• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Menopauza - vše, co musíte vědět, kompletní průvodce

Menopauza je přirozený biologický proces, který dříve či později dostihne každou ženu, a proto je důležité se o ní dozvědět co nejvíce a připravit se na ni. Pokud se právě potýkáte s obdobím menopauzy, jistě oceníte přínosné tipy dnešního článku, které vám pomohou toto období ustát s grácií a zmírnit jeho příznaky

 

Co je menopauza a kdy nastává?

Menopauza je přirozený biologický proces, kterým si musí projít každá žena, když skončí plodné období jejího života a menstruační cyklus ustane. O menopauze hovoříme tehdy, když je žena po dobu 12 měsíců bez menstruace.

Přesný termín nástupu menopauzy nelze s jistotou předvídat, jelikož je ovlivněn kombinací genetických a environmentálních faktorů. Průměrný věk nástupu menopauzy v České republice je 51,4 roku.

 

 

4 Fáze menopauzy

1. Premenopauza

Jedná se o fázi, která začíná přibližně 4 roky před poslední menstruací ženy a trvá až do začátku samotné menopauzy. Během premenopauzy se zpomaluje funkce vaječníků a začíná klesat produkce hormonů. K menstruaci stále dochází, ale může být nepravidelná a žena může pociťovat příznaky blížící se menopauzy v podobě výkyvů nálad, migrény nebo citlivosti a bolestivosti prsou

 

2.Perimenopauza

V této fázi dochází k menšímu uvolňování vajíček než při fázi premenopauzy a příznaky se stávají intenzivnější. Může začít docházet k návalům horka nebo potížím se spánkem a koncentrací. I přes uvedené symptomy a snížené produkci vajíček je zde stále šance, že může k těhotenství dojít

 

3. Menopauza

O menopauze hovoříme tehdy, kdy je žena 12 měsíců bez menstruace. Po uplynutí této doby už žena nemůže otěhotnět, protože vaječníky už nepracují a neuvolňují vajíčka. Hladina estrogenů v těle klesá a může docházet k intenzivním příznakům menopauzy jakými jsou přibírání na váze, vypadávání vlasů, vaginální suchost nebo bolesti zad

 

4. Postmenopauza

Jedná se o období po menopauze, kdy žena nemá menstruaci déle než jeden rok a vaječníky přestaly produkovat vajíčka. Příznaky menopauzy by měly postupně odeznívat, ale hladina estrogenu v těle zůstává stále nízká, což může stále způsobovat potíže jako například návaly horka, noční pocení nebo výkyvy nálad

Hormonální změny v menopauze a jejich vliv

Menopauza, přirozená fáze života ženy, je charakterizována poklesem produkce hormonů estrogenu a progesteronu. Estrogen hraje klíčovou roli v reprodukčním systému ženy, reguluje menstruační cyklus a podporuje zdraví dělohy, vagíny a prsou. Také ovlivňuje zdraví kostí, kardiovaskulárního systému a ovlivňuje náladu. Progesteron je důležitý pro udržení těhotenství a podporuje vývoj prsních žláz a děložní sliznice. Při menopauze dochází k poklesu obou zmíněných hormonů a jejich nízká hladina v těle je zodpovědná za nepříjemné fyzické i psychické symptomy menopauzy

 

 

Co je to předčasná menopauza?

O předčasné menopauze hovoříme tehdy, pokud k zastavení menstruačního cyklu dojde ještě před 40. rokem života ženy. Nelze jednoznačně říci, proč k předčasné menopauze dochází, ale na vině mohou být některé léky, genetické predispozice nebo některá autoimunitní onemocnění

 

Příznaky menopauzy

Menopauza není jen o absenci menstruace. Jde o období hormonálních změn, které s sebou přináší celou škálu nepříjemných fyzických i psychických symptomů jako:

-nepravidelné nebo žádné menstruační krvácení 

-návaly horka

-zvýšená únava 

-změny nálad 

-snížené libido 

-noční pocení 

-bolesti hlavy 

-poruchy spánku 

-zvýšené bušení srdce

-změny tělesné hmotnosti

-bolesti kloubů a svalů 

-řídnutí vlasů

-suchá kůže

-inkontinence

Dlouhodobé dopady menopauzy na zdraví a kvalitu života

Jak již bylo zmíněno, menopauza je náročným obdobím v životě ženy, které přináší celou řadu příznaků ovlivňující ženský život. Menopauza může mít dlouhodobý dopad na ženský život a zdraví a může vést například ke zvýšenému riziku vzniku chronických onemocnění, změnám nálad a duševního zdraví, změnám v sexuálním životě a fyzickým změnám například k přibírání na váze, tenčí a sušší kůži náchylnější ke vzniku vrásek a řídkým vlasům, které nadměrně padají. Menopauza bývá pro ženy náročným obdobím, a proto je důležité vědět, jak si celý proces ztráty menstruace co nejvíce usnadnit.

 

Jak na nepříjemné symptomy menopauzy?

V období menopauzy si žena musí projít celou řadou nepříjemných fyzických i psychických potíží, a proto vám přinášíme několik tipů, jak toto období ustát s největším možným komfortem.

 

1. VENIRA kapsle menopauza

Potýkáte se s nepříjemnými důsledky menopauzy, nic nezabírá a vy už si jednoduše nevíte rady? 

Vyzkoušejte přírodní doplněk stravy pro ženy, který byl speciálně vyvinut přesně tak, aby vám pomohl zmírnit nepříjemné příznaky menopauzy a zvýšil váš komfort během celého období. Seznamte se s kapslemi menopauza, které obsahují 160 mg jetele červeného a dalších 10 účinných látek včetně vitamínu C, ženšenu ženského a pivoňky čínské podporující ženskou pohodu a osvěžují tělo i mysl. Obsahuje isoflavony působící jako fytoestrogeny, které jsou podobné lidskému estrogenu a kompenzují klesající hladinu estrogenů, čímž eliminují únavu, podrážděnost i poruchy spánku

Extrakt z přesličky rolní bohatý na křemík potěší i ženy toužící po krásných nehtech, zdravé pokožce a pevných kostech. Pokud si chcete udržet svou psychickou pohodu a klidněji zvládat všechny emocionální výkyvy nálad, pak byste měly tyto kapsle rozhodně vyzkoušet.

Balení obsahuje 80 kapslí, což je při užívání 1 kapsle ráno a 1 večer, kúra na 40 dní. Kapsle užívejte před jídlem, v průběhu jídla nebo těsně po něm a zapijte je dostatečným množstvím tekutiny. Kapsle pro klidný průběh menopauzy můžete užívat dlouhodobě a mezi jednotlivými baleními nemusíte dělat pauzu

 

Co získáte pravidelným užíváním kapslí menopauza? 

-zmírnění nepříjemných symptomů menopauzy 

-zvýšení libida 

-zmírnění nočního pocení, návalů horka a změn nálad 

-zabránění únavy a zvýšení energie 

-udržení normální činnosti urogenitálního systému žen 

-podporu správné funkce nervového systému 

-zdraví a pevnost kostí

-podporu ženské pohody


 

 

2. Pohyb a zdravá strava

Pravidelný pohyb je důležitý nejen v menopauze. Pravidelné cvičení či chůze po dobu alespoň 30 minut 3x týdně vám pomůže udržet optimální tělesnou hmotnost a může mít příznivý vliv na zmírnění příznaků menopauzy.

Nezkoušejte žádné drastické diety, ale dbejte na pestrý, zdravý a vyvážený jídelníček bohatý na všechny živiny, vitamíny a minerály. Jezte 5x denně menší porce, zbytečně se nepřejídejte, ale také se netrapte hlady. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, které obsahují chemická dochucovadla a glutamáty a také omezte alkohol a kouření.

Dbejte na dostatečný přísun ovoce a zeleniny a kvalitních sacharidů jakými je hnědá rýže, celozrnné pečivo a těstoviny. Bílkoviny jsou neméně důležité a získáte je například z masa, mléčných výrobků, vajec nebo ryb. Pokud jste vegetariáni či vegani, sáhněte po oříškách, semínkách nebo luštěninách

 

Další stravovací tipy

Čtěte si etikety na potravinách. To, že se některá potravina tváří jako zdravá, ještě neznamená, že skutečně je. 

Každé jídlo se snažte doplnit o zeleninu v syrovém či vařeném stavu 

Snižte příjem cukru a soli

Konzumujte zakysané mléčné výrobky a luštěniny alespoň 1x týdně 

Pijte dostatečné množství čisté vody, neslazených čajů a ovocných či zeleninových šťáv 

Zdravá strava vám pomůže cítit se dobře ve svém těle, ale také může pomoci zmírnit nepříjemné symptomy celého období menopauzy. 

 

3. Zvládání stresu

Stres zvyšuje hladinu kortizolu v těle a ten může zhorošovat příznaky menopauzy, a to zejména noční pocení nebo návaly horka. Při menopauze dochází u žen k poruchám spánku, nadměrným stresem se tyto poruchy ještě více prohlubují a vy se tak můžete dopracovat až k dlouhodobé nespavosti, a proto věnujte pozornost aktivitám, které vám pomáhají cítit se uvolněně a umožňují vám relaxovat. 

 

4. Dostatek spánku

Dostatek spánku je důležitý pro celkové zdraví a pohodu a v období menopauzy hraje obzvlášť důležitou roli, protože vám dodá energii potřebnou pro zvládání každodenních aktivit i během tohoto nepříjemného období. Navíc kvalitní spánek příznivě působí na správný imunitní systém, zlepšuje náladu a zlepšuje kognitivní systém.

 

 

Další užitečné tipy pro zvládnutí menopauzy

1. Noste oblečení z prodyšných materiálů a pokuste se vyhnout syntetickým tkaninám, které mohou zachycovat teplo a zhoršovat návaly horka. Noste bavlnu, len a další přírodní materiály, které umožňují pokožce dýchat.

2. Používejte chladící polštářky, chladivé gely a ventilátory, které vám mohou pomoci ochladit se během návalů horka. Dopřejte si také studenou sprchu nebo koupel, pravidelně větrejte v ložnici a udržujte si příjemný chlad v místnosti, kde spíte. 

3. Vyhněte se kofeinu, alkoholu, kořeněným jídlům a stresu, protože právě tyto zmíněné faktory mohou zhoršovat příznaky menopauzy, například návaly horka zhoršovat. 

4. Pravidelný pohyb vám pomůže zmírnit symptomy menopauzy a zlepšit celkové zdraví. Mezi vhodné aktivity patří chůze, plavání nebo jóga.

5. Posilujte svaly pánevního dna, protože slabé pánevní dno může vést k inkontinence moči. S posílením pánevních svalů a zlepšením kontroly nad močovým měchýřem vám pomohou Kegelovy cviky. 

6. Dopřejte si dostatek vápníku a vitaminu D, protože jsou důležité pro zdraví kostí, které je v menopauze ohroženo. Ujistěte se, že přijímáte dostatek těchto živin ze stravy nebo doplňků stravy.

7. Pokud se potýkáte s těžkými symptomy menopauzy, neváhejte vyhledat pomoc lékaře nebo psychologa. Existuje mnoho možností léčby, které vám pomohou cítit se lépe.

 

Co si z článku odnést?

Menopauza je přirozenou součástí života, se kterou se dříve či později setká každá žena, a proto se o ní nebojte mluvit. Příznaky menopauzy mohou být velmi nepříjemné a omezující, a proto se snažte dodržovat všechny naše tipy pro zmírnění symptomů menopauzy. S eliminací nočního pocení, návalů horka, změn nálad a únavy vám pomůže přírodní doplněk stravy kapsle menopauza pro redukci obtížných projevů klimakteria. S fyzickými i psychickými příznaky menopauzy vám pomůže také zdravá strava, pravidelný pohyb, eliminace stresu nebo dostatek spánku

Pamatujte, že každá žena prochází menopauzou jinak. Nebojte se kombinovat různé tipy, abyste našly metodu, která vám nejlépe vyhovuje. Nebojte se o menopauze mluvit a v případě závažných psychických a fyzických potíží neváhejte vyhledat pomoc odborníka. 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.