• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Co je nejlepší na opalování? Jak vybrat opalovací krém a další kosmetiku?

Léto je v plném proudu a s ním i opalovací sezóna. Pokud zvolíte vhodné produkty s dostatečnou ochranou, můžete dosáhnout krásného a zdravého opálení. Nadměrné opalování však může mít bez dostatečné ochrany kůže vážné následky pro vaše zdraví, a proto je důležité vybrat si kvalitní kosmetiku na opalování, která vaši pokožku ochrání před škodlivými slunečními paprsky a zároveň vám zajistí krásné a rovnoměrné opálení. A jaké produkty jsou ty nejlepší na opalování? Pokračujte ve čtení tohoto článku a poznejte ty nejlepší produkty potřebné pro užívání si všech benefitů slunce bez rizika.

 

Proč se chránit před UVA a UVB slunečním zářením?

Sluníčko nám přináší radost, vitamín D a krásné opálení, ale také s sebou přináší riziko v podobě UVA a UVB škodlivému slunečnímu záření. Co jednotlivé typy záření znamenají a jaký vliv mají na vaši pokožku?

 

Co je UVA a UVB záření?

Sluneční záření se skládá ze tří typů záření: viditelného světla, infračerveného záření a ultrafialového (UV) záření. UV záření se dále dělí na UVA a UVB záření.

UVA záření proniká hluboko do kůže a je zodpovědné za opalování a předčasné stárnutí pokožky. Může také oslabit imunitní systém a zvýšit riziko rakoviny kůže.

UVB záření je zodpovědné za spálení pokožky a je hlavním faktorem, který zvyšuje riziko rakoviny kůže. Může také poškodit rohovku a způsobit zánět očí (oční zánět spojivek).

 

Jaké jsou důsledky nadměrného vystavení slunečnímu záření?

Předčasné stárnutí: UVA záření rozkládá kolagen a elastin, čímž dochází ke ztrátě elasticity pokožky a tvorbě vrásek.

Pigmentové skvrny: UV záření stimuluje produkci melaninu, který chrání pokožku před poškozením. Nadměrná produkce melaninu může vést k tvorbě pigmentových skvrn.

Spálení pokožky: UVB záření způsobuje zarudnutí, otok a bolest pokožky. Vážné spálení může vést k tvorbě puchýřů a trvalým jizvám.

Rakovina kůže: UV záření je hlavním faktorem rizika rakoviny kůže, nejběžnějšího typu rakoviny.

 

Jak dlouho by se měl člověk opalovat?

Doba opalování je individuální a záleží na typu vaší pleti. Obecně však platí, že během 11-15 hodiny, kdy je slunce nejsilnější, byste se měli opalovat pouze v kratších intervalech. Pro opalování jsou nejlepší dopolední hodiny a opalovat byste se neměli déle než 2-3 hodiny

 

 

Co je nejlepší na opalování?

Při opalování je nejdůležitější myslet především na své zdraví a dostatečně se před škodlivým zářením chránit. S ochranou vaší pokožky, vlasů i rtů vám pomohou produkty na opalování, které vám pomohou k bronzovému opálení a současně vás ochrání před potenciálními škodlivými účinky sluníčka. O jaké produkty se jedná?

Nejprve svou pokožku připravte na slunění

Nejprve připravte svou pleť na pořádnou dávku vitaminu D a slunění tak, že ji zbavíte odumřelých kožních buněk a nečistot pomocí peelingu. Čistá pokožka umožňuje opalovacímu krému proniknout hlouběji do pokožky a lépe ji chránit. Současně peeling zanechá vaši pokožku jemnější a hladší a tím vám pomáhá docílit rovnoměrnějšího opálení. Peeling však provádějte alespoň 1-2 dny před tím, než se půjdete opalovat. Vyhněte se peelingu bezprostředně před opalováním, protože by mohl zvýšit riziko spálení

Pro každodenní péči o pleť v létě i zimě volte SPF

Pleť už jste připravili na opalovací sezonu pomocí peelingu. Dalším krokem je zajištění dostatečné ochrany kůže. Tady záleží na výšce faktoru SPF, kterou potřebujete. Obecně platí, že čím vyšší, tím lepší, a proto důležitost SPF nepodceňujte.

Pod make-up i jako klasický denní krém je vhodné používat krémy s SPF 30 nebo 50, které vás ochrání před UVA i UVB zářením. Nezapomínejte nanášet krémy s SPF víckrát denně a používejte je i v případě, že je zataženo a nesvítí slunce. To, že sluneční paprsky nevidíte, neznamená, že vám na kůži nedopadá záření. Nezapomínejte krém nanést také na uši nebo na chodidla, protože i na těchto částech těla se můžete spálit

Více se o významu SPF dozvíte v našem předchozím článku s názvem Co je to SPF a proč je důležité ho v dnešní době znát?

 

Zázářete u bazénu i na pláži

Hledáte doplňkový produkt ke klasickému krému s SPF, chcete chránit svou kůži a současně zazářit na pláži i u bazénu? Použijte voňavá opalovací másla se třpytkami, která vaší pokožce dodají zářivý vzhled. Jak na hnědé opálení? Másla na opalování obsahují beta karoten, který dodá vaší pokožce bronzující efekt. Vaše pokožka zůstane vyživená, hydratovaná, hebká na dotek a naše sladké ovocné příchutě ji provoní létem.

Chcete se o beta karotenu dozvědět více? Přečtěte si jeden z našich předchozích článků

Pokud chcete péči o svou pleť posunout ještě o krok dál, doporučujeme vám použít speciální opalovací olej s exotickou vůní, který je vhodný také pro těhotné a kojící ženy. Pokud nemáte rádi konzistenci másla či krémů, olej je pro vás ten pravý, protože vaši pokožku zanechá hydratovanou, vyživenou, lesklou a hebkou na dotek. 

 

 

Chraňte také své vlasy a rty

Víte, že před slunce byste měli chránit nejen svou pokožku, ale také vlasy a rty? Vlasy v létě dostávají opravdu zabrat, protože je sluneční paprsky vysušují a poškozovat je může také chlor či slaná mořská voda. Během letní sezóny tak mohou být vaše vlasy křehké, lámavé a také mohou ztrácet svou barvu a lesk. Dodejte jim potřebnou péči a ochranu před sluncem, chlorem i mořskou vodou s ochranným sprejem na vlasy a užívejte si zdravé a krásné vlasy i během letních měsíců

Rty mají opravdu tenkou kůži, která se v létě lehce vysušuje a je náchylná k popraskání, a proto myslete i na svá ústa a používejte balzámy, které jim dodají potřebnou hydrataci a výživu. 

 

Jak ulevit kůži při spálení?

Někdy se může stát, že usnete na sluníčku přes poledne, kdy je slunce nejsilnější a vzbudíte se s červenou a nepříjemně citlivou kůží. V těchto případech je pro vás vhodný chladivý gel po opalování s vůní aloe vera a mentholu, který obsahuje panthenol a vaší pokožce poskytne rychlou úlevu od pálení, bolesti i svědění kůže. Gel vás ochladí a osvěží zároveň a navíc je vhodný také na úlevu od svědění způsobeného nepříjemným bodnutím hmyzem

 

Pokud se nechcete slunit, zvolte rychlejší cestu

Toužíte po krásném opálení, ale nechcete trávit dlouhé hodiny na sluníčku? Zvolte rychlejší cestu a použijte samoopalovací mléko, které vám poskytne přirozené opálení již po 3-8 hodinách. Pokud navíc u kosmetických přípravků preferujete ovocné vůně, samoopalovací mléko s vůní meruňky je pro vás to pravé

Máte raději pěnovou konzistenci samoopalovacích produktů a milujete sladké vůně? V tom případě dejte přednost samoopalovací pěně s vůní marcipánu, která vám poskytne rychlé opálení v pohodlí domova. 

Pěna i mléko jsou vhodnou variantou v případě, že trpíte alergií na slunce, nebaví vás proces opalování nebo jen potřebujete dosáhnout snědého odstínu pleti co nejrychleji a v pohodlí domova.

 

 

Co nedělat po opalování? 

Po opalování si nedávejte dlouhé koupele a dejte přednost vlažné sprše. Po sprchování se natřete hydratačním tělovým mlékem, které dodá vaší pleti potřebnou výživu, což pleť po opalování obzvlášť potřebuje.

 

Další tipy pro opalování

1. Začněte s kratšími intervaly na slunci, přibližně 15-20 minut denně, a postupně prodlužujte dobu. To pomůže vaší pokožce přizpůsobit se slunečnímu záření a sníží riziko spálení.

2. Opalovací krém naneste na pokožku už půl hodiny před tím, než půjdete na slunce, aby stihl produkt účinkovat. 

3. Mezi 11:00 a 15:00 jsou sluneční paprsky nejintenzivnější a nejnebezpečnější, a proto se snažte opalovat se buď ráno, nebo pozdě odpoledne, kdy je slunce méně agresivní

4. Používejte ochranný oděv v podobě slunečních brýlí a klobouků.

5. Strava bohatá na antioxidanty může pomoci chránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením. Potraviny bohaté na beta-karoten, jako jsou mrkve a sladké brambory, mohou také podpořit zdravé opálení.

 

Co si z článku odnést? 

Opálená pokožka sluší každému, ale jen zdravé opálení je krásné. Chraňte se před škodlivým UV zářením a používejte vhodnou kosmetiku na opalování, která vám umožní užívat si slunečné dny bez obav a omezení. 

Používejte vhodné doplňky, jako jsou sluneční brýle a klobouky, které nejenže chrání, ale také dodají vašemu vzhledu šmrnc. Při opalování nezapomínejte na pravidelné pití vody, abyste zůstali hydratovaní, a vyhýbejte se nejintenzivnějším hodinám slunečního záření. Při opalování je důležitá rovnováha – užívejte si slunce zodpovědně a chraňte svou pokožku před dlouhodobými škodlivými účinky slunečního záření.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.