• Právě teď máme dopravu zdarma + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme dopravu zdarma + dárek

Co je to SPF a proč je důležité ho v dnešní době znát?

Sluneční paprsky jsou pro lidské tělo důležité, ale jejich dopad na tělo může být i negativní, a proto je důležité se před sluncem vhodně chránit. Co je to SPF a jaké produkty zvolit, abyste si mohli sluneční záření užívat naplno a nemít strach z jeho negativních následků? Pokračujte ve čtení tohoto článku a dozvíte se o důležitosti SPF a prozradíme vám tipy na produkty, které vám nesmí chybět v letošní sbírce opalovací kosmetiky.

 

Ultrafialové (UV) záření a jeho dopady na zdraví

Slunce je pro život na Zemi nezbytné, ale jeho ultrafialové (UV) záření může mít na lidské zdraví i negativní dopady. Existují dva hlavní typy UV záření, a to konkrétně UVA a UVB

UVA záření tvoří až 95 % UV záření dopadajícího na Zemi, proniká hluboko do pokožky a je zodpovědné za předčasné stárnutí pleti, tvorbu vrásek a pigmentových skvrn, oslabuje imunitní systém. Dlouhodobé vystavení UVA záření bývá jedním z hlavních faktorů rizika rakoviny kůže

I když tvoří UVB záření jen 5 % záření dopadajícího na Zemi, je zodpovědné za spálení kůže. UVB záření neproniká do pokožky tak hluboko jako UVA, ale dokáže poškodit DNA buněk, čímž zvyšuje riziko rakoviny kůže

 

 

Co je to SPF?

Zkratka SPF pochází z anglického Sun Protection Factor a česky znamená “ochranný faktor” Zjednodušeně řečeno, číslo SPF udává dobu, po kterou můžete zůstat na slunci, než se vaše pokožka spálí

Existují různé produkty s rozdílnou výškou SPF a to od SPF 5 až po 50+. Čím vyšší je číslo SPF, tím větší ochranu před UVB zářením opalovací krém poskytuje. Například opalovací krém s SPF 15 filtruje přibližně 93 % UVB paprsků, zatímco opalovací krém s SPF 50 filtruje přibližně 98 % UVB paprsků.

 

Proč je důležité používat produkty s SPF? 

1. Prevence před spálením kůže

2. Ochrana před předčasným stárnutím pleti

3. Snížení rizika rakoviny kůže

 

Dělení produktů s SPF

Podle formy dělíme produkty s SPF na krémy, gely, spreje, tyčinky či oleje. Podle složení zase rozlišujeme chemické filtry, které absorbují UV záření a přeměňují ho na teplo, dále minerální filtry, které vytváří na pokožce fyzickou bariéru odrážející UV zaření, širokospektré krémy chránící před UVA i UVB zářením a voděodolné krémy.

 

 

Jak správně používat produkty s ochranným faktorem SPF, aby byly účinné?

Vybírejte si širokospektrální opalovací krémy  s SPF 30 nebo vyšším, které zajišťují ochranu jak před UVB (spalující) paprsky, tak před UVA (stárnoucí a karcinogenními) paprsky. Zvolte takový druh opalovacího krému, který je vhodný pro váš typ pleti a zkontrolujte datum expirace produktu. Nepoužívejte opalovací krémy s prošlým datem záruky, protože takové přípravky už nebývají účinné

 

Pozor na dostatečné množství

S SPF produkty opravdu nešetřete. Naneste dostatečnou vrstvu opalovacího krému na všechny oblasti těla, včetně obličeje, uší, krku, rukou a nohou a nezapomeňte ani na často opomíjené oblasti, jakými bývají chodidla, rty a ušní lalůčky.

Naneste opalovací krém alespoň 15-20 minut před pobytem na slunci, čímž zajistíte, že bude mít produkt dostatečný čas pro vstřebání se do pokožky a pro aktivaci všech svých účinných látek

 

Jednou to nestačí

Opalovací krém znovu nanášejte každé dvě hodiny, nebo častěji, pokud se potíte, plavete nebo se otíráte ručníkem. Aplikovat produkty s SPF byste měli častěji i v případě, že se nekoupete, protože se krémy časem rozkládají a ztrácejí svou účinnost.

 

Jaké produkty s SPF faktorem zvolit?

Vyberte si opalovací krém s SPF, který je vhodný pro váš typ pleti. Pokud máte mastnou pleť, budete potřebovat opalovací krém s SPF, který je nemastný a nekomedogenní. Většina dermatologů doporučuje používat opalovací krém s SPF 30 nebo vyšší. Pokud máte citlivou pleť náchylnou ke spálení, budete potřebovat opalovací krém s SPF 45 nebo 50. Hledejte opalovací krémy s SPF, které obsahují širokospektré filtry, které chrání před UVA i UVB zářením

Můžete také  zvolit z opalovacích krémů s antioxidanty, které chrání pleť před poškozením volnými radikály. Některé opalovací krémy s SPF jsou voděodolné, hypoalergenní nebo bez parfemace, a proto si vyberte opalovací krém s vlastnostmi, které jsou pro vás důležité. 

Pokud se o kosmetice na opalování chcete dozvědět více, přečtěte si také náš článek s názvem Jakou kosmetiku zvolit na opalování a proč?

 

1. Opalovací a denní krémy

Vyzkoušejte opravdu kvalitní a přírodní opalovací krém, který chrání pokožku před nežádoucími vlivy slunečního záření. Krém obsahuje extrakt z rozmarýnu a dalších 25 aktivních složek (včetně vitaminu E a mandlového oleje), které se postarají o ochranu vaší pokožky pomocí SPF 50 a chrání také před UVA a UVB filtry.

Náš opalovací krém je bezpečný k použití i pro těhotné a kojící ženy a má antioxidační účinky, které zabraňují předčasnému stárnutí kůže a regenerují poškozené kožní buňky. Pleť po jeho použití bude uvolněná, hydratovaná a zároveň podpoří obranyschopnost pokožky proti volným radikálům až o 41 %.

Pokud netoužíte po tak vysoké ochraně před sluncem, vyzkoušejte krém s SPF 30, který chrání a současně regeneruje poškozené kožní buňky a z 86 % se skládá z přírodních složek, které dodávají pleti antioxidační účinky. Pleť bude po jeho použití dokonale hydratovaná a zároveň podpoří obranyschopnost pokožky proti volným radikálům.

 

 

2. Oleje pro opalování

Jedete na letní dovolenou u moře, plánujete relaxovat u bazénu, nebo chcete podniknout výlet do hor?  VENIRA opalovací olej vám zajistí krásné a zdravé opálení bez ohledu na typ pleti. Díky speciálnímu složení olej chrání citlivou, suchou i normální pokožku. Lehká textura a snadné roztírání zaručují rovnoměrné rozložení oleje a přirozený vzhled opálení. Přípravek obsahuje mandlový, olivový a slunečnicový olej pro hebkou a hydratovanou pokožku,  blokuje UVA i UVB záření způsobující stárnutí pleti a pokožku hydratuje, rozzáří a ochrání

3. Opalovací másla

Hledáte opalovací přípravek, který vám zajistí neodolatelné opálení a zároveň se postará o vaši pokožku, dodá jí vůni exotiky, melounu, čokolády nebo piňakolády a navíc vaší pokožce poskytne třpytivý vzhled? Pak jsou pro vás naše opalovací másla  s bronzujícím efektem ideální. Díky obsahu beta karotenu se krásně a rovnoměrně opálíte a vaše pokožka bude hydratovaná a hebká po celé léto.

Ať už se chystáte k moři, na koupaliště nebo jen relaxovat na zahradě, naše opalovací máslo vás bude chránit a hýčkat za každé situace.

 

 

Další tipy pro ochranu pleti před sluncem

Mnoho lidí si opalovací krém nanáší až těsně před pobytem na slunci, což je chyba. Opalovací krém je nutné nanést 15-20 minut před pobytem na slunci, aby se stihl vstřebat do pokožky a plně účinkovat.

Vyhněte se slunci mezi 10. a 16. hodinou, kdy bývá sluneční záření nejostřejší.

Jezte potraviny bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před poškozením způsobeným sluncem. Potraviny bohaté na antioxidanty zahrnují ovoce, zeleninu, tmavou čokoládu a ořechy.

Pijte dostatek tekutin, dehydratace totiž může zhoršit účinky slunečního záření. 

Slunce proniká i přes mraky, takže je důležité používat opalovací krém i ve dnech, kdy je zataženo. 

 

Co si z článku odnést?

V dnešní době, kdy trávíme stále více času venku a slunce je čím dál silnější, je znalost SPF klíčová pro ochranu našeho zdraví. SPF nám umožňuje užívat si slunce bez obav z popálení a dalších jeho negativních následků, jako je předčasné stárnutí pokožky a rakovina kůže. Proto si nezapomeňte před každým pobytem na slunci nanést produkty s adekvátním faktorem SPF a chránit tak svou pokožku po celý rok.

Nezapomeňte, i když používáte opalovací krém s vysokým SPF, stále je důležité omezit čas strávený na slunci a dodržovat další preventivní opatření. Opalovací krém by měl být pouze součástí komplexní strategie ochrany před sluncem. Sluňte se, ale zdravě a bezpečně!

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.