• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Výtoky - s jakými druhy se můžeme setkat a jak na ně

Vaginální výtoky jsou zcela přirozené a potkává se s nimi v průběhu svého života každá žena. Kdy už výtok není v pořádku a kdy byste měly navštívit lékaře? Jaké barvy výtoků jsou normální a které byste měly okamžitě řešit? Tento článek vás provede různými druhy výtoků, jejich příčinami a dozvíte se také užitečné rady, jak se s nimi vypořádat.

 

Co je to výtok?

Výtoky jsou přirozenou součástí ženského těla, sloužící k očišťování a ochraně vaginální oblasti. Normální výtoky jsou obvykle čiré nebo bílé, bez zápachu a nejsou doprovázeny svěděním nebo pálením. Jakmile ale výtok změní barvu, zápach nebo konzistenci, může to znamenat problém.

 

Fyziologický vs. patologický výtok

Fyziologický výtok je normální a je výsledkem hormonálních změn během menstruačního cyklu. Tento výtok je obvykle čirý nebo mléčně bílý a bez zápachu. Častěji se objevuje během ovulace a těhotenství.

Patologický výtok naznačuje zdravotní problém a je často doprovázen nepříjemnými příznaky, jako jsou svědění, pálení nebo zápach.

 

 

Druhy výtoků podle barvy

Rozpoznání druhu výtoku podle barvy může být klíčové pro určení jeho příčiny, proto je důležité vědět, které výtoky jsou v pořádku a které už ne. Jaká barva výtoku představuje problém?

1. Bílý výtok

Během počátečního období menstruačního cyklu je výtok obvykle velmi slabý nebo žádný. Když nastává ovulace, objevuje se čirý výtok, který vytváří vhodné prostředí pro přežití spermií. Před začátkem menstruace výtok zhoustne a změní se na bílý.

Bílý výtok i průhledný hlenovitý výtok bývá tedy obvykle normální, pokud není doprovázen svěděním nebo zápachem. Vaginální sliznice produkují tuto tekutinu, aby pomohly udržet pochvu zdravou. Nicméně, hustý, bílý výtok podobný tvarohu může indikovat kvasinkovou infekci způsobenou přemnožením kvasinek rodu Candida, a to zejména, pokud je doprovázen svěděním a pálením.  

2. Žlutý výtok

Žlutý výtok může být normální, pokud je světle žlutý a nezapáchá. Tmavě žlutý výtok často signalizuje infekci, jako je trichomoniáza nebo bakteriální infekce a vyžaduje návštěvu lékaře

 

3. Zelený výtok

Zelený výtok často naznačuje přítomnost sexuálně přenosných infekcí, jako jsou například trichomoniáza, chlamydie nebo kapavka. Důležité je vyhledat lékařskou pomoc při výskytu intenzivní bolesti v podbřišku nebo zvýšené tělesné teploty.

 

4. Šedý výtok

Hojný, řídký výtok našedlé barvy, zejména pokud má rybí zápach a doprovází ho pálení a svědění v oblasti genitálií, je typickým příznakem bakteriální vaginózy, což je problém způsobený přemnožením škodlivých bakterií v pochvě, ke kterému může dojít z důvodu užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, nepoužívání bariérové antikoncepce nebo nezdravého životního stylu

5. Hnědý výtok

Ženy často zažívají hnědý výtok těsně před nebo po menstruaci, kdy je způsoben počátečním nebo zbytkovým vylučováním krve. Některé ženy také mohou mít hnědý výtok během období ovulace nebo jako známku možného těhotenství při nidaci neboli uhnizďování vajíčka v děloze.

Kromě toho může hnědý výtok naznačovat přítomnost sexuálně přenosných chorob jako jsou chlamydie, kapavka nebo bakteriální zánět pánevních orgánů.

 

6. Růžový výtok

Během premenstruačního období se může vyskytnout růžový výtok, který je v tomto případě bezpečný a tento jev může rovněž naznačovat počátek těhotenství během implantace embrya.

Růžový výtok nicméně může indikovat i vážnější stavy, jako je hormonální nerovnováha spojená s nízkými hladinami estrogenů, cysta v reprodukční oblasti nebo mimoděložní těhotenství. Doporučujeme proto pečlivě sledovat další symptomy, které by mohly signalizovat potřebu vyšetření.

 

7. Krvavý výtok

Krvavý výtok, nazývaný také špinění, je vaginální krvácení, které se objevuje mimo běžné menstruační období. Může se jednat o lehké špinění nebo silnější krvácení podobné menstruaci. Barva krve může být červená, hnědá nebo růžová.

Existuje mnoho příčin krvavého výtoku, z nichž některé jsou běžné a nepředstavují hrozbu pro zdraví, zatímco jiné mohou signalizovat vážnější zdravotní problém. Mezi příčiny krvavého výtoku patří hormonální změny, ovulace, antikoncepce, poranění způsobené sexuálním stykem, mimoděložní těhotenství, infekce, polypy, myomy nebo závažnější příčiny. V každém případě vyhledejte lékaře, aby určil příčinu krvácení mimo menstruaci

 

 

Výtok v těhotenství

Během gravidity se obvykle vyskytuje intenzivnější výtok z pochvy, který je způsoben hormonálními změnami a jeho účelem je ochrana pochvy a dělohy před infekcemi. Na počátku gravidity bývá často tekutý, bílý nebo průhledný a nedoprovází ho žádný specifický zápach, pálení ani svědění. Konec gravidity může být spojen s výtokem s příměsí krve. Pokud se však krev objeví ve výtoku již v průběhu těhotenství, nebo začnete pociťovat nepříjemné svědění či pálení, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

 

Správná prevence a péče o zdraví pochvy

1. Intimní hygiena jako základ

O ženské intimní partie je důležité pečovat pomocí správných produktů speciálně určených pro péči o ženskou intimní oblast. Při výběru kosmetiky na intimní hygienu je důležité preferovat produkty s neutrálním pH, které neobsahují agresivní chemikálie a parfémy, které mohou narušit přirozenou mikroflóru pochvy a způsobit podráždění nebo alergické reakce.

Podle toho, zda preferujete pěnovou či gelovou konzistenci vám pro každodenní intimní hygienu doporučujeme použít intimní mycí pěnu nebo gel s obsahem tea tree oleje. Proč je vhodné používat přípravky s tea tree olejem pro intimní hygienu?

Může zklidnit pokožku a sliznice v intimní oblasti a zmírnit tak nepříjemné pocity způsobené podrážděním, infekcí nebo kvasinkovou infekcí.

Pomůže bojovat proti bakteriím, které mohou způsobovat infekce.

Dezinfikuje a čistí intimní prostředí.

Zmírňuje zánět v intimní oblasti.

O důležitosti intimní hygieny se dozvíte více v našem článku o intimní hygieně a vhodných produktech pro péči o ženskou intimní oblast.

 

2. Užívejte probiotika

Probiotika pomáhají udržovat rovnováhu mezi "dobrými" a "špatnými" bakteriemi ve vagíně a tímto způsobem zabraňují přemnožení škodlivých bakterií, které mohou způsobovat infekce, jako je bakteriální vaginóza nebo kvasinková infekce

Zánět a infekce pochvy mohou být způsobeny podrážděním nebo hormonálními změnami a mohou vést ke svědění, pálení a bolesti. Probiotika mohou svými protizánětlivými vlastnostmi zmírňovat zánět v pochvě a mohou pomoci předcházet jejím opakovaným infekcím

Znáte další důvody, proč probiotika užívat? Pokud ne, najdete je v našem článku zaměřeném speciálně na probiotika a zdraví střev.

 

 

3. Řekněte ano bavlně, ne těsným kalhotám

Syntetické materiály, jako je nylon a polyester, mohou být pro pochvu dráždivé a způsobovat svědění a pálení. Bavlna je měkký a jemný materiál, který snižuje pravděpodobnost podráždění pokožky

Nenoste příliš upnuté oblečení, jako jsou džíny a legíny, které mohou způsobovat podráždění a navíc může nošení džínů, těsného syntetického prádla nebo punčoch vést ke zvýšené vlhkosti a pocení na citlivých místech těla, což může vytvářet ideální podmínky pro přemnožení kvasinek

 

4. Nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách

Tuhle radu si vezměte opravdu k srdci, zvlášť v právě probíhajícím letním období. Mokré plavky vytvářejí vlhké a teplé prostředí, které je ideální pro množení bakterií a kvasinek. Navíc kvasinky, které přirozeně žijí ve vagíně, se mohou v mokrých plavkách množit rychleji a to může vést ke vzniku kvasinkové infekce, která se projevuje bílým, hrudkovitým výtokem, svěděním a pálením. Pokud chcete podpořit zdraví svých intimních partií a vyhnout se infekcím a zánětům, plavky si sundejte co nejdříve po koupání

 

Co si z článku odnést?

Výtoky z pochvy jsou běžným jevem, se kterým se setkává většina žen v průběhu svého života. Většina výtoků je normální a není důvodem k obavám. Pokud si však všimnete abnormálního výtoku, je důležité navštívit lékaře, aby vyloučil případné zdravotní problémy.

Správná intimní hygiena a udržování správné vaginální mikroflóry jsou nezbytné pro zdraví ženského reprodukčního systému. 

Výtoky z pochvy nejsou tabu, ale přirozenou součástí ženského života, a proto o sebe pečujte a vnímejte jemné signály svého těla, abyste se cítila zdravá a krásná. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.