• Právě teď máme dopravu zdarma + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme dopravu zdarma + dárek

Intimní hygiena - Proč je tak důležitá a jaké produkty zvolit?

Intimní partie jsou citlivé a vyžadují specifickou péči, která se liší od běžné hygieny zbytku těla. Zanedbávání intimní hygieny může vést k nepříjemným a i závažným zdravotním komplikacím. V tomto článku se dozvíte, proč je intimní hygiena tak důležitá, jak správně pečovat o své intimní partie a jaké produkty k tomu použít.

 

Intimní hygiena a ženská mikroflóra

Intimní ženská mikroflóra, nazývaná také vaginální mikrobiom, je komplexní ekosystém tvořený miliardami mikroskopických organismů, převážně bakteriemi, které sídlí v ženských intimních oblastech. Tato jemná rovnováha prospěšných a škodlivých bakterií hraje klíčovou roli v udržení zdraví ženských pohlavních orgánů a celkového ženského zdraví.

Mikroflóra vytváří bariéru, která chrání pohlavní orgán ženy před škodlivými bakteriemi a plísněmi, které by mohly způsobit například infekce močových cest. Současně je správná ženská mikroflóra důležitá pro udržení mírně kyselého pH ženských intimních partií, které je pro škodlivé mikroorganismy nehostinné.

 

Laktobacily a pH

Laktobacily jsou bakterie, které rozkládají cukry přítomné v pochvě a produkují kyselinu mléčnou, která snižuje pH pochvy na hodnoty kolem 3,5-4,5, což vytváří přirozené kyselé prostředí. Patogenní mikroorganismy, jako jsou bakterie způsobující bakteriální vaginózu nebo kvasinky způsobující kvasinkové infekce, preferují prostředí s vyšším pH, a proto právě nižší pH vytvořené kyselinou mléčnou produkovanou laktobacily brání růstu těchto patogenů a chrání tak před vaginálními infekcemi. 

 

Jaké faktory mají vliv na změnu přirozeného ženského prostředí? 

- strava

- stres

- menstruační cyklus 

- těhotenství 

- antikoncepce nebo antibiotika

 

 

5 důvodu, proč věnovat pozornost intimní hygieně

Intimní hygiena je nesmírně důležitá a vyžaduje speciální péči. Proč byste měly dbát o své intimní partie?

 

1. Předejdete infekcím

Intimní oblast je domovem mnoha druhů bakterií, z nichž některé mohou být škodlivé. Správná intimní hygiena pomáhá tyto bakterie kontrolovat a předcházet nepříjemnostem v podobě kvasinkových infekcí, bakteriální vaginózám a zánětlivým onemocněním pánevních orgánů.

 

2. Udržíte si přirozené pH

Laktobacily jsou prospěšné bakterie, které přirozeně žijí v pochvě a produkují kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná snižuje pH pochvy na hodnoty kolem 3,5-4,5, čímž vytváří kyselé prostředí, které je pro laktobacily příznivé a zároveň brání růstu škodlivých bakterií preferující alkalické prostředí.

 

3. Budete se cítit sebevědomě a komfortně

Správná intimní hygiena vám může dát pocit sebevědomí a jistoty a vy se tak můžete cítit čistě a svěže a to vám může pomoci cítit se lépe sami se sebou.

 

 

4. Předejdete podráždění

Pravidelné mytí vnější oblasti genitálií jemným mýdlem a vlažnou vodou pomáhá odstraňovat nečistoty, bakterie a pot, které mohou vést k podráždění

 

5. Minimalizujete riziko infekce při menopauze a hormonálních změnách

Menopauza a hormonální změny s ní spojené přináší do života ženy řadu fyziologických změn, které ovlivňují i intimní zdraví. Snížení hladiny estrogenu v tomto období vede k řadě změn v pochvě, například ke ztenčení sliznice pochvy, která se stává náchylnější k podráždění. Udržování čistoty a hydratace vnější oblasti genitálií pomáhá chránit ztenčenou a citlivou sliznici pochvy v menopauze.

 

Jaké produkty pro péči o intimní partie zvolit? 

Nepoužívejte klasická mýdla, která narušují přirozené pH, dráždí citlivou pokožku a ničí prospěšné bakterie. Vždy sáhněte po přípravcích, které jsou vyvinuty přesně tak, aby poskytly vašim intimním partiím tu nejlepší péči. Speciálně pro ženskou intimní hygienu jsme vyvinuli 2 produkty, které vám pomohou s každodenní intimní hygienou. Liší se svou konzistencí. Dáte přednost gelu nebo pěně? Oba produkty vám poskytnou tu nejlepší možnou péči. Pěnu doporučujeme pro velmi citlivou kůži, pro období těhotenství či šestinedělí nebo pro holení. Po gelu sáhněte v případě, že vás trápí nepříjemné aroma či svědění intimní oblasti.

 

Intimní mycí pěna s tea tree

Pokud chcete svým intimním partiím poskytnout tu nejlepší kvalitu, vyzkoušejte intimní mycí pěnu s tea tree olejem, která je obohacena o extrakt z měsíčku lékařského a 11 dalších přírodních účinných složek a je určena pro každodenní šetrnou intimní hygienu, která zajistí vyrovnané pH, zjemní pokožku, hydratuje ji a je vhodná také pro citlivou a podrážděnou kůži.

Pěnu doporučujeme také, pokud jste v očekávání nebo v šestinedělí, protože dokáže respektovat zvláštní péči a ochranu intimních partií právě v tomto období. V případě, že toužíte po dlouhotrvajícím pocitu svěžesti a hledáte produkt, který lze použít i pro holení, který je vhodný také pro citlivou a podrážděnou kůži a navíc ho můžete používat také během těhotenství a porodu, intimní mycí pěna je jasnou volbou. Pěna je navíc přírodní, veganská, nevysušuje pokožku a působí regeneračně. Malé množství přípravku naneste na intimní partie, vmasírujte a poté důkladně opláchněte. 

 

 

VENIRA intimní mycí gel

Tento přírodní a veganský produkt s niacinamidem a dalšími 31 účinnými látkami včetně aloe vera, měsíčku lékařského a heřmánku pravého, se stane vaším pomocníkem při regulaci kožní mikroflóry a pH v intimní oblasti a navíc přispěje k neutralizaci nepříjemných pachů. 

Gel doporučujeme pro všechny ženy, které trápí nepříjemné svědění způsobené nedostatečnou hydratací pokožky. Současně si gel poradí také s neutralizací nepříjemných pachů. Přírodní intimní mycí přípravek je vhodný pro všechny ženy bez ohledu na věk a typ pokožky, protože byl navržen přesně tak, aby vyhovoval všem ženám bez ohledu na věkovou kategorii

 

 

Obecné zásady pro správnou intimní hygienu

Vybírejte šetrné mycí prostředky a vyhněte se drsným mýdlům a parfémovaným produktům, které narušují pH a dráždí citlivou pokožku. Vsaďte na speciální intimní gely s vyváženým obsahem látek, které podporují zdravou mikrofloru.

Dodržujte správnou techniku mytí a myjte se směrem zepředu dozadu, abyste zabránili šíření bakterií z konečníku do pochvy. Používejte dostatek vlažné vody a opláchněte všechny zbytky mycího prostředku.

Nepřehánějte to s hygienou, protože správná intimní hygiena je sice důležitá, ale nadměrné mytí může narušit přirozenou rovnováhu mikroflóry, a proto se doporučuje sprchovat se 1x denně, s výjimkou horkých dnů nebo po sportovním výkonu, kdy je vhodné sprchovat se častěji.

Vybírejte prodyšné spodní prádlo, které umožňuje pokožce dýchat a předchází hromadění vlhkosti, která podporuje růst škodlivých mikroorganismů. Syntetické materiály se nedoporučují.

Vyhýbejte se těsným kalhotám bránícím cirkulaci vzduchu a zvyšujícím rizika infekcí. Vsaďte na volnější oblečení, které umožní vašim intimním partiím dýchat.

Dbejte na konzumaci jogurtů s živými kulturami a dostatku prebiotik podporuje zdravou mikrofloru. Naopak se vyhýbejte nadměrnému příjmu cukru a rafinovaných potravin, které škodí prospěšným bakteriím.

Pravidelně navštěvujte svého gynekologa a absolvujte preventivní prohlídky, které pomohou včas odhalit a léčit případné problémy.

 

Co si z článku odnést? 

Intimní hygiena hraje klíčovou roli v našem celkovém zdraví a pohodlí. Dodržováním správných návyků a používáním vhodných produktů můžete předcházet nepříjemným infekcím a podráždění.

Při výběru produktů pro intimní hygienu je důležité zohlednit individuální potřeby a citlivost. Zvolte produkty bez parfemace a barviv, které by mohly pokožku dráždit. Vhodné jsou i produkty s obsahem probiotik, která podporují přirozenou mikroflóru intimních partií.

Pamatujte, že intimní partie jsou citlivé a vyžadují šetrnou péči. Dodržováním správných návyků a používáním vhodných produktů pomáháte zajistit jejich zdraví a pohodlí

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.