• Právě teď máme dopravu zdarma + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Právě teď máme dopravu zdarma + dárek

Vaginální mykóza - jak vzniká a jak tento problém řešit?

Vaginální mykóza je nepříjemná, ale poměrně běžná infekce, která postihuje mnoho žen v průběhu života a v létě se může objevovat ještě častěji. Projevuje se nepříjemným svěděním, pálením a přítomen může být i bílý hrudkovitý výtok. I když je vaginální mykóza nepříjemná, je naštěstí snadno léčitelná. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o vaginální mykóze, včetně jejích příčin, symptomů, diagnózy, léčby a prevence.

 

Co je vaginální mykóza?

Vaginální mykóza, známá také jako kvasinková infekce nebo kandidóza, je běžná infekce způsobená přemnožením kvasinek rodu Candida v pochvě. Tato houba je v malém množství přirozeně přítomná v pochvě, ale za určitých podmínek může dojít k jejímu přemnožení, které se může projevit právě vaginální mykózou

Mykóza postihuje mnoho žen různých věkových kategorií. Studie ukazují, že až 75 % žen se s touto infekcí setká alespoň jednou za život, přičemž u 40-45 % z nich se může infekce opakovat.

 

 

Jak se projevuje mykóza?

Svědění a pálení je jedním z nejčastějších příznaků vaginální mykózy je intenzivní svědění a pálení v oblasti pochvy a vulvy. Tyto symptomy mohou být natolik silné, že narušují každodenní aktivity a spánek.

Zarudnutí a otok vnějších genitálií jsou způsobeny zánětem sliznice pochvy a vulvy, které jsou při vaginální mykóze podrážděny kvasinkami.

Bolest při močení a pohlavním styku, která bývá způsobena podrážděním a zánětem sliznice pochvy.

Bílý hrudkovitý výtok bez zápachu, který může připomínat tvaroh vzniká z důsledku nadměrné produkce kvasinek a odumřelých buněk v pochvě, které se shlukují a vytváří výtok. 

 

Příčiny vzniku vaginální mykózy

-hormonální změny

-užívání antibiotik 

-špatná hygiena

-těsné syntetické prádlo a oblečení 

-oslabený imunitní systém 

-zvýšená konzumace cukru 

-těhotenství 

 

 

Co se stane, když se neléčí kvasinková infekce?

Pokud se kvasinková infekce neléčí, může se stát chronickou, což znamená, že se vrací opakovaně a může se stát hůře léčitelnou. Neléčená kvasinková infekce se může šířit na další části těla. U žen může infekce z vagíny postoupit do děložního čípku a u mužů i žen se infekce může rozšířit do močového traktu.

 

Jak se tedy vaginální mykóza léčí? 

Léčba vaginální mykózy je obvykle poměrně jednoduchá a většinou zabere jen několik dní. Většina případů se dá vyléčit volně prodejnými léky dostupnými v lékárnách. Mezi nejčastěji používané antimykotika patří:

Clotrimazol, který je dostupný ve formě vaginálních tablet, krémů a čípků.

Ekonazol ve formě vaginálních krémů a čípků.

Nystatin jako vaginálních tablet, krémů a mastí.

Lékař vám může předepsat i silnější antimykotika, pokud je vaše infekce závažná nebo se opakuje. Kromě antimykotik existují i další tipy, které vám pomohou zmírnit příznaky vaginální mykózy a urychlit hojení:

 

 

Jak se zbavit přemnožených kvasinek a předcházet mykoze? 

1. Protikvasinkové potraviny

Kvasinky se živí cukry a sacharidy, a proto se vyhněte potravinám s vysokým obsahem cukru a sacharidů, jako jsou sladkosti, slazené nápoje, bílý chléb, bílá rýže a bílá mouka. Místo toho zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu například zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny a luštěniny. Které potraviny mohou ještě pomoci?

Česnek má silné antimykotické a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají zabíjet kvasinky i plísně. Můžete konzumovat čerstvý česnek nebo užívat kapsle s česnekovým extraktem

Jablečný ocet má antiseptické a antimykotické vlastnosti, které pomáhají zmírnit svědění a pálení způsobené kvasinkovými a plísňovými infekcemi. Přidejte 2 šálky jablečného octa do vlažné koupele a ponořte se do ní na 15 minut.

Kurkuma obsahuje kurkumin, látku s protizánětlivými a antimykotickými vlastnostmi. Můžete konzumovat kurkumu ve formě koření, užívat kapsle s kurkuminovým extraktem.

 

2. Správná péče o intimní partie 

Správná intimní hygiena je základem prevence a léčby vaginální mykózy. Používejte jemné mycí prostředky určené speciálně pro intimní hygienu, vyhněte se parfémovaným výrobkům a dbejte na to, aby jste oblast udržovali suchou a čistou.

Pro šetrnou a zároveň účinnou péči o ženské intimní partie doporučujeme mycí pěnu, která je vhodná také na holení a oceníte ji i během těhotenství a v období šestinedělí, protože její jemné složení dbá na zvláštní péči o maminky právě v tomto období. 

V případě, že preferujete gelovou konzistenci produktů pro intimní hygienu, které si navíc poradí i s eliminací nepříjemných pachů a zamezí podráždění a svědění intimní oblasti, vsaďte na gel pro intimní hygienu

Oba přípravky obsahují tea tree olej, který pomáhá dezinfikovat a pomáhá zmírňovat záněty v intimní oblasti. Více se o důležitosti intimní hygieny dozvíte v jednom z našich předchozích článků

 

3. Posilujte imunitní systém

Silný imunitní systém vám pomůže lépe bojovat proti infekcím. Dostatek spánku, zdravá strava, pravidelný pohyb a zvládání stresu jsou rovněž důležité pro dostatečnou obranyschopnost organismu.

 

4. Probiotika půl zdraví

Probiotika jsou živé bakterie, které mohou pomoci obnovit rovnováhu bakterií ve vagíně a podpořit její zdraví. Můžete je užívat ve formě doplňků stravy nebo konzumovat potraviny bohaté na probiotika (např. jogurty a kefíry). Probiotika užívejte také pokud jste zrovna na antibiotikách, která mohou narušovat přirozenou rovnováhu mikroflóry.

 

 

5. Vyhýbejte se parfémovaným tamponům a vložkám

Parfémy a deodoranty v těchto produktech mohou dráždit sliznici pochvy a zvyšovat riziko infekce, a proto používejte neparfémované a prodyšné tampóny a vložky.

 

6. Stres jako úhlavní nepřítel 

Stres zmiňujeme ve spojitosti s mnoha nemocemi a problémy a jinak tomu není ani u vaginální mykózy, protože stres může narušit vaginální mikrobiom, což je komplexní ekosystém bakterií a kvasinek, které žijí ve vagíně. Zdravý mikrobiom udržuje kvasinky Candida albicans pod kontrolou. Narušení mikrobiomu může vést k přemnožení kvasinek a k vaginální mykóze. Dbejte proto na dostatečný odpočinek a vyhraďte si každý den určitý čas pro sebe

Chcete zjistit další důvody, proč se nestresovat a tipy, jak si navodit psychickou pohodu? Přečtěte si náš článek o tom, jak se zbavit stresu včetně jeho fyzických příznaků.

 

Předejděte opakované mykóze

Kromě vyhýbání se faktorům, které zvyšují riziko infekce, existuje několik dalších věcí, které můžete udělat, abyste předešli opakované vaginální mykóze:

Udržujte oblast genitálií čistou a suchou a po umytí genitálií je důkladně osušte.

Noste bavlněné spodní prádlo možňující dýchání 

Vyhýbejte se těsnému oblečení a syntetickým materiálům, které mohou zachycovat vlhkost a teplo, což vytváří prostředí vhodné pro růst kvasinek.

Antibiotika užívejte pouze tehdy, když je předepsal lékař, a dodržujte pokyny k užívání.

Udržujte si zdravý imunitní systém, jezte zdravou stravu, dostatečně spěte a pravidelně cvičte.

Vyhýbejte se sladkým potravinám, které mohou kvasinky krmit a podporovat jejich množení

 

Co si z článku odnést?

Přemnožení kvasinek může být způsobeno různými faktory, včetně užívání antibiotik, hormonálních změn, nesprávné hygieny a stravy bohaté na cukry. Klíčem k účinné léčbě je správná diagnostika a dodržování osvědčených postupů pro obnovení rovnováhy vaginální mikroflóry.

Dodržováním zdravého životního stylu, péčí o intimní partie pomocí vhodných přípravků na intimní hygienu, zlepšováním imunity a užíváním probiotik můžete snížit riziko infekce. Pokud se u vás mykóza objeví, existuje také mnoho volně prodejných i předepsaných antimykotických léků, které vám pomohou zmírnit symptomy a zbavit se infekce. V případě přetrvávajících příznaků se nebojte obrátit na svého lékaře.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.