Co (ne)jíst, pokud máte pleť se sklony k akné?
Pokud se chcete zbavit akné, asi vás nepřekvapí, že obrovskou roli v tom bude hrát váš jídelníček. Zatímco pestrá a vyvážená strava vám může na cestě za zdravou a krásnou pletí pomoci, existují i potraviny, které mohou stav vašeho akné výrazně zhoršit. Co tedy jíst a čemu se raději vyhnout, pokud vás trápí akné?
Rizika tvorby akné
Záleží především na tom jaké množství kožního mazu v mazových žlázách se vám přirozeně tvoří a s jakou rychlostí se vám obnovují zrohovatělé buňky v nejsvrchnější vrstvě kůže. S tím, že obojí můžete do značné míry ovlivnit skladbou svého jídelníčku.
Dejte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem
Glykemickým indexem (GI) určujeme obsah glukózy v potravinách. Glukóza je jednoduchý cukr představující základní zdroj energie pro lidské tělo. Hodnota GI v potravině je ovlivněna řadou faktorů, jako například způsoben zpracování a množstvím tuků, sacharózy, vlákniny a kyselin.
Do skupiny potravin s vysokým glykemickým indexem spadá například bílé pečivo, brambory pečené v troubě, džemy, sušené ovoce, snídaňové cereálie, některé druhy těstovin, bonbóny, oplatky a další sušenky, sladké limonády, fastfoodové hranolky, hamburgery apod.
Obecně se jedná o potraviny, které se rychle vstřebávají do organismu, a tak bezprostředně po jejich zkonzumování dochází k okamžitému zvýšení hladiny krevního cukru, což automaticky zvyšuje produkci hormonu inzulinu, který pomáhá dopravit cukr z krve do buněk.
Vysoká hladina inzulinu může být problematická z toho důvodu, že inzulin podporuje nadměrnou produkci kožních buněk. Rychlejší růst a dělení buněk zvyšuje riziko ucpání mazových žlázek. Inzulin může zároveň stimulovat produkci testosteronu, který přispívá ke zvýšení tvorby kožního mazu. Již v úvodu tohoto článku jsme si řekli, že právě tohle jsou největší hrozby vzniku a rozvoje akné.
Za zvýšenou tvorbou akné mohou stát i další druhy potravin
Při náhlém výskytu akné se velmi často diskutuje o mléčných výrobcích. Důvodem, proč se některým jedincům tvoří po jejich konzumaci pupínky, může být vysoký obsah nejrůznějších hormonů, které jsou produkované krávami v období březosti. Z tohoto pohledu jsou nejproblematičtější androgeny (mužské hormony) hrající prokazatelnou roli při vzniku pupínků.
Konzumace mléka a mléčných výrobků zároveň stimuluje játra k větší produkci růstového faktoru 1 (IGF 1), což může být opět příčinou zhoršeného stavu akné.
Problematická pleť bývá často také spojována s nadměrnou konzumací čokolády. Zhoršení stavu pleti může být zapříčiněno vysokým obsahem cukru v čokoládě a zároveň (bavíme-li se o mléčné čokoládě) obsahem kravského mléka.
Za zhoršeným stavem akné mohou stát také silně kořeněná a nadmíru solená jídla a některé druhy nápojů jako je káva nebo kakao.
Nezapomeňte na to, že každá pleť je jiná
Takže co pomohlo jednomu, nemusí nutně vyhovovat i vám. Ať už tedy uděláte ve svém jídelníčku jakoukoliv změnu, sledujte, jak na ni vaše pleť reaguje a snažte se vypozorovat, co konkrétně jí prospívá, nebo naopak škodí.
Vyzkoušejte eliminační dietu
Díky té si ověříte, jestli některá z výše zmíněných potravin skutečně zhoršuje stav vašeho akné. Jak postupovat?
Nejméně na měsíc vyřaďte všechny výše zmíněné potraviny. Po uplynutí stanovené doby začněte do svého jídelníčku opět zařazovat jednotlivé potraviny a sledujte, jak vaše pleť reaguje na jejich přítomnost.
Dejte si pozor na to, že po vyřazení určitého segmentu potravin už vaše strava nemusí být dostatečně pestrá a vyvážená, a tak vám v jídelníčku budou chybět některé druhy vitaminů a minerálních látek. Ty můžete v každém případě dodat tělu pomocí doplňků stravy.
Tip: Pokud váháte nad tím, jestli je pro vás eliminační dieta vhodná, doporučujeme konzultaci s lékařem nebo odborným výživovým poradcem.
Co naopak jíst, pokud vás trápí akné
Ve vašem jídelníčku by neměly chybět potraviny bohaté na vitamin A a E, které působí na pleť jako antioxidanty a přispívají k udržení jejího optimálního stavu. Vitamin A je bohatě zastoupený například v játrech, sýrech, vejcích, listové zelenině, mangu a papáje. Vitamin E byste našli v rostlinných olejích, luštěninách, zelenině a ořeších.
K prospěšným potravinám se řadí také zelená listová zelenina (zvláště zelí), česnek, luštěniny, bobulovité ovoce, ořechy.
Pro pleť se sklony k akné je blahodárný zinek, který má hojivé účinky a přispívá k udržení normálního stavu pleti. Jeho přírodním zdrojem jsou sezamová a dýňová semínka. Kromě zinku je prospěšná také kyselina salicylová, kterou obsahují například rajčata.
Aby byla vaše péče o pleť se sklony k akné skutečně komplexní a účinná, zahrňte do ní přírodní doplňky stravy plné těch nejlepších vitaminů a antioxidantů, které snižují zánětlivé reakce pleti, a tím pomáhají v boji proti neustupujícímu akné.
Pomozte tělu v boji s akné skrze podporu činnosti ledvin a jater
Díky tomu se tělo nebude muset detoxikovat přes kůži. Správnou funkci jater podpoříte s pomocí ostropestřce mariánského, který je součástí přírodních kapslí VENIRA detox.
Správnou funkci střevního traktu můžete podpořit kvalitními probiotiky. Například VENIRA probiotika obsahují komplex 10 miliard probiotických kultur z 10 různých kmenů.
Pouhá strava nestačí
Abyste zvýšili pravděpodobnost úspěšného boje s akné, přizpůsobte tomu i svou kosmetickou rutinu, která by měla sestávat z produktů, které jsou přímo určené k péči o pleť se sklony k akné.
Ani ve chvíli, kdy se akné konečně zbavíme, nemáme často vyhráno. Zjistěte, jak se efektivně zbavit nevzhledných jizviček a pigmentových skvrn, které mohou zůstat na obličeji jako nepěkná vzpomínka.