Menstruace jako přirozená součást každé ženy. Co jste o ní nevěděly?

Menstruace je přirozenou součástí života každé ženy, ale zatímco některé z nich by ani nepoznaly, že ji vůbec mají, jiné ji prožívají v hrozných bolestech. O tom, co se během menstruace odehrává v těle, co její průběh zhoršuje a jak zmírnit nepříjemné bolesti, se dočtete v dnešním článku.

 

Co je to menstruace a jak dlouho trvá?

Menstruace je jednou z fází menstruačního cyklu a začíná se objevovat v reprodukčním období, tedy mezi dospíváním a menopauzou. Samotný menstruační cyklus definujeme jako proces, během kterého ve vaječnících dozrává vajíčko. To je následně dopraveno do vejcovodu, a pokud není oplozeno spermií, je z těla vyloučeno ven, což se projevuje krvácením.

Menstruační cyklus trvá přibližně 28 dní +/- týden. Běžná je tedy délka v rozmezí od 21 do 35 dní. Průběh samotné periody je pak zcela individuální, ale obvykle trvá tři až sedm dní. Krvácení se během menstruace mění - zatímco na začátku je silnější, ke konci výrazně zeslábne. Nejsilnější bývá zpravidla druhý den.

 

Průběh menstruace

Je právě ta část měsíce, kdy máte bolesti v podbřišku, změny nálad, zvýšenou chuť na sladké, jste podrážděné nebo třeba trpíte nadměrným vyčerpáním? Právě nejspíš procházíte tzv. premenstruačním syndromem (zkráceně PMS), který samotné periodě předchází. Více se o premenstruačním syndromu i o jeho dalších nejčastějších příznacích můžete dočíst v našem článku.

Celý menstruační cyklus je poté rozdělen do 4 fází, z nichž každá ovlivňuje psychický i fyzický stav ženy:

Menstruační - trvá 1. až 5. den cyklu a v tomto období nastává obvyklé krvácení. První fáze je také typická bolestmi v podbřišku a nepříjemnými pocity. Ženy mají obvykle menší potřebu komunikovat, uzavírají se do sebe a jsou unavené. Dochází k prudkému poklesu hormonů estrogenů a progesteronu v těle žen. Po celou dobu menstruačního cyklu by ženy měly dbát na dostatečnou intimní hygienu, která jim dodá nejen pocit čistoty ale také potřebný komfort.

Folikulární - začíná souběžně s fází menstruační, ale trvá dohromady 14 dní. V průběhu je vylučován hormon, který stimuluje růst vaječných buněk ve vaječnících a vybraný folikul začne růst až do podoby hotového vajíčka. V této fázi jsou ženy většinou optimistické, společenské a pouští se do nových věcí. Pokud byste si chtěly tento komfort udržet nejen v tomto období, ale po celý rok, vyzkoušejte hormonální rovnováhu.

Ovulační - trvá zhruba tři dny, a představuje tedy nejkratší fázi z celého menstruačního cyklu. Zde dochází k uvolnění dozrálého vajíčka z prasklého folikulu do vejcovodu. Ženy  často vyjadřují lásku a pečují o druhé. Pokud se aktivně snažíte otěhotnět, pak je právě teď pro vás ta pravá chvíle, máte totiž největší šanci! 

Luteální - nastává po ovulaci, kdy se folikul přeměňuje ve žluté tělísko. Pokud nedojde k oplození vajíčka, tělísko zaniká a cyklus se uzavře a začne nový, který začíná opět krvácením. V této fázi jsou ženy vášnivé a doprovází je sexuální touha. K udržení kvalitního sexuálního života vám dokonale poslouží VENIRA sex booster.

 

Co pomáhá zmírnit menstruaci?

Hořčík

Má relaxační účinek na nervy a svaly, které jsou zapojené do menstruačního cyklu, a tím podporuje zmírnění bolesti. Magnesium přispívá také k omezení nežádoucích projevů menstruace, kam patří kromě bolestí i zadržování vody.

 

Rybí olej a vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B přispívají k posílení nervové soustavy, a proto se užívají při psychickém a fyzickém vypětí zejména během první fáze cyklu. Dále také posilují organismus, a tím pádem pozitivně ovlivňují průběh menstruace nebo pomáhají zmírnit únavu a vyčerpání.

Se snížením bolesti během periody vám pomůže i rybí olej, respektivě omega-3 mastné kyseliny, které se podílejí na správném fungování ženského organismu a z dlouhodobého hlediska mohou přispět k zachování pravidelného menstruačního cyklu.

 

Lehké cvičení

Méně namáhavým cvičením v pomalejším tempu můžete přispět ke snížení menstruačních bolestí a zmírnění premenstruačního syndromu. Doporučíme vám především jógu, pilates, ale nic nezkazíte  ani posilováním, které nebude zaměřené na břišní svalstvo a záda. Při cvičení můžete využít praktickou podložku na cvičení. Díky vyplaveným endorfinům se vám zlepší nejen nálada, ale také ze sebe budete mít dobrý pocit.

 

Tip: Pozitivní vliv na menstruaci má také přírodní doplněk stravy VENIRA menstruace. Byl vyvinut speciálně pro ženy, které před začátkem menstruace a v jejím průběhu trápí nepříjemné pocity.

 

 

Zpoždění menstruace

O opožděné menstruaci hovoříme v případě, kdy se perioda nedostaví ani týden po jejím běžném začátku. Mnoho žen napadne instinktivně, že je důvodem těhotenství, ale příčin ve skutečnosti existuje mnohem více.

Jedná se o:

Užívání antikoncepce - v případě, že antikoncepci užíváte dlouhodobě, může být vaše menstruace velmi slabá nebo může dokonce zcela vymizet.

Hormonální nerovnováha - zvláště nedostatek hormonu gestagenu, který je produkován žlutým tělískem ve vaječníku v průběhu druhé fáze cyklu.

Stres a psychická nepohoda - nadměrné a časté vystavování se stresovým situacím může mít vliv i na zpoždění menstruace.

Prudký úbytek na váze - ať už hubnete z důvodu žádoucího úbytku hmotnosti nebo se jedná o zdravotní problém.

Nedostatečná výživa - správná a vyvážená strava doplněná o přírodní vitamíny a doplňky stravy je základ.

Nadměrná fyzická zátěž - je pro tělo nežádoucí stejně jako stres a psychická nepohoda.

Onemocnění reprodukční soustavy - například syndrom polycystických ovarií.

Počínající menopauza - nastávající okolo 50 roku.

 

Jak vyvolat menstruaci při zpoždění?

Pokud máte 100% jistotu, že nejste těhotná, pak můžete buďto navštívit svého gynekologa, který pomůže odhalit příčinu zpoždění a pomocí injekce podpořit její vyvolání nebo můžete zkusit některou z babských rad.

S vyvoláním menstruace vám může pomoci:

- čaj z bylinek připravený z měsíčku lékařského, pupalky dvouleté, třezalky tečkované nebo kontryhelu obecného

- méně intenzivní cvičení, jako je cyklistika, pomalý běh, jóga nebo pilates

- kombinace horké koupele a červeného vína, která napomáhá k roztažení cév a rozproudění krevního oběhu

 

Jak oddálit menstruaci?

Vaše perioda je přesná jako hodinky a vy byste ji potřebovaly oddálit například kvůli dlouho plánované dovolené? Pak záleží především na tom, zda užíváte antikoncepci

V případě, že kontracepci neužíváte, pak budete muset navšívit svého gynekologa, který vám předepíše hormonální tablety, které začnete užívat ještě před očekávaným začátkem periody a pak po celou dobu požadovaného oddálení.

Pakliže hormonální antikoncepci užíváte, bude záležet na jejich konkrétním typu, a proto vám důrazně doporučujeme konzultaci s gynekologem, který vám navrhne nejlepší možný postup s ohledem na hormonální antikoncepci, kterou vám předepsal. 

Myslete ovšem na to, že každý zásah do přirozeného menstruačního cyklu může způsobit problémy. Samozřejmě se může stát, že na vás oddálení nebude mít žádný negativní dopad, ale stejně tak si můžete rozhodit hladinu hormonů.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu