Rakytníkový olej – tipy, jak ho používat

Rakytníkový olej je jedním z produktů získaných lisováním drobných oranžových plodů keře rakytníku řešetlákového. Ty se pěstují také pro rakytníkový sirup, který se dále využívá k přípravě džemů, limonád, šťáv nebo kompotů. Z rakytníku se rovněž zpracovávají listy, ze kterých se dá připravit velice chutný čaj srovnatelný se zeleným čajem. My se v dnešním článku zaměříme na rakytníkový olej, který je úzce spjat se zdravým životním stylem. Pro své blahodárné účinky nachází uplatnění v tradičním léčitelství a kosmetologii

Co obsahuje rakytníkový olej

Rakytníkový olej představuje bohatý zdroj látek, které podporují přirozenou obranyschopnost organismu

Vitamin A – napomáhá ke zlepšení zraku a udržení normální funkce tlustého střeva, plic a mozku.

Vitamin B1 – podporuje udržení normální činnosti nervové soustavy a srdce.

Vitamin B2 – přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem a podílí se na udržení optimálního stavu kůže a zraku.

Vitamin B6 – podílí se na tvorbě nových buněk a zároveň napomáhá k okysličení kůže. Zamezuje nadměrnému vypadání vlasů a podporuje jejich optimální růst.

Vitamin B9 – přispívá k normální krvetvorbě a normální funkci imunitního systému. Dále podporuje normální metabolismus homocysteinu a zmírňuje míru únavy a vyčerpání.

Vitamin D – podílí se na udržení optimálního stavu kostí, zubů a činnosti svalů.

Vitamin E – zlepšuje cirkulaci kyslíku v krvi a chrání buňky před oxidačním stresem.

Vitamin F – podporuje imunitní systém, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zabraňuje vzniku krevních sraženin. 

Vitamin K – zvyšuje srážlivost krve, působí preventivně proti degeneraci kostí a zabraňuje vnitřnímu krvácení.

Omega 3 a 7 mastné kyseliny – jsou schopné zlepšit hydrataci kůže a vlasů, čímž přispívají k jejich zdravému vzhledu.

Třísloviny – bojují proti volným radikálům v těle čímž zpomalují proces stárnutí organismu. Dále snižují krevní tlak a riziko vzniku nádorů.

 

Účinky rakytníkového oleje na vlasy, nehty a pleť

Rakytníkový olej na pokožku

Pokud dbáte na ochranu své pokožky, rakytníkový olej je produktem, který by vám rozhodně neměl uniknout. Ví se o něm, že napomáhá k posílení přirozené odolnosti kůže vůči působení vnějších vlivů a zároveň podporuje regeneraci tkáně v případě jejího poškození. Skvěle se osvědčil také při hojení popraskaných koutků, popálenin nebo při spálení kůže od sluníčka. 

Rakytníkový olej udržuje pokožku optimálně hydratovanou, pružnou a pevnou. Svým antioxidačním působením navíc zamezuje předčasnému stárnutí pokožky, a tedy snižuje riziko tvorby vrásek

Je vhodný k péči o každý typ pleti, ale ve své pečujicí rutině ho ocení zvláště ti z vás s citlivou pokožkou. Napomáhá totiž k jejímu zklidnění a revitalizaci. Své uplatnění nachází také při péči o pleť problematickou, protože pomáhá regulovat přebytečnou tvorbu mazu, a tedy zabraňuje množení bakterií, které by mohly zapříčinit vznik akné. 

Tip: Přečtěte si náš podrobný návod, jak používat olej na pleť.

 

Rakytníkový olej na vlasy

Rakytníkový olej můžete používat jak na vlasovou pokožku, tak i samotné vlasy. Pravidelná masáž pokožky hlavy podporuje její regeneraci, hydrataci a působí preventivně proti podráždění, lupům a nadměrnému padání vlasů

Ve formě zábalů na vlasy, tedy při aplikaci do délek a na konečky, je rakytníkový olej prospěšný pro poškozené a oslabené vlasy. Nejenže podpoříte normální stav a růst svých vlasů, ale také posílíte jejich strukturu, a tedy zabráníte jejich lámání a třepení. Pravidelné používání bude zřejmé nejen na dotek, ale i na pohled, protože vaše vlasy budou viditelně lesklejší.

 

Rakytníkový olej na nehty

Rakytníkový olej můžete použít dokonce i na nehtová lůžka a okolí nehtů. Kůžička kolem nehtů bude díky pravidelné aplikaci optimálně hydratovaná, čímž zabráníte vzniku nevzhledných záděrů

Rakytníkový olej se hodí také k péči o nehty náchylné k lámání a třepení. Nejenže je posílíte, ale také podpoříte jejich zdravý růst.

 

Proč do své rutiny zařadit právě náš rakytníkový olej?

VENIRA rakytníkový olej získáváme šetrným lisováním za studena, abychom zachovali maximální účinnost všech biologicky aktivních složek, které obsahuje. Vyrábíme ho v České republice a abychom jeho účinky co nejvíce podpořili, ve složení ho kombinujeme s antioxidačním vitaminem E, slunečnicovým olejem a rozmarýnem lékařským.

 

Jak používat rakytníkový olej?

Rakytníkový olej vyniká multifunkčním použitím, protože ho můžete aplikovat jak na vlasy, tak i nehty a pokožku. Navíc se skvěle vstřebává a je vhodný k dennímu a dlouhodobému používání

Při lokálních kožních problémech nakapejte pár kapek přímo na postižené místo na obličeji nebo na těle. Olej můžete před samotnou aplikací rozehřát v dlaních. 

V případě aplikace na vlasovou pokožku uvolněte kapky přímo z kapátka rovnoměrně po celé hlavě. Tento typ kúry doporučujeme absolvovat pár desítek minut před mytím vlasů.  

Pokud rakytníkový olej aplikujete na konečky vlasů, nejprve si naneste malé množství oleje do dlaní a teprve až pak ho zapracujte do konečků. Díky tomuto postupu budete mít jistotu, že se dostane rovnoměrně na všechny vlasy.

Rakytníkový olej můžete rovněž nanést na nehtová lůžka a kůžičky kolem nich. V tomto případě stačí opět pár kapek, které si naneste nejprve do dlaní a až poté na nehty a jejich okolí.

Pokud si děláte zálusk na další kosmetický olej, rovnou vám přinášíme 12 důvodů, proč používat opunciový olej, který se považuje za nejvzácnější a nejdražší rostlinný olej světa.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu