• Právě teď máme slevy na vše + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme slevy na vše + dárek

První příznaky těhotenství - je to tady, nebo jen planý poplach?

Období, kdy si začínáte všímat změn na svém těle a uvažujete, zda byste mohla být těhotná, může být emocionálně nabité a plné nejistoty. První příznaky těhotenství jsou často zaměnitelné s běžnými zdravotními problémy nebo změnami v životním stylu, což může způsobit zmatek a nervozitu. Jak tedy poznat, zda vaše symptomy naznačují, že je na cestě nový život, nebo zda jde pouze o planý poplach? Tento článek vám poskytne komplexní přehled o nejčastějších prvních příznacích těhotenství, jak je správně identifikovat a jakými kroky potvrdit, zda vaše podezření mohou být pravdivá.

 

Kdy se objeví první příznaky těhotenství?

První příznaky těhotenství se obvykle začínají objevovat kolem 1–2 týdnů po oplodnění, tedy přibližně kolem doby, kdy byste měla očekávat začátek menstruace. V tomto období se tělo začíná adaptovat na hormonální změny spojené s těhotenstvím, což může vyvolat různé fyzické i emocionální projevy, které ženy většinou přisuzují PMS, a proto těmto příznakům nevěnují dostatečnou pozornost. 

O PMS se dozvíte více v jednom z našich předchozích článků

 

Vynechání menstruace a od kdy se počítá těhotenství? 

Vynechání menstruace je jedním z nejběžnějších a nejspolehlivějších prvních příznaků těhotenství, zejména pokud máte pravidelný menstruační cyklus. Pokud zjistíte, že vaše menstruace se nedostavila v očekávaném termínu, může to být signál, že jste těhotná. Je však důležité si uvědomit, že vynechání menstruace může být způsobeno i jinými faktory, jako jsou hormonální nerovnováha, stres nebo zdravotní problémy.

Těhotenství se obvykle počítá od prvního dne poslední menstruace. Těhotenství se obvykle počítá jako 40 týdnů od tohoto data, což odpovídá přibližně 280 dnům.

 

Krvácení v začátku těhotenství 

Většinou dochází ke krvácení v začátku těhotenství z důvodu implantačního krvácení, při kterém se oplodněné vajíčko implantuje do děložní sliznice. Tento proces může způsobit malé krvácení nebo špinění, které se obvykle objevuje kolem 6–12 dní po oplodnění.

Krvácení je obvykle slabé a trvá jen krátkou dobu. Může mít růžovou nebo hnědou barvu a je méně intenzivní než běžná menstruace. Pokud je krvácení slabé a krátkodobé, je pravděpodobně normální. Pokud je krvácení silné, dlouhotrvající, nebo je doprovázeno silnou bolestí břicha, křečemi nebo dalšími neobvyklými příznaky, je důležité co nejdříve kontaktovat lékaře nebo gynekologa. 

 

 

10 častých příznaků těhotenství

 1. Opožděná menstruace 

Opožděná menstruace může, ale nemusí znamenat, že je žena těhotná. Na vině mohou být další faktory, jako hormonální nerovnováha, nadměrný stres nebo nemoc. V případě, že se menstruace nedostavuje a vyloučila jste těhotenství, navštivte svého lékaře, který určí příčinu vašich potíží. 

 

 2. Špinění nebo lehké krvácení

Špinění nebo lehké krvácení, známé jako implantace krvácení, je dalším příznakem těhotenství, který se obvykle objevuje v raných fázích. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko implantuje do sliznice dělohy, což může způsobit malé krvácení nebo špinění. Toto krvácení je obvykle méně intenzivní než běžná menstruace a může být doprovázeno malými kapkami krve nebo hnědým výtokem. Implantace krvácení obvykle nastává asi 6 až 12 dní po oplodnění.

 

3. Citlivá a zvětšená prsa

Během těhotenství se prsa ženy mění a to už poměrně brzy. Proto si určitě brzy všimnete, že máte větší a těžší prsa, která jsou velmi citlivá a mohou být až bolestivá. Postupně se na nich mohou zvýrazňovat také žilky, kůže kolem bradavek tmavne a prsní dvorce vystupují. 

 

4. Časté močení 

Časté močení v těhotenství je běžným jevem a může se objevit již velmi brzy po početí. Přesný čas, kdy začnete pociťovat častější nutkání na močení, se může u každé ženy lišit, nejčastěji k častému močení dochází v prvním trimestru, kde hraje roli hormon hCG, který zvyšuje prokrvení pánevní oblasti. Toaletu budete pravděpodobně navštěvovat častěji také ve třetím trimestru, kdy je vyvíjen tlak na močový měchýř rostoucí dělohou a dítětem, který způsobuje častější nutkání na močení. 

 

5. Nevolnost a zvracení 

Nevolnost, často doprovázena zvracením, je jedním z nejčastějších příznaků těhotenství, zejména v prvním trimestru. Zvýšená hladina hormonů, zejména hCG (lidský choriový gonadotropin), který je zodpovědný za udržení těhotenství, může dráždit trávicí systém a způsobovat nevolnost.

Nevolnost a zvracení se nejčastěji objevují v prvních 12 týdnech těhotenství a obvykle odezní kolem 16. týdne. U některých žen však může přetrvávat i déle nebo se objevit v pozdějších stádiích těhotenství. 

 

 

6. Změny ve vnímání chutí a vůní

Změny ve vnímání chutí a vůní jsou způsobeny zvýšenými hladinami hormonů, především estrogenu a progesteronu. Tyto hormony mohou ovlivnit chuťové receptory a čichové smysly, což vede k neobvyklým touhám po určitých potravinách, averzí k jiným, a zesílené reakci na různé vůně. Například, některé ženy si mohou začít všímat intenzivní chuti na sladké nebo kyselé potraviny, zatímco vůně určitých jídel nebo parfémů může vyvolat nevolnost.

 

7. Výkyvy nálad 

Výkyvy nálad jsou v raných fázích těhotenství běžné a jsou způsobeny především hormonálními změnami. Hladiny hormonů, jako je estrogen a progesteron, prudce stoupají a ovlivňují nejen fyziologické procesy v těle, ale také náladu a emoční stabilitu. To může vést k častým změnám nálad, od euforie až po plačtivost.

 

8. Vyšší bazální teplota 

Vyšší bazální teplota je dalším charakteristickým znakem těhotenství. Po ovulaci a případném oplodnění se bazální teplota mírně zvýší a zůstane zvýšená po celou dobu těhotenství. Důvodem je právě hormon progesteron, který má termogenní účinek.

 

9. Nafouklé břicho a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku v raných fázích těhotenství může být způsobena několika faktory. Mnoho žen si tyto příznaky mylně vykládá jako známky blížící se menstruace, přesto že mohou být jedněmi z prvních signálů těhotenství. Implantát oplodněného vajíčka do děložní sliznice může vyvolat mírné krvácení a křeče, podobné menstruačním. Rostoucí děloha může způsobovat tahání v podbřišku a mírné bolesti. Dále mohou bolesti souviset se zvýšeným průtokem krve v pánevní oblasti a změnami v vazivech.

 

10. Únava a vyčerpání 

Rané fáze těhotenství může doprovázet neobvyklá únava a vyčerpání kvůli rozbouřeným hormonům a jedná se tak o jeden z velmi raných příznaků těhotenství. Nadměrnou únavu můžete pociťovat již týden po oplození a nemusíte se jí zbavit ani v případě, že spíte dostatečně dlouho. 

Zkuste si zkvalitnit váš spánkový cyklus pomocí našich tipů v předchozím článku

 

 

Jak poznat, že jsem těhotná? 

Máte podle výše uvedených příznaků pocit, že byste mohla být těhotná? Ze všeho nejdříve si udělejte těhotenský test, který koupíte ve všech lékárnách, drogeriích i v některých běžných potravinových řetězcích. V případě, že vám vyjde pozitivní těhotenský test, je čas navštívit lékaře, který vám těhotenství potvrdí či vyvrátí ultrazvukem nebo krevním testem. 

Pokud vám vyšel těhotenský test negativně, ale i tak vykazujete příznaky těhotenství, zkuste se otestovat později nebo zajděte rovnou za lékařem, který vám může pomoci odhalit další možné příčiny vašich zdravotních problémů. 

 

Kdy si udělat těhotenský test?

Těhotenský test je schopen určit těhotenství přibližně 10 až 14 dní po oplodnění. To je zhruba ve stejnou dobu, kdy by měla nastat menstruace, tedy kolem prvního dne zpoždění cyklu. Některé citlivější těhotenské testy však mohou detekovat těhotenství už 6 až 8 dní po oplodnění, což je obvykle krátce před očekávanou menstruací.

Pro dosažení nejpřesnějších výsledků se doporučuje provést těhotenský test ráno po probuzení, kdy je koncentrace hCG v moči nejvyšší. Testování příliš brzy po oplodnění může vést k falešně negativním výsledkům, protože hladina hCG nemusí být ještě dostatečně vysoká pro detekci. Pokud je výsledek negativní a menstruace se stále nedostavila, doporučuje se test zopakovat za několik dní.

 

Jsem těhotná, co teď? 

Gratulujeme k těhotenství! Toto je vzrušující období plné očekávání a příprav na příchod nového života. Jakmile zjistíte, že jste těhotná, je důležité věnovat zvýšenou pozornost svému zdraví a péči o své tělo, aby bylo těhotenství co nejpříjemnější a aby se vaše miminko mohlo správně vyvíjet. Jaké vitamíny jsou pro vás během těhotenství důležité?

Kyselina listová je klíčová pro prevenci vrozených vad neurální trubice, která se vyvíjí v raných fázích těhotenství, často ještě předtím, než žena zjistí, že je těhotná. Doporučuje se začít užívat kyselinu listovou alespoň měsíc před plánovaným početím a pokračovat během prvního trimestru těhotenství.

Těhotenské vitamíny  jsou navrženy tak, aby poskytovaly široké spektrum důležitých živin, které jsou potřebné během těhotenství. Mezi klíčové živiny patří železo, vitamin D, B12 a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají podporovat zdravý vývoj plodu a zajišťují dostatek potřebných živin pro nastávající maminku. 

 

 

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro správný vývoj mozku a očí plodu a mohou také pomoci snížit riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti.

Kolagenový drink pro těhotné a kojící maminky užívejte, pokud chcete podpořit krásu a zdraví vaší pleti, vlasů i nehtů také během těhotenství a kojení. Drink byl vyvinut přesně tak, aby poskytl maminkám vše, co potřebují pro svou krásu a zdraví právě v tomto náročném období.  

 

Co si z článku odnést?

Rozpoznání prvních příznaků těhotenství může být emocionálně napínavé a někdy také matoucí. Zpoždění menstruace, ranní nevolnosti a únava jsou často uváděny jako známky, které mohou naznačovat těhotenství, ale také mohou být důsledkem stresu, hormonálních změn nebo zdravotních problémů. Pokud máte podezření, že byste mohly být těhotné, udělejte si těhotenský test nebo se obraťte na svého lékaře, aby vám těhotenství potvrdil nebo vyvrátil  a poskytl vám další rady. Včasná diagnóza vám nejen pomůže získat jasnější obrázek o vašem zdravotním stavu, ale také vám umožní začít s odpovídající péčí a přípravou na nadcházející období. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.