• Právě teď máme dopravu zdarma + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme dopravu zdarma + dárek

Pitný režim vs. pleť - jak voda ovlivňuje kůži?

Voda je základním stavebním kamenem našeho těla a hraje klíčovou roli ve fungování všech orgánů, včetně naší pleti. Ale jak přesně ovlivňuje pitný režim kvalitu naší kůže? V tomto článku se podíváme na to, jaký vliv má voda na pleť, jaké jsou důsledky nedostatečné hydratace a jak můžeme udržovat naši pleť hydratovanou a zdravou.

 

Proč je důležitý pitný režim?

Pleť je největším orgánem lidského těla a skládá se z přibližně 70 % vody, a proto je hydratace pro zdraví pleti nezbytná

Dodává pleti vlhkost a pomáhá udržovat její pružnost a pevnost. Dehydratovaná pleť je suchá, popraskaná a náchylná k vráskám.

Dostatečný příjem tekutin zpomaluje proces stárnutí pleti a redukuje vrásky a jemné linie. Voda pomáhá vyplavovat z pleti toxiny a odpadní látky, které ji poškozují.

Hydratace pleti zmírňuje akné a další kožní problémy. Voda pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu a zabraňuje ucpávání pórů.

Hydratovaná pleť má zářivý a zdravý vzhled. Pleť je hebká na dotek a má jednotnou barvu.

 

Příznaky dehydrované pleti 

-suchá a šupinatá pleť

-pocit pnutí pleti

-zvýšená citlivost pleti

-tmavé kruhy pod očima

-matná pleť

-únava

-popraskané rty

-sucho v ústech

-podrážděnost

-bolest hlavy 

 

 

Kolik vody denně pít?

Obecný doporučený denní příjem tekutin pro dospělého člověka je přibližně 2 litry. Množství potřebné vody se však liší v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě a klimatických podmínkách. Pokud je teplé počasí nebo vykonáváte fyzickou aktivitu, u které se více potíte, měli byste pít více. Důležité je však dbát na pravidelný pitný režim během celého dne, a to i v případě, že necítíte žízeň.

Kolik vody byste měli za den ideálně vypít? Můžete si to jednoduše vypočítat tak, že vynásobíte vaši váhu 30 - 40 ml vody

Ukážeme si to na příkladu. V případě, že vážíte 60 kg a budeme počítat se 40 ml na kilogram váhy, měli byste vypít alespoň 2,4 l vody za den. 

 

 

Příčiny a následky dehydratace pleti

Mezi rizikové faktory dehydratace pleti patří kromě nedostatečného pitného režimu také alkohol a nikotin, dlouhodobý stres, chlorovaná voda, škodlivé UV záření nebo nepříznivé počasí. Špatnou službu vaší pleti dělají také nevhodné kosmetické přípravky obsahující alkohol, které pleť vysušují

Dehydratace způsobuje vyšší citlivost pokožky k podráždění a poškození, stejně jako pomalejší regeneraci. Na dehydrované pleti se drobná poranění, pupínky, zarudnutí či otlaky hojí výrazně déle. Kůže může působit zašedle. Oslabení kožních vláken pak vede k prohlubování vrásek, zejména na obličeji, krku, dekoltu a rukou.

 

5 tipů, jak předcházet dehydrataci

1. Dostatečně pijte a jezte stravu bohatou na vodu

Dostatečný pitný režim je důležité dodržovat nejen v létě, ale v tomto teplém období byste opravdu měli dbát na zvýšený příjem tekutin. Doporučený denní příjem vody pro dospělého člověka je přibližně 2 litry. Pijte vodu po celý den, a to i v případě, že necítíte žízeň. Můžete si s sebou nosit láhev s vodou a popíjet ji během dne. Zapomeňte na slazené nápoje a nahraďte je vodou, neslazenou minerálkou, kokosovou vodou nebo bylinkovými čaji.

Recept na skvělý ledový čaj obohacený o kolagen na pleť, vlasy i nehty najdete v našem článku o tipech na užívání kolagenu bez příchutě.

Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje vysoký obsah vody a jejich konzumací můžete snadno hydratovat pleť zevnitř. Mezi ovoce bohaté na vodu patří meloun, okurka, rajčata, jahody, jablka, pomeranče a grapefruit. Ze zeleniny jsou skvělým zdrojem vody hladký listový špenát, brokolice, celer, dýně a cuketa.

 

2. Správně o pokožku pečujte

Chcete ve své pleti udržet potřebnou vlhkost, osvěžit se a bojovat proti dehydrataci pleti? V tom případě použijte pro každodenní osvěžení hydratační vodu ve spreji, která navíc sjednocuje pleť a redukuje její začervenání. Vodu nastříkejte na pleť a nechejte ji zaschnout. Pokud hydratační vodu nanesete přímo na vatový tampon, můžete si tak dokonale vyčistit pleť

Co když už máte pleť krásně čistou? Aplikujte na ni hydratační sérum, které pleť udrží hloubkově hydratovanou až po dobu 24 hodin, vyživí ji a pleti poskytne potřebnou regeneraci

Jak správně pečovat o pleť krok za krokem? To se dozvíte v našem článku o čištění pleti v pohodlí domova

 

 

3. Chraňte se před sluncem a vnějšími vlivy

Používejte krémy na pleť s dostatečný faktorem SPF a to i v případě, že je zataženo. Pozor si dejte také na přehnané používání klimatizace, která může mít negativní vliv na vaši pokožku. Zvažte také používání zvlhčovačů vzduchu, které udrží optimální vlhkost vzduchu v místnosti a pomohou vám tak předcházet nechtěnému vysušování pleti

Více o tom, proč je důležité chránit svou pokožku před sluncem, se dozvíte v našem článku s názvem Co je to SPF a proč je důležité ho v dnešní době znát

4. Doplňte elektrolyty

Proč jsou elektrolyty vhodné pro pleť? Protože udržují pleť hydratovanou, podporují kožní bariéru, zlepšují elasticitu a pružnost pleti, zklidňují a regenerují. Jaké nápoje s elektrolyty zvolit?

-kokosovou vodu 

-aloe vera 

-melounovou šťávu 

-kefír 

-ovocné šťávy 

Připravte si svůj drink bohatý na elektrolyty v pohodlí domova. Smíchejte vodu, citronovou šťávu, med a špetku soli a můžete vypít!

 

5. Žijte zdravě a hýbejte se

Omezte konzumaci alkoholu a kofeinu, které mají diuretické účinky a mohou přispět k dehydrataci.

Pohyb a fyzická aktivita podporují cirkulaci krve a distribuci vody v těle a podporují činnost lymfatického systému, který odstraňuje odpadní látky a toxiny z těla. Efektivní lymfatická cirkulace navíc přispívá k lepší hydrataci buněk. Při cvičení se však také nadměrně potíte, a proto nezapomínejte pít v průběhu cvičení i po něm

 

 

Rychlá hydratace v pohodlí domova

Vyrobte si vlastní hydratační masku na obličej z rozmačkaného zralého banánu a smíchejte ho s lžičkou olivového oleje. Aplikujte na obličej a nechte působit 20 minut. Banány jsou bohaté na vitamíny a minerály, které hydratují a vyživují pleť.

Vyzkoušet můžete také domácí masku na pleť z medu, bílého jogurtu a avokáda pro rychlou a účinnou hydrataci. Naneste na pleť a nechte působit 15-20 minut. Poté opláchněte vlažnou vodou.

Rozmixujte okurku a nalijte šťávu do formy na led. Zmrazené kostky ledu pak použijte k jemnému masírování obličeje. Okurka obsahuje hodně vody a vitamínů, které osvěží a hydratují pleť.

 

Další tipy pro dodržování pitného režimu 

1. Přidejte do vody ovoce a bylinky, které dodají vodě chuť a aroma a zpříjemní vám pití. Zkuste například okurku, mátu, jahody, citron nebo pomeranč.

2. Mějte vodu vždy po ruce a noste si s sebou láhev s vodou kamkoliv jdete. Můžete si ji také nechat na stole v práci nebo doma.

3. Za každý litr vody, který vypijete, si dejte malou odměnu v podobě čehokoliv, co máte rádi, například kousek čokolády nebo čas strávený sledováním filmu.

4. Označte si také v kalendáři dny, kdy se vám podaří vypít dostatek vody, abyste mohli sledovat váš pokrok a udržet si motivaci.

5. Nečekejte, až budete cítit žízeň, který již bývá signálem dehydratace. Je důležité pít vodu i v případě, že necítíte žízeň.

 

Co si z článku odnést?

Dostatečný pitný režim je základem pro zdravou a zářivou pleť. Správná hydratace pokožky je nezbytná pro její pružnost, pevnost a ochrannou funkci. Dehydratovaná pleť je náchylnější k podráždění, tvorbě jemných vrásek a celkovému zašednutí. Když tělo dostává dostatek vody, buňky se regenerují rychleji, zlepšuje se prokrvení a pleť vypadá mladší a zdravější.

Navíc správný pitný režim pomáhá vylučovat toxiny, čímž snižuje riziko akné a dalších kožních problémů. Hydratovat pleť byste měli zvenku i zevnitř zevnitř. Kombinace vyváženého pitného režimu a kvalitní kosmetické péče vám může přinést viditelné výsledky v podobě hebké, pružné a zdravé pleti.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.