• Máme dopravu zdarma + kód GIFT10 + dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Máme dopravu zdarma + kód GIFT10 + dárek k objednávce

Zdraví a nemoc, Strana 3

Zubní kaz: Jak vzniká a jak mu předejít?

Zubní kaz: Jak vzniká a jak mu předejít?

Zubní sklovina je tím nejtvrdším materiálem v celém našem organismu, ale ani to ji nedělá imunní vůči působení bakterií, které jsou příčinou vzniku zubního kazu coby nejčastějšího infekčního onemocnění. V dnešním článku se zaměříme na to, jak přesně zubní kaz vzniká a jak mu v budoucnu předejít, abyste z každé další preventivní prohlídky od zubního lékaře odcházeli s velkou pochvalou

 

Jak vzniká zubní kaz?

Zubní kaz vzniká při poškození zubní skloviny, jejíž hlavní funkcí je ochrana korunky zubu. Vzniku zubního kazu předchází množení bakterií a zbytků potravin, které na povrchu zubů vytváří biofilm, který nazýváme zubní plak

Bakterie obývající naše zuby produkují kyseliny, které narušují zubní sklovinu. Dochází k tzv. demineralizaci, což je proces, při kterém se vlivem působení kyselin v dutině ústní uvolňují ionty minerálů ze zubní skloviny. Ta se ztenčuje tak dlouho, až bakterie proniknou k zubovině, což je vrstva pod sklovinou, která již obsahuje nervová vlákna. V tomto stádiu tedy zaručeně pocítíte první bolesti, které se odvíjejí od hloubky a umístění kazu.

 

Jak bezpečně poznáte, že máte zubní kaz

Pociťujete bolest zubů?

Máte na zubech bílé skvrny?

Pozorujete prohlubně a otvory v některém ze svých zubů?

Trápí vás zvýšená citlivost zubů při konzumaci studených a teplých nápojů?

 

Pokud jste si na většinu výše zmíněných otázek odpověděli ano, pak máte s největší pravděpodobností kaz. Příčin existuje hned několik, pojďme se podívat na ty nejčastější. 

 

Nejčastější příčiny vzniku zubního kazu

Častý přísun slazených a kyselých nápojů a potravin.

Nedostatečná nebo špatná ústní hygiena.

Věděli jste, že důležitou roli při vzniku kazu hrají sliny? Ty neutralizují kyseliny v dutině ústní a podporují remineralizaci zubní skloviny. Nejméně slin se nám tvoří během spánku, což je pro bakterie doba, kdy se jim nejvíce daří. Proto je mimořádně důležité důkladné čištění zubů před ulehnutím

 

Průběh ošetření zubního kazu

Nejlepšího možného ošetření se vám dostane od zubního lékaře. Ten při vrtání neboli preparaci odstraní kazem poškozené tkáně a případně starou výplň. Vyvrtaný otvor následně nahradí zubní výplní (též zubní plombou), kterou vymodeluje do původního tvaru zubu

Dnes se již používají zubní plomby, které barevně splynou s chrupem, takže váš úsměv bude během několika desítek minut opět zářit a nikdo si ani nevšimne, že jste kdy měli kaz. Navíc se nemusíte obávat ani bolesti, protože naprostá většina zubních ordinací nabízí anestezii.

A co by se stalo, pokud byste příznaky zubního kazu zanedbali a k lékaři nešli? Neléčený zubní kaz může být příčinou hlubokého poškození zubu, které může vyústit v zánět zubní dřeně. V takový moment byste pociťovali silnou pulzující bolest celé čelisti, kterou mohou doprovázet otoky a bolesti hlavy. 

Bolesti doprovázející zánět zubu by vás nakonec k lékaři přeci jen dohnaly, ale léčba je v tomto případě časově i finančně náročnější, jelikož zahrnuje čištění kanálku, případně odstranění zánětu, který se rozšířil přes kořenové kanálky do kosti

V nejhorším případě můžete o neléčený zub přijít, a proto vám doporučujeme vyrazit k lékaři hned, když budete mít podezření na zubní kaz

V nejlepším případě byste se měli naučit, jak tomuto infekčnímu onemocnění zcela předejít.

 

Prevence vzniku zubního kazu

Choďte na pravidelné prohlídky ke svému zubnímu lékaři. Záludnost zubního kazu spočívá v tom, že ve svém prvopočátku není vždy pouhým okem vidět a odhalí ho pouze rentgen. Pravidelnou preventivní prohlídku byste měli absolvovat jednou až dvakrát ročně v závislosti na stavu zdraví vašich úst.

Dbejte na důslednou ústní hygienu. Na denní bázi používejte klasický kartáček se středně měkkými až měkkými vlákny, jednosvazkový kartáček a mezizubní nit. Kartáček vyměňte za nový každého čtvrt roku, nebo dříve je-li to potřeba. Zuby si čistěte vždy nejméně dvě minuty a to dvakrát denně – ideálně ráno a večer. Využijte k tomu bělicí zubní pastu s osvěžující mátovou příchutí, se kterou si udržíte dokonale čisté a vyleštěné zuby a budete eliminovat zubní plak jako i nežádoucí pigmentaci

Docházejte pravidelně na dentální hygienu. Díky pravidelné dentální hygieně budete redukovat množství bakterií, které nemají ve vašich ústech co dělat. V případě, že o svůj chrup pečujete dobře, odborné čištění byste měli absolvovat jednou až dvakrát ročně. Pokud máte chronické problémy, domluvte se se svým lékařem na individuálním plánu. 

Omezte konzumaci potravin, které zvyšují kazivost zubů. K takovým potravinám patří cukrovinky s obsahem sacharózy a také slazené nápoje, které jsou navíc i velmi kyselé.

 

Jak se chránit před vznikem zubního kazu

Snižte rychlost demineralizace zubní skloviny díky pravidelnému používání ústní vody se zinkem. S její pomocí posílíte svou zubní sklovinu a obnovíte v ní důležité látky a minerály, čímž přispějete ke snížení rizika vzniku zubního plaku, zubního kamene či kazu a udržíte své zuby oslnivě čisté a zdravé

V případě, že již pozorujete známky oslabení zubní skloviny, vyzkoušejte naši ústní vodu s hořčíkem a dalšími minerály, které podporují remineralizaci, tedy navrácení a uložení iontů minerálů zpět do zubní skloviny. Ústní voda dále přispívá ke zdraví dásní a udržení rovnovážného pH dutiny ústní.

Další produkty s přírodním složením, se kterými se zbavíte nežádoucí pigmentace na povrchu zubů, odstraníte zubní plak a podpoříte udržení zdravé ústní dutiny, najdete na našem e-shopu.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zdraví a nemoc

Jak posílit na podzim a v zimě svou imunitu

Jak posílit na podzim a v zimě svou imunitu

Sužuje vás zvýšená únava a býváte často nemocní? Může za to vaše oslabená imunita. Dnes vám přinášíme tipy na to, jak povzbudit přirozenou obranyschopnost svého organismu a bez problémů překonat období s vyšším výskytem nemocí.

 

Co je imunita

Imunitu si můžeme představit jako ochranný štít bránící cizorodým látkám v proniknutí do organismu a zajišťující likvidaci těch, které jsou již uvnitř. Je tvořena tkáněmi a buňkami, přičemž jejími hlavními aktéry jsou bílé krvinky. 

O důležitosti silného imunitního systému se mluví nejčastěji v období podzimu a zimy. Tedy v době ideální pro rozvoj různých druhů virů a bakterií, kterým musí organismus čelit, a tak je naše imunita nejvíce ohrožená.

 

Vrozená versus získaná imunita

Zatímco vrozená imunita je dána geneticky a před potenciálním nebezpečím nás chrání již od samého narození, získaná imunita vzniká v průběhu života až po kontaktu s konkrétními cizorodými látkami

 

Jak oslabujeme svou imunitu

Imunitu neoslabují jen infekce, ale také nadměrné fyzické a psychické zatěžování organismu, málo spánku, dehydratace, nedostatek pobytu na čerstvém vzduchu, nedoléčené infekční onemocnění, nevyvážený jídelníček, nedostatečný příjem vitaminů a minerálních látek nebo třeba porušení přirozené mikroflóry během léčby antibiotiky.

 

Jak poznat oslabenou imunitu

Oslabená imunita se může projevovat zvýšenou únavou, ospalostí, nachlazením, rýmou, bolestmi v krku, afty, opary, vyrážkami, ekzémy, ale také nechutenstvím

O dalších projevech oslabené imunity si přečtěte v našem článku na blogu.

 

Jak mít silný imunitní systém?

Otužujte se

Pravidelným otužováním adaptujete své tělo na přicházející nevlídné počasí a váš organismus tak dokáže lépe bojovat s vnějšími vlivy. O otužování je také dobře známo, že podporuje psychické zdraví, jelikož se při něm vyplavují endorfiny. Dále přispívá ke zrychlení metabolismu a zlepšení cirkulace krve. 

Abyste si mohli všech výše zmíněných účinků otužování užít, je potřeba vytvořit ideální podmínky. Při kontaktu s chladnou vodou totiž dochází ke spuštění stresové reakce organismu, jejímž cílem je připravit tělo na nebezpečí. Nicméně tato reakce je pro vás prospěšná jen v malé míře, a proto je nutné postupovat pomalu, ale za to pravidelně.

Než se vrhnete do prvního ledového rybníka, začněte s otužováním při sprchování, kdy ledovou vodou namáčejte pouze své končetiny. Až si vaše tělo po pár opakováním zvykne, přejděte ke sprchování celého těla. Po celou dobu se soustřeďte na svůj dech a rozhodně ho nezadržujte. Po sprše se důkladně otřete ručníkem, protože tření vaši pokožku prokrví a zahřeje.

Přestože je otužování oblíbenou praktikou posilování organismu a celkového zdraví, myslete na to, že není pro každého. Vyhnout byste se mu měli například během nemoci. Pokud si nejste jistí, jestli je pro vás otužování tím pravým, doporučujeme vám konzultaci s praktickým lékařem.

 

Spěte

Co ovšem prospěje každému bez rozdílu je vydatný a pravidelný spánek. Při jeho nedostatku dochází v těle k produkci kortizolu, přičemž jeho dlouhodobé zvýšení omezuje imunitní funkce, a vy tak snáze podlehnete nachlazení, rýmě a dalších onemocněním. 

Aby se váš spánek zlepšil, doporučujeme vám dodržovat základní principy spánkové hygieny popsané v našem článku, jak na lepší spánek

 

Hýbejte se

Pohyb se může z počátku jevit jako vyčerpávající, ale věřte, že je tou správnou cestou k silné imunitě. Pokud si ho budete dopřávat pravidelně, stane se pro vás skutečným zdrojem energie. Jakou aktivitu si zvolíte je pak čistě na vás a vašich preferencích. My doporučujeme například běh, který se dá provozovat prakticky kdekoliv a kdykoliv nebo plavání, při kterém krásně posílíte celé své tělo bez zatěžování kloubů. 

 

Omezte alkohol a kouření

Naše tělo může být snadným cílem nemocí v případě časté konzumace alkoholu, která narušuje schopnost těla bránit se vnějším vlivům. K nežádoucímu snížení protiinfekční obrany dochází i v důsledku kouření

Kouření může rovněž způsobovat deficit vitaminu D, který podporuje naši přirozenou obranyschopnost, ale ve velkém ho získáváme právě působením slunečního záření na naši pokožku.

 

Co opravdu funguje na imunitu?

Rozhodně pestrá a vyvážená strava, protože nevhodná životospráva vám může nabourávat přirozenou obranyschopnost. Takže pokud svému tělu nedodáváte dostatek kvalitních sacharidů, bílkovin a tuků, je nejvyšší čas to změnit.

Ke každému jídlu přidejte porci zeleniny (brokolice, květáku, kapusty) nebo ovoce (citrusů, kiwi). Tato skupina potravin je bohatá na vitaminy, které v těle fungují jako antioxidanty schopné chránit imunitní systém. Kromě ovoce a zeleniny doplňte do svého jídelníčku také ryby, oříšky, luštěniny, libové maso a kvalitní sacharidy.

Jelikož je 80 % buněk imunitního systému uloženo ve střevech, váš jídelníček by měl rozhodně zahrnovat probiotika, tedy přátelské bakterie nezbytné pro správný chod trávicího systému. K probiotickým potravinám patří například:

- bílý jogurt s živými kulturami

- kysané zelí

- podmáslí

- kefír

- fermentovaná zelenina

- kombucha

Uvidíte, že díky těmto drobným změnám ve svém jídelníčku budete plní energie a bacily se vám budou vyhýbat obloukem

 

Dostatečný přísun vitaminů a minerálních látek

Obohatit svůj jídelníček o ovoce a zeleninu je rozhodně důležité, ale z doplňků stravy získáte více množství jednotlivých účinných látek a váš imunitní systém bude neprůstřelným štítem. Navíc vás zachrání v případě, kdy kvůli vlastním preferencím nebo zdravotním omezením nepřijímáte dostatek důležitých vitaminů a minerálních látek prostřednictvím běžné stravy. 

 

Jaké vitaminy užívat na podzim a v zimě?

Vitamin C

Vitamin C patří k nejdůležitějším vitaminům pro lidský organismus, protože se podílí na udržení normální funkce imunitního systému, chrání buňky před oxidačním stresem, přispívá ke snížení míry únavy a stresu, ale také se podílí na tvorbě kolagenu - ten pomáhá pokožce udržet její pružnost, vitalitu a svežest. 

Skvělou zprávou je, že vitamin C vám pomůže i v případě, kdy ho nasadíte až v průběhu probíhající nemoci, jelikož dokáže zkrátit její trvání.

My vám doporučujeme vyzkoušet konkrétně vitamin C v lipozomální formě, u kterého se vstřebatelnost pohybuje okolo 90 %.

 

Vitamin D

Potřebnou dávku vitaminu D získáte pouze ze slunečního svitu, kterého je v našem podnebném pásmu v období od podzimu do jara méně, a tedy nezbývá, než vitamin D suplementovat

Přítomnost vitaminu D v organismu je důležitá zejména z důvodu, že se podílí na procesu dělení buněk. Zároveň je důležitý pro udržení optimálního stavu kostí, zubů a činnosti svalů. Dále příznivě ovlivňuje hladinu vápníku v krvi a napomáhá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu.

 

Jaké minerální látky užívat na podzim a v zimě?

Selen

Selen je životně důležitý stopový prvek, který reguluje hormony štítné žlázy. Imunitnímu systému pomáhá především svými antioxidačními vlastnostmi, kdy přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem

Selen je součástí lahodného instantního nápoje pro podporu obranyschopnosti VENIRA imunity drink by @mamadomisha, který obsahuje také kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitaminy skupiny B, vitamin C, macu peruánskou a další účinné látky. Ty společně podporují imunitní systém, přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem a podílí se na snížení míry únavy a vyčerpání. Při pravidelné a dlouhodobé konzumaci se navíc dočkáte očividného zlepšení stavu své pleti, vlasů a nehtů

 

Zinek

Zinek podporuje tvorbu imunitních buněk a zabraňuje proniknutí virů do jádra buňky jako i jejich dalšímu množení. Dále je velmi důležitý pro udržení zdravého zraku a optimálního stavu vlasů, nehtů a kůže. 

Zinek najdete například v přírodních kapslích VENIRA multi komplex PRO, které obsahují celkem 31 přírodních látek v těch nejlépe vstřebatelných formách. Tento doplněk stravy je určen pro všechny ženy i muže, kteří chtějí pečovat o své zdraví, imunitu a energii.

 

Povzbuďte přirozenou obranyschopnost svých dětí

Někteří z vás se možná domnívají, že doplňky stravy jsou určené pouze pro dospělé, ale není tomu tak. Je zcela běžné, že i děti trpí nedostatkem klíčových vitaminů a minerálních látek, protože jich nepřijímají dostatek v rámci běžné stravy. Z toho důvodu jsme vyvinuli vitamin C a vitamin D s upravenou verzí pro nejmenší, které jsou navíc ve formě cucavých kostiček

Pokud jsou vaše děti často nemocné, nadměrně unavené, trápí je vyrážky a mají střevní problémy, pak mají pravděpodobně oslabenou imunitu. S jejím posílením vám pomůže VENIRA imuno sirup, který podporuje celkovou vitalitu a odolnost organismu (nejen) v období s vyšším výskytem nemocí

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zdraví a nemoc

Probiotika – zdravá střeva jsou základem všeho

Probiotika – zdravá střeva jsou základem všeho

Střeva jsou naším největším vnitřním orgánem a je v nich uloženo na 80 % imunity. Jejich stav ovlivňuje naše celkové zdraví, a tak by mělo být udržení jejich normální funkce naší prioritou číslo jedna. Co všechno můžeme udělat pro to, aby naše střeva zůstala zdravá, a jak s tím vším souvisí probiotika? Nejen to se dozvíte v dnešním článku.

 

Střeva a střevní mikrobiom

Střeva obsahují přibližně 500 druhů různých bakterií tvořících střevní mikroflóru. Zatímco některé mikroorganismy jsou pro zdraví člověka škodlivé, jiné jsou pro tělo prospěšné nebo dokonce nezbytné. Tyto „přátelské“ bakterie pak označujeme symbiotické, jelikož s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. 

Symbiotickým bakteriím bychom měli poděkovat zejména za to, že:

- v těle tvoří vitaminy skupiny B

přispívají ke správnému trávení a vstřebávání bílkovin

podporují naši obranyschopnost

pomáhají se vstřebáváním důležitých minerálů – především vápníku a hořčíku

podílí se na udržení správného zažívání

 

Funkce střev

Pokud jste si do dnešního dne mysleli, že jedinou funkcí střev je trávení přijaté potravy, žili jste v naprostém omylu. Kromě toho, že jsou hlavním orgánem imunitního systému, svou střevní bariérou zabraňují prosakování toxinů do krevního řečiště a také absorbují vitaminy a minerály

Po tom všem, co jste se o tomto orgánu právě dozvěděli, vás asi nepřekvapí to, že existuje prokazatelná souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, kožními problémy, duševním zdravím, autoimunitními a endokrinními poruchami, náladou a dokonce rakovinou.

 

Poznáte, že je váš střevní mikrobiom v nerovnováze?

Rozhodně to nebude nic těžkého, protože tělo vám to dá vědět hned několika způsoby. Například:

- problémy s trávením (průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání)

bolestmi žaludku

celkovým snížením imunitních funkcí

častými změnami nálad

zvýšenou chutí na cukr

špatnou absorpcí živin

nevysvětlitelným poklesem energie

problémy se spánkem

náchylností ke vzniku kožních vyrážek a alergií

nevysvětlitelnými změnami na váze

Jak s tím vším souvisí probiotika?

Složení a velikost střevního mikrobiomu dokážete sami ovlivnit svým životním stylem. Začíná se budovat hned po narození a později ho ovlivňuje to, v jakém prostředí vyrůstáte společně s tím, jak se stravujete. A právě v tento moment vstupují do hry probiotika, tedy živé organismy (bakterie a nebo kvasinky), které ve střevech pomáhají nastavit rovnováhu. K nejznámějším probiotikům patří bakterie mléčného kvašení, a to zejména LactobacillusLactococcusEnterococcus, které jsou velmi často zmiňované i v reklamách.

Probiotika jsou součástí některých potravin, ale můžete je užívat i formou doplňků stravy. K probiotickým potravinám patří kefír, plnotučný jogurt, kysané podmáslí, acidofilní mléko, kysané zelí, kvašená zelenina, eidam, ementál, čedar, plísňové a zrající sýry. 

Kdy nespoléhat jen na běžné potraviny a 100% sáhnout po doplňcích stravy s obsahem probiotik se dozvíte v závěru článku.

 

Probiotika vs. prebiotika

Pokud se chcete dopracovat ke zdraví prospěšné symbióze s mikroorganismy, musíte je dobře krmit, a právě proto existují prebiotika. Ta nejsou v podstatě ničím jiným než vlákninou, kterou se živí zdraví prospěšné bakterie ve střevech, tedy probiotika. 

Jako prebiotikum je definována nestravitelná složka potraviny podporující růst a aktivitu probiotik. Konzumace dostatečného množství rozpustné vlákniny je důležitá z pohledu správné funkce střevní mikroflóry. Přirozeným zdrojem prebiotik jsou některé druhy ovoce, zeleniny a ovesných vloček.

Dále se můžete setkat s označením symbiotika používané pro produkty obsahující jak probiotika, tak prebiotika.

 

VENIRA probiotika = přírodní palivo pro vaše střeva

VENIRA probiotika ve svém složení obsahují 10 různých kmenů s celkem 10 miliardami živých probiotických kultur. Součástí doplňku je také inulin (rozpustná vláknina), tedy prebiotikum, které vytváří pro přátelské bakterie kladné životní podmínky, přispívá k jejich růstu a účinně napomáhá k jejich aktivitě. Na závěr jsme přidali extrakt ze smetánky lékařské, která podporuje normální trávení.

Obrovským benefitem našeho přírodního doplňku stravy, který se podílí na udržení zdravé střevní mikroflóry, je jeho způsob zpracování nazývaný tyndalizace. Jedná se o typ přerušované sterilizace, díky které zůstává v probiotikách přítomná většina aktivních metabolitů produkovaných během fermentace. Ty tak dovedou mnohem lépe přilnout ke střevní stěně a díky tomu působí daleko efektivněji při řešení trávicích potíží

Probiotika jsou zásluhou přerušované tepelné úpravy daleko odolnější vůči kyselému žaludečnímu prostředí, a tak se dostanou přímo do trávicího traktu, kde primárně působí.

 

Kdy VENIRA probiotika užívat?

VENIRA probiotika můžete užívat preventivně, ale rozhodně je mějte po ruce v následujících situacích.

1. Užíváte, nebo jste dobrali antibiotika. Při užívání antibiotik dochází k poškození mikrobioty, a tak vás mohou po jejich dobrání nepříjemně překvapit trávicí potíže a průjem. Podávání probiotik může v tomto případě značně urychlit obnovu přirozené střevní mikroflóry. 

2. Chystáte se na cestu do zahraničí. Probiotika jsou v tomto případě skvělou prevencí před zažívacími problémy a průjmem, který vám zvláště na exotických místech může potkat – typickým příkladem je Egypt a jeho Faraonova kletba. Je to dané tím, že tato místa jsou obydlena jiným spektrem bakterií, na které nemusíme být my Evropané připravení. Z toho důvodu je lepší pít na dovolené balenou vodu než pitnou vodu z kohoutku.

3. Začala chřipková sezona. Vzhledem k tomu, že probiotika podporují imunitu, jejich konzumací zvýšíte obranyschopnost svého těla před nachlazením a dalšími typy lehkých respiračních onemocnění. V tomto období samozřejmě nezapomínejte ani na vydatný spánek a kvalitní stravu, které jsou pro obranyschopnost organismu zcela klíčové.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zdraví a nemoc Doplňky stravy

Pálení žáhy – jaké jsou příčiny a co pomáhá

Pálení žáhy – jaké jsou příčiny a co pomáhá

Pálení žáhy, odborně nazývané pyróza, je nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, který je problém, se kterým se setkává mnoho lidí. Ať už vás trápí jen občas po těžkém jídle, nebo je vaším stálým společníkem, je důležité vědět, jaké jsou jeho hlavní příčiny a co může pomoci. Často ho způsobuje nesprávná strava, stres nebo špatné stravovací návyky, ale může být i příznakem vážnějších zdravotních potíží. V tomto článku se dozvíte nejen, proč se pálení žáhy objevuje, ale také jaké jednoduché tipy a triky vám mohou pomoci s jeho prevencí a léčbou.

 

 

Jak se pozná pálení žáhy neboli pyróza?

Pálí vás v hrudi nebo krku? Máte pocit, jako kdybyste měli v zadní části hrdla hořko-kyselou tekutinu, která vám nejde spolknout? Cítíte tlak za hrudní kostí? Nadýmáte se? Je vám na zvracení?

Pokud jsme právě popsali povědomé pocity, které vás obtěžují především po konzumaci specifických druhů potravin a nápojů, trpíte občasným pálením žáhy. 

 

Proč vás pálí žáha?

Všechny nepříjemné pocity spojené s pálením žáhy způsobují kyselé žaludeční šťávy, které se v důsledku přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače (ten se obvykle otevírá vždy jen na malý okamžik, aby do žaludku propustil spolknuté sousto) vracejí zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Někdy mohou kyselé šťávy proniknout až do úst a způsobit hořkokyselou chuť jako při zvracení. 

Tip: Máte pocit, že pálení žáhy je intenzivnější v noci, než přes den? Je to tím, že poloha vleže tento stav zhoršuje. Zkuste si příště podložit hlavu a lehnout na levý bok. Uvidíte, že po chvilce se dostaví úleva.

 

Co způsobuje pálení žáhy?

I přes svou běžnost je pálení žáhy mnohem více než jen chvilkové nepohodlí - je to symptom, který odráží hektický životní styl a stravovací návyky. Pokud si myslíte, že za pyrózou stojí pouze pikantní jídla, pak vás velmi rychle vyvedeme z omylu.

 

Příčinou pálení žáhy může být:

Stres - stojí společně s nezdravým stravováním na prvním místě příčin pálení žáhy. Pokud jsme vystaveni dlouhodobému stresu, naše tělo produkuje více žaludeční kyseliny, což způsobuje pyrózu. Celkové emoční pohodlí může také ovlivnit naše stravovací návyky. Pokud chcete se stresem jednou provždy zatočit, pak je zde pro vás relax komplex.

Pikantní a tučné pokrmy - také si občas rádi dáte pizzu, hamburger nebo tolik oblíbené pálivé koření? Právě tučná, kořeněná a kyselá jídla jsou častými viníky pálení žáhy. Přispívat vám rozhodně nebudou ani sladkosti či plnotučné mléčné výrobky. Zapomeňte proto na rychlé občerstvení a dopřejte si zdravou a vyváženou stravu.

Alkohol - právě ten dokáže nepříjemné pocity ještě více zintenzivnit. Alkohol může oslabit dolní svěrač jícnu, což umožňuje žaludečním kyselinám se uvolňovat do hrdla.

Obezita - riziku častého pálení žáhy jsou vystaveny také osoby trpící obezitou v důsledku které je vyvíjen nadměrný tlak na žaludek, což může vést k uvolnění jícnového svěrače. Pokud chcete shodit nějaká kila, pak vyzkoušejte spalovač tuků.

Tip: Pokud patříte do skupiny osob, kterou pálení žáhy dostihne vždy při psychické zátěži, přečtěte si náš článek o tom, jak se zbavit stresu a jeho fyzických příznaků.

 

Pálení žáhy v těhotenství - proč k němu dochází?

Proč v těhotenství dochází k pálení žáhy? Za tímto problémem stojí hormonální změny, konkrétně hormon progesteron, který pomáhá udržet těhotenství, zároveň uvolňuje svaly v trávicím traktu, což může způsobit reflux žaludeční kyseliny. Také za nepříjemné pálení žáhy může rostoucí děloha vyvíjející tlak na žaludek a bránici, což může způsobit, že se obsah žaludku snadněji vrací zpět do jícnu.

TIP: Během těhotenství se proto vyvarujte kořeněným, mastným a kyselým jídlům, která mohou rovněž způsobovat pálení žáhy a jezte menší porce. Zkuste také spát ve vyvýšené poloze a použijte další polštáře, aby vaše hlava byla výše než nohy, čímž zabráníte zpětnému toku žaludeční kyseliny

 

Po čem pálí žáha aneb jakým potravinám se raději vyhnout? 

Tučné a smažené potraviny, které zpomalují trávení a zvyšují produkci žaludeční kyseliny

Kořeněná jídla, která mohou podráždit sliznici žaludku a jícnu

Citrusové plody, rajčata, ocet a kyselé nápoje mohou zvýšit kyselost v žaludku.

Čokoláda, která obsahuje látky, které uvolňují svaly dolního jícnového svěrače a umožňují tak žaludeční kyselině snadnější přístup do jícnu.

Káva a černý čaj, protože obsahují kofein, který stimuluje produkci žaludeční kyseliny

Alkohol dráždí sliznici žaludku a může zvýšit produkci kyseliny.

Bublinky v sycených nápojích mohou způsobit nadýmání a tlačit žaludeční kyselinu zpět do jícnu.

Cibule a česnek jsou silně aromatické potraviny mohou podráždit žaludek

Fazole, čočka a hrách mohou způsobovat nadýmání a plynatost, což může zhoršit pálení žáhy.

Mléko, které může paradoxně, mléko může u některých lidí zhoršit pálení žáhy, i když má alkalické vlastnosti.

 

5 babských rad proti pálení žáhy

1. Po jídle vypijte sklenici vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Přispějete tím k neutralizaci nadměrné produkce kyseliny solné v žaludku.

2. Připravte si domácí zázvorový čaj, který má antibakteriální a protizánětlivý účinek. Nakrájejte malý kousek kořene na drobné kousky a ty pak zalijte vroucí vodou. Po zhruba 10 minutách louhování nápoj přeceďte a vypijte.

3. Do svého jídelníčku zařaďte česnek, který má podobné účinky jako zázvor. Až vás začne pálit žáha, rozžvýkejte jeden syrový stroužek česneku.

4. Rozmíchejte dvě čajové lžičky jablečného octa ve sklenici s vlažnou vodou. Nápoj upíjejte po malých doušcích. Tímto způsobem přispějete k urychlení procesu trávení.

5. Při vaření používejte kurkumu a umíchejte si kurkumový med, který podporuje trávení a přispívá k obnově sliznice jícnu. Stačí, když ve 100 g kvalitního (ideálně domácího) medu rozmícháte jednu polévkovou lžíci tohoto aromatického koření.

 

 

Jak se rychle zbavit pálení žáhy? Jde to už za pouhých 10 minut!

Co na pálení žáhy? Pokud hledáte řešení, které vám poskytne rychlou úlevu od nepříjemných pocitů, ať jste doma, v práci, nebo na cestách, pak vsaďte na přírodní doplněk stravy VENIRA pálení žáhy. Díky svému šetrnému složení je vhodný také pro těhotné ženy, kterým rostoucí plod tlačí na žaludek, a tak velmi často s pálením žáhy bojují. Jaké aktivní látky tento doplněk stravy obsahuje a jak je možné, že vám uleví od pálení žáhy tak rychle? 

Aktivní látka Gastro AD, která přispívá k udržení normálního trávení, navrací chuť k jídlu a přináší úlevu od nepříjemných pocitů. Tato patentovaná směs bylin má schopnost regulovat produkci žaludečních kyselin. Když je žaludeční kyselina příliš silná nebo je jí příliš, může způsobit podráždění sliznice jícnu a vést k pálení žáhy. Gastro AD pomáhá udržovat pH žaludku v optimálním rozmezí a má také schopnost vytvářet na sliznici žaludku ochranný film, který ji chrání před působením kyselin.

Chlorella, která podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Zdravá střevní mikroflóra hraje klíčovou roli při trávení a může ovlivnit i to, jak dobře tělo zvládá kyselost v žaludku. Má také schopnost vázat na sebe škodlivé látky v trávicím traktu, což může přispět ke snížení zánětu a podráždění i pročištění a normální funkci střevního traktu, čímž se stává další účinnou složkou proti pálení žáhy 

Aloe vera obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé vlastnosti. Když trpíte pálením žáhy, je sliznice vašeho jícnu často podrážděná a zanícená. S tím vám pomůže právě aloe vera, které zklidńuje toto podráždění a pomáhá na sliznici vytvářet ochranný film, který chrání sliznici před působením žaludečních kyselin, a právě proto vám může aloe vera obsažené v kapslích rychle a účinně ulevit od pyrozy. 

Meduňka podporuje trávení a pomáhá tělu efektivněji zpracovávat potravu, což může přispět ke snížení kyselosti v žaludku. Meduňka působí na tělo také uklidńujícími účinky a pomáhá snižovat stres, který bývá častým spouštěčem pálení žáhy.  

 

 

Kdy už nestačí samoléčba a je žádoucí vyhledat lékařskou pomoc?

Dlouhodobé problémy s pálením žáhy mohou vést k trvalému poškození sliznice jícnu, a proto se v následujících situacích obraťte na svého ošetřujícího lékaře. Pálení žáhy:

- trvá dlouhodobě a jeho průběh se postupně zhoršuje

- objevuje se při spánku nebo v průběhu dne ve chvílích, kdy jste nic nekonzumovali

- nepolevilo ani po týdenním užívání volně prodejných léků (nebo doplňků stravy)

- doprovází dlouhodobý kašel, chrapot, bolesti na hrudníku, křeče v břiše, zvracení, krev ve stolici

Na lékaře se obraťte i v případě, že jste prodělali žloutenku nebo měl někdo ve vaší rodině nádorové onemocnění žaludku nebo jícnu

 

Jednoduché tipy, jak předejít pálení žáhy

Život je třeba si užívat, tak si ho nenechte znepříjemňovat pálením žáhy. Inspirujte se našimi tipy níže, díky kterým budete mít od pyrózy pokoj a ještě navíc prospějete svému zdraví.

1. Jezte v klidu a každé sousto důkladně rozžvýkejte.

2. Nepřejídejte se.

3. Při jídle seďte vzpřímeně.

4. Po dojedení se neohýbejte v pase.

5. Omezte konzumaci alkoholu a kouření.

6. Dopřejte si pravidelný pohyb.

7. Před cvičením se ujistěte, že vám již slehlo.

8. Poslední jídlo si dejte 2–3 hodiny před spaním.

9. Vyhýbejte se stresu a dostatečně odpočívejte.

Věříme, že vám dnešní článek pomohl vyřešit problém s pálením žáhy, nebo vás popostrčil k tomu, abyste vyhledali lékaře.

 

Co si z článku odnést?

Pálení žáhy může být nepříjemným společníkem, ale s pochopením jeho příčin a správnými návyky lze příznaky výrazně zmírnit nebo zcela odstranit. Kromě úpravy stravy a vyhýbání se spouštěčům, jako jsou kořeněná a mastná jídla, může být nápomocné zavést do denní rutiny pravidelnou fyzickou aktivitu a zlepšit režim pití tekutin. Pokud se s pálením žáhy potýkáte pravidelně, vyplatí se sledovat nejen to, co jíte, ale také v jakém množství a kdy. Důležitou roli hraje i dostatečná relaxace a snižování stresu, který může příznaky refluxu zhoršovat.

V případě, že se vám nepodaří potíže zmírnit pomocí změny životního stylu, je vhodné konzultovat svůj stav s odborníkem. Vyzkoušet můžete náš doplněk stravy, který vám může pomoci s neutralizací žaludeční kyseliny a ochranou sliznice jícnu. Kromě toho se zaměřte na prevenci, která zahrnuje například vyhýbání se těsnému oblečení nebo spaní s mírně vyvýšenou horní částí těla. Nezapomeňte, že péče o zdraví trávicího systému je klíčem k dlouhodobému komfortu a prevenci vážnějších problémů.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zdraví a nemoc

Super greens – detoxikace organismu, podpora imunity a další důvody, proč dát zeleným potravinám zelenou

Super greens – detoxikace organismu, podpora imunity a další důvody, proč dát zeleným potravinám zelenou

Zelené superpotraviny bychom mohli díky jejich blahodárným účinkům na lidské zdraví označit za cenné dary přírody – a právě proto byste je měli konzumovat pravidelně a dlouhodobě. Jaké potraviny se řadí do skupiny super greens, jaké benefity přináší pro tělo jejich konzumace a pochutnáte si na nich vůbec? Nejen to se dozvíte v dnešním článku.

 

Jsou super greens opravdu tak super?

Ano, jsou. Zelené potraviny obsahují v několikanásobně účinnější formě všechny tělu prospěšné látky jako vitaminy, minerály, stopové prvky, esenciální mastné kyseliny, aminokyseliny a enzymy

K jejich klíčovým vlastnostem patří komplexnost a přirozenost pro lidský organismus. Jsou zásadotvorné a enzymaticky aktivní. Dále vykazují vysokou antioxidační aktivitu a jsou bohaté na chlorofyl, který stimuluje srdce, cévní systém, střeva, dělohu a plíce.

Jejich výhodou je i to, že na sebe působí synergicky, tedy vzájemně posilují svůj účinek, a tak se dají užívat současně. Dokonce se jedná o doporučený postup.

 

Potraviny, které patří do skupiny super greens

K nejvýznamnějším zeleným potravinám patří spirulina, chlorella a mladý ječmen. Jaké jsou jejich účinky na lidský organismus? 

 

Spirulina 

- sladkovodní silice, která patří mezi antioxidanty

- napomáhá k normální hladině cukru v krvi

- podporuje přirozenou obranyschopnost imunitního systému

- přispívá k celkové vitalitě

- pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost a eliminovat chuť k jídlu

 

Chlorella

- jednobuněčná sladkovodní řasa plná vitaminů, kterou řadíme mezi antioxidanty

- podporuje normální funkci střevního traktu

- napomáhá k pročištění organismu

- je bohatým zdrojem vlákniny, která na sebe dokáže vázat těžké kovy i další toxické látky a napomáhá je odstranit ven z těla, čímž eliminuje jejich vstřebání do krve

- přispívá k mikrobiální rovnováze

 

Zelený ječmen

- antioxidant bohatý na nejrůznější vitaminy a minerály z přírodních zdrojů

- díky obsahu vitaminu C a B6 přispívá k eliminaci únavy a vyčerpání, čímž dokonale pomáhá k povzbuzení organismu

- podporuje normální funkci jater a žlučníku

- napomáhá snižovat překyselení organismu

Jarní detoxikace pomocí zelených potravin: Má smysl?

Jak už jsme zmiňovali v článku o jarní péči o pleť, jaro je časem probouzení, kdy měníme zajeté pořádky nejen v pečujicí rutině, ale celkově v našem životním stylu. Pomyslným startem cesty za zdravějším já může být detoxikace, která zbaví organismus nahromaděných toxinů, což s sebou nese celou řadu benefitů.

Pokud se máme bavit konkrétně o konzumaci zelených potravin, největšího přínosu se dočkáte, pokud je budete užívat pravidelně a dlouhodobě. Nicméně pořád je lepší užívat zelené potraviny v rámci jarní detoxikační kúry, než jejich existenci zcela ignorovat.

 

S detoxikací organismu vám pomůže chlorella i spirulina

Když mluvíme o detoxikaci organismu, mluvíme vlastně o tom, co nejvíce ocení vaše játra a střeva

Jak chlorella, tak i spirulina obsahují aminokyseliny přispívající k eliminaci těžkých kovů, které představují jednu z největších hrozeb nejen pro játra, ale pro celý organismus. K detoxikaci střev je vhodná zmiňovaná chlorella obsahující velké množství vlákniny, která napomáhá čistit tlusté střevo a nánosy toxických usazenin z jeho stěn. Obě tyto zelené potraviny jsou součástí doplňku stravy VENIRA super greens, který obsahuje celkem 16 aktivních látek.

Tip: Alternativou je doplněk stravy VENIRA detox, který jsme vyvinuli tak, aby pomáhal tělo zbavovat toxických látek. Obsahuje i zmiňovanou chlorellu a spiruliny.

 

Detoxikace organismu jde ruku v ruce s jeho posílením – zvlášť v případě, že se spolehnete na zelené potraviny

Věděli jste, že následkem zaneseného tlustého střeva může dojít k oslabení vaší imunity? Samozřejmě se nejedná o jediný důvod. K dalším příčinám oslabeného imunitního systému patří chronický stres, užívání antibiotik, kouření, nadbytečná konzumace alkoholu a naopak nedostatečný pohyb a nízký příjem vitaminů a minerálů. 

Zelené potraviny jsou bohaté na antioxidanty (především vitaminy A,C,E) přispívající k eliminaci výskytu volných radikálů. Právě ty totiž stojí za oslabenou imunitou a zhoršeným průběhem všech nemocí, které se u vás v důsledku toho rozvinou.

Nicméně pouhé užívání doplňků stravy nestačí. Důležitá je celková úprava dosavadního životního stylu. Konkrétní tipy, jak posílit imunitu si přečtěte v samostatném článku.

 

Vitaminová bomba plná (nejen) zelených superpotravin

Zelené superpotraviny jsou dokonalým prototypem svěžesti a zdraví, a tak jsme vzali ty nejvyhlášenější z nich, a umíchali nepřekonatelně zdravou vitaminovou směs pro udržení vaší celkové vitality.

VENIRA super greens je hodnotný potravinový doplněk, jehož součástí jsou nejen všechny výše popsané zelené superpotraviny, ale také adaptogeny z rostlinných zdrojů a probiotika

 

Proč jsou součástí doplňku stravy probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy ovlivňující lidský organismus. K jejich nejčastěji skloňovaným účinkům na lidský organismus patří podpora imunitního systému, úprava pH střeva a podpora integrity střevní sliznice. 

Vyskytují se v potravinách (např. kysané zelí, jogurt, kefír, nakládané okurky apod.), ale můžete je přijímat i ve formě doplňků stravy. Ve druhém ze zmíněných případů je výhodou přesná znalost přítomných probiotických mikroorganismů a jejich počtu.

Konkrétně v doplňku VENIRA super greens najdete bifidobacterium & lactobacillus. Jako probiotické kultury jsme je přidali zejména na podporu trávení.

 

Jaké problémy VENIRA super greens řeší?

Zelené superpotraviny, rostlinné adaptogeny a probiotika tvoří mimořádně silnou kombinaci, která:

- povzbuzuje unavený organismus

eliminuje únavu, vyčerpání a volné radikály

dodává potřebnou dávku energie

podporuje obranyschopnost

přispívá ke správnému fungování organismu

pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost

 

Na naší vitaminové směsi si rozhodně pochutnáte

Pokud patříte k pravidelným konzumentům rozpustných směsí s obsahem super zelených superpotravin, tak určitě víte, že chuť není zrovna jejich předností. A právě to jsme se rozhodli změnit!

Naším cílem bylo vyvinout doplněk stravy bohatý na superpotraviny, který bude mít nejen perfektně vybalancované složení, ale i chuť. Příchuť jsme ladili k dokonalosti opravdu dlouho, ale trpělivost nakonec přinesla své ovoce. Vy si tak můžete každý den pochutnat na VENIRA super greens s lahodnou jablečnou příchutí

 

Proč se vyplatí sáhnout po doplňku stravy, který obsahuje směs zelených superpotravin?

Důvod je prostý – je to pohodlné, a tedy z dlouhodobého hlediska udržitelné. Abyste se mohli těšit z účinků jednotlivých zelených superpotravin, musíte je užívat pravidelně a dlouhodobě.

Díky vitaminové směsi VENIRA super greens už si nemusíte lámat hlavu nad tím, jestli v průběhu dne zvládnete zkonzumovat všeobecně doporučené množství zelených superpotravin, protože tuhle otázku už jsme vyřešili za vás v rámci vývoje, a tak se stačí řídit doporučeným dávkováním. Náš doplněk stravy proto představuje skvělé řešení pro všechny s hektickým životním stylem.

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zdraví a nemoc Doplňky stravy

Kocovina – co to je, proč vzniká a jak se jí vyvarovat?

Kocovina – co to je, proč vzniká a jak se jí vyvarovat?

Už nikdy nebudu pít. Věta, kterou minimálně jednou za svůj dospělý život prohlásil každý, kdo si v rámci alkoholového opojení nedokázal říct dost. Kocovina je zkrátka daň, kterou platíme za (až moc) dobrou zábavu. Peníze ale netřeba. Zde se platí zhoršeným fyzickým a psychickým stavem. Jak přesně se kocovina projevuje na těle, a jak si konečně užít kopec srandy bez toho, aniž by vás druhý den navštívila tato stará známá? Nejen to se dozvíte v dnešním článku.

Co je to kocovina?

Klidně byste upsali svou duši ďáblu, jen aby vám přestala příšerně třeštit hlava a žaludek nebyl jako loďka na rozbouřeném moři. Kdo z vás zažil pravou nefalšovanou kocovinu nám potvrdí, že ani trochu nepřeháníme. 

Kocovina je stav, při kterém vás sužuje nesnesitelná únava a mučivá bolest hlavy. K tomu se vám třesou ruce, v ústech máte příšerně sucho a do toho svádíte vyčerpávající boj se s svým žaludkem, který ne a ne zachovat svůj obsah na svém místě. Tato fáze přichází samozřejmě až po odeznění euforických účinků alkoholu, tedy té zábavné části, při které ani zdaleka nepřemýšlíte nad tím, jak pekelně se to může zvrtnout.

 

Co se děje v našem těle před vypuknutím kocoviny?

Zatímco my si zpříjemňujeme večer alkoholem, naše játra musí pracovat přesčas. Jejich hlavním úkolem je rozložit alkohol (ethanol) na toxický acetaldehyd, který je následně oxidován až na kyselinu octovou. Nicméně játra máme jenom jedny, takže pokud toho vypijeme nadmíru, přestanou to stíhat a v těle tak zůstane větší množství  nepřeměněného acetaldehydu, který vede k nevolnostem (v tom lepším případě) a zvracení. 

Mnohem toxičtější látkou pro tělo je tedy acetaldehyd než samotný alkohol, a proto čím déle v těle setrvá, tím intenzivnější bude i samotná ranní kocovina.

 

5 tipů, jak se vyvarovat kocovině (nebo alespoň zmírnit její průběh)

 

1. Pijte, ale hlavně vodu

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se s rostoucím množstvím vypitého alkoholu zvyšuje i četnost návštěvy toalety? Důvodem je, že alkohol v těle snižuje hladinu antidiuretického hormonu (ADH), který způsobuje větší vylučování vody ledvinami. Pokud jste tedy kouzlem okamžiku uchváceni natolik, že zapomínáte prokládat alkohol vodou, dehydratace vás nejspíš nemine. 

Abyste dehydrataci předešli, vypijte dostatek vody nejen během večera, ale především v průběhu celého dne.

 

2. Nepodceňujte přípravu a pořádně se najezte

Když už si budete hlídat svůj pitný režim, rovnou dohlédněte i na svůj jídelníček. Právě bolest břicha, nevolnost a zvracení se často objevují v souvislosti s kolísáním krevního cukru. 

S vypitým alkoholem se zvyšuje množství jednoduchých cukrů v organismu. Vyplavený inzulin způsobuje rychlý pokles hladiny cukru, která se ještě více sníží za předpokladu, že jste si před večírkem nedopřáli nic vydatného.  

 

3. Dostatečně se vyspěte

Pokud můžete, naordinujte si na den po mejdanu klidový režim. Spěte co jen hrdlo ráčí a pakliže nemusíte, klidně zůstaňte celý den v posteli a odpočívejte. Jestli jste totiž předchozí večer protančili nejedny střevíce, potřeba kvalitního spánku bude s ohledem na vysoký výdej energie o to větší. 

Tip: Přečtěte si na našem blogu tipy na lepší spánek

 

4. Dobře si rozmyslete, po jakém alkoholu sáhnete

Nejenže není moc chytré jednotlivé alkoholické nápoje míchat, ale v některých jsou navíc obsažené kongenery (látky vznikající při výrobě alkoholu), zásluhou kterých zažijete takovou kocovinu, že na ni jen tak nezapomenete. O tom ví své milovníci whisky, rumu, brandy a červeného vína. Naopak v bílém víně, pivu, ginu a vodce kongenery nenajdete, takže je to z tohoto pohledu rozhodně bezpečnější volba. 

Při výběru alkoholu zohledněte i to, jak moc jste konkrétně vy citliví na látky obsažené ve vybraných alkoholických nápojích. 

 

5. Nenechte nic náhodě a zajistěte si střízlivé ráno

Jak? No přece tím, že nebudete vůbec pít. 

Nebojte, víme, že to není ten typ rady, pro který jste si sem dnes přišli, a proto vám přinášíme přírodní doplněk stravy, se kterým hravě doplníte vitaminy a minerály, které vaše tělo spotřebuje při náročném procesu odbourávání alkoholu. 

Místo toho, abyste sáhli po Ibalginu či Aspirinu (které dají vašim játrům ještě více zabrat) vsaďte na VENIRA střízlivé ráno zachraňující každý večer, jehož součástí je konzumace alkoholu. 

 

Každá tobolka obsahuje: 

- sójový lecitin a vinnou révu s antioxidačními účinky

- vrbu bílou napomáhající k dobrému fyzickému i psychickému stavu a ke zdravému spánku

- kurkumu a amalaki, tedy látky působící prospěšně na trávení

Střízlivé ráno jsme navíc obohatili o vitamin B6, B9, B12 a vitamin C, bez kterého se v chřipkové sezoně neobejdete. A pozor! Tobolky VENIRA střízlivé ráno jsou veganské a zcela bez cukru. 

 

 

Teď už vás od bujarých večírků a oslav nic neodradí!

A co dělat, pokud střízlivé ráno po ruce nemáte, ale za to máte pro strach uděláno? Pak vyzkoušejte klasicky americký vyprošťovák Prairie oyster. Jde o nápoj skládající se ze syrového vejce, worcesterové omáčky, tabaska, soli a mletého černého pepře. O poznání lákavější alternativou je stará dobrá česnečka nebo hovězí vývar. Kocovině se sice zcela nevyhnete, ale alespoň zmírníte její průběh.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zdraví a nemoc

Jak posílit imunitu?

Jak posílit imunitu?

V období od podzimu do jara jsme z důvodu chladného počasí přirozeně náchylnější k nejrůznějším virózám, chřipkám, infekcím či zánětům – tedy za předpokladu, že máme oslabený imunitní systém. Jak se oslabená imunita projevuje, co ji ohrožuje, a jak se účinně ubránit možnému nachlazení? Pokračujte ve čtení a vše se dozvíte. 

 

Imunita: Důležitý obranný štít pro naše tělo

Podzim, se kterým se pojí kolísání teplot, je ideálním obdobím pro rozvoj různých druhů bakterií a virů. To může být kritické zvláště pro náchylnější jedince, kteří se pohybují v místech s vyšší koncentrací lidí – například u školáků je to dětský kolektiv. 

V kombinaci s tím, že nám za chladného počasí chybí teplé sluneční paprsky, může být naše imunita zvláště ohrožená. Velký vliv na to má i nedostatek déčka, tedy vitaminu, který podporuje naši přirozenou obranyschopnost, ale ve velkém ho získáváme právě působením slunečního záření na naši pokožku.

Zajímá vás, kolik minut musíte trávit na sluníčku, abyste svému tělu zajistili potřebnou denní dávku déčka? To, a mnohem více, zjistíte v našem článku o vitaminu D a hlavních důvodech, proč ho užívat.

Projevy oslabené imunity

Imunita je schopnost organismu bránit se vnějším vlivům jako bakteriím a virům. Její oslabení se pak projevuje zvýšenou únavou, ospalostí, nachlazením, rýmou, bolestmi v krku, afty, opary, vyrážkami, ekzémy, ale také nechutenstvím

Potřebujete svou imunitu rychle nakopnout? Vyzkoušejte lahodný VENIRA imunity drink, který jsme pro vás vyvinuli ve spolupráci s infuencerkou @mamadomisha! Obsahuje hned 13 účinných látek, které společně přispívají ke správnému fungování imunitního systému a pomáhají řešit problematiku již oslabené imunity.

 

Jak se také projevuje oslabená imunita?

Velkou roli na imunitu má střevní mikroflóra, protože až 80 % imunitního systému je tvořeno v našich střevech. K častých projevům oslabené imunity proto patří trávicí problémy. S těmi mohou spolehlivě pomoci přírodní kapsle VENIRA probiotika.

Chcete se dozvědět více informací o střevech, které svou střevní bariérou zabraňují prosakování toxinů do krevního řečiště a také absorbují vitaminy a minerály? Přečtěte si náš článek: Probiotika – zdravá střeva jsou základ všeho.

 

5 tipů, jak na silnější imunitu

1. Zdravá strava

Jíte pravidelně? Dodáváte tělu dostatek živin (kvalitních sacharidů, bílkovin a tuků)? Ne? Nejvyšší čas to změnit. Nevhodná životospráva vám totiž může nabourávat přirozenou obranyschopnost

Snažte se jíst bez stresu a zbytečně se nepřejídejte. Ke každému jídlu přidejte porci zeleniny nebo ovoce. Tato skupina potravin je jednak bohatá na vitaminy a většina z nich navíc funguje v těle jako antioxidant, který je schopný chránit imunitní systém. 

Kromě ovoce doplňte do svého jídelníčku také ryby, oříšky, luštěniny, libové maso a kvalitní sacharidy. Uvidíte, že vaše tělo bude plné energie a bude lépe odolávat nejrůznějším bacilům a virům.

 

2. Pravidelný pohyb

Pohyb je správnou cestou k silné imunitě. Pokud nepatříte k nadšencům do sportu, nic se neděje. Nemusíte hned makat hodiny ve fitku nebo běhat desítky kilometrů. Stačí, když začnete chodit více pěšky, zacvičíte si třeba jógu nebo se každý den během 10ti minut lehce protáhněte. Uvidíte, že se díky tomu budete cítit svěže. Na domácí cvičení, ale i to v posilovně, se vám bude hodit VENIRA sada odporových gum.

 

3. Příjem vitaminů a minerálů

Vitaminy můžete získávat z ovoce, ale také z doplňků stravy, které obsahují vyšší množství jednotlivých účinných látek.

Doporučujeme vám užívat hlavně VENIRA vitamin C, který je silným antioxidantem. Dále VENIRA B-komplex, který podporuje správné fungování organismu a nervové soustavy. Zapomínat byste neměli ani na VENIRA magnesium, které je velice potřebné pro svaly a mozek, a navíc napomáhá snižovat stres a únavu.

 

4. Spánek

Spánek je jedním z nejlepších způsobů regenerace. Čím více bude vašemu tělu chybět spánek, tím více bude vaše imunita v ohrožení. Pokuste se naspat alespoň sedm, nejlépe však osm hodin denně. Ve spánku tělo odpočívá a nabírá síly. 

 

5. Omezte cukry, alkohol a kouření

Alkohol může oslabovat váš imunitní systém stejně jako kouření, které navíc oslabuje dýchací cesty a je zde větší riziko nachlazení. Rafinovaný cukr zase snižuje schopnost bílých krvinek, které bojují proti bakteriím. 

 

Co na podporu imunity? Vsaďte na lipozomální vitamin C

Vitamin C je součástí mnohých doplňků stravy, které možná obsahují jeho vysokou dávku, ale jeho vstřebatelnost je bohužel velice nízká. U nejlevnějších forem se vstřebatelnost pohybuje v rozmezí 4–20 %, přičemž zbytek je z našeho těla vyloučen močí.

Naopak u lipozomální formy vitaminu C, která funguje na principu postupného uvolňování z lipozomu, se vstřebatelnost pohybuje okolo 90 %. Céčko je v tomto případě obalené ochrannou vrstvou, a tak je dobře chráněné před trávicím traktem. Navíc putuje přímo do krve. 

VENIRA lipozomální vitamin C, který vám nabízíme v našich kapslích, obsahuje nejlepší a nejkvalitnější formu céčka, které svému tělu můžete dopřát. 

 

Co na posílení imunity u dětí

Jsou vaše děti často nemocné, nadměrně unavené, trápí je vyrážky a mají střevní problémy? Na vině může být oslabená imunita, a proto se vyplatí zařadit do jejich jídelníčku VENIRA imuno sirup, který podporuje celkovou vitalitu a odolnost organismu v období s vyšším výskytem nemocí – od podzimu do jara. 

Nejenže se jedná o účinnou prevenci proti nejrůznějším virózám, chřipkám, infekcím či zánětům, ale imuno sirup dokáže efektivně posilovat již oslabenou imunitu, kterou způsobuje zejména

nedostatek pohybu

špatná strava

málo spánku

stres

užívání některých léků

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zdraví a nemoc