Jak vznikají strie a jak se jich zbavit?

Jsou považované za jeden z nejčastějších estetických problémů, ale z dlouhodobého hlediska nepředstavují žádné zdravotní riziko. Řeč je o striích, se kterými se potýká drtivá většina celé populace. Proč strie vznikají, jak na ně vyzrát, a hlavně jde to vůbec?

 

Jak, kde, u koho a proč strie vznikají?

Strie (= pajizévky) jsou specifickým typem jizev, které se na povrchu kůže objevují v důsledku popraskání kolagenních a elastinových vláken nacházejících se v dermis.

V momentě, kdy vlákna prasknou, kůže ztrácí v daném místě schopnost se přirozeně natahovat. Na povrchu se tato změna projeví vznikem drobných prasklinek – tedy načervenalých až fialových strií, které mohou ze začátku svědit. Postupně se rozšiřují a jejich odstín vybledne natolik, že se podobá barvě okolní kůže. 

Strie se mohou lišit nejen svým odstínem, ale také tvarem a velikostí. Běžně se stává, že se vytvoří více strií na jednom místě, a proto se prolínají. 

I na dotek strii bezpečně poznáte – při přejetí daného místa můžete pociťovat mírnou prohlubeň.

 

Jak vznikají?

Strie jsou vlastně jakousi symbolikou cesty životem. Poukazují na vše, co má daná osoba za sebou – například u žen můžeme zcela určitě zmínit porod. Ke vzniku strií jsou obecně náchylnější ženy, to ale neznamená, že mužům se objevit nemohou – naopak.

Pajizévky jsou doprovodným efektem přílišného namáhání kůže, konkrétně kolagenních a elastinových vláken, která už se dále nedokážou přizpůsobovat nadměrnému napětí a prasknou.

 

Nejčastější důvody ke vzniku strií

Obecně lze říct, že příčinou vzniku strií je změna objemu těla, při kterém dochází k rychlému natahování kůže.

V praxi se strie běžně tvoří při

- růstu svalové hmoty

rapidním přibírání na váze nebo hubnutí

těhotenství

dospívání

hormonálních změnách

užívání některých léků, které poškozují kůži

 

Se striemi tedy nejvíce zápasí dospívající, sportovci a ženy v těhotenství. Rovněž je důležité zmínit, že ke vzniku strií může mít každý z nás genetické dispozice (bez ohledu na pohlaví).

 

Místa na těle, kde se strie tvoří

Strie se mohou objevovat prakticky všude po těle, ale nejčastěji se vyskytují na břiše, zádech, hýždích, stehnech, bocích, prsou a pažích.

 

Lze předcházet vzniku strií?

I když strie zdobí těla drtivé většiny populace, snížit pravděpodobnost jejich vzniku opravdu můžete

Vaší největší výzvou bude udržení konzistentní péče. Kůže je sama o sobě pružná, ale samozřejmě má své limity. Abyste její schopnost natahovat se co nejvíce podpořili, hydratujte ji! Vyhledávejte přírodní kosmetiku s obsahem blahodárných olejů. Svou péči o tělo rozšiřte o tělové mléko a sprchový olej.

Snažte se udržet svou váhu pod kontrolou – vyvarujte se přejídání i drastickým dietám. Stravujte se vyváženě, dodržujte pitný režim a dopřejte si pravidelný pohyb. 

Prevence je v tomto ohledu velmi důležitá, protože v momentě, kdy už se vám nějaká strie objeví, nikdy se jí naplno nezbavíte – pouze můžete ovlivnit to, jak moc výrazná bude.

 

Vyzrajte na strie s kolagenem

Z výše zmíněného je zřejmé, že o tom, jestli se strie vytvoří nebo ne, rozhoduje odolnost kůže vůči napínání. Tato schopnost je do značné míry ovlivněna kvalitou kolagenních vláken. 

Chcete mít jistotu, že vaše kolagenní vlákna budou dostatečná silná na to, aby odolala případnému namáhání kůže v budoucnu? Začněte užívat kolagenové doplňky stravy. Ale pozor, při výběru si dejte záležet! My vám doporučujeme hydrolyzovaný kolagen, který má nízkou molekulární hmotnost a lehce se vstřebává do organismu.

 

Eliminujte viditelnost současných strií na minimum

Prvně si pojďme říct, že je zcela v pořádku, pokud své strie nosíte s hrdostí a nemáte nejmenší potřebu je eliminovat. Naprosto v pořádku je ale i opačná varianta, kdy se rozhodneme se svými striemi bojovat a omezit jejich viditelnost na minimum

Pro ty z vás, kteří se se současnou podobou svých strií nechtějí smířit, máme dobrou zprávu! Po dlouhém snažení jsme vyvinuli účinný krém proti striím, který díky obsahu aktivní látky LIFTONIN®-XPERT ECO proniká snadno do hlubších vrstev pokožky, kde podporuje tvorbu vlastního kolagenu. Tím napomáhá eliminovat vznik nových strií a minimalizovat vzhled těch existujících.

V číselném vyjádření můžete při pravidelném a dlouhodobém používání očekávat viditelné zmenšení velikosti strií, kdy budou až o 14 % kratší a až o 24 % užší. Zároveň se dočkáte zjemnění jejich vzhledu, kdy budou až o 31 % mělčí než před začátkem používání.

 

Další způsoby odstranění strií

Strie můžete redukovat také v rámci ošetření prováděných dermatology. Do této kategorie patří různá světelné nebo laserové ošetření a mikrodermabraze. 

 

Okénko pouze pro ženy

Vedle strií patří u něžného pohlaví k nejčastějším kosmetických problémům celulitida. I na tu jsme si při vývoji doplňků stravy posvítili, a tak vám přinášíme přírodní kapsle stop celulitidě obsahující na devět účinných látek. Svou snahu zbavit se nevzhledné pomerančové kůže ještě více podpoříte masáží s vakuovou baňkou na celulitidu. Další inspiraci nejen na to, jak se zbavit celulitidy, čerpejte u nás na blogu

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu