• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

Jak na domácí diagnostiku pleti krok za krokem?

Vědět, jak správně diagnostikovat svou pleť, je klíčem k efektivní péči o ni. Domácí diagnostika pleti vám umožní lépe porozumět jejím potřebám a vybrat si produkty a rutiny, které skutečně fungují. Ať už se potýkáte s mastnou pletí, suchými místy, jemnými vráskami nebo jinými problémy, správná diagnostika je prvním krokem k dosažení zdravé a krásné pleti. V tomto článku vám krok za krokem ukážeme, jak provést domácí diagnostiku pleti, jaké faktory sledovat a jak interpretovat výsledky, aby vaše pleť dostala přesně to, co potřebuje.

 

 

Proč je tak důležité znát svůj typ pleti?

Poznání svého typu pleti je prvním krokem k jejímu zdraví a kráse. Je to jako výběr správné velikosti oblečení – pokud neznáte svou velikost, těžko si vyberete něco, co vám bude sedět. Podobně je to také s péčí o pleť. Každý typ pleti má své specifické potřeby, a proto vyžaduje odlišnou péči. Proč ještě je důležité znát svůj typ pleti?

Když znáte svůj typ pleti, můžete si vybrat produkty, které budou vyhovovat právě vašim potřebám. Suchá pleť potřebuje intenzivní hydrataci, zatímco mastná pleť vyžaduje produkty, které regulují tvorbu sebumu.

Správná péče může pomoci předcházet vzniku různých kožních problémů, jako je akné, ekzém nebo předčasné stárnutí.

Pokud budete používat produkty, které nejsou vhodné pro váš typ pleti, můžete si způsobit více škody než užitku. Navíc ušetříte peníze, protože nebudete kupovat produkty, které nevyužijete.

Když budete používat správné produkty, uvidíte rychlejší a viditelnější výsledky. Vaše pleť bude vypadat zdravěji, zářivěji a mladistvěji.

 

Co ovlivňuje typ pleti?

Náš typ pleti je výsledkem komplexní souhry genetických, hormonálních, životních a environmentálních faktorů. Proto je důležité přistupovat k péči o pleť individuálně a přizpůsobovat ji aktuálním potřebám. Co ovlivňuje typ naší pleti?

Jedním z nejdůležitějších faktorů je genetika. Pokud mají vaši rodiče nebo prarodiče suchou nebo mastnou pleť, je pravděpodobné, že podobný typ pleti budete mít i vy. Genetika ovlivňuje, kolik sebumu vaše mazové žlázy produkují, což přímo souvisí s tím, zda budete mít spíše mastnou nebo suchou pleť.

Dále pleť ovlivňují také hormonální změny. V pubertě dochází k hormonálním změnám, které mohou způsobit zvýšenou produkci sebumu a vznik akné. Hormonální výkyvy během menstruačního cyklu mohou ovlivnit vzhled a chování pleti. Těhotenství či menopauza jsou životní etapy, které  jsou spojeny s významnými hormonálními změnami a mohou se tak projevit na vaší pleti. 

Vaši pokožku ovlivňuje také strava a životní styl. Vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty přispívá ke zdravé pleti. Naopak, nadměrná konzumace nezdravých potravin, alkoholu a kofeinu může pleť zatěžovat. Dále má na vaši pleť vliv také spánek, stres či kouření. 

Na stav vaší pleti má vliv také  přibývající věk, se kterým se produkce kolagenu a elastinu snižuje, což vede ke vzniku vrásek a ztrátě elasticity pleti.

 

 

5 základních typů pleti

Každý z nás má jedinečnou pleť, ale obecně ji můžeme rozdělit do několika základních typů. Poznání svého typu pleti je klíčové pro správný výběr kosmetiky a efektivní péči. Díky tomu můžete dosáhnout zdravější a zářivější pleti.

 

1. Normální

Normální pleť je jako zlatá střední cesta – není ani příliš suchá, ani příliš mastná. Póry jsou jemné, textura je hladká a pleť má zdravý, rozzářený vzhled. I přesto, že se o ni nemusíte starat tak intenzivně jako o jiné typy pleti, pravidelná hydratace a čištění jsou důležité pro udržení jejího zdraví.

 

2. Smíšená

Smíšená pleť je kombinací mastné a suché pleti. T-zóna je typicky mastná, zatímco tváře mohou být suché nebo normální. Pro péči o smíšenou pleť je potřeba kombinovat produkty pro oba typy pleti. Zaměřte se na hydratační produkty pro suché partie a matující produkty pro mastnou T-zónu.

 

3. Mastná

Mastná pleť se vyznačuje zvýšenou produkcí sebumu, rozšířenými póry a lesklým vzhledem, zejména v T-zóně (čelo, nos, brada). Často bývá náchylná k akné. Pro mastnou pleť je důležité používat produkty, které regulují tvorbu sebumu, ale zároveň ji nezbavují přirozené ochranné vrstvy.

 

4. Suchá

Suchá pleť se vyznačuje napnutím, šupinkami a může být náchylná k podráždění. Často působí unaveně a má tendenci se rychleji dehydratovat. Důležité je zaměřit se na intenzivní hydrataci a výživu. Vyhněte se produktům s alkoholem a silnými vůněmi, které mohou pleť ještě více vysušovat.

 

5. Citlivá

Citlivá pleť reaguje podrážděním na různé vnější vlivy, jako jsou kosmetické produkty, změny počasí nebo stres. Může se projevovat zarudnutím, svěděním, pálením nebo vyrážkami. Pro citlivou pleť je důležité používat hypoalergenní produkty bez parfemace a dalších dráždivých látek.

 

 

Jak na domácí diagnostiku pleti? 

Poznejte svůj typ pleti v pohodlí domova. Je to jednoduché. Jak na to?

 

Nejprve si důkladně vyčistěte a osušte pleť 

Důkladně si očistěte obličej od make-upu a nečistot a použijte k tomu svůj obvyklý čisticí prostředek.

 

Počkejte půl hodiny 

Nyní počkejte 30 minut až hodinu a během této doby na pleť nenanášejte žádné další produkty. 

 

Prohlédněte si svou pleť na světle

Po uplynutí uvedené doby se podívejte na svou pleť v zrcadle při denním světle a všímejte si, v jakých oblastech se začíná objevovat lesk, kde cítíte napětí nebo svědění.

 

Určení typu pleti

V tuto chvíli byste měli jasně vidět strukturu vaší pleti včetně všech nedokonalostí. Nyní určete, jaký typ máte podle níže uvedených charakteristik. 

 

Prohlédli jste si svou pokožku. Jaký typ pleti máte?

 1. Mastná pleť 

Mastná pleť se vyznačuje přebytečným mazem, který se hromadí zejména v T-zóně (čelo, nos, brada). Pleť může vypadat leskle a může být náchylná k ucpaným pórům a akné. Pokud se vaše pleť během dne rychle leskne, máte rozšířené póry a tendenci k tvorbě černých teček nebo pupínků, pravděpodobně máte mastnou pleť.

Jak pečovat o mastnou pleť? Důkladné čištění je klíčové. Používejte gelové nebo pěnové čističe, které odstraní přebytečný maz a nečistoty. Tonikum s kyselinou salicylovou nebo kyselinou glykolovou pomůže regulovat tvorbu sebumu a vyčistit póry. I mastná pleť potřebuje hydrataci. Vyberte si lehké, nemastné krémy nebo gelové séra. Používejte produkty s matujícím účinkem, které absorbují přebytečný maz. 

Vyhněte se mastným krémům a komedonním látkám, které ucpávají póry. Nesprchujte se horkou vodou, která stimuluje tvorbu mazu a nemačkejte si pupínky. 

 

2. Suchá pleť 

Suchá pleť často působí napjatě, šupinkatě, je drsná na dotek a může svědit. Je náchylnější k podráždění a předčasnému stárnutí. Pokožka může mít také tendenci k jemným vráskám a může reagovat na změny počasí. Pokud se vám pleť snadno odlupuje a vypadá matně, pravděpodobně máte suchou pleť.

Jak pečovat o suchou pleť? V tomto případě je důležitá hydratace. Používejte bohaté hydratační krémy, oleje a masky. Volte micelární vody nebo jemné gelové čistící prostředky. Také pijte dostatek vody a zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Vyhněte se mýdlům a agresivním čistícím prostředkům. Nepoužívejte také tonika a pleťové vody s alkoholem, které mohou pleť vysušovat. 

 

3. Smíšená pleť

Leskne se vaše pleť, ale pouze v T zóně neboli v oblasti čela a nosu? Vypadá to, že máte smíšenou pleť, která kombinuje vlastnosti mastné a suché pleti. Obvykle se mastí v T-zóně, zatímco na tvářích může být suchá nebo normální. Můžete mít problémy s lesknutím v určitých oblastech a suchostí v jiných.

Jak pečovat o smíšenou pleť? Péče o smíšenou pleť vyžaduje individuální přístup. Je důležité kombinovat produkty pro mastnou a suchou pleť. Dvakrát denně jemně očistěte pleť. Pro T-zónu použijte čisticí gel, pro zbytek obličeje odličovací mléko nebo micelární vodu. Tonikum s kyselinou salicylovou pomůže regulovat tvorbu sebumu v T-zóně. Používejte lehký hydratační krém pro mastné partie a bohatší krém pro suché oblasti. Pravidelně používejte hydratační masky na suché partie a čistící masky s jílem na T-zónu. Používejte sérum s kyselinou hyaluronovou a používejte také krém s SPF ochranným faktorem. 

Vyhněte se nadměrnému peelingu, používání těžkých krémů na mastné části pokožky a také používání kosmetiky, která ucpává póry. 

 

4. Normální pleť

Normální pleť je vyvážená, bez výrazného lesku nebo suchosti. Má rovnoměrnou texturu a zdravý vzhled. Pokud se vaše pleť nezdá být ani příliš mastná, ani suchá, a nemáte žádné významné problémy, pravděpodobně máte normální pleť.

Jak pečovat o normální pleť? I když normální pleť nevyžaduje tak náročnou péči jako jiné typy, pravidelná rutina je důležitá pro udržení jejího zdraví a prevenci budoucích problémů. Normální pleť čistěte pěnou nebo gelem dvakrát denně, používejte pleťové tonikum a pleť hydratujte. Nezapomeňte používat SPF, před spaním se vždy odličujte a používat můžete také peelingy a masky jako doplňkovou péči pro vaši normální pleť. 

 

5. Citlivá pleť

Je vaše pleť zarudlá a podrážděná? Citlivá pleť je velmi individuální a může reagovat podrážděním na různé podněty, jako jsou kosmetické přípravky, změny počasí. Na citlivé pokožce se může také vyskytovat například ekzém nebo atopický ekzém, o kterém se více dozvíte v našem předchozím článku

Jak pečovat o citlivou pleť? Pro citlivou pleť je důležitý minimalismus, omezte proto počet používaných produktů na minimum. Vybírejte kosmetiku, která je označena jako hypoalergenní, bez parfemace a barviv. Používejte jemné čisticí prostředky bez mýdla a vyhněte se dráždivým látkám v kosmetice v podobě alkoholu, mentolu a některých esenciálních olejů, které mohou citlivou pleť dráždit. Pro citlivou pleť jsou vhodné přípravky s ceramidy, niacinamidy, aloe vera či s ovsem. 

Vyhýbejte se agresivním peelingům, silné parfemaci a horkým sprchám. 

 

Další typy pleti

Kromě základních typů pleti můžete rozlišit také zralou či aknózní pleť

 

Zralá pleť

Na zralé pleti můžete zpozorovat vrásky a jemné linky či hyperpigmentaci

Na zralou pleť je ideální používat anti-aging přípravky, které zlepšují vzhled vrásek a jemných linek. Doporučujeme také pít kolagenové drinky, které podpoří tvorbu kolagenu ve vaší pleti a ta se tak stane vypnutější a elastičtější. O kolagenech se více dozvíte v našem předchozím článku

 

Aknózní pleť

Aknózní pleť není typem pleti, ale spíš problémem, který poznáte podle viditelných komendonů, pupínků a rozšířených pórů. 

Pro aknózní pleť volte speciální přípravky, které jsou vhodné pro problematickou pleť a vždy se před spaním odličujte, abyste zamezili ucpávání pórů a tvorbě dalších pupínků. 

 

Co si z článku odnést? 

Domácí diagnostika pleti je jednoduchý a efektivní způsob, jak se naučit porozumět potřebám své pleti a přizpůsobit jí svou péči. Sledováním jednotlivých kroků a pravidelnou analýzou změn můžete optimalizovat svou skincare rutinu a dosáhnout viditelných výsledků. Investice do správné diagnostiky vám umožní nejen lépe cílit na konkrétní problémy, ale také zefektivnit použití produktů, které používáte. S touto znalostí v ruce se můžete postarat o svou pleť tak, jak si zaslouží – s péčí a přesností, která vede k dlouhodobým a krásným výsledkům.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.