbavit nebo je alespoň výrazně zmírnit. Klíčem k úspěchu je nejen výběr správných produktů, ale také důslednost a trpělivost v péči o pleť. Nezapomínejte na prevenci, která zahrnuje především ochranu před sluncem, a na kvalitní kosmetiku, která dokáže sjednotit tón vaší pleti.

Ať už se rozhodnete pro domácí řešení nebo profesionální produkty, důležité je přistupovat k péči o pleť komplexně. Tímto způsobem můžete dosáhnout zdravější, zářivější pleti bez nežádoucích skvrn. Pokud hledáte osvědčený produkt, který vám na této cestě pomůže, vyzkoušejte intenzivní sérum proiti pigmentovým skvrnám – účinného pomocníka v boji proti hyperpigmentaci.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.