Kolagenový boom, jeho účinky a proč je označován za super látku

V dnešním světě, kde krása a zdraví hrají klíčovou roli, se lidé neustále snaží najít nové způsoby, jak dosáhnout mladistvého a svěžího vzhledu. Jedním z klíčových objevů poslední doby je kolagen, tedy látka známá svou schopností podpořit zdraví pokožky, vlasů, nehtů a kloubů. Podívejte se spolu s námi na účinky kolagenu a na to, proč je tato super látka tolik populární.

 

Co je to kolagen?

Kolagen je nejvíce se vyskytující protein u všech obratlovců a je rozšířen v celé říši živých organismů s výjimkou těch jednobuněčných. Kolagen patří mezi technicky nejdůležitější vláknité bílkoviny a je hlavní složkou pojivových tkání, kterým zajišťuje správnou funkci a to zejména v souvislosti s jejich mechanickými vlastnostmi

Kolagen představuje zhruba 25–30 % všech bílkovin v těle. Tvoří hlavní organickou složku kůže, kostí, chrupavek, šlach a vaziva. Je rovněž významnou součástí cévních stěn, bazálních membrán a rohovek. Má opěrnou a ochrannou funkci a mezibuněčná hmota, jejíž hlavní složkou je kolagen, patří ke klíčovým proteinům životních pochodů v organismu.

 

Jaké existují typy kolagenu?

Existuje celkem 28 druhů kolagenu, ale v současných potravinových doplňcích můžete najít především kolagen typu I. a II. a III.

Bovinní (kravský nebo hovězí z anglického slova bovine) nebo vepřový kolagen (získávaný z krav či prasat, konkrétně z kůže, kostí a svalů). Obsahuje kolagen typu I., který se vyskytuje v pokožce a šlachách a kolagen typu III., který se nachází v kůži, svalech a kostech a v porovnání s I. typem obsahuje více proteoglykanů a glykoproteinů. Vepřový kolagen, který je součástí přírodních doplňků stravy VENIRA, pochází ze zdravých zvířat chovaných v Evropské unii. Ta byla prohlédnuta úředním veterinárním lékařem, a shledána vhodnými k lidské spotřebě.

Kuřecí kolagen obsahuje kolagen typu II., který je nejvhodnější pro stavbu chrupavky. To z něj dělá vhodný doplněk stravy pro udržení zdraví kloubů.

Rybí kolagen, tedy kolagen pocházející z mořských ryb je snadno vstřebatelný a poskytuje převážně kolagenu typu I. s aminokyselinami glycinem, prolinem a hydroxyprolinem. Protože typ I. lze nalézt v celém těle, konzumace rybího kolagenu je spojena s pozitivním vlivem na klouby, kůži, důležité orgány, cévy, trávení a kosti. Pro správnou reakci je však potřeba konzumovat současně vitamin C, který pomáhá rozvádět kyslík po těle. 

 

Ve VENIRA kolagenech a kolagenových drincích najdete především hydrolyzovaný kolagen, který se skládá z peptidů nízké molekulové hmotnosti. Ty jsou vysoce stravitelné, snadno se vstřebávají do organismu a dále distribuují po těle

O účincích hydrolyzovaného kolagenu na pokožku se dočtete v našem článku, kde najdete také doporučení, v jakém věku s jeho užíváním začít. 

 

Role kolagenu ve vztahu k pokožce, vlasům a kloubům

Kolagen na pleť

Kůže působí jako ochranná bariéra proti poranění a patogenům. Její hlavní složkou je právě kolagen, který tvoří až 75 % její suché hmotnosti.

Kolagenová vlákna tvoří v kůži hustou trojrozměrnou síťovinu, která jí dodávají potřebnou tloušťku, odolnost a pružnost. S rostoucím věkem kolagenu v pokožce přirozeně ubývá, s čímž jsou spojeny typické příznaky stárnutí pokožky, jako jsou vrásky, zvlnění, ztráta pružnosti a tonusu.

Zdraví a vzhled pokožky je do značné míry závislý právě na stavu kolagenové sítě. Kolagenní peptidy obsažené ve VENIRA PREMIUM kolagenovém drinku dokážou v kombinaci s pečlivě vybranými vitaminy a minerály poskytnout regenerační, antioxidační a protizánětlivé účinky, zlepšit hydrataci, pružnost a hladkost pokožky a chránit ji před oxidativním poškozením a UVB zářením, které jsou primárními příčinami stárnutí pokožky.

 

Kolagen na klouby

Kolagen tvoří základní stavební hmotu všech pojivových tkání – kloubních chrupavek, vaziv a kostí. Jeho přirozený pokles se proto může negativně podepsat na kondici pohybového aparátu

Jelikož bolesti kloubů dokážou člověku vážně znepříjemnit život, je vhodné předcházet jim s pomocí kolagenových doplňků stravy. Ty v tomto směru představují účinnou prevenci, protože velkou měrou přispívají k udržení dobrého stavu vazů a kloubů. Uvidíte, že když se budete o své klouby v mládí a dospělosti svědomitě starat, v pokročilém věku se vám odvděčí.

VENIRA PREMIUM kolagenový drink obsahuje mimo jiné MSM, což je organická síra sehrávající klíčovou roli z pohledu udržení správného fungování bílkovin, zdraví kloubních a kožních pojivových tkání, svalů, vlasů a nehtů.

 

Kolagen na vlasy

Kolagen je schopný podpořit zdraví pokožky, tedy i té vlasové. Pokud není pokožka hlavy v dobré kondici, vlasové kořínky v ní nejsou dostatečně ukotveny, což může vést k nadměrnému vypadávání vlasů. Kolagen vlasovou pokožku hydratuje, vyživuje a přispívá k udržení její optimální pružnosti, což může být zcela zásadní z pohledu prevence/omezení vypadávání vlasů, které bylo zapříčiněno špatnou kondicí vlasové pokožky. Kolagen může být rovněž spolehlivým pomocníkem v boji s roztřepenými konečky, slabou strukturou vlasů a nedostatečným růstem.

Kolagen obsahuje celkem tři neesenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro růst keratinu coby primární složky vlasů. Konzumací potravin s obsahem kolagenu a pravidelným užíváním kolagenových doplňků stravy tedy poskytujete svému tělu nástroje potřebné pro budování pevných, lesklých a krásných vlasů. Kromě toho můžete potenciálně zvyšovat svou přirozenou produkci kolagenu. 

Tip: Chcete mít jistotu, že vaše vlasy dostávají nejlepší možnou péči na všech frontách? Přečtěte si náš článek o tom, proč je přírodní vlasová kosmetika bez sulfátů, silikonů a parabenů lepší volbou.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu