Jak se starat o jemné vlasy?

Toužíte po silných vlasech, které se nemastí a mají objem, co dělá dojem? My naštěstí víme, jak na ně. Inspirujte se našimi tipy, jak se starat o své jemné vlasy

 

Jemné vlasy: Podle čeho je bezpečně poznáte

Jemné vlasy jsou darem i prokletím. Jsou dokonale hebké, oslnivě lesklé a… to je z pozitiv zhruba tak vše. Je pro ně typické, že si nedokážou udržet objem, působí řídce a již krátce po umytí mají tendenci plihnout a mastit se od kořínků. 

V kombinaci s nevhodně zvolenou (nebo špatně aplikovanou) kosmetikou se mohou třepit a lámat

Při stylingu vás nejvíce v souvislosti s jemnými vlasy potrápí to, že elektrizují a nedokážou udržet svůj tvar.

 

Čemu se v péči o jemné vlasy vyvarovat

Vzhledem ke svému nižšímu průměru jsou jemné vlasy náchylné k poškození, a proto vám nedoporučujeme pobývat na sluníčku bez ochranného spreje na vlasy a pokrývky hlavy. Jejich kvalitě by rovněž uškodilo i příliš časté kulmování či žehlení. Nijak byste nepochodili ani při používání hutných vlasových masek a velkého množství stylingových přípravků, které by je zbytečně zatížily. Jak by tedy měla vypadat vaše péče o jemné vlasy?

 

Začněte výběrem vhodného šamponu a kondicionéru

Zatímco šampon otevírá vlas a čistí ho do hloubky, kondicionér vlasový povrch uzavírá, čímž ho chrání. Je tedy zřejmé, že jeden produkt bez druhého nemůže nikdy naplno fungovat. 

V tomto ohledu je vhodné brát v potaz složení vlasové péče. Zvláště jemné vlasy se sklony k podráždění vám poděkují za přírodní kosmetiku bez obsahu silikonů, sulfátů a parabenů. Přečtěte si v našem rozsáhlém článku konkrétní důvody k tomu, proč dál nepoužívat vlasovou kosmetiku s obsahem potenciálně škodlivých látek.

 

Jak vybrat šampon a kondicionér pro své jemné vlasy

Mnozí bohužel dělají tu chybu, že se při výběru šamponu zaměřují více na typ svých vlasů, než aktuální stav své vlasové pokožky. Například skvělou službu jemným vlasům udělá přírodní šampon pro mastné vlasy, který přispívá ke stabilizaci mazových žláz, odstraňuje přebytečný maz, ale zároveň poskytuje dokonalou péči samotným vlasům. Alternativou je přírodní šampon pro objem vlasů, který posiluje vlasová vlákna od kořínků, vyživuje je a dodává jim žádoucí objem.

V případě kondicionéru se již vyplatí zvážit typ svých vlasů, jelikož se neaplikuje na vlasovou pokožku, ale pouze do délek a konečků. Pro jemné vlasy je vhodný přírodní kondicionér s kolagenem. Ten bojuje proti známkám poškození jako je krepatění, lámání a třepení. Zároveň zajišťuje vlasům okamžitou výživu a hydrataci, ale nijak je při tom nezatěžuje. Při cestování zase oceníte bezoplachový kondicionér s obsahem prvotřídního hedvábného proteinu.

 

 

Pozor na časté mytí vlasů

Časté mytí vlasy vysouší a zbavuje je jejich ochranného filmu. Trpí také pokožka hlavy, která se brání zvýšenou produkcí kožního mazu – v důsledku toho jemné vlasy rychle plihnou a nedokážou si udržet svůj přirozený objem. Abyste nadprodukci mazotoku zabránili, vlasy si umývejte dvakrát, nanejvýš třikrát týdně. Vodu při tom mějte vždy vlažnou a nikdy ne horkou.

 

Při stylingu buďte opatrní

Jemné vlasy se mohou nadměrně mastit i z důvodu nevhodně zvolených stylingových přípravků. Vyvarujte se proto jakýmkoliv přípravkům, které by vaše vlasy zbytečně zatížily – typicky se může jednat o laky na vlasy a nejrůznější oleje určené k vyhlazení vlasového vlákna. Při výběru doplňků, jako jsou náušnice, buďte opatrní, aby se nezaplétaly do vlasů a nenarušily vaši péči.

Žádoucími přípravky jsou naopak středně tužící tužidla podporující objem. Toho se dočkáte i při správné technice foukání. Před použitím fénu ošetřete vlasy ochranným sprejem a fénujte je v předklonu.

Pokožku hlavy můžete lehce podráždit příliš častým či agresivním rozčesáváním případně špatně vybraným hřebenem. Vyberte si hřeben s řídkými zuby a vlasy si vždy rozčesávejte ve směru od konečků ke kořínkům.

 

Zvolte si správnou barvu a střih

Každý kadeřník vám potvrdí, že dobrý střih dokáže s vlasy zázraky. Jinak tomu není ani v případě jemných vlasů, kterým svědčí krátké účesy s délkou maximálně po ramena. Střih je zároveň žádoucí udržovat, protože čím častěji se jemné vlasy budou setkávat s nůžkami, tím zdravější dojem budou budit. Z hlediska barvení jsou vhodné například přelivy.

 

Tip: Inspirujte se našimi tipy na trendy účesy z krátkých vlasů.

 

Doplňujte vitaminy, kterých v rámci svého jídelníčku nepřijímáte dostatek

Příčina jemných vlasů tkví do značné míry v genetice. To ale neznamená, že nemůžete rozvinout jejich potenciál. Svou roli hraje spánková hygiena, hormonální rovnováha, věk, životní styl i pestrá a vyvážená strava. 

Pokud ovšem v rámci svého jídelníčku nepřijímáte dostatek vitaminů a minerálů, které podporují udržení optimálního stavu vlasů, pak je žádoucí dodávat je tělu prostřednictvím doplňků stravy

Sázkou na jistotu jsou prémiové kapsle pro vlasy, nehty a pleťdokonale vyváženou kombinací 20 účinných látek

Každá kapsle obsahuje například biotin, známý také jako vitamin B7, který podporuje tvorbu keratinu coby hlavního proteinu dodávajícího vlasům pevnost a pružnost. K dalším důležitým složkám patří vitaminy B6 a B9, které zabraňují nadměrnému vypadávání vlasů. Ve složení byste našli také esenciální aminokyselinu L-Methionin a neesenciální aminokyseliny L-Cystein, které jsou rovněž důležité pro udržení celkového zdraví a kvality vlasů jako i vlasové pokožky.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu