• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Jak co nejrychleji zhubnout? Poradíme vám krok za krokem.

Rychlé hubnutí je téma, které zajímá mnoho lidí, ať už se připravují na důležitou událost, chtějí zlepšit své zdraví, nebo prostě chtějí vypadat a cítit se lépe. Jak ale zhubnout rychle a přitom zdravě? To je otázka, na kterou vám odpovíme v tomto článku. Zapomeňte na drastické diety a vyčerpávající cvičení. Ukážeme vám, jak co nejrychleji a nejefektivněji dosáhnout svých cílů pomocí osvědčených metod a kroků, které můžete snadno začlenit do svého každodenního života.

 

Jak co nejrychleji zhubnout? 

Zdravý úbytek váhy se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 kilogram za týden. To znamená, že za měsíc je bezpečné zhubnout 2 až 4 kilogramy. Rychlejší hubnutí může vést ke ztrátě svalové hmoty a zpomalení metabolismu, a proto dbejte na to, aby vaše hubnutí bylo především zdravé. A jak tedy na zdravé, ale účinné hubnutí?

 

1. Spočítejte si bazální metabolismus, optimální denní příjem a určete kalorický deficit

Začněte tím, že si spočítáte svůj bazální metabolismus a upravíte příjem kalorií podle svých cílů.

Jak zjistit, kolik kalorií byste měli za den přijmout? Nejprve si spočítejte svůj bazální metabolismus neboli BMR, což je množství energie, které vaše tělo potřebuje, aby si udrželo své základní životní funkce v klidu a mohlo správně fungovat. Dbejte na to, abyste nikdy nepřijímali méně kalorií, než je váš bazální metabolismus. Jak ho vypočítat?

 

Jaký je bazální metabolismus paní Jany? 

Existuje několik způsobů a vzorců, jak si svůj bazální metabolismus můžete vypočítat. My použijeme Harris-Benedictovu rovnici, která říká, že, ženy si svůj bazální metabolismus vypočítají tímto vzorečkem:

BMR = 655 + (9,6 x hmotnost v kg) + (1,8 x výška v cm) - (4,7 x věk v letech)

Paní Jana má 30 let, váží 60 kg a měří 165 cm. Své BMR tedy vypočítá takto: 655 + (9,6 x 60) + (1,8 x 165) - (4,7 x 30) = 1470 kcal

Právě jsme zjistili, jaké je minimální množství kalorií, které paní Jana musí přijmout, aby správně fungovaly všechny její životní funkce. Paní Jana tedy musí každý den přijmout minimálně 1470 kcal, aby její tělo správně pracovalo. Teď potřebujeme zjistit, jaký je optimální denní příjem kalorií pro paní Janu vzhledem k jejím tělesným proporcím. Jak na to?

 

Jak zjistit optimální denní příjem kalorií paní Jany?

Jak už jsme zmínili výše, paní Janě je 30 let, váží 60 kg a měří 165 cm. Pracuje v kanceláři a má tedy sedavé zaměstnání. Po práci je však aktivní, chodí na procházky a taky si třikrát týdně zajde na jogu. Faktor aktivity paní Jany tedy bude 1,4. Optimální denní příjem pro Janu vypočítáme pomocí vzorce 

Optimální energetický příjem = váha (kg) x 22 x faktor aktivity (1,2‑2,2)

Energetický příjem Jany = 60 (kg) x 22 x 1,4 = 1848 kcal 

 

Faktor aktivity 

Svou hodnotu faktoru aktivity si zvolíte podle toho, jak jste aktivní a jaký typ zaměstnání máte, viz. informace níže

  • sedavý typ zaměstnání a žádná aktivita - 1,2
  • sedavý typ zaměstnání a intenzivnější trénink 2x týdně nebo trénink s nižší intenzitou víckrát týdně - 1,4
  • sedavý typ zaměstnání a intenzivní trénink 3-4 x týdně nebo těžké manuální zaměstnání - 1,6
  • sedavý typ zaměstnání a intenzivní trénink 6x týdně či manuálně těžké zaměstnání + 2x týdně intenzivní          trénink - 1,8
  • manuálně těžký typ zaměstnání a intenzivní trénink 3-4x týdně - 2,0
  • manuálně těžký typ zaměstnání a intenzivní trénink 6x týdně či více (profesionální sportovci) - 2,2

 

Jaký je kalorický deficit paní Jany?

Paní Jana zjistila, že její optimální denní kalorický příjem je 1848 kcal, ale protože chce zhubnout, musí dostat do kalorického deficitu. Jak zjistíme, kolik by Jana měla v kalorickém deficitu přijmout kalorií tak, aby začala hubnout? Hodnotu kalorického deficitu zjistíme tak, že její optimální kalorický příjem vynásobíme číslem 0,15, což představuje 15 % z celkového denního kalorického příjmu. 

1848 kcal x 0,15 = 277 kcal    1848 kcal - 277 kcal = 1571 kcal 

Aby paní Jana zhubla, měla by denně přijmout 1571 kcal

! Výpočet je čistě orientační a jedná se o příklad, celkový kalorický příjem se odvíjí dle denního výdeje, fyzické aktivity a celkového rozpoložení jednotlivce. Důležité je, abyste necítili hlad a cítili se ve fyzické i psychické pohodě.

 

 

2. Zapisujte si svůj příjem do aplikace 

Zapisování příjmu potravin může být klíčovým krokem při snaze o zdravější stravování, hubnutí nebo naopak přibírání na váze a to převážně ze začátku, kdy si ještě nejste úplně jistí, kolik kalorií přijímáte. Až se začnete lépe orientovat ve zdravé stravě, kaloriích i nutričních hodnotách, můžete začít jíst zdravě a intuitivně i bez zapisování. Záleží čistě na vás, co vám vyhovuje. 

Díky aplikacím si můžete snadno sledovat, co a kolik toho sníte, a tak lépe porozumět svým stravovacím návykům. Ale jak si vybrat tu správnou aplikaci a jak do ní efektivně zapisovat?

 

Jak vybrat správnou aplikaci pro záznam potravin?

Na trhu existuje mnoho aplikací pro sledování stravy, každá má své výhody a nevýhody. Při výběru se zaměřte na následující aspekty:

Zkontrolujte, zda aplikace obsahuje rozsáhlou databázi potravin, včetně značkových produktů.

Funkce skenování čárových kódů vám usnadní rychlé přidávání potravin do deníku.

Pokud často vaříte doma, oceníte možnost přidávat vlastní recepty a sledovat jejich nutriční hodnoty.

Kromě kalorií by aplikace měla umožňovat sledovat i další důležité živiny, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy a vláknina.

Vizuální přehled o vašem jídelníčku v podobě grafů a statistik vám pomůže lépe porozumět svým stravovacím návykům.

Pokud používáte chytré hodinky nebo fitness náramek, zkontrolujte, zda se aplikace s nimi synchronizuje.

 

Populární aplikace pro sledování stravy

MyFitnessPal: Jedna z nejpopulárnějších aplikací s rozsáhlou databází potravin, možností skenování čárových kódů a širokou paletou funkcí.

Lifesum: Kromě sledování stravy nabízí také personalizované plány výživy a cvičení.

Yazio: Další oblíbená aplikace s intuitivním rozhraním a možností vytváření vlastních jídelních plánů.

Kronometer: Pokročilejší aplikace pro ty, kteří chtějí mít detailní přehled o své výživě.

Kalorické tabulky: Česká aplikace s rozsáhlou databází českých potravin.

 

3. Správně si poskládejte svůj jídelníček

Nejen pro hubnutí, ale pro celkové složení zdravého jídelníčku, je důležité dbát na správné složení všech makroživin - bílkovin, tuků, sacharidů i vlákniny. Jak na to?

 

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a obnovu buněk, udržování svalové hmoty a pocit sytosti. Při hubnutí je obzvlášť důležité dostatečné množství bílkovin, protože pomáhají zachovat svalovou hmotu a urychlují metabolismus.

Doporučený denní příjem je 1,5-2 gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Zdroji bílkovin může být maso (kuřecí, krůtí, hovězí), ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, tofu nebo ořechy a semena.

Paní Jana váží 60 kg, a pokud počítáme s hodnotou 1,5 g bílkovin na kg váhy, měla by paní Jana ideálně sníst 90 g bílkovin.

Nepřijímáte dostatečné množství bílkovin ve stravě nebo hledáte svačinu před nebo po tréninku, která vás zasytí a poskytne vám potřebné makroživiny? Jako doplněk ke zdravé a vyvážené stravě můžete sáhnout po proteinech. 

Pokud dáváte přednost hutnějším a sytějším proteinům, doporučujeme whey protein, který najdete hned v několika lahodných příchutích. V případě, že preferujete vodovější konzistenci proteinu, který je podobný limonádě, vyzkoušejte naše clear proteiny, které vám dodají potřebné živiny a osvěží vás. 

Více se o proteinech dozvíte v našem předchozím článku s názvem Clear nebo Whey protein, který si vybrat?

 

 

Sacharidy

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro náš organismus. Můžeme je rozdělit na monosacharidy a polysacharidy. Monosacharidy by měly tvořit pouze ⅙ celkového denního příjmu sacharidů a najdeme je například v ovoci, medu nebo slazených nápojích

Při hubnutí je důležité vybírat si komplexní sacharidy, které se pomalu uvolňují do krevního oběhu a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Ty najdete v luštěninách, celozrnných výrobcích, obilovinách, bramborách nebo v rýži. 

Doporučený denní příjem sacharidů je 45-65 % celkového denního příjmu kalorií

Už víme, že paní Jana by měla přijmout denně 1571 kcal. V případě, že vezmeme dolní hranici optimální denního příjmu sacharidů, tedy 45 %, měla by paní Jana denně přijmout 177 g sacharidů

 

Tuky

Tuky jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů, hormonální rovnováhu a pocit sytosti. Jejich denní příjem by měl pokrýt 25-35 % denního příjmu kalorií. Při hubnutí je důležité vybírat si zdravé tuky, kterými může být olivový olej, avokádo, oříšky a semínka nebo tučné ryby v podobě lososa a makrely

Pakliže počítáme s tím, že by sacharidy měly pokrýt 30 % denní příjmu, měla by paní Jana přijmout 52 g tuků denně

 

Vláknina 

Vláknina podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Doporučený denní příjem vlákniny je 25-38 gramů a jejími zdroji může být ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena.

 

Jídelníček na jeden den pro paní Janu cca 1571 kcal 

Paní Jana má 30 let, váží 60 kg a měří 165 cm. Z výpočtů jsme zjistili, že pokud chce paní Jana začít hubnout, měla by denně přijmout 1571 kcal. Jak by mohl vypadat její jídelníček na jeden den? 

 

Snídaně (cca 356 kcal)

Řecký jogurt s banánem a granolou (1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu, 1 střední banán, ¼ hrnek granoly)

 

Dopolední svačina (cca 110 kcal) 

1 střední jablko

 

Oběd (cca 430 kcal)

Sendvič s tuňákovým salátem na celozrnném pečivu (2 plátky celozrnného chleba, 1 konzervu tuňáka, 1 lžíce lehké majonézy, salát z čerstvé zeleniny s vinaigrette dresinkem)

 

Odpolední svačina (cca 243 kcal)

Mrkvové tyčinky s cottage (1 hrnek mrkvových tyčinek, 1 balení cottage light), 2ks rýžových chlebíčků

 

Večeře (cca 445 kcal)

Losos s pečenou zeleninou (100 g lososa v syrovém stavu, 1 hrnek pečené brokolice a květáku, ½ hrnek quinoa)

 

Tento jídelníček je pouze orientační a můžete si ho upravit podle svých preferencí a potřeb. Důležité je, aby byl pestrý, vyvážený a abyste nepociťovali hlad

 

 

4. Použijte doplňky stravy

Doplňky stravy by měly být vždy považovány pouze jako podpora vyvážené stravy a pravidelného pohybu. Nejsou náhradou za zdravý životní styl, a proto se vždy snažte jíst zdravě, vyváženě, pravidelně a dbejte také na dostatečný pohyb a pitný režim. Existují však doplňky stravy, které mohou pomoci podpořit váš hubnouci proces. Které to jsou?

Trápí vás nekontrolovatelné chutě, noční přejídání a chcete spalovat tuky během spánku? Vyzkoušejte noční spalovač tuků, který obsahuje kombinaci přírodních látek, jako je extrakt ze zeleného čaje, guarana nebo kofein. Pro maximální efekt užívejte dvě kapsle denně, a to s posledním jídlem. 

Pokud chcete podpořit spalování tuků při cvičení, dejte si jednu kapsli spalovače tuků ráno v tréninkový den a druhou kapsli večer po tréninku. 

Jestli vás trápí nezvladatelný hlad a zvýšená chutě na nezdravé potraviny během celého dne může vám pomoci hunger blocker, který obsahuje látky, které mohou potlačovat chuť k jídlu a podporuje pocit sytosti. 

 

Další tipy pro úspěšné hubnutí 

Stravujte se vědomě a soustřeďte se na jídlo, žvýkejte pomalu a vychutnejte si každou sousto.

Plánujte si jídla na každý týden, připravte si jídelníček předem a nakupujte podle něj.

Vařte si doma, abyste tak měli větší kontrolu nad tím, co jíte.

Omezte zpracované potraviny a vyhněte se sladkým nápojům, průmyslově zpracovaným potravinám a rychlému občerstvení.

Pijte dostatek vody, která pomáhá udržovat metabolismus v chodu a podporuje pocit sytosti.

Hledejte zdravé alternativy a nahraďte tučné potraviny jejich zdravějšími variantami.

Nevynechávejte snídani, protože snídaně nastartuje metabolismus a pomáhá udržet hladinu cukru v krvi stabilní.

Buďte trpěliví, protože hubnutí je proces, který vyžaduje čas a vytrvalost.

 

Co si z článku odnést? 

Rychlé hubnutí vyžaduje kombinaci správné stravy, pravidelného cvičení, dostatečného spánku a zvládání stresu. Dodržováním těchto kroků můžete dosáhnout svých cílů zdravým a udržitelným způsobem. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je konzistence a trpělivost. Začněte ještě dnes a postupujte krok za krokem k novému, zdravějšímu já!

Nebojte se udělat první krok. S naším průvodcem budete vědět přesně, co dělat a jak postupovat. Každý malý krok, který uděláte, vás přiblíží k vašemu cíli. Nyní je ten správný čas začít a změnit svůj život k lepšímu. Důvěřujte procesu a sledujte, jak se vaše tělo mění k lepšímu každý den.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.